Kivel kormányoz Merkel? A német választás estéje az Azonnalin

Hány százalékkal előzi a szociáldemokratákat Angela Merkel pártja? Ki lesz a harmadik? Mennyire lesz erős a jobboldali populista AfD? Nyer egyéni körzetet a szélsőjobb? Az Azonnali percről percre követi a németországi választás estéjét.

Kivel kormányoz Merkel? A német választás estéje az Azonnalin

Csak eljött végre a nagy nap, amit úgy vártunk! Az Azonnalin Bukovics Martin, Bakó Bea, Rosta Gergely, Tóth Csaba Tibor és Szarvas Koppány Bendegúz követik figyelemmel a német választás estéjét. Berlinből, az egyes pártok választási partijáról Techet Péter jelentkezik.

Cikkünk folyamatosan frissül, nyomkodják gyakran az F5-öt!

+++

Frissítés

Bukovics Martin

Danke & tschüß!

00:50 Bukovics Martin

Mi történt ma este? A CDU/CSU nagy veszteségekkel bár, de nyert, a szocdemek hasonlóan nagyot bukva másodikak lettek, még éppen 20 százalék fölött. A harmadik erő a keletnémet tartományokban igencsak magabiztosan szereplő AfD lett, a negyedik a parlamentbe a 2013-as kiesés után most visszajutó polgári-liberális FDP, az ötödik helyért pedig fej-fej mellett küzdenek a Zöldek és a baloldali populista Linkspartei.

A jelenlegi CDU/CSU-SPD nagykoalíció folytatása esélytelen, Martin Schulz és szocdemei mindenképpen ellenzékben akarnak politizálni. A következő Merkel-kormányt a kereszténydemokratákon túl nagy valószínűséggel a Zöldek és a liberálisok alkotják majd.

Köszönjük, hogy velünk tartottak, jó éjszakát.

Bukovics Martin

A Linke beelőzte a Zöldeket

00:38 Bukovics Martin

Legalábbis az ARD egy ideje ezt közli velünk.

Bukovics Martin

Bajorország továbbra is a CSU-é

00:32 Bukovics Martin

Az egy dolog, hogy 10,5 százalékpontot zuhant a bajor állampárt támogatottsága a 2013-as adatokhoz képest. Eközben ugyanis még mindig övé Bajorország: mind a 46 egyéni választókörzetben nyerni tudott a Horst Seehofer vezette erő.

Bukovics Martin

A viccpárt ígéri: levadásszák az AfD-t

00:24 Bukovics Martin

Miután az AfD-s listavezető, Alexander Gauland bejelentette, hogy parlamenti munkájukat Angela Merkel levadászásának szentelik, a német viccpárt világgá kürtölte: legnagyobb parlamenten kívüli ellenzéki pártként ők Alexander Gaulandot vadásszák le.

Bukovics Martin

Három egyéni körzetet nyert eddig az AfD

00:17 Bukovics Martin

A cseh-lengyel-német hármashatár mellett található Frauke Petry által elvitt Sächsische Schweiz két szomszédos körzete, Görlitz és Bautzen is a szélsőjobboldali párté.

Tóth Csaba Tibor

A caracasi angol propagandatévé szellemeskedik

00:12 Tóth Csaba Tibor

Kedvesen emlékeztetik a történelemre Németországot.

Bakó Bea

Zöld interjúalanyunk bukta Heidelberget

23:54 Bakó Bea

Nem véletlenül jött személyesen kampányolni Heidelbergbe Angela Merkel. A CDU-s Karl Lamers nyerte egyéniben a körzetet, második az SPD-s Lothar Binding. Az Azonnalinak nyilatkozó Franziska Brantner, a Zöldek jelöltje 16 százalékkal csak a harmadik lett a délnyugati egyetemi városban, így egyéniben nem jut mandátumhoz.

Bakó Bea

Listás szavazatok: kétharmados összesítés után sincs még 30 százalékon sem a CDU

23:49 Bakó Bea

Techet Péter

Kitörnek az AfD-sek

23:49 Techet Péter

A párt vezetői megelégelték, hogy beszorultak az Alexanderplatzra, így megkísérelnek a média kíséretében kitörni a helyszínről. A balos tüntetők azt kiáltják a politikusok és a rendőrök felé, hogy deutsche Polizisten schützen die Faschisten, vagyis hogy a fasisztákat védik a német rendőrök. Megpróbáltam bejutni a választási rendezvényre, ezúttal egy rendőr nem engedett be, tenyleg védik. Nem fogadja el az újságíró-igazolványomat.

Bukovics Martin

St. Pauliban kemény balos győzelem, a viccpárt lenyomta az AfD-t

23:48 Bukovics Martin

A legendás focicsapatáról is híres baloldali hamburgi városrészt magába foglaló választókörzetben a Linkspartei nyert majd' 13 százalékot erősödve (33,8%), a Zöldek a másodikok (21,8%), a szociáldemokraták majd' 10 százalékot gyengülve a harmadikak (15,9%). A CDU 10,4%-ot kapott. A viccpárt, a Die Partei 6,4%-ot. Öt százalék alatt szerepelt a polgári-liberális FDP (4,6%), az AfD (4,5%) és a neonáci NDP (0,1%) is.

Bakó Bea

Az AfD-s pártelnök magasan nyerte az egyéni körzetét

23:42 Bakó Bea

A saját pártja listavezetőivel is kritikus Frauke Petry 37 százalékkal megnyerte szászországi egyéni körzetét: csaknem 9 százalékot vert a CDU-s jelöltre.

Bukovics Martin

Hiába múlik az idő, alig változik az eredmény

23:34 Bukovics Martin

Egyelőre semmi hír az Azonnali politikus-interjúalanyainak egyéni választókörzetben való szerepléséről.

Bakó Bea

Ezek pedig a listás szavazatok 171 körzet összeszámolása után

23:27 Bakó Bea

forrás: Bundeswahlleiter

Szarvas Koppány Bendegúz

A németeknél már lövik a pizsit, én is búcsúzom

23:25 Szarvas Koppány Bendegúz

Egy szövetségi választás sem lehet mentség a németeknek arra, hogy holnap ne folytassák a termelést, úgyhogy a választási műsorok már rég véget értek. Gondolom, a rendes német bürgerek már fekszenek be az ágyaikba, hiszen hétfőn várja őket az autógyár. Annyira kis tüchtig polgárok, hogy szinte már viszolyogtató.

így hát ennek jegyében én is elköszönök, remélem, sikerült a laikusokat szórakoztatnom valamelyest, holnap folytathatjuk a jólesően ismerős magyarországi sárdobálást. Ez után a sterilitás után szinte már vágyom rá. Búcsúzóul megosztom az én eredményeimet egy "kire kéne szavaznod" kvíz alapján, ahogy az egész német választás, ez sem tartogatott súlyos meglepetéseket. Gute Nacht!

Bukovics Martin

Így kommentálja az alterbalos taz hétfői címlapja az AfD 3. helyét

23:25 Bukovics Martin

De messze nem ez a lap eddigi legjobb címlapja.
 

Bakó Bea

Így néznek ki az egyéni körzetek kicsit több mint 50 százalékos feldolgozottságnál

23:23 Bakó Bea

Eddig 155 egyéni körzet eredményeit számolták össze a 199-ből. Nem mutat olyan nagy eltérést a CDU és az SPD, az AfD egyelőre a becsültnél valamivel rosszabbul muzsikál.

Rosta Gergely

És már javították is

23:15 Rosta Gergely

Egy pillanatra visszanéztem, és látom, már javították is a jobboldali populista pártok pozíciójára vonatkozó térképet a Wikipedián. Egy szürke folttal kevesebb Európa térképén.

Tóth Csaba Tibor

Geert Wilders partizós képpel gratulált az AfD-nek

23:07 Tóth Csaba Tibor

Megy az örömtwittelés! Marine Le Pen a jobbján, az AfD-s Frauke Petry a holland széljobbos pártvezér balján.

Bakó Bea

Azt mondta, nincs német kultúra, de így is megnyerte a körzetét

23:05 Bakó Bea

Megnyerte hamburgi körzetét a török származású, szocdem Aydan Özoguz, aki azzal keltett felzúdulást a kampány során, hogy azt írta egy cikkben: a nyelven kívül nincs olyan, hogy egységes német kultúra, hanem regionális kultúrák vannak. Az AfD-s Alexander Gauland erre úgy reagált, hogy Anatóliában kellene Özoguzttól megszabadulni, amivel persze még nagyobb botrányt kerekített. Özoguz ennek ellenére megnyerte hamburgi egyéni körzetét: csaknem öt százalékkal előzte be a CDU jelöltjét.

Bukovics Martin

Mibe, hogy Olaf Scholz lesz az SPD kancellárjelöltje 2021-ben?

22:56 Bukovics Martin

Hamburg szociáldemokrata főpolgármestere rendesen végigturnézza ma este a német tévéket. Szakért, nem mond nagyokat, nem akar kitűnni. Csak simán jelen van. Fogadási ajánlatokat e-mailben várok.

Tóth Csaba Tibor

A zöld Cem Özdemir lehet az új külügyminiszter

22:54 Tóth Csaba Tibor

Anton Troianovski, a Wall Street Journal tudósítója a Twitteren azt terjeszti, hogy a Zöldek listavezetője, Cem Özdemir lehet az új külügyminiszter.

Techet Péter

Bejutottam a rendőrség által lezárt AfD-s részre

22:45 Techet Péter

Az AfD-sek kint cigiznek, fotózzák a tüntetőket. A bulijuknak helyt adó klubba azonban nem lehet bemenni.

Bakó Bea

Őket küldi az AfD a Bundestagba

22:41 Bakó Bea

Egész érdekes arcokat ültet az AfD a parlamentbe. Az ismertebbek között van a két listavezető: a botránykeltő  kijelentéseiről ismert Alexander Gauland és a nyíltan leszbikus Alice Weidel; valamint Frauke Petry, aki bár továbbra is pártelnök, a kampányban háttérbe vonult és a választás estéjén rögtön megragadta az alkalmat, hogy a médiában kritizálja a két listavezetőt. A Bundestagban folytatja az arisztokrata származású Beatrix von Storch is, aki jelenleg EP-képviselő.

A Süddeutsche Zeitung kigyűjtötte a kevésbé ismert leendő képviselőket is. Köztük van például a 73 éves Detlev Spangenberg, aki korábban a Stasinak is dolgozott, majd elmenekült az NDK-ból. Képviselő lesz Jens Maier drezdai bíró, aki korábban azzal került a sajtó érdeklődési körébe, hogy az AfD-től is bőven jobbra álló, neonáci NPD és egy politológus közti perben az NPD-nek adott igazat, valamint a 77 éves Siegbert Droese, aki holokauszttagadó kijelentéseiről híresült el. 

Szarvas Koppány Bendegúz

A német politika végletesen széplelkeknek való

22:38 Szarvas Koppány Bendegúz

Jó, belátom, én vagyok a provinciális nyugat-balkáni bunkó, de akkor is: masszív kultúrsokk volt, amikor Martinék elmondták nekem, hogy Németországban megfér egymás mellett a jobboldali köztévé (ARD) és a balliberális köztévé (ZDF). Lehet, hogy másoknak ez régóta köztudott, de én eddig majdnem semmit sem tudtam a német politikáról, úgyhogy ez full újdonság.

Arról nem is beszélve, hogy a baloldali ZDF az, ahol mindenki kékben meg fehérben nyomul, és a jobbos ARD-n nyilatkozik a honvédelmi miniszter(!!!) homokbarnában, az SPD egyik tartományi miniszterelnökje (?!?!?!!!) vörösben, az AfD listavezetője barna zakóban és valami cuki állatmintás nyakkendőben. Jó, a robotok is képviseltetik magukat, a leszbikus műsorvezető szürke blézere által.

Szóval a meleg színvilág a jobboldali köztévén tobzódik, a baloldali köztévén mindenki acélkékben. Miközben elméletileg a baloldal sajátja az érzelmesség, meg a szenvedély, Gyurcsány is megmondta: "szennnnnnvedélyt akarok!!!" 

Hát, a németországi elvtársaktól hiába várja...

Techet Péter

Nem engedik ki az AfD-seket a bulijukból a tüntetők

22:37 Techet Péter

Békés demonstráció az AfD Alexanderplatzon lévő választási bulihelyszíne előtt. Humana second hand felirat alatt zajlik a rendezvény. Nem engedik ki a helyszínről a párt tagjait az ellentüntetők. A rendőrség közlése szerint 700 ember tüntet.

Bukovics Martin

AfD: már kezdődik is a belharc!

22:14 Bukovics Martin

Frauke Petry AfD-elnök ad interjút a ZDF köztévének. A ZDF előtte bemutatta, hogy a leendő parlamenti AfD-frakció körülbelül fele az egyik listavezető, Alexander Gauland kezében van, Petry emberei mindössze csak a frakciólétszám negyedét teszik ki. Hogy a többiek kihez húznak, egyelőre rejtély, az viszont mindezek fényében igencsak esélyes, hogy nem a számos radikálist a pártból kizárni akaró, az AfD-t más pártokkal minél előbb koalícióképessé tenni akaró Petry lesz a párt frakcióvezetője majd. Petry közölte: nem akar sem kilépni a pártból, sem saját frakciót alapítani. Hogy négy év múlva is ő lesz-e a pártelnök, nem tudja. Hogy kik lesznek az AfD-frakció hangadói, a taz összegyűjtötte.

Szarvas Koppány Bendegúz

Igazán nem tudom, mit sopánkodok a német robotokon...

22:13 Szarvas Koppány Bendegúz

...mikor Németországban már régóta a robotok dominálják a popkultúrát. A német videojátékokban nem embereket vagy zombikat kell irtani, hanem robotokat, sőt, ez már odáig fajult, hogy míg a Command & Conquer franchise (kedvencem!) Generals címének Zero Hour kiegészítőjében a "General's Challenge" játékmódban a világ többi részének játékosai különféle tábornokokkal küzdöttek meg, addig a német verzióban ugyanezen tábornokoknak robotmásolatait kellett legyőzni. Mutatom, ez hogy nézett ki:

Egy videojátékban lehet, hogy csak nevetséges, de amikor a politikai és médiaelit is egyre inkább robotnak tűnik, én kezdenék aggódni...

Bakó Bea

Kezdődnek a zsarolókörök

22:03 Bakó Bea

Az FDP és a Zöldek már a választás estéjén nekiálltak keménykedni: bármi áron nem kötnek koalíciót, vannak programpontjaik, amikből nem engednek. A liberálisoknak ilyen a digitalizáció, a Zöldeknek a klímavédelem. A Zöldek részéről Göring-Eckardt kerek-perec kijelentette, hogy nem lesznek egyszerű koalíciós partner.

Techet Péter

Így buliznak az FDP-sek

21:53 Techet Péter

Techet Péter

FDP-s csaj üzeni az Azonnali olvasóinak: küzdjetek!

21:50 Techet Péter

Egy ünneplő FDP-s csajtól megkérdeztem, mégis mennyi az öröksége, hogy FDP-s. Csak nevetett. Magyaroknak üzeni viszont, hogy kämpft für die Freiheit, vagyis hogy harcoljatok a szabadságért. Közben két zselézett hajú arról beszélget, hogy a Merkel feleslegesen dobta ki a plagizáló miniszterét, Guttenberget, hiszen minden jogász összeollózza a doktoriját. Guttenberget kéne visszahozni 2021-re, egyeznek meg.


Szarvas Koppány Bendegúz

Mindenki kékben a tévében - Közeledik a valódi technokrácia!

21:48 Szarvas Koppány Bendegúz

Borzasztó, mindenki kékben van, ami, mint tudjuk, a hidegség, a nyugalom és a szakértelem színe, nem véletlen, hogy az IT-cégek is ezt a színt választják. Szörnyű, jellemzően sötétkék zakó, világoskék ing és valamilyen kék nyakkendő. Néha egy-egy szocin látok valami vöröset, például Schulz nyakkendőjét. Nőkön kék blézer. Merkelen is, mint említettem, de a ZDF választási műsorának műsorvezetőnőjén is.

Most épp két idős politikust interjúvol (biztos veteránok), egy zöldpárti bácsit (Hans-Christian Ströbele), aki Martin elmondása szerint négyszer nyert egyéniben zöldként, meg egy CDU-st (Michael Fuchs). Ströbele annyiban tér el, hogy farmerben és kardigánban van szövetnadág és nyakkendő heyett, de ki nem találnátok, azok milyen színűek... Herr Fuchs meg legalább sárga-fekete nyakkendőt visel, biztos a koalíciós preferenciáit (fekete=CDU, sárga=FDP) demonstrálandó.

Rettenetes ez a technokrata image, ennél már tényleg csak az lenne durvább, ha robotok lépnének a helyükbe, bár a franc tudja, lehet, hogy néhányuk már nem lefekszik aludni éjszakánként, hanem standby-üzemmódba kapcsol.

Bukovics Martin

Ströbele kiszállt a politikából, máris kibeszél a pártból

21:41 Bukovics Martin

A ZDF köztévé talkshow-kal értékeli a választási eredményeket. Hans-Christian Ströbele, a Zöldek egyik alapítója, nagy öregje, aki sorozatban nyerte Berlin-Kreuzberg egyéni választókörzetét, a szemünk láttára változott át Schiffer Andrássá. Sétabotját szorongatva csatlakozik a köztévé-bashinghez, amit a szocdem Martin Schulz kezdett el ma este, és a bajor CSU-s Joachim Hermann folytatott.

Ströbele nagy tapsot kapott, mikor arra figyelmeztette a német közmédia szerkesztőit, hogy az AfD malmára hajtják a vizet, ha a szélsőjobboldali párt minden apróságán hetekig csámcsognak. Ströbele bejelentette: attól még, hogy nem indult újra képviselőnek, még fog politizálni, és meg is ragadja az alkalmat, hogy elmondja, személy szerint nem hisz a Jamaika-koalícióban. Merne mást mondani Kreuzbergben!

Techet Péter

Bejutottam az FDP-hez

21:39 Techet Péter

A liberálisoknál betűznöm kellett a Budapest szót a sajtóakkreditációhoz. Ezek igazi nyugatiak! Saint Tropez-t tudják csak leírni. Közben már a Wir Sind Helden megy.

Rosta Gergely

Meglepetés Berlinben

21:30 Rosta Gergely

Ma több meglepetés is született Berlinben. Egyről itt eddig nem esett szó, ezzel búcsúzom: a délelőtti Berlin Maratonon rajthoz állt a világ három legjobb maratoni futója, köztük a világcsúcsnál két és fél perccel jobb egyéni csúccsal rendelkező (itt olvasható, hogy lehet ez) Eliud Kipchoge is, sokáig nagyon gyorsan futottak, de végül egyikük sem döntött világcsúcsot. További szép estét mindenkinek!

Bakó Bea

Honnan szerezte az AfD ezt a sok szavazatot?

21:29 Bakó Bea

Jól tudta mobilizálni a korábban passzívakat, és több mint egymillió szavazót szerzett a CDU-tól az AfD. A jobboldali populista párt azonban a szocdemektől és a keletnémet állampárt utódjától, a Linksparteitól is hódított el szavazókat a Die Welt összesítése szerint.

Frauke Petry, az AfD társelnöke a ZDF-nek azt mondta: Merkel és a nagykoalíció tevékenysége elleni protestből szavaznak rájuk az emberek. Határozott konzervatív vonalat kell vinni, nem a prostestpárti jelleget, ilyen gyenge ellenfelek mellett 20 százalékon kellene lennünk – tette hozzá, a két listavezetőt, Alexander Gaulandot és Alice Weidelt kritizálva. 

Szarvas Koppány Bendegúz

Bauer Tamás már összefoglalta, mi volt, akár mehetnénk is haza

21:28 Szarvas Koppány Bendegúz

Bauer Tamás elemez.

Szerinte a Schulz-kampány csődöt mondott: „Míg a többi párt szavazói elsősorban azért szavaztak pártjukra, mert egyetértenek vele, az AfD-szavazók 60 százaléka azért szavazott rá, mert a többi párttal elégedetlen.”

Tamás egyéként általában jól szokta látni a dolgokat, főleg közgazdaságilag van igaza rendszerint, de túl hajlíthatatlan volt ahhoz, hogy politikában haladást tudjon elérni. Rajtam kívül a másik jellemző illusztrációja annak a mondásnak, hogy mi jár annak, akinek igaza van? A szája. De azért én elviselném, ha az Azonnalin publikálna.

Techet Péter

Hipszterbuli az FDP-nél

21:23 Techet Péter

Megérkeztem. Végre jólöltözött emberek. Fiatal csajok tánciznak, idős urak borozva nézik őket. Lady Gaga megy, eddig ABBA volt.


Bukovics Martin

Kilencórás számok

21:17 Bukovics Martin

1. CDU/CSU 32,8%
2. SPD 20,7%
3. AfD 13,2%
4. FDP 10,4%
5. Zöldek 9,1%
6. Linkspartei 9%

A viccpártról, a Die Parteiről egyelőre nincs hír.

Bakó Bea

A Zöldek a magyar ellenzék miatt nem tennének ki minket az EU-ból

21:16 Bakó Bea

Kényszerítse-e az EU Lengyelországot és Magyarországot, hogy befogadjon menekülteket? Ez az utolsó kör témája a Berliner Rundéban. Az AfD-sek válasza egyértelmű nem: ezt önkéntesen a tagállamoknak kell eldönteniük.

Katrin Göring-Eckardttól, a Zöldek listavezetőjétől egyenesen azt kérdezte a riporter: el kell-e hagynia Magyarországnak az EU-t, az után, hogy a kormány nem akarja betartani az Európai Bíróság menekültkvótás döntését? Göring-Eckardt meglepőt válaszolt, miszerint nem, mégpedig az ellenzék miatt. 

Magyarországnak most olyan kormánya van, amely nem akarja a szabályokat betartani, és erre az esetre van megfelelő eljárás az EU-ban. De amíg az országban van EU-párti ellenzék, addig én lennék az utolsó, aki Magyarország EU-ból való távozását akarná – fejtette ki.

Rosta Gergely

Végre rólunk is beszélnek!

21:12 Rosta Gergely

Még mindig Berliner Runde! Utolsó kérdés az ARD-n a Zöldek társelnökéhez: "Ki kell-e zárni az EU-ból Magyarországot, amely nem fogadja el az Európai Bíróság döntését?" Válasz: végig kell vinni a szabályszegési eljárást, de az EU-párti ellenzékre tekintve nem volna jó, ha kizárnák.

Tóth Csaba Tibor

Mi lesz az AfD-vel?

21:04 Tóth Csaba Tibor

A magyar ügyekkel is sokat foglalkozói oslói professzor, Cas Mudde szerint az AfD most protesztszavazatokból gazdálkodik, vezetői nem népszerűek, ráadásul a belső ellentétek miatt szét is robbant idővel. Erről szól gyorsreakciója a Guardianen.

Rosta Gergely

Az ARD miatt lett harmadik az AfD?

21:01 Rosta Gergely

Joachim Herrmann (CSU) olyan hangosan kiabál az ARD-n, hogy még az internetem is elment egy pillanatra. Azt kiabálja, hogy az egyik fő baj a kampányban az volt, ami ebben a választás utáni adásban is, nevezetesen hogy az adásidő felében csak az AfD-ről van szó. Szerinte a közszolgálati adóknak súlyos felelősségük van abban, hogy az AfD így megerősödött az utolsó hetekben.

Szarvas Koppány Bendegúz

Biztos sok magyar irigyli a németországi unalmat, én azért nem

21:01 Szarvas Koppány Bendegúz

Tudom én, hogy a magyarországi polgárháborús állapotokhoz képest szimpatikusabbnak tűnik a civilizált német sílus, de én azért azt a langyosvizet sem kívánom, ami ott van náluk! Szörnyű nézni ezt a papnöveldét, szerintem részben emiatt a kilúgozott unalom miatt nőtt az AfD támogatottsága, hogy történjen már valami!

Ha most a ZDF-re kapcsoltok, láthatjátok, hogy a bejutó pártok vezetői/erősemberei beszélgetnek a választásról. Ott van Merkel és Schulz is, de magyarországi demokratáknak riasztó lehet, hogy az AfD is képviselteti magát egy visszafogott Andor László-hasonmással (biztos a kés-villa tagozatból). Iszonyatosan lohasztó, ami ott megy, folytott hangú kvaterkázás, már elhangzott a "konstruktive Opposition" kifejezés is. Ráadásul majdnem mindenki kékben van (főleg Merkel), inkább tűnik ez egy techcég igazgatósági ülésének, mint politikai vitaműsornak.

Szóval értem én, hogy nem jó, ami itthon van, de azért az is egy szélsőség, amit a német politika produkál most, ebből a szempontból is valahol középen van a helyes állapot.

Bakó Bea

Sokat köszönhet Merkel az idős nőknek

20:58 Bakó Bea

Beszédesek a Die Welt által közzétett grafikonok, amelyek kor, nem és foglalkozás szerinti megoszlásban mutatják az eredményt. Eszerint a CDU 32 százalékos eredményéhez leginkább az idősek, közülük is a nők járultak hozzá (47 százalékban), míg a 30 év alattiak körében csak 25 százalékos Merkel pártjának támogatottsága. 

Bukovics Martin

CSU: Nem az AfD Németország legnagyobb gondja

20:57 Bukovics Martin

Még mindig egy asztalnál ülnek a parlamentbe bejutó pártok vezetői! Végül nem Martin Schulz lett a Berliner Runde legnagyobb sajtóhibáztatója, hanem a bajor CSU listavezetője, Joachim Hermann. Szerinte az, hogy a jobboldali populista AfD bejutott a Bundestagba, nincs ott Németország legnagyobb problémái között, az azonban figyelemreméltó, hogy a közmédia hogyan nagyította fel a párt jelentette potenciális veszélyeket, naggyá és fontossá téve az AfD-t. Eközben Jörg Meuthen, az AfD egyik vezetője bejelentette: provokatív ellenzékiségre készülnek, az ellenzéknek ugyanis muszáj provokálnia is parlamenti munkája során.

Rosta Gergely

Trump befejezte a golfot, és elkezdett újra a világ ügyeivel foglalkozni

20:50 Rosta Gergely

Két tweetet is írt, mióta végetértek a német választások. Ez itt az első:

Great solidarity for our National Anthem and for our Country. Standing with locked arms is good, kneeling is not acceptable. Bad ratings!

Ez meg a második:

Please to inform that the Champion Pittsburgh Penguins of the NHL will be joining me at the White House for Ceremony. Great team!

Techet Péter

Melyik pártnál jók a csajok?

20:44 Techet Péter

Az FDP-nél jók a csajok, csak sajnos nincs Porschém, azaz nincs esélyem. Jó germán milliárdoslányka-fejűek. CDU-nál inkább a Kaufhaus-divat dominál, jobb esetben Peek&Cloppenburg. Az FDP-sek pazar eleganciát tolnak, el kell ismerni. Megemelem a cilinderem!

Bakó Bea

A Zöldek listavezetője úgy osztotta Schulzot, mintha már kormányon lenne

20:43 Bakó Bea

Katrin Göring-Eckardt úgy oktatta ki visszafogottságról és konstruktív ellenzékiségről Schulzot az előbb a Berliner Rundéban, mintha máris kormányon lenne. Mondjuk nem is látszik más opció, mint a Jamaika-koalíció, vagyis a CDU-FDP-Zöldek kormány.

Szarvas Koppány Bendegúz

Az én személyes preferenciáim

20:40 Szarvas Koppány Bendegúz

Identitás szerint bizonyára FDP-re szavaztam volna, ha lenne szavazati jogom Németországban. Viszont, hogy őszinte legyek, tetszett a Linke képviselőjének tökösen vállalt internacionalizmusa is, amiről az Azonnali-interjúban olvashattam (hangsúly inkább a tökösségen, mint az internacionalizmuson). Na nem szavaznék rájuk (komcsikra nem!), de a koalícióba jöhetnének. Koalíciós Nagy Testvérnek pedig a két centrumpárt közül inkább az SPD-t választanám, hogy azért túlsúlyban legyen a progresszivitás, meg hátha Schulz keményebben bánna az Orbán- és Kaczinsky- féle belső bomlasztókkal EU-s szinten. Na persze, ez most már csak fantázia marad, de álmodozni csak szabad!

Bukovics Martin

Schulz: A kormányt leszavazták a választók, Merkel a legnagyobb vesztes

20:33 Bukovics Martin

Még mindig Berliner Runde. Martin Schulz mindenkivel összeveszett pár perc alatt a stúdióban. Angela Merkellel közölte: továbbra is tartja magát ahhoz, hogy amíg a nagykoalíciós kormány hivatalban van, kitartanak mellette, utána azonban egy percig sem támogatják tovább. Schulz ezután csavart egyet mondandóján, és hozzávágta a kancellár fejéhez, hogy a választók leszavazták a mostani kormányt, így a legnagyobb vesztesnek a kancellárnak kellene éreznie magát.

Rosta Gergely

Drezdában az AfD vezet

20:32 Rosta Gergely

A Pegida hazájában a választókerületek felének megszámolása után az AfD áll az első helyen 24%-kal, a CDU 22,6%-on áll.

Bukovics Martin

Schulz máris ráérzett az ellenzéki szerepre

20:30 Bukovics Martin

Állandóan belebeszél Angela Merkel szövegelésébe a Berliner Rundéban. Mikor ő kapja meg a szót, egy közbekérdést úgy hárított el láthatóan nem jó kedvében, hogy elege van már abból, hogy a német köztelevíziókon nem tud elmondani egy mondatot, mert nem hagyják, hogy elmondja. Vajon mikor kezd rá a Lügenpresse-szólamra?

Tóth Csaba Tibor

A brexitesek örülnek az AfD-nek

20:25 Tóth Csaba Tibor

Arron Banks bristoli biztosítós, a Leave.EU szélsőjobbos kampány fő pénzelője Westmonster nevű oldalának Twitterén örvendett a „tömeges bevándorlásellenes” német párt sikerének, igaz, sajnos azt hiszi, körülbelül 100 helyet nyertek. Jelenleg azonban úgy néz ki, hogy csak 87 mandátumuk lesz.

Techet Péter

Keletnémet uborka a menü a CDU-nál

20:21 Techet Péter

A konzervatív Merkel-párt bulijáról jelentkezem.
 

Bakó Bea

Merkel nem csalódott, Schulz merkelezik és AfD-zik

20:16 Bakó Bea

Elkezdődött a Berliner Runde, a német köztévék hagyományos választás utáni műsora, ahol egy asztalhoz ültetik minden parlamentbe jutó párt listavezetőjét. 8 százalékot veszített a CDU, és 1949 óta ez a második legrosszabb eredményük – szembesítette a ZDF műsorvezetője a kancellárt. Ennek ellenére Merkel nem csalódott, bár elismeri, hogy jobb eredményt kívánt volna.

Schulz keserűnek nevezte az eredményt. Az SPD-t meg akarja erősíteni magát a demokrácia ellenségeivel szemben, akik most bekerültek a Bundestagbe – utalt az AfD-re. Merkelnek nagy a felelőssége abban, hogy az AfD ilyen eredményt ért el – tette hozzá Schulz, aki máris ellenzékiként beszélt a ZDF Berliner Runde című műsorában.

Techet Péter

Automatával gyűjt adományt a CDU

20:15 Techet Péter

Mikroadományozók, figyelem!
 

Szarvas Koppány Bendegúz

Szóvicc-tagozat reprezent

20:12 Szarvas Koppány Bendegúz

Azt hittem, nem lehet überelni a szóviccemet, miszerint "az Azonnali Péter nélkül Techetetlen lenne", de azért a CDU "voll muttiviert" vagyis "teljesen muttiváltan" szlogenje is erős versenyző.

Techet Péter

Gulyás Gergely bulihangulatban!

20:11 Techet Péter

A Fidesz leendő frakcióvezetője, Gulyás Gergely bejött pezsivel a CDU bulijának belső részére.

Bukovics Martin

Nyolcórás számok

20:10 Bukovics Martin

1. CDU/CSU 32,8%
2. SPD 20,8%
3. AfD 13,1%
4. FDP 10,3%
5. Zöldek 9,1%
6. Linkspartei 9%

Szarvas Koppány Bendegúz

Német választásokhoz német gasztronómia: Flammkuchen

20:06 Szarvas Koppány Bendegúz

A legtöbb nemzetnek van valamilyen "hús+kenyértészta kemencében" típusú étele. Pizza, kenyérlángos, Yorkshire pudding... Na, a németeknél a kenyérlángos helyi megfelelőjét Flammkuchennek hívják, ezt fogyasztjuk itt Martinéknál, miközben az eredményeket elemezzük:
 

Bakó Bea

A FAZ olvasói nem osztoznak az optimizmusomban

20:03 Bakó Bea

A pálya széléről persze könnyű elégedettnek lenni. A FAZ nem reprezentatív felmérése szerint viszont az olvasóik nagy része elégedetlen a választás eredményével.

Bukovics Martin

Keleten az AfD a második

19:58 Bukovics Martin

A ZDF köztévé adatai szerint a baloldali populista Linkspartei a harmadik, a szocdemek csak negyedikek. 

A CDU keleten 9,9 százalékpontnyit csökkent 2013-hoz képest, de a szocdemek és a Linke is sokat vesztett. Nem úgy az AfD!

Rosta Gergely

Az AfD választási partija előtt százak tüntetnek

19:54 Rosta Gergely

Nácik, kifelé! - és hasonlókat kiabálnak. Elég feszültnek tűnik a hangulat.

Bakó Bea

Sokkolta a németországi zsidókat, hogy az AfD bekerült a Bundestagba

19:52 Bakó Bea

A Zsidók Központi Tanácsát (Zentralrat der Juden) sokkolta a hír, hogy az AfD bejutott a parlamentbe. Egy olyan párt jutott így parlamenti képviselethez, amely megtűri a szélsőjobboltali gondolatokat a soraiban és a kisebbségek ellen uszít – mondta Josef Schuster, a testület elnöke a FAZ tudósítása szerint.

Szarvas Koppány Bendegúz

Mit szól Merkel negyedik ciklusához a Momentum Mozgalom?!

19:51 Szarvas Koppány Bendegúz

A Momentum, mint ismeretes, korábban népszavzást kezdeményezett arról, hogy két ciklusnál többször ne lehessen senki Magyarországon miniszterelnök, amiről az Azonnalin írtam meg, miért nem baj, hogy nem lett belőle semmi. Ehhez képest Merkel most kezdheti meg a negyedik ciklusát. A dolog pikantériájához ad, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a kisebb kormánypárt CSU-nál volt gyakornok korábban. Jobb is, hogy elengedték ezt a témát, tőlem meg nem szép, hogy folyton felhánytorgatom, de olyan szórakoztató! :DDD

Techet Péter

Régi reflexek

19:50 Techet Péter

A zöldek nagy öregje, Jürgen Trittin beszél éppen valamelyik kivetítőn a CDU buliján. Egy nagyhasú CDU-s vissza is szól a tévének:

"Dieser Arschloch von der RAF!"
Bakó Bea

Seehofer továbbra is azért dolgozik, hogy Németország Németország maradjon

19:42 Bakó Bea

Csalódott a CSU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök: nem csak saját pártja siralmas eredménye, de összességében a CDU eredménye miatt is. A ZDF-nek nyilatkozva Seehofer leszögezte: mindent megteszünk, hogy Németország Németország maradjon Bajorország pedig Bajorország. Az ország kulturális identitása kapcsán megosztott az ország, ezt a megosztottságot a politikának át kell hidalnia – mondta.

A kormányalakítással kapcsolatban nem akart jóslásokba bocsátkozni. Seehofer megismételte, hogy az AfD és Linke kizárt, de bármely más demokratikus erő szóba jöhet a koalíciós tárgyalásokkor. A CSU azonban nem megy bele rossz kompromisszumba, ami elmélyíti a megosztottságot – tette hozzá.

Rosta Gergely

Trump biztosan golfozik...

19:38 Rosta Gergely

...ugyanis már hat órája nem twittelt semmit. Pedig már nagyon várjuk. Angie, make Germany great again!

Rosta Gergely

Jamaika?

19:37 Rosta Gergely

Az infratest dimap szerint Jamaika-koalíciónak csak a választók 23%-a örülne. Az FDP-szavazóknak tetszene a legjobban, míg a CDU/CSU szavazóinak is csak 31%-a örülne ennek. Persze egy ilyen eredménynél mindig kérdés, hogy amikor fel lett téve a kérdés, még milyen opciók voltak reálisak.

Techet Péter

Eközben a CDU-bulin

19:32 Techet Péter

Az Echo TV csak most ért be ide. Remélem, azt mondják, hogy senki nem hallgatja Merkelt, és eleve nincs is olyan, hogy Merkel.
 

Tóth Csaba Tibor

Farage megmutatná Merkelnek és Schulznak is

19:30 Tóth Csaba Tibor

Köztudott, hogy a britek csak akkor hajlandóak EU-s országok belügyeivel foglalkozni, ha azoknak köze van Jamie Oliverhez vagy Nigel Farage-hoz. Utóbbi miatt a londoni Telegraph még nagyobb cikket is leadott az AfD kampányfinisének eseményeiről, mivel a párt EP-képviselője, Beatrix von Storch erre Farage-t is meghívta.

A brexit főkortese arról beszélt nekik, hogy Nagy-Britannia kilépése remek lehetőség lenne arra hogy a németek megmutassák Merkelnek, mit is gondolnak. Farage-on egyébként néhány hónapja még azért röhögött a brit baloldal, mert felröppent egy azóta cáfolt pletyka, hogy német felesége révén sorbanállt a londoni német nagykövetségen, valószínűleg útlevélért.

Szarvas Koppány Bendegúz

Kiszámítható német politika mellé szlovén parodista Merkelről

19:30 Szarvas Koppány Bendegúz

Klemen Slakonja egyeseknek a Putyinról szóló dala miatt lehet ismert, de "feldolgozta" Merkelt is, aki sikeresen megőrizte Bundesmutti jellegét:

Bakó Bea

A klímavédelemből nem engednek a Zöldek

19:26 Bakó Bea

Nem önmagában a kormányzásért akarunk kormányozni, hanem azért, hogy változást érjünk el – mondta Cem Özdemir, a Zöldek listavezetője a ZDF riporterének, aki a Jamaika-koalíció lehetőségeiről faggatta. Arra a kérdésre, hogy mik azok a feltételek, amikből nem engednek a koalíciós tárgyalások során, a klímavédelmet, az EU-pártiságot és az igazságos társadalom iránti elkötelezettséget sorolta fel. 

Rosta Gergely

Az FDP is vizsgáltatná a 2015-ös eseményeket, ha...

19:26 Rosta Gergely

... ha ellenzékbe kerülnének. Legalább is egy hete még ezt mondta Lindner. Jó ok rá, hogy Merkel bevegye őket a kormányba. :) Annak viszont azt a feltételét állítja az FDP, hogy szigorítsa a kormány a menekültpolitikát.

Bakó Bea

Az AfD elővenné Merkelt a menekültpolitikája miatt

19:23 Bakó Bea

Ellenzéki szerepre készülünk, a feladatunk a kormányt ellenőrizni, az előző években ilyen nem volt – nyilatkozta a ZDF-nek Alice Weidel, a jobboldali populista AfD másik listavezetője. A riporter kérdésére Weidel leszögezte: vizsgálóbizottságot fognak kezdeményezni Merkel ellen, mert szerintük a kancellár menekültpolitikai döntései minden jogalapot nélkülöztek. Hogy elég támogatót tudnak-e szerezni majd a Bundestagban a kezdeményezéshez? Majd kiderül, hogy van-e elég igazi demokrata – mondta Weidel.

Techet Péter

Merkel marad, minden más változik

19:20 Techet Péter

Angela Merkel marad Németország kancellárja. Eddig Helmut Kohlnak sikerült csak négy cikluson át hatalmon maradnia, Merkel a most vasárnapi győzelmével maga is megkezdheti a negyedik kancellári mandátumot. Gyorselemzésem a pozsonyi Új Szóban!

Bukovics Martin

Nem tudni, kinek, de gratulált Orbán

19:17 Bukovics Martin

Budapest gratulál / Budapest gratuliert, írta ki Facebookra a magyar miniszterelnök, vagy valamelyik embere. Hogy kinek gratulál, nem közli. A hazai kormánypárti sajtó inkább AfD-szimpatizáns, mint CDU-s. Orbán a bajor kormányfőnek, Seehofernek nagy barátja, neki viszont nem igazán van mihez gratulálni, hiszen 1949 óta nem szerepelt ennyire gyengén a bajor CSU.

Bakó Bea

Szocdem frakcióvezető: kizárt még egy nagykoalíció

19:17 Bakó Bea

A CDU, a CSU, az FDP és Grüne kaptak kormányzásra felhatalmazást, nem az SPD – mondta a szocdemek parlamenti frakcióvezetője, Thomas Oppermann, aki megerősítette: nem fognak koalíciós tárgyalásokba bocsátkozni, hanem az ellenzékben készülnek vezető szerepre.

Szarvas Koppány Bendegúz

CSU: Erste Welt Probleme

19:14 Szarvas Koppány Bendegúz

Azért mennyire örülhetne a KDNP vagy a magyarországi ellenzék, ha éppen 40% alatt teljesítene, mint az emiatt siránkozó CSU. Martin szerint ebbe bele is bukhat az elnökük, Orbán Viktor nagy barátja, Horst Seehofer. Horst, Horst, nem hallottál még az Orbán-átokról?! Hát kellett ez neked?!

Bukovics Martin

Günther Oettinger CDU-s uniós biztos állt Merkel balján a sajtótájékoztatón

19:05 Bukovics Martin

Remélem, neki kell nyilatkoznia a nemzetközi sajtónak.
 

Bukovics Martin

Hétórás számok

19:02 Bukovics Martin

1. CDU/CSU 33,3
2. SPD 20,8
3. AfD 13,2
4. FDP 10,1
5. Zöldek 9,3
6. Die Linke 8,9

Kormányozni csak nagykoalícióval lehet tovább (nem lesz) vagy Jamaika-koalícióval (CDU-FDP-Zöldek, lesz).

Szarvas Koppány Bendegúz

Valós idejű eredmények és koalíció-kombinátor angolul a DW oldalán

18:58 Szarvas Koppány Bendegúz

Németül nem értőknek (mint én) tudom ajánlani a Deutsche Welle (DW) közvetítését. Nem csak a százalékos és mandátum szerinti eredményeket, meg a nyereséget/veszteséget mutatja, de azt is ki lehet kombinálni, hogy milyen koalícióban lenne meg a kormányzó többség. Jellemző módon a CDU/CSU alapból be van jelölve, mint koalíciós partner.

Bakó Bea

Merkel: Ellenünk nem lehet kormányt alkotni

18:58 Bakó Bea

Színpadra lépett a német kancellár is. Angela Merkel azt mondta: bár valamivel jobb eredményre számítottak, a CDU és a CSU (külön említve a nagyott bukott bajor testvérpártot) továbbra is a legerősebb erő, így sikerült a kampányban kitűzött stratégiai célt teljesíteni. Felhatalmazást kaptuk a kormányalakításra, az ellenünkben nem lehet kormányt alakítani – fogalmazott Merkel. Önkritikrát is gyakorolt, mikor azt mondta: az a feladat, hogy visszanyerjék az AfD-től az elvesztett szavazókat.

Techet Péter

Angie, Angie, zúgja a CDU-buli

18:58 Techet Péter

A kereszténydemokraták berlini bulijában mindenki CDU-zöld-FDP-koalíciót akar, egy münsteri párttag szerint az FDP nem bújhat el a felelősség elől. Volker Kauder, a CDU/CSU frakcióvezetője bejelentette: az AfD rasszizmusat nem fogják tűrni az ülésteremben.

Bakó Bea

Seehofer nem tud semmi jóról beszélni

18:53 Bakó Bea

A CSU elnöke rövid sajtótájékoztatón savanyú arccal közölte a pártjának becsült 38,5 százalékos eredmény után, hogy nincs semmi jó, amit mondhatna. Ez nagy bukás, de köszöni az aktivistáiknak és párttagjaiknak a munkát.

Szarvas Koppány Bendegúz

A baloldal pragmatikus szemmel nézve nagyon nem ért a politikához

18:51 Szarvas Koppány Bendegúz

Amióta (kb. 2-3 hete) tudom, hogy a Bundestagban eddig egyébként baloldali többség volt (SPD, Linke, Grüne, ahogy Csaba megírta), azóta gondolom, hogy Schulz megérdemelten nem tart sehol. Mekkora politikai antitalentumnak kell lenni ahhoz, hogy bent maradjon a nagykoalícióban és kormányon tartsa a fő ellenfelét (Merkelt) választásokig?! Ahelyett, hogy egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal megszerezze a kancellárságot és kormányból kampányoljon?! A balodaliak per definitionem balfékek mindenhol, vagy csak én vagyok machiavellista?

Mindegy, ahogy nézem, ez a hajó elúszott, a SPD csak egy négypárti koalíció élén lehetne kormánypárt (SPD-Linke-Zöldek-FDP), annál már inkább való nekik az ellenzékiség.

Rosta Gergely

Jobboldali populista pártok Európában

18:49 Rosta Gergely

Szórakozás ma estére: vajon meddig marad még szürke Németország ezen a térképen?

Bakó Bea

Christian Lindner sír örömében

18:48 Bakó Bea

Ez volt az utolsó ciklus, hogy nem volt liberális képviselő a Bundestagban – kezdte a szabad demokraták pártelnöke a könnyeivel küszködve. A szabadság frakciója leszünk a parlamentben – folytatta Christian Lindner hatalmas taps és ujjongás közepette. Meg is jegyezte: „ha minden mondat után ujjongtok, hosszú estére készülhetek” – ez sem vette azonban kedvét az FDP szimpatizánsainak.

A visszajövetelünk egy bátorító üzenet – folytatta. Egy bukás után egy új kezdet lehetősége adatott meg, amiért Lindner köszönetet mondott a szavazóiknak.

Bukovics Martin

Erdoğan kedvenc német humoristája dalban köszönti az AfD-t

18:45 Bukovics Martin

Jan Böhmermann, a török államfő által beperelt német humorista dalban köszönti, hogy Németország végre ismét visszatért a Reichstagba, avagy hogy az AfD bekerült az alsóházba. A klipben az AfD-s Facebook-kommentelők nyelvezetében szó esik büdösszájú baloldaliakról, Merkel CDU-s parazitáiról, balzöldfasiszta médiakartellről, a Zöldek betiltásáról és természetesen az iskolák gendertől és melegektől való megtisztításáról.

Bukovics Martin

Háromnegyed hetes számok

18:39 Bukovics Martin

1. CSU/CSU 33,3%
2. SPD 20,9%
3. AfD 13,2%
4. FDP 9,9%
5. Zöldek 9,4%
5. Linkspartei 9%

Kormányalakítás csak CDU/CSU-FDP nagykoalíció vagy csak Jamaika-koalíció esetén lehetséges.

Bukovics Martin

A Zöldek jamaikalizálódnak

18:38 Bukovics Martin

Nem lesz velünk könnyű tárgyalni, ígéri Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek női listavezetője. Megmutattuk: tudunk harcolni, most pedig megmutatjuk, hogy felelősséget is tudunk vállalni, jelentette be, hogy készen állnak arra, hogy a CDU/CSU-val és a polgári-liberális FDP-vel együtt kormányozzanak.

Bukovics Martin

Schulz: Keserű és fájdalmas a vereség

18:37 Bukovics Martin

Az SPD kancellárjelöltje elismerte: a szocdemek elvesztették a választást. Nem örül az eredménynek, de megköszöni mindenkinek, aki részt vett a párt kampányában. Mint mondja, ezúttal nem sikerült megszólítania pártjuk hagyományos választói bázisát. Az AfD Bundestagba való bejutása szerinte választóvonal a II. világháború utáni német történelemben. Önkritikusan, a párt nagykoalíciós szerepvállalása kapcsán megjegyzi: még saját választóik közül sem tudtak mindenkit meggyőzni arról, hogy Németország erős és jó úton halad.

Rosta Gergely

Utoljára 1949-ben

18:35 Rosta Gergely

1949 óta először került 40% alá a CSU Bajoroszágban. 1949 és 2002 között csak egyszer csusszantak 50% alá, azóta viszont nem voltak felette

A héten egy konferencián voltam a CSU Hanns Seidel Alapítványának egyik konferenciaközpontjában, Kloster Banzban. A házigazdák erősen aggódtak a hétvégi eredmények miatt, leginkább azért, mert az alapítványoknak osztható pénzek tortájára egy új jelentkező is lesz az AfD Desiderius Erasmus Alapítványa személyében.

Bakó Bea

Mélyrepülésben a CSU

18:31 Bakó Bea

Merkelék bajor testvérpártja elég siralmasan teljesített: 38,5 százalékot sikerült összeszednie a Horst Seehofer vezette CSU-nak, ami 1949 óta a legrosszabb eredményük. A legutóbbi választáson 49,3 százalékot értek el.

Horst Seehofer egyébként Merkelnél jóval keményebb hangot ütött meg migrációügyben, de ezek szerint a hívei közül így is sokan átszavaztak az AfD-re. Kérdés, hogy Seehofer maradhat-e pártelnök egy ekkora blama után.

Bukovics Martin

Hogyan szerepelnek az Azonnali interjúalanyai?

18:30 Bukovics Martin

Ma este azt is végigkövetjük, hogyan szerepelnek az Azonnali által az elmúlt hetekben meginterjúvolt német politikusok. A zöld Franziska Brantner a délnyugati Heidelbergben, az FDP-s Nicola Beer Frankfurtban, a Die Linkés Stefan Liebich Berlin-Pankow-ban, a szocdem Axel Schäfer a Ruhr-vidéki Bochumban küzd meg a választók kegyeiért. Egyedül a CDU-s Christoph Bergner nem indul egyéniben.

Szarvas Koppány Bendegúz

Üdvözlet mindenkinek!

18:25 Szarvas Koppány Bendegúz

Üdvözlet mindenkinek, szokásos késéssel megérkeztem én is, és elkezdem szórakoztatni az olvasókat azzal, hogyan próbálom előismeret és nyelvtudás nélkül megérteni, hogy mi a Teufel történik éppen.

Rosta Gergely

A CSU is bukik

18:24 Rosta Gergely

A Bajor Televízió felmérése szerint a CSU csak 38,5%-ot ért el Bajorországban, több mint 10 százalékponttal kevesebbet, mint 4 éve (49,3%). 

Bukovics Martin

Negyed hetes eredmények

18:20 Bukovics Martin

1. CDU/CSU 33,3%
2. SPD 20,8%
3. AfD 13,2%
4. FDP 10,1%
5. Zöldek 9,2%
5. Linkspartei 8,9%

Rosta Gergely

Honnan jönnek az AfD szavazói?

18:17 Rosta Gergely

Az Infratest-Dimap szerint az AfD 1 millió szavazót a nem választók közül mobilizált, ugyanennyit vett el a CDU-tól, míg félmillót az SPD-től, és ugyanennyit a többiektől.

Bukovics Martin

Az SPD ellenzékbe megy

18:15 Bukovics Martin

A német közmédia információi szerint a választási vereséget követően nem akarják folytatni a nagykoalíciót Merkelékkel a szocdemek.

Rosta Gergely

Közvélemény-kutatások

18:12 Rosta Gergely

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az exit poll mennyire lesz pontos, és nem csak a levélszavazatok miatt. Én előre 15%-ra tippeltem az AfD-t, s könnyen lehet, hogy a rejtőzködés-faktor még feljebb viszi ezt a 13%-ot. Ahogyan azon sem nagyon lepődnék meg, ha az SPD lecsúsza 20% alá. 

Egyébként a legutóbbi választásnál emlékeim szerint elég pontos volt az exit poll, és a választások előtti utolsó felmérések sem lőttek nagyon mellé. A mostani eredmények némileg előre vetíthetőek voltak az utolsó hét trendjeiből: a CDU lefelé ment, az AfD pedig felfelé.

Bakó Bea

AfD: Az AfD megváltoztatja az országot

18:09 Bakó Bea

„Megcsináltuk, bejutottunk a Bundestagba és megváltoztatjuk ezt az országot!” – értékelt Alexander Gauland, az AfD listavezetője. Az első exit pollok szerint a jobboldali populista AfD 13 százalékkal a harmadik helyen áll.

„Azon fogunk dolgozni, hogy a Bundestagban ismét szerepet játsszon, amit az emberek az utcán gondolnak” – mondta Gauland.

Tóth Csaba Tibor

A szélsőbal szerint Schulz ezt alaposan elszúrta

18:07 Tóth Csaba Tibor

Fabio De Masi linkés EP-képviselő az amerikai szocialista Jacobinnak azt nyilatkozta, Schulz munkaszegénységet és a nyugdíjrendszer leépítését támadó kampánya azért lett kudarcos, mert közben Schulz lefeküdt a CDU-nak Berlinben. „Az elmúlt négy évben piros-vörös-zöld (SPD-Linke-Zöldek) többségünk volt a Bundestagban, Schulz ezt használhatta volna a szociális egyenlőtlenségek fékezésére akár még a választás előtt is. Ehelyett úgy érvelt: ezt nem tehetjük, koalícióban vagyunk Merkellel.

Amikor viszont az azonos neműek házasságáról volt szó, azt piros-vörös-zöld többséggel fogadta el a Bundestag. Utána azt mondtuk Schulznak, még Merkel is megmutatta hogy lehetséges, akkor miért nem csináljuk ezt? Akármilyen kicsi ügyben is együtt lehetne szavaznunk, mint az egyenlő fizetés az ideiglenes munkahelyeken, megváltoztathattuk volna, miről is szól a választás, de a Szociáldemokrata Párt semmit nem akart megcsinálni, ami kicsit is kockázatos vagy balos.”

Bukovics Martin

Itt az első exit poll!

18:01 Bukovics Martin

Aminek ugye nem nagyon szabad hinni – hogy miért, lásd lejjebb.

1. CDU/CSU 33,5%
2. SPD 21%
3. AfD 13%
4. FDP 10%
5. Zöldek 9%
5. Linkspartei 9%

Bakó Bea

Egy egyéni, egy listás szavazat

17:57 Bakó Bea

Magyarországhoz hasonlóan a többségi és az arányos elemeket vegyító rendszerben szavaznak a németek: mindenkinek két szavazata van, az egyiket az egyéni választókerületének jelöltjére, a másikat tartományi pártlistákra adhatja. A listán szintén 5 százalékos küszöböt kell megugraniuk a pártoknak a parlamentbe jutáshoz. Az úgynevezett Überhangmandatok miatt (ha egy párt egyéniben több választókerületet nyer meg, mint amennyi helyet a listáról vinne) viszont a Bundestag létszáma nem fixen meghatározott, több is lehet a minimális 598-nál.

A legutóbbi ciklusban 631 képviselő ült a német szövetségi parlamentben. A képviselők közül 299-et választanak egyéni választókerületben. Ha csak az így bejutott képviselőket nézzük, ez 61,5 millió német választójogosulttal számolva azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából 205 ezer polgárra jut egy mandátum.

Érdekes ezt összevetni a magyarországi 106 egyéni választókerülettel és 8 millió választójogosulttal, ami azt jelenti, hogy egy egyéni mandátumra nálunk jóval kevesebb, átlagosan nagyjából 75 ezer választó jut. Ezt persze árnyalja a választási részvétel is, amiről nemsokára lesznek hivatalos adatok.

Bukovics Martin

Ne nagyon higgyünk az első exit pollnak!

17:55 Bukovics Martin

A levélszavazatok magas aránya miatt valószínűleg nem túl pontosak az urnazáráskor, vagyis 18 órakor közölt exit pollok, figyelmeztet a Frankfurter Allgemeine. 2013-ban a választók negyede adta le előre szavazatát, idén ez akár a szavazatok több mint harmadánál így történhetett. Aki már az elmúlt hetekben elpostázta a szavazócetlit, azt a közvélemény-kutató intézetek nem is tudják megkérdezni a szavazókörökben a választás napján, így a 18 órakor közölt exit poll felmérések jelentősen torzíthatnak. A levélszavazatok a szavazatszámlálás kezdetét követően közölt részeredményekben lesznek majd csak benne.

Tóth Csaba Tibor

A New York Times az AfD-től tart

17:50 Tóth Csaba Tibor

Bár az eddig elmaradt „Trump-effektus” miatt az USA-ban nem igazán foglalkoztak a német választásokkal, a New York Times azért még ma is figyelmeztet, hogy „történelmi” esemény az Alternatíva Németországnak esetleges jó szereplése, hiszen 1945 óta először kerülne be német szélsőjobboldali párt a Bundestagba. Melissa Eddy és Steven Erlanger berlini tudósítók arra figyelmeztetik az amerikaiakat, hogy ugyan a német választás „egy kiszámíthatatlan európai választási év unalmas záróakkordja”, mindenképpen történelmi, amennyiben a bevándorlóellenes párt 10-15% között is kaphat szavazatokat és ezzel, a Bundestag felszólalásai által „a szélsőjobb jókora platformot kapna”. 

A Times tudósítói még egy keletnémet születésű munkást is megszólaltattak, aki szerint Alice Weidel és Alexander Gauland pártja „igazi ellenzék lenne” és „Merkelnek el kell takarodnia”. A lap azt is írja, hogy Merkel jobban szeretne a jobbközép FDP-vel koalícióra lépni, mint a szociáldemokratákkal.

Techet Péter

Eközben Berlinben

17:47 Techet Péter

A szociáldemokrata SPD-nél sósmogyorót adnak. A Linkénél nem voltam, túl messze van. Az AfD rejtőzködik: nem ott vannak, ahová a sajtómeghívó szólt. Állítólag egy alexanderplatzi diszkóban bújtak meg. A marxista-leninista MLPD-sek mondták nekem tegnap a kampányzáró bulijukon, hogy átmennek kövekkel megdobálni őket.

Bukovics Martin

Tényleg a szélsőjobb malmára hajtja a vizet, ha valaki a kispártokra szavaz?

17:42 Bukovics Martin

Gyakran olvasni-hallani a német médiában, hogy az 5 százalékos bejutási küszöböt nehezen elérni tudó kispártokra leadott szavazat elveszik, ezáltal a jobboldali populista AfD-t erősíti. A német választási rendszerben a bejutási küszöb alatti pártokra adott szavazatokat ugyanis egyenletesen elosztják a Bundestagba bekerülő pártok között, így ebből a szélsőjobb is profitál. A német viccpárt, a Die Partei egy mandátumbecslő szoftverrel cáfolta ezt meg a minap.

Eljátszottak ugyanis a gondolattal, hogyan alakulnának a mandátumok a jelenlegi 5 százaléknyi „Egyéb pártra” adott szavazattal, ha ebből az 5 százalékból az ő körülbelül 2 százalékos szavazóbázisukat elveszik és elosztják szimpatizánsaik számára vállalható pártok között (fél-fél százalékot adtak az SPD-nek, az FDP-nek, a Zöldeknek és a Linksparteinek). Eszerint mind a négy párt több mandátummal rendelkezne, ám az AfD százalékos aránya mindössze (mandátumban nem kifejezhető) 5 ezrelékkel javulna. Az AfD tehát az AfD-választóknak köszönhetően lesz erős, nem a viccpárt miatt.

Techet Péter

Gulyás Gergely leendő Fidesz-frakcióvezető Merkelnél bulizik

17:37 Techet Péter

Beengedték őt is, engem is.

Gulyás egy sörautomata mellett áll és idegesen forog. Amúgy sárga karszalag van rajta, ami csak a külső sátorra jó. A kaja rossz, az emberek szarul öltözöttek. Megyek is vissza az FDP-hez, ott egy mandzsettagomb többe kerül, mint a CDU-sok egész ruhatára.

Tóth Csaba Tibor

A Linke a brit Munkáspártot utánozná

17:36 Tóth Csaba Tibor

És a Die Zeit szerint Martin Schulznak ezt is kellett volna tennie. Mármint kemény, radikális hangnemben támadni nemcsak a CDU/CSU-t, hanem a teljes EU-elitet is. Az erősen ex-NDK-s kötődésű újbaloldali párt szerint a brit baloldal nekik is példaként szolgál. Katja Kipping, a Die Linke társelnöke a június 11-i hannoveri pártkongresszus után a Reutersnek azt mondta, Corbyn egyértelmű példa számukra, hiszen például a nemzeti vagyon újraelosztása ugyanúgy céljuk nekik is, a választásokon a párt szeretné a corbynos mozgósítós mintát is lemásolni.

Bukovics Martin

A FAZ olvasói CDU-FDP koalíciót szeretnének

17:30 Bukovics Martin

Micsoda meglepetés! 


Saját, jól felfogott érdekük szerint konzervatív-liberális CDU-FDP koalíciót óhajtanak a konzervatív-liberális napilap olvasói. 

Techet Péter

Mi lesz a CDU-nál?

17:25 Techet Péter

A CDU sajtóbejárathoz állok éppen sorba. Egy horvát közszolgálatissal leelőztük a sok udvarias németet. Mögöttem a Russia Today. Úristen. Ezeknél mindig van urán, nem?! Kilenckor isteni vacsi lesz az FDP-nél. Megyek majd vissza. Éljen soká Christian Lindner!

Bukovics Martin

Ki kivel tudna kormányozni?

17:23 Bukovics Martin

A Kettős Mérce összeszedte, milyen koalíciós esélyek jöhetnek szóba Angela Merkel fejében a választást követően. A legnagyobb választói támogatottságot a választás előtti közvélemény-kutatások szerint a CDU/CSU+SPD nagykoalíció tudná felmutatni (36+22=58%), ezt a Jamaika-koalíció, vagyis a kereszténydemokraták, a polgári-liberális FDP és a Zöldek összeállása (36+9+8=53%), a CDU-FDP-együttműködés (36+9=45%) és a CDU-Zöldek-koalíció követi (36+8=44%). A baloldali, vagyis piros-vörös-zöld felállás 22+9+8, vagyis 39 százalékot tud csak felmutatni, így annak semmi esélye, hacsak nem történik valami csoda.

Bukovics Martin

Horst Seehofer tollal írt a Facebookra!

17:20 Bukovics Martin

Bajorország erős képviselete Berlinben a tét, írta ki az Orbán Viktorral kitűnő kapcsolatot ápoló bajor tartományi miniszterelnök Facebookra legszebb gyöngybetűivel, hozzátéve, hogy azért kell pártjára, a CDU-val pártszövetséget alkotó Keresztényszociáls Unióra szavazni, hogy Németország Németország maradjon. Ha valakit ennél kifinomultabb érvek is érdekelnek a CSU mellett, itt győződhet meg az igazukról.

Bukovics Martin

Hallo, hallochen, kezdünk!

17:15 Bukovics Martin

Reggel 8 és este 18 óra között 299 választókörzetben, 73 500 szavazókörben adhatja le szavazatát 61,5 millió szavazásra jogosult német választó – a szavazókörökben mintegy 650 ezer ember dolgozik azon, hogy minden rendben menjen ma. A választók 30 százaléka egy felmérés szerint levélben szavaz, így olyan nagy forgalomra nem kell ma számítani a közintézmények környékén. A 2017-es választás lebonyolítása a német pénzügyminisztérium becslése szerint 92 millió euróba, vagyis körülbelül 28 milliárd forintba kerül.

Összesen 42 párt állt idén a rajtvonalra, 34 közülük tartományi listát is állított. 2013-ban 34 párt indult, 30 tartományi listával.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek