+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 9. vasárnap, 10:16
Sorozatban a hatodik, Merkelékkel nagykoalícióban töltött év után a német szocdemeknek eszükbe jutott, hogy lehet, hogy inkább a Zöldekkel és a baloldali Linkével kéne összefogniuk.

Törtnénelmi mélypontról újabb történelmi mélypontokra zuhan Németország legrégebbi pártja: már mi is írtunk róla, hogy az EP-választásokon 15,8 százalékra zuhant szociáldemokratáknál egyelőre új elnököt találni is nehézkes, páran meg már a radikálbalos ifiszervezet vezetőjét is elnökké neveznék ki, aki többek között államosítaná a nagy német cégeket, például a BMW-t is állami autógyárként képzelné el, a profitot meg szétosztaná a társadalomban.

 

Ebben a helyzetben jutott el az SPD addig a felismerésig, hogy lehet, hogy nem tesz jót a Merkelékkel való nagykoalíciós kormányzás a pártnak. Ralf Stegner, a párt elnökhelyettese legalábbis arról beszélt a Frakfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak, hogy pártja

 

megfontolja a nagykoalíció alternatíváit, vagyis egy esetleges piros-vörös-zöld koalíció létrehozását.

 

Ebben a felállásban a szocdemek az újonnan megerősödő, és egyes közvélemény-kutatásokban már a konzervatív uniópártokat is előző Zöldekkel, valamint a radikálbalos Linkével állnának össze. A cél pedig Stegner szerint, hogy „a CDU-val és a CSU-val szemben újra a legnagyobb erővé váljanak”.

 

Egyébként 2013 és 2017 között a szocdemeknek már lett volna esélyük kipróbálni a piros-vörös-zöld-koalíciót, hiszen a három pártnak együtt – ha szűken is, de – többsége lett volna a német parlament alsóházában.

 

Ehelyett azonban az SPD akkor is a nagykoalíciót választotta, stabilizálva ezzel Merkel és az uniópártok hatalmát. Meg is lett az eredménye: míg a Zöldek és a Linke szépen 2017-ben is elhozták a 2013-as szavazóikat, a szocdemek beomlottak, így ma már a három pártnak nincs is többsége a Bundestagban. Ráadásul a Zöldek szépen megerősödtek, az SPD tovább gyengült, tehát elég rossz dealt kötöttek a szocdemek a nagykoalícióval.

 

Ennek megfelelően az SPD következő pártkongresszusán meg is beszélik majd, mi legyen a nagykoalíció sorsa. Thorsten-Schäfer Gümbel, a párt egyik ügyvivő elnöke szerint ugyanis a koalíciós kérdés nemcsak saját pártjában, hanem még a CDU-ban is felmerül, szerinte ugyanis a CDU egyes részei az SPD-re próbálják áttolni a nagykoalíció sikertelenségének felelősségét.

 

Nem tudni tehát, hogy kibírja-e a 2021-es választásokig az eleve nehezen, több mint fél év alatt született német kormánykoalíció. De ha most írnának ki előrehozott választásokat, akkor úgy tűnik, még az eddigieknél is nehezebb lenne egy működő koalíciót összekalapálni: a Forsa május 27. és május 31. között készített közvélemény-kutatása szerint

 

immár nem a CDU/CSU-szövetség, hanem a Zöldek a legerősebb párt Németországban, akik a szavazatok 27 százalékát kapnák,

 

míg Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-ja és Markus Söder bezöldülő CSU-ja együtt is csak 24-et. Az SPD pedig rohan az újabb mélypont felé: 12 százalékot kapna csupán a legöregebb német párt, ahogy a legfiatalabb parlamenti párt, az AfD is. 8-8 százalékon áll a jobbliberális FDP és a radikálbalos Linke.

 

FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

Vagyis nem kizárt, hogy a piros-vörös-zöld koalíció többséget nyerhetne a Bundestagban, de a Forsa felmérése szerint még így is csak a szavazatok 47 százalékát szereznék meg. Ennél bármely más lehetséges koalíció csak rosszabbul teljesítene, hacsak a Zöldek nem akarnának összefogni a CDU/CSU-val – ez maga lenne a merkeli álom.

 

BORÍTÓKÉP: Az SPD tartományi gyűlése Schleswig-Holsteinban. Forrás: Flickr / SPD

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Banális hiba miatt nem jött össze a már fél éve ígért internetes szigorítás.

Új elemzés állítja: több mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Három szélsőjobboldali kötődésű férfit tartóztattak le Észak-Olaszországban, egy csomó fegyvert találtak náluk.

Csütörtök óta nem megy a Galileo, még hétfő reggel is csak két műhold működött a huszonhatból.

Embertelen munkakörülmények, pénzért a hatóságoknak adott arcfelismerő rendszer rontja az internetes áruház imidzsét.

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás