+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 9. vasárnap, 10:16
Sorozatban a hatodik, Merkelékkel nagykoalícióban töltött év után a német szocdemeknek eszükbe jutott, hogy lehet, hogy inkább a Zöldekkel és a baloldali Linkével kéne összefogniuk.

Törtnénelmi mélypontról újabb történelmi mélypontokra zuhan Németország legrégebbi pártja: már mi is írtunk róla, hogy az EP-választásokon 15,8 százalékra zuhant szociáldemokratáknál egyelőre új elnököt találni is nehézkes, páran meg már a radikálbalos ifiszervezet vezetőjét is elnökké neveznék ki, aki többek között államosítaná a nagy német cégeket, például a BMW-t is állami autógyárként képzelné el, a profitot meg szétosztaná a társadalomban.

 

Ebben a helyzetben jutott el az SPD addig a felismerésig, hogy lehet, hogy nem tesz jót a Merkelékkel való nagykoalíciós kormányzás a pártnak. Ralf Stegner, a párt elnökhelyettese legalábbis arról beszélt a Frakfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak, hogy pártja

 

megfontolja a nagykoalíció alternatíváit, vagyis egy esetleges piros-vörös-zöld koalíció létrehozását.

 

Ebben a felállásban a szocdemek az újonnan megerősödő, és egyes közvélemény-kutatásokban már a konzervatív uniópártokat is előző Zöldekkel, valamint a radikálbalos Linkével állnának össze. A cél pedig Stegner szerint, hogy „a CDU-val és a CSU-val szemben újra a legnagyobb erővé váljanak”.

 

Egyébként 2013 és 2017 között a szocdemeknek már lett volna esélyük kipróbálni a piros-vörös-zöld-koalíciót, hiszen a három pártnak együtt – ha szűken is, de – többsége lett volna a német parlament alsóházában.

 

Ehelyett azonban az SPD akkor is a nagykoalíciót választotta, stabilizálva ezzel Merkel és az uniópártok hatalmát. Meg is lett az eredménye: míg a Zöldek és a Linke szépen 2017-ben is elhozták a 2013-as szavazóikat, a szocdemek beomlottak, így ma már a három pártnak nincs is többsége a Bundestagban. Ráadásul a Zöldek szépen megerősödtek, az SPD tovább gyengült, tehát elég rossz dealt kötöttek a szocdemek a nagykoalícióval.

 

Ennek megfelelően az SPD következő pártkongresszusán meg is beszélik majd, mi legyen a nagykoalíció sorsa. Thorsten-Schäfer Gümbel, a párt egyik ügyvivő elnöke szerint ugyanis a koalíciós kérdés nemcsak saját pártjában, hanem még a CDU-ban is felmerül, szerinte ugyanis a CDU egyes részei az SPD-re próbálják áttolni a nagykoalíció sikertelenségének felelősségét.

 

Nem tudni tehát, hogy kibírja-e a 2021-es választásokig az eleve nehezen, több mint fél év alatt született német kormánykoalíció. De ha most írnának ki előrehozott választásokat, akkor úgy tűnik, még az eddigieknél is nehezebb lenne egy működő koalíciót összekalapálni: a Forsa május 27. és május 31. között készített közvélemény-kutatása szerint

 

immár nem a CDU/CSU-szövetség, hanem a Zöldek a legerősebb párt Németországban, akik a szavazatok 27 százalékát kapnák,

 

míg Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-ja és Markus Söder bezöldülő CSU-ja együtt is csak 24-et. Az SPD pedig rohan az újabb mélypont felé: 12 százalékot kapna csupán a legöregebb német párt, ahogy a legfiatalabb parlamenti párt, az AfD is. 8-8 százalékon áll a jobbliberális FDP és a radikálbalos Linke.

 

FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

Vagyis nem kizárt, hogy a piros-vörös-zöld koalíció többséget nyerhetne a Bundestagban, de a Forsa felmérése szerint még így is csak a szavazatok 47 százalékát szereznék meg. Ennél bármely más lehetséges koalíció csak rosszabbul teljesítene, hacsak a Zöldek nem akarnának összefogni a CDU/CSU-val – ez maga lenne a merkeli álom.

 

BORÍTÓKÉP: Az SPD tartományi gyűlése Schleswig-Holsteinban. Forrás: Flickr / SPD

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lukasenka elnök bármit megtesz majd azért, hogy a hatodik ciklusát is megkezdhesse. De érdeke-e a Kremlnek a rezsimváltás a szomszédban? És miért nem fogja Oroszország bekebelezni?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás