+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 9. vasárnap, 10:16
Sorozatban a hatodik, Merkelékkel nagykoalícióban töltött év után a német szocdemeknek eszükbe jutott, hogy lehet, hogy inkább a Zöldekkel és a baloldali Linkével kéne összefogniuk.

Törtnénelmi mélypontról újabb történelmi mélypontokra zuhan Németország legrégebbi pártja: már mi is írtunk róla, hogy az EP-választásokon 15,8 százalékra zuhant szociáldemokratáknál egyelőre új elnököt találni is nehézkes, páran meg már a radikálbalos ifiszervezet vezetőjét is elnökké neveznék ki, aki többek között államosítaná a nagy német cégeket, például a BMW-t is állami autógyárként képzelné el, a profitot meg szétosztaná a társadalomban.

 

Ebben a helyzetben jutott el az SPD addig a felismerésig, hogy lehet, hogy nem tesz jót a Merkelékkel való nagykoalíciós kormányzás a pártnak. Ralf Stegner, a párt elnökhelyettese legalábbis arról beszélt a Frakfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak, hogy pártja

 

megfontolja a nagykoalíció alternatíváit, vagyis egy esetleges piros-vörös-zöld koalíció létrehozását.

 

Ebben a felállásban a szocdemek az újonnan megerősödő, és egyes közvélemény-kutatásokban már a konzervatív uniópártokat is előző Zöldekkel, valamint a radikálbalos Linkével állnának össze. A cél pedig Stegner szerint, hogy „a CDU-val és a CSU-val szemben újra a legnagyobb erővé váljanak”.

 

Egyébként 2013 és 2017 között a szocdemeknek már lett volna esélyük kipróbálni a piros-vörös-zöld-koalíciót, hiszen a három pártnak együtt – ha szűken is, de – többsége lett volna a német parlament alsóházában.

 

Ehelyett azonban az SPD akkor is a nagykoalíciót választotta, stabilizálva ezzel Merkel és az uniópártok hatalmát. Meg is lett az eredménye: míg a Zöldek és a Linke szépen 2017-ben is elhozták a 2013-as szavazóikat, a szocdemek beomlottak, így ma már a három pártnak nincs is többsége a Bundestagban. Ráadásul a Zöldek szépen megerősödtek, az SPD tovább gyengült, tehát elég rossz dealt kötöttek a szocdemek a nagykoalícióval.

 

Ennek megfelelően az SPD következő pártkongresszusán meg is beszélik majd, mi legyen a nagykoalíció sorsa. Thorsten-Schäfer Gümbel, a párt egyik ügyvivő elnöke szerint ugyanis a koalíciós kérdés nemcsak saját pártjában, hanem még a CDU-ban is felmerül, szerinte ugyanis a CDU egyes részei az SPD-re próbálják áttolni a nagykoalíció sikertelenségének felelősségét.

 

Nem tudni tehát, hogy kibírja-e a 2021-es választásokig az eleve nehezen, több mint fél év alatt született német kormánykoalíció. De ha most írnának ki előrehozott választásokat, akkor úgy tűnik, még az eddigieknél is nehezebb lenne egy működő koalíciót összekalapálni: a Forsa május 27. és május 31. között készített közvélemény-kutatása szerint

 

immár nem a CDU/CSU-szövetség, hanem a Zöldek a legerősebb párt Németországban, akik a szavazatok 27 százalékát kapnák,

 

míg Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-ja és Markus Söder bezöldülő CSU-ja együtt is csak 24-et. Az SPD pedig rohan az újabb mélypont felé: 12 százalékot kapna csupán a legöregebb német párt, ahogy a legfiatalabb parlamenti párt, az AfD is. 8-8 százalékon áll a jobbliberális FDP és a radikálbalos Linke.

 

FORRÁS: EUROPE ELECTS

 

Vagyis nem kizárt, hogy a piros-vörös-zöld koalíció többséget nyerhetne a Bundestagban, de a Forsa felmérése szerint még így is csak a szavazatok 47 százalékát szereznék meg. Ennél bármely más lehetséges koalíció csak rosszabbul teljesítene, hacsak a Zöldek nem akarnának összefogni a CDU/CSU-val – ez maga lenne a merkeli álom.

 

BORÍTÓKÉP: Az SPD tartományi gyűlése Schleswig-Holsteinban. Forrás: Flickr / SPD

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

Szerintük nem túl környezetkímélő a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás, de a francia tagpártjuk ellenkezik.

Egy szivárogtató szerint az elnök nyolcszor is vizsgálatot kért Zelenszkijtől Joe Biden ellen, de Trump szerint csak a
balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás