Mekkorát zuhannak Orbán kedvenc bajorjai? Percről percre az Azonnalin!

2018.10.14. 17:02

Ma választ Bajorország. Már csak 33-35 százalékra mérik a korábban egyeduralkodó CSU-t, amely egyedül biztosan nem fog tudni kormányt alakítani. Sőt, még olyan felállás is lehetséges, hogy egy négypárti szivárványkoalíció lenyomja őket. Mi lesz Münchenben? Kövesd az Azonnalin percről percre!

Mekkorát zuhannak Orbán kedvenc bajorjai? Percről percre az Azonnalin!

+++ ÉRDEMES GYAKRAN FRISSÍTENI AZ OLDALT,
MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

Frissítés

Bukovics Martin

Itt az előzetes végeredmény!

02:10 Bukovics Martin

Nem a végleges, de már majdnem.

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,2% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,5% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,6% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,2%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,7% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,1%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,2%

8. Bayernpartei (szeparatista) 1,7%

9. ÖDP (ökológiai-demokrata) 1,6%

10. Die Partei (viccpárt) 0,4%

Bukovics Martin

Gute Nacht!

23:58 Bukovics Martin

Katharina Schulze, a Zöldek egyik bajor listavezetője az Azonnalinak nyilatkozik épp, ezzel a képpel búcsúzunk. Mint látjátok, inkább videózunk egy kört,

újdonság már nem nagyon van.

A lényeg összefoglalva: a CSU bukott, de nem akkorát, mint várták, a Zöldek óriásit gurított, az SPD megfelezte magát, az AfD jóval gyengébb eredményt ért el, mint amitől mindenki tartott, a jobbközép Freie Wähler valószínűleg kormánypárt lesz (vagy a Zöldek), az FDP a bejutás küszöbén áll, a kommunisták pedig most is csak kívülről nézik majd a müncheni Landtagot.

Bukovics Martin

Majdnem éjféli számok!

23:37 Bukovics Martin

A BR közszolgálati tévé be is szünteti lassan a ma esti választási műsort (ezt adják a Zöldeknél egy elzárt szobában, ahová nem hallatszik be a techno), hiszen már alszanak a nézők, tehénfejéshez, disznóetetéshez nem éjfélkor fekszik le az ember. Én újságíróként nem tehetem meg, hogy egy bajor gazdálkodó kényelmes életét éljem, úgyhogy elmondom, mik a 23.30-as számok.

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,3% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,7% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,6% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,2%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,6% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,0%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,2%

A bajor közszolgálati egyébként csak és kizárólag a CSU-Freie Wähler koalíciót és a CSU-Zöldek koalíciót kezeli komoly opcióként. Mint azt a híradóból megtudjuk, érdemi buli a Zöldeket leszámítva egyedül a liberális FDP-nél van már csak, mégpedig azért, mert nem teljesen biztosak még abban, hogy tényleg megvan-e nekik az 5 százalék. Amíg ez ki nem derül, isznak.

A Zöldeknél eközben egy hosszú hajú szőke hitleri hanglejtéssel, ordibálva kispolgárizza-fasisztázza a bajorokat a szomszéd asztalnál a CSU menekültpolitikája miatt, és amiért nem juttatták be a Linkét a tartományi parlamentbe. Veszek neki egy sört, csak hagyja már abba a nyivákolását.

Bukovics Martin

A Zöldek buliján már a hétfői napilapot olvassák

23:13 Bukovics Martin

És épp Nena 99 lufiról szóló remekműve megy. Aki ezt a hírt olvassa az Azonnalin, már most naprakészebb, mint azok, akik reggel 8-kor megvásárolják majd a Süddeutschét. A buli egyébként akkora, hogy a Zöldek egyik listavezetője, Katharina Schulze a színpad mellett okostelefonozott a táncitánci helyett.

Bakó Bea

Honnan hova vándoroltak a szavazók?

23:02 Bakó Bea

Az Infratest Dimap mérte fel, hogy mely pártoktól hova vándoroltak el a szavazóik, és kitől sikerült elhódítaniuk támogatókat. Íme, a kormányzó, és nagyot bukó CSU, valamint a nagyot nyerő, második helyen végzett Zöldek grafikonja. A CSU például a szocdemektől szerzett vagy százezer szavazót, és a nemválasztók közül is sokakat mobilizáltak, viszont jóval többen mentek el tőlük az AfD-hez és a Freie Wählerhez. A Zöldek a CSU-tól és az SPD-től is sokat szereztek, és sok eddig passzív választót is sikerült aktivizálniuk. Eközben meglepő módon, bár elég kevesen, de voltak, akik az AfD-hez pártoltak el tőlük. A többi pártra vetített vándorlási grafikonokat itt lehet böngészni.

Techet Péter

München: a körzetek többségét elhozták a Zöldek

23:02 Techet Péter

A kilenc müncheni körzetből – a becslések szerint – ötöt nyertek a Zöldek. A Zöldek mindkét listavezetője egyéni mandátumot szerzett, egyikük München belvárosában.

Regensburgot azonban nem szerezték meg: a CSU 28 százalékot, a Zöldek 24 százalékot szereztek a dómvárosban. Bambergben még egyértelműbben győzött a CSU. Hátra van még lehetséges zöld győzelemként Nürnberg és Würzburg.

Eddig a 91-ből 76 egyéni körzet van kiszámolva: 71 hely a CSU-é, öt a Zöldeké.

Techet Péter

Lady Gaga szól a Zöldek müncheni partiján

22:52 Techet Péter

Hallod, Békés Marci? (A Jobbklikken Békés Márton mellett én is megpróbáltam eszmetörténetileg elhelyezni egykoron az amerikai-olasz énekest.)

Techet Péter

Az egyéni körzetek több, mint fele feldolgozva: mindenütt CSU-s győzelem

22:45 Techet Péter

Hiába jönnek be a hírek a Zöldek nagyvárosi sikereiről, eddig csak a vidéki körzetekben van eredmény. A városok közül Passau, Erlangen, Fürth, Augsburg nyugati része, Aschaffenburg nyugati része dőlt el: itt mind a CSU-s jelölt tarolt.

Hátra vannak azonban a nagyvárosok: München, Nürnberg, Regensburg, Bamberg, Bayreuth, Würzburg. Ezekben a körzetekben a Zöldek bíznak győzelmekben. Amit tudni a becslések alapján:

München egészében a Zöldek az elsők, München belvárosi körzeteit mind viszik a Zöldek.

Hasonló eredményekben bíznak a frank metropoliszban, Nürnbergben, és az egyetemi városokban: Würzburgban, Bambergben és Regensburgban.

Bukovics Martin

Itt vannak a 22.30-as számok!

22:42 Bukovics Martin

A levélszavazatok megszámlálásával jön fel a CSU, és megy egyre lejjebb az AfD. Utóbbi párt 16 német tartományi parlamentben immáron 15-ben jelen van. A legvalószínűbb koalíciós felállás a CSU-Freie Wähler közösködés (84+24 mandátumú többség a 200 fős Lantagban) lesz, habár a bajor Zöldek férfi listavezetője, Ludwig Hartmann egy ma esti sajtónyilatkozatban már utalt arra, hogy igazából nekik sem lenne ellenükre együtt kormányozni a tartományt Markus Söderékkel. Ez az opció 84+38 fős többséget eredményezne.

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,4% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,7% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,4% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,3%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,6% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,0%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,1%

Bakó Bea

Magyar disszidenssel magyarázzák a Zöldek, hogy nem veszélyesek a menekültek

22:39 Bakó Bea

Ez a plakát fogadott bennünket a Muffathalléban a Zöldek választási buliján: „Ilona menekült – és a szomszédod 52 éve.”

Techet Péter

Nagyinterjút adott az Azonnalinak a Zöldek társelnöke

22:28 Techet Péter

Robert Habeck, a Zöldek társelnöke nagyinterjút adott az Azonnalinak. Többek között beszélt arról, meg kell-e vonni az EU-s pénzeket a magyar kormánytól, és hogy csatlakozna-e Macron európai mozgalmához. A politikus az LMP-ről nem sokat tudott, ezért nem is kommentálta a magyar zöldpártot. Az interjút jövő héten olvashatjátok a Zöldek polgári beállítottságú társelnökével az Azonnalin.

A müncheni szórakozóhelyen, a Muffathallében zajló zöld választási partin Habeck szólt természetesen a bajorországi választásokról is. Szerinte a Zöldek sikerének az az oka, hogy túlléptek a párton belüli harcokon, és polgári, liberális, de a szociális kérdésekben baloldali válaszokkal vágtak neki a választásoknak. Szerinte a Zöldek a jobbközép felé ugyanúgy nyitottak, mint a baloldal felé – bár az SPD katasztrofális szereplésére utalva jelezte: egy

baloldali összefogás „ma nem téma“.

Bakó Bea

Megérkeztünk a Zöldekhez, hatalmas a buli!

22:26 Bakó Bea

A müncheni Muffathalléban üvölt a zene, és a bajor zászlóban a világoskéket zöldre cserélték. Sör van, HB, korsója 3 euró 80 cent. A tagságnak műanyagpohárba adják, mi üvegbe kaptuk. Még szép. Itt van amúgy az LMP elnökségi tagja, Kendernay János is, aki a Facebook szerint eddig a turistás belvárosi Hofbräuhausban tartott fórumot a müncheni magyarságnak. A magyar politikus az Azonnali érdeklődésére azt mondta, különösen az tetszik neki, hogy az összes 100 ezer lakos fölötti bajor nagyvárosban a Zöldek nyertek.

Techet Péter

A bajor parlament CSU-s elnöke nem védte meg Orbánt

21:58 Techet Péter

Barbara Stamm, a bajor Landtag CSU-s elnökét arról kérdezte az Azonnali, hogy ártott-e szerinte a CSU-nak az Orbánhoz való közelség. Stamm világossá tette:

„én már eddig is azt mondtam, hogy amit esetleg szélsőjobboldalon megnyerünk, elvesztünk középen“.

Stamm szerint azonban kell beszélni továbbra is Orbánnal, de nem azért, mert egyetértene vele. Hanem azért, amiért „az AfD-vel is kell beszélni, elvégre őket is demokratikusan választották meg“. A bajor politikus azonban nem akarná mégsem a Fidesz és az AfD között egyenlőségjelet tenni.

Barbara Stammról közismert, hogy a Fidesszel szemben kritikus. A CSU-s politikus – amint 2012-ben elsőként beszámoltam arról a magyar sajtóban – 2012 márciusában le is mondta egy találkozóját Kövér Lászlóval egy akkori magyar alkotmánymódosítás elleni tiltakozásul.

Bakó Bea

Itthagyjuk a Landtag gyönyörű kilátását, és átmegyünk a Zöldek bulijába

21:47 Bakó Bea

Az exit pollok fényében úgy tűnik, a Zöldeknél lesz a legjobb a buli, úgyhogy át is tesszük a székhelyünket a párt választási bulijába a parlamenthez közeli Muffathalléba. Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézzétek, milyen szép panorámát hagytunk itt, és mit csodálhatnak nap mint nap a bajor képviselők.

Bakó Bea

Kik szavaztak a Zöldekre?

21:36 Bakó Bea

A választás legnagyobb győztesei kétségtelenül a Zöldek, akik nagyjából megduplázták a bajorországi támogatottságukat az öt évvel ezelőttihez képest. De honnan ez a sok szavazat? Az Infratest-dimap alábbi grafikonja foglalkozás szerinti bontásban mutatja be, hogy kik szavaztak a Zöldekre. Eszerint az ökopárt gyengébb pontja a munkás és a nyugdíjas réteg, míg a párt legfőbb bázisát – legalábbis a bajoroknál – a vállalkozók teszik ki (23 százalékkal), de a beosztottak közül is sokan szavaznak az ökopártra (21 százalék).

Bukovics Martin

Kedden a CSU a szőnyeg szélére állítja Seehofer pártelnököt

21:27 Bukovics Martin

A konzervatív Frankfurter Allgemeine úgy tudja, hogy a keddi nehéz nap lesz Horst Seehofer CSU-elnök számára. A párt történetének eddigi legrosszabb választási eredménye személyi konzekvenciákat kell maga után vonjon, hangzik a tagság ítélete, mondja a lap újságírója. Már kedden showdownra lehet számítani, azaz aki Horst Seehofer sorsa iránt érdeklődik igencsak intenzíven, aznap délután-este kapcsolja a be a német tévéket. A pártelnök mindenesetre közölte: ő aztán le nem mond. Egy másik lap, a balliberális Spiegel hetilap kommentája szerint az eredmény következménye Horst Seehofer belügyminiszteri lemondása kell legyen, illetve az, hogy az SPD olyan gyorsan kiszáll a nagykoalícióból, amennyire csak lehet.

Bukovics Martin

Hová tűntek a CSU szavazói?

21:16 Bukovics Martin

Az exit pollokat is szállító Infratest-dimap közvélemény-kutató szerint a CSU 2013-as támogatói közül 180 ezren a Zöldekhez pártoltak át, és legalább ennyien mentek át a bevándorlásellenes AfD táborába. A CSU korábbi támogatói közül 170 ezren idén inkább a jobbközép Freie Wählert támogatták, 40 ezren pedig a polgári-liberális FDP-t.

Bukovics Martin

Itt vannak a 21 órás számok!

21:12 Bukovics Martin

Alig változott valami a nyolcórás számokhoz képest. Nüanszok.

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,3% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,8% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,5% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,6%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,6% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,0%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,0%

Techet Péter

Négy körzetben van még csak eredmény: itt CSU-s győzelmek lettek

21:03 Techet Péter

A 91 egyéni körzetből egyelőre összesen négy helyen van már eredmény, a négy körzet Oberpfalzban és Alsó-Bajorországban fekszik, és mind a négy, vidéki körzetet – amelyek a balosabb Regensburg városa körül találhatóak – megnyerték a CSU jelöltjei.

Straubing, Kehlheim Dingolfing és Deggendorf körzeteiben van tehát már eredmény: Straubingban és Deggendorfban majdnem a szavazatok felét kapta meg a CSU, Kehlheimben és Dingolfingban harmincöt és harminckilenc százalékkal húzta be a körzeteket a bajor kormánypárt.

Hátra van még 87 körzet azonban.

A bajor választási rendszer amúgy nagyon hasonlít a magyarra: a parlamenti erőviszonyokról nem is annyira a listás eredmények, mint inkább az egyéni győzelmek döntenek. Ezért bíznak a Zöldek abban, hogy a városi körzeteket elhozhatják. Jó eséllyel startol az ökopárt München, Nürnberg és Würzburg körzeteiben, de Regensburgban vagy Bambergben is lehet még zöld győzelem. A tendencia egyértelmű: a városi körzetekben a Zöldek felnőttek a CSU mellé, Münchenben nagy arányban már le is hagyták őket.

Bukovics Martin

Bajor AfD-elnök az Azonnalinak: Mi vagyunk Orbánnal, nem a CSU!

20:52 Bukovics Martin

Martin Sichert, a bajorországi AfD párttársaival a parlament földszinjén lévő óriásbüfénél kolbászozó-söröző elnöke is nyilatkozott egy hosszabbat az Azonnalinak (ezt jövő héten hozzuk majd le). A lényeg, hogy szerinte a CSU rendre mást tesz, mint amit mond, így nem hiteles barátja a Fidesznek és Orbán Viktornak. Az, hogy Manfred Weber, a legnagyobb hatalmú CSU-s EP-képviselő igent nyomott a Sargentini-jelentésre, mindezt bizonyítja. Kíváncsiak voltunk arra is, van-e már kapcsolata valamilyen fideszessel, Sichert erre azt mondta: nagyon szeretné, ha lenne, de eddig mindig lepattintották.

Ez azért is vicces, mert párttársa, Gerold Otten pár órája még azt mondta szintén az Azonnalinak, hogy az informális kapcsolatok már kiépültek Orbánékkal, hiszen szerintük az AfD és a Fidesz természetes szövetségesek.

Techet Péter

München teljesen bezöldült

20:47 Techet Péter

Bajorországban a másodikak, a fővárosban pedig elsők lettek a Zöldek.

Az ökopárt – a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint – 30 százalék felett szerepelt Münchenben.

A párt mindkét listavezetője egyéni mandátumot is fog vélhetően nyerni: Ludwig Hartmann München belvárosában, Katharina Schulze pedig München-Milbertshofenben óriási előnnyel előzi a CSU-s jelölteket. Minden bizonnyal a Zöldeké lesz München elegáns, bohém-burzsoá negyede, a Schwabing is: itt a párt jelöltje a CSU egykori kultuszminiszterét verte meg.

Techet Péter

Habsburg Ottó szárnysegédje is értékelte az eredményeket az Azonnalinak

20:22 Techet Péter

Bernd Posselt, a CSU évtizedes Európa-politikusa, Habsburg Ottó egykori titkára is jelen van a bajor parlamentben tartott választási eredményvárón. A politikus már a nyolcvanas évektől a közép-európai népek, s főleg kisebbségek ügyéért harcolt. Meggyőződéses katolikus konzervatív:

„és mert katolikus vagyok, nem lehetek nacionalista” – mondta az Azonnalinak.

A politikus szerint a mostani bajor eredmény megmutatta: az utolsó német néppárt a CSU maradt. De szerinte „tudomásul kell vennünk, hogy a nép heterogénabb lett“. Kérdésünkre, hogy ezalatt a multikulturalizmust érti-e, kijelentette: „mi Közép-Európában mindig is multikulturálisak voltunk, ebben semmi új nincs“.

Az AfD-ről világos véleményt fogalmazott meg:

„Az AfD csak nácikból áll“.

A politikussal, aki jövőre vissza akar jutni CSU-s színekben az Európai Parlamentbe egy hosszabb interjút is készítettünk Orbánról, Macronról és nacionalizmusról: „Orbán zsákutcában van, ha nacionalista politikát akar vinni“, de azért biztosította az Azonnali fideszes olvasóit: „a Fidesz egy demokratikus párt, amit mindenképpen meg kell és meg fogunk védeni“.

Bakó Bea

A bajor AfD elégedett, az FDP listavezetője nem örül előre

20:18 Bakó Bea

Erős kétszámjegyű eredményt értek el, ami Bajorországban nagyon jó a szövetségi választáson elért eredményhez viszonyítva is – lelkendezett Martin Sichert, az AfD tartományi elnöke a Tagesschau műsorában. A párt egyébként az őszi szövetségi választáson 12 százalékot ért el, most az exit poll szerint 10,7 százalékon áll Bajorországban.

Martin Hagen,a liberális FDP bajorországi listavezetője ugyanebben a műsorban elég visszafogottan nyilatkozott. Míg Christian Lindner pártelnök már az újabb Landtag-frakció fölött örvendezik, Hagen úgy nyilatkozott: várjuk ki, hogy mi lesz. Egyelőre ugyanis pontosan a küszöbön, azaz 5 százalékon áll az FDP. Az eredményt egyébként semmiképp sem a CSU gyengeségének, hanem az FDP erősségének tudja be.

Bukovics Martin

20 órai számok: belehúzott a CSU!

20:06 Bukovics Martin

Ahogy telik az idő ma este, és fogynak a sörök, úgy jön fel a CSU. Lehet, mégsem lesz ez akkora bukás, mint azt mindenki várta? A tavalyi őszi szövetségi választáson 38,8 százalékot kaptak. A 2013-as tartományi választáson ennél többet, 47,7-et. (A viccpárt már temetői menetet is összehívott a pártnak München egyetemi negyedébe.) Mutatjuk a 20 órai számokat.

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,3% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,8% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,6% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,7%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,5% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,0%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 2,9%

Bakó Bea

A liberálisoknak nehéz terep Bajorország, örülnek a frakciónak

20:03 Bakó Bea

Christian Lindner FDP-elnök azt mondta: Bajorország nekik mindig is nehéz terep volt bizonyos versenyfeltételek és a vidéki struktúra miatt. De most újra frakciót alakíthatnak a bajor Landtagban – mondta, arra utalva, hogy 2013-ban kiestek a tartományi parlamentből, ráadásul pont egy olyan ciklus után, amikor együtt kormányoztak a CSU-val.

Bukovics Martin

Freie Wähler: Lenyomjuk az AfD-t!

19:50 Bukovics Martin

Óriási a házibuli még mindig a bajor parlament, a Freie Wählernél ugyanolyan arányban fogy a sör, mint a bor, ami nagyon helyes, a frankeni borvidék a zöldszilvániról híres, ami bár nem egy nagy eresztés, azért Bajorországban tartózkodva bőven belefér. Két söröző párttaggal elegyedtem beszélgetésbe, és megtudtam, hogy le fogják nyomni az önkormányzatokban az AfD-t a következő években. Hogy hogyan, kérdeztem. Ez baromi egyszerű, válaszoltak, egész egyszerűen jobb a személyi állományunk. A CSU-val való koalícióról Hubert Aiwinger még mindig azt mondja, hogy

ő aztán nem tesz semmit ezügyben, ha kellenek a CSU-nak, hívja őt szépen fel a Söder.

Izmos, erős többség nem lesz az: az exit poll szerint a CSU 80 mandátumához a Freie Wähler 25 mandátuma adódna hozzá a 200 fős Landtagban.

Techet Péter

Zöldek társelnöke: politikai stílusváltás kell!

19:45 Techet Péter

Robert Habeck, a második helyre berobbant Zöldek országos társelnöke parlamenti sajtótájékoztatójén elismerte: ilyen jó eredménnyel ők se számoltak. A felmérések 16-17 százalékot mutattak, a megindult szavazatfeldolgozás már 19 százalék felé mutatja a balliberális ökopártot. Habeck szerint az emberek ma már nem annyira kötődnek egy-egy párthoz, a döntést az utolsó napokban hozzák meg. „Pénzt és erőt az utolsó napokra hagytunk“ – mondta sajtótájékoztatóján.

Szerinte a Zöldek győzelme azt üzeni: „politikai stílusváltást akarnak a bajorok“. Elegük van a kirekesztésre épülő CSU-politikából sokaknak, és ezért a Zöldekre szavaztak: „mi azt hangsúlyozzuk, ami összeköt“. A CSU Freie Wählerrel kötött koalíciója szerinte a könnyebbik út lenne a konzervatívok számára, egyben a logikusabb út is.

Bakó Bea

Seehofer megköszönte Södernek

19:34 Bakó Bea

Ez nem egy szép nap a számunkra, ez egy olyan eredmény, amivel nem lehetünk elégedettek – értékelt Horst Seehofer CSU-elnök, szövetségi belügyminiszter. Azt mondta, a következő hetekben azon fognak dolgozni, hogy stabil kormányt alakítsanak. Azért köszönetet mondott Markus Södernek, aki tavaly megpuccsolta őt a miniszterelnöki székben. A saját felelősségét korábban már előre Söderre hárító pártelnök azt is megígérte, hogy le fogják vonni a konzekvenciákat.

Bakó Bea

A frankföldi borkirálynők puszilják az Azonnali olvasóit

19:30 Bakó Bea

Egyikük a hagyományos frankföldi borosüveget, a Bocksbeutelt tartja a kezében. Valamelyik párt eredményének – vagy csak kameránknak – nagyon örülnek Markus Söder tartományi miniszterelnök földijei.

Bukovics Martin

A 3,5 százalékos Die Linke azzal vigasztalja magát, hogy vannak fiataljaik

19:24 Bukovics Martin

Stefan Liebich, az Azonnali által tavaly meginterjúvolt Linke-prominens azt írta ki Facebookra, hogy hát most ez nem jött össze pártja számára Bajorországban. Az 5 százalékos küszöbtől jó 1,5 százalékkal maradtak el a konzervatív tartományban a kommunisták. Az viszont, hogy vannak fiataljaik, reménnyel tölti el a berlini linkés politikust. Még nem tudjuk, elnézzünk-e a müncheni bulijukba.

Bakó Bea

Az SPD-sek jégkrémmel vigasztalják magukat

19:23 Bakó Bea

Vörös fények, vörös zászlók és vörös jégkrém. Ennyi maradt az SPD-nek a jelenleg jósolt, tíz százalékot alulról súroló eredmény mellett.

Techet Péter

AfD: Már kiépültek a Fidesszel az informális kapcsolatok

19:14 Techet Péter

Gerold Otten, a szélsőjobboldali AfD szövetségi parlamenti képviselője is nyilatkozott az Azonnalinak. A politikus rögtön kifejezte azt a vágyát, hogy a Fidesszel szeretnének együttműködni:

„Orbán Viktor az AfD természetes szövetségese“.

Kérdésünkre, hogy van-e már kapcsolatuk a magyar kormánypárttal, az egykori katonából lett politikus elismerte: „Hivatalosan még nincs kapcsolat, de az informális kapcsolatokat már kiépítettük“.

Említette, hogy pár napja egy magyar államtitkárt hallgatott Berlinben – nem jutott eszébe se a neve, se a szakterülete -, és úgy érezte: „végre valaki a szívemből beszél“.

Kérdésünkre, hogy mit szól az AfD relatíve rossz szerepléséhez Bajorországban, azt mondta: az AfD-nek Bajorországban van egy fontos riválisa, a szintén sok tekintetben jobboldali populista Szabad Választók (Freie Wähler, akiket lejjebb Márki-Zay-Gémesi-FKGP-pártként jellemeztünk), akik a harmadik helyre jöttek most fel.

Matematikailag lehetséges lenne egy CSU-FW-AfD-kormány is, azonban Otten szerint a CSU nem hajlandó velük együttműködni:

„A CSU minden fórumon elkerül minket, semmiféle kapcsolatunk nincs“.

A Zöldek sikerét azzal magyarázta az AfD politikusa, hogy számos ökopolitikai téma – például a klímaváltozás ügye – az ökopárthoz hajtott polgári szavazókat is.

Bakó Bea

Sztárparádé! Itt a német Bödőcs Tibor!

19:12 Bakó Bea

A CSU-nál összefutottunk a német ZDF köztévé politikai szatíraműsorának sztárjával, Lutz van der Horsttal. Alig várjuk a pénteki Heute Show-t!

Ő az, aki a leghülyébb kérdéseket teszi fel német politikusoknak és párttalpasoknak hétről hétre, ebben a videóban például a CSU modernségét firtatta a kampányban.

Bukovics Martin

Itt a 19 órai exit poll!

19:04 Bukovics Martin

Csak tizedesjegyekben vannak eltérések a 18 órai számokhoz képest. Vagyis már nyugodtan lehet állítani, hogy az AfD nem nyert akkorát, mint gondoltuk volna. A CSU azért jobban szerepelt, mint hitték volna. Az SPD viszont óriásit bukott.

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 35,2% 

2. Zöldek (ökopárt) 18,6% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,5% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 11%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,8% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,1%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,4%

Bukovics Martin

Márki-Zay Péter és Gémesi György közös pártja a Freie Wähler

18:57 Bukovics Martin

Mi ez a jobbközép párt, ami megelőzte a szocdemeket és még az Óriási Nagy Veszedelmet, a bevándorlásellenes AfD-t is, és az exit poll szerint bejött 11,5 százalékkal a harmadik helyre Bajorországban? A Freie Wähler magyarországi viszonyokra átültetve kicsit olyan, mintha összegyúrnánk a Független Kisgazdapártból maradt legszebb emlékeket a Gémesi György-féle Új Kezdettel, és beraknánk az élére Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert. A Freie Wähler főleg a települések minél nagyobb önrendelkezését szorgalmazza, és hisz a közvetlen demokráciában is. Bajorországon kívül nem nagyon szerepelnek jól.

Hubert Aiwangerről, a párt elnökéről a Neue Zürcher Zeitung közölt nemrég portrét. Szerintük Aiwanger sokkal inkább megtestesíti a Tipikus Bajort, mint a CSU vezetői: egy kis faluban lakik, hatalmas vadász, korrekt méretű parasztgazdaságot irányít, népviseletben jár, és olyan gyakorlatias, hogy az újságírónak elmondta, ha valaki arra kéri, építsen neki egy házat, ő bizony megteszi. A politikus abszolút ideológiamentesen csak helyi ügyekkel foglalkozik. Ha kell, a rendőri egyenruhák beszerzését reklamálja meg, ha kell, a tűzvédelmi előírásokat kritizája, több bölcsödei helyet szorgalmaz, nemet mond a münchen-freisingi repülőtér bővítésére és több honismeretet oktatna a bajor iskolákban. 

Nagy eséllyel velük kormányoz majd tovább a CSU.

Bukovics Martin

SPD = temetői hangulat

18:45 Bukovics Martin

Se a sör, se a pezsgő, se a narancsos Campari, se a bor nem fogy a szociáldemokrata frakciónál, hiába olyan az egész bajor parlament, mint egy óriási házibuli: ez az egyetlen olyan helyszín, ahol az ember inkább elkezd gondolkodni azon, mint rontott el eddig az életében. Hiába vörös, még a vörösbor se fogy. Dieter Reiter, München SPD-s főpolgármestere arról beszélt, hogy az eredmény bár rossz, de nem szabad csüggedniük: őket mindenki ismeri Bajorországban, aktivistáik bőven vannak, most be kell bizonyítaniuk, hogy amit ígérnek, azt be is tartják, ezért is vannak ott a nagykoalícióban Berlinben.

Én ezt Merkel helyében fenyegetésnek venném.

A harmadik helyezett, az exit poll szerint még az SPD-re és az AfD-re is ráverő jobbközép Freie Wähler elnöke, Hubert Aiwanger arról beszélt sajtótájékozatóján, hogy nagyon boldog az eredménytől, de korai még miniszteri posztokról beszélni, abban pedig erősen bízik, hogy a CSU-nál tudják, merre vezet az út az irodájukig.

Techet Péter

Fiatal CSU-sok: Orbán se segített volna rajtunk

18:42 Techet Péter

A CSU parlamenti frakciója előtti térbe még áthaladszódik a Zöldek üdvrivalgása. A CSU-nál örömre nincs ok: a párt ilyen rossz eredményt fél évszázada nem ért el. Mindazonáltal a teljes bukást azért elkerülték: a szomorúság helyett egyfajta megkönnyebbülés jellemezte a fiatal CSU-sokat, akik a frakció terme előtt álldogáltak.

„Segített volna, ha Orbán is jön kampányolni?“ – kérdeztük. Egyikük eleve nem tudta, kiről beszélünk, azt kezdte el mondani, hogy a Sebastian Kurz jelenléte jót tett nekik. A másik öt fiatalember, akik érettségizős komolysággal és zakókban álltak, úgy vélték: Orbán nem segített volna rajtuk.

„Orbán Viktort nem ismerik itt annyira, inkább csak újabb vitát szült volna, ha eljön“

– mondta egyikük, aki jogot tanul Augsburgban, és a CSU ifjúsági szervezetében politizál.

Bakó Bea

CSU: Fájdalmas az eredmény, de akkor is felhatalmazás a kormányzásra

18:39 Bakó Bea

Nem egyszerű nap ez a CSU számára. Nem sikerült jó eredményt elérnünk, sőt részben fájdalmas is ez az eredmény, amiből tanulságokat kell levonnunk – mondta Markus Söder tartományi miniszterelnök. De bizonyos előrejelzések és kommentárok ellenére a CSU továbbra is nem csak, hogy a legerősebb párt, de felhatalmazást is kaptunk a kormányzásra – értékelte Söder az exit pollokat.

Techet Péter

Cem Özdemir kommentálta a választást az Azonnalinak

18:34 Techet Péter

Cem Özdemir, a Zöldek sváb-török származású egykori társelnöke, a párton belüli polgáriak vezető figurája az első eredményeket kommentálta az Azonnalinak.

Kérdésünkre, hogy a polgári profillal induló bajor Zöldek mostani kiváló eredménye annak jele-e, hogy a Zöldeknek másutt is jobbra kell tolódniuk, a politikus azt mondta: „A Zöldek nem jobb- vagy baloldaliként határozzák meg magukat, hanem kizárólag ökologiai pártként“.

Szerinte el kell felejteni a menekültkérdést, ez a Zöldek sikere: „Európa, liberális demokrácia, fenntartható gazdaság – ezek a mi programpontjaink“ – mondta Özdemir az Azonnalinak.

A politikus szerint azonban valamennyi német tartomány tanulhat a déli tartományok zöldjeitől: Baden-Württembergben a Zöldek adják a kormányfőt 2011 óta, a bajoroknál pedig a második helyre robbantak most be. „A délieket ajánlom példaként.“ Aki ismeri a német politikát, tudja mit jelent ez:

mivel mind a sváb, mind a bajor Zöldek egy határozottan polgári, már-már jobbközép profillal érték el a sikereiket, a „déliek példája“ az északi Zöldek balossága ellen szólhat.

Özdemir kiemelte még, hogy „a jó eredmény ellenére is kicsit sírok“. Szerinte ugyanis hiába szerepelt az AfD a várakozások alatt, a szélsőjobboldali párt jelenléte önmagában „szégyen és elkeserítő“.

Bakó Bea

Óriási bulihangulat a Zöldeknél

18:31 Bakó Bea

Történelmi pillanatként élik meg a Zöldek az első exit pollok által jósolt 18,5 százalékos eredményt. Eljött Münchenbe a pártelnök Robert Habeck és elődje, Cem Özdemir is.

Bakó Bea

Mi alapján szavaztak a bajorok?

18:19 Bakó Bea

Tartományi parlamenti választásról van szó, és Németországban csak az ügyek egy része tartozik a tartományokra, az igazán fontos dolgok Berlinben a Bundestagban dőlnek el. Nem meglepő ennek fényében, hogy a tartományi hatáskörben lévő oktatás és a lakhatás voltak azok a témák, amik a legtöbbeket (több, mint a választók felét) befolyásolyásolták abban, hogy hová húzzák az ikszet. 49 százalék tartotta fontosnak a környezet- és klímapolitikát.

A menekültpolitikáról és migrációról csak 33 százalék mondta azt, hogy nagyon fontos volt neki a választási döntés meghozatalában.
Bukovics Martin

A Zöldek előre megüzenték feltételeiket a CSU-val való koalíciókötéshez

18:12 Bukovics Martin

Amióta a sármos germanista és író, Robert Habeck a német Zöldek egyik társelnöke, azóta kettesével veszi a lépcsőfokokat felfelé a párt. A bajorországi választáson stabilan a második helyre várhatóak (ide korábban vagy a szocdem SPD-t, vagy a kampány vége felé a tartományban önmaga felszámolásába kezdett bevándorlásellenes AfD-t várták hónapokkal ezelőtt).

A Die Presse című osztrák napilap pénteki elemzése szerint a Zöldek erősödésének oka egyszerű: amíg a CSU jobbra tolta magát, hogy elvegye a levegőt az AfD elől, addig a Zöldek rámennek a középen megüresedett helyre. És mindezt okosan, bőrnadrágban, felfelé álló mutatóujj nélkül teszik.

Ha a CSU tényleg elveszíti az abszolút többségét – mint ahogy azt az előzetes közvélemény-kutatások jelzik –, Söderék koalícióra kényszerülnek. Ha jobban szerepelnek, mint várható, a Freie Wählerrel állhatnak össze. Ha úgy, ahogy azt a felmérések jelzik, az AfD-vel vagy a Zöldekkel. 

Habeck társelnök szerdán meg is üzente, milyen feltételekkel hajlandó együttkormányozni a tartományt pártja a CSU-val:

ha hajlandóak belátni a hibáikat, és elnézést kérnek a jobboldali populizmust súroló hangvételükért és menekültpolitikájukért.

Habeck szerint az, hogy egy párt elveszíti az abszolút többségét, nem gond, sőt, a demokratikus gondolkodás győzelme, rákényszeríti ugyanis a pártokat, hogy tárgyaljanak egymással. Markus Söder erre pénteken egy kocsiban felvett videóüzenetben válaszolt: „A Zöldek programja nem koalícióképes.” Hogy aztán lesz-e koalíció, szükség lesz-e rá egyáltalán, hamarosan kiderül! 

Techet Péter

Bajor parlament: Lehetne jobb a sör és a disznósült, a knédli viszont nagyon jó

18:08 Techet Péter

Aki megéhezik vagy megszomjazik a bajor választási estén, azt nem hagyja az út szélén a bajor szabadállam. Az állami tulajdonú, CSU-közeli Hofbräuhaus sörei vannak ingyen: világos („Helles“, bajorul: „Helle“) és búza („Weizenbier“; bajorul: „Weißbier“). Ételnek van Currywurst is, vélhetően a berlini és északnémet kollégákra tekintettel. A többiek a frank töklevest kanalazzák, illetve az óbajor nemzeti ételt, a Schweinebratent (disznósültet) Knödll-lel (knédlivel) eszik. Hozzá barnasörös szósz. A szósz kissé híg, a hús pedig kicsit rágós, de nagyon friss, kevés zsírral. A knédli nagyon jó, el kell ismerni. Sörben persze kár, hogy nem Augustiner van. De legalább nem Paulanert adnak – azt csak Orbán Viktor issza, ha Münchenben jár.

Bukovics Martin

Vége a szavazásnak, itt az első exit poll

18:01 Bukovics Martin

Minden újságíró feszülten figyelte a német köztévé számait. A részvételi arányt 72,5 százalékosra tették a majd' tízmillió szavazóval rendelkező Bajorországban.

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 35,5% 

2. Zöldek (ökopárt) 18,5% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,5% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 11%

5. SPD (szociáldemokrata) 10% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,0%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,5%

Azt azonban fontos tudni, hogy az exit poll mindössze egy prognózis arra nézve, hogyan alakul nagy valószínűséggel az eredmény. Az első eredmények 20 óra környékén futnak majd be. Az előzetes végeredményt éjfélre várják. Hogy pontosan kik ülnek majd a müncheni tartományi parlamentben, kedd-szerdáig kell várn. A végleges mandátumelosztásnál ugyanis nem csak a listás eredményt, hanem az egyéni mandátumokat is figyelembe veszik. Vagyis a bajor választási rendszer jobban hasonlít a magyarra, mint a szövetségi németre.

Bukovics Martin

Seehofer-Söder-paktum: ha meglesz a 33 százalék, nem bántják egymást

17:59 Bukovics Martin

A Bild nevű konzervatív bulvárlap információi szerint titkos paktumot kötött Horst Seehofer CSU-elnök az őt a tartományi kormányfői székben tavaly megpuccsoló Markus Söder CSU-s miniszterelnökkel. Ennek értelmében amennyiben 33 százalékot meghaladja a CSU támogatottsága ma este, nem csesztetik egymást a választást követő pár napban a nyilvánosság előtt. Mielőtt pedig bármelyikük sajtó elé állna, felhívja a másikat, és egyeztet vele arról, amit mond. Ha azonban még a közvélemény-kutatók által mért 33 százalékot se érné el a párt, semmit nem tudnak garantálni egymásnak a felek.

A választást megelőző héten Söder egy kampányrendezvényen Seehofer jelenlétében arról beszélt: a bajor űrprogram alatt nem azt érti, hogy fel akar lőni egy embert a Holdra. Habár lenne ötlete arra, kit kéne kilőni az űrbe, tette hozzá viccesen (itt 1:58-tól látható a mondat). Az ezt követően szólásra emelkedő Seehofer ezt úgy reagálta le: biztos abban, hogy Söder nem rá gondolt.

Techet Péter

A bajorok több mint fele rosszul lenne a bajor parlamentben

17:52 Techet Péter

Bajorország több mint fele rosszul érezné magát, ha felfele menne a bordó szőnyeges márványlépcsőn a bajor parlament, a Landtag épületében. Miért is? Aki belép, és elindul felfele, egy hatalmas feszületet lát maga előtt. „Kruzifix“ – káromkodná a Tagesschau szerint a bajorok ötvenöt százaléka. Ennyien utasítják ugyanis el az imént bemutatott felmérés szerint, hogy a bajor közintézményekben – iskolákban, bíróságokon, stb. – Markus Söder, bajor kormányfő döntése értelmében június elsejétől kereszteket kell kitenni.

Harmincöt százalék van csak a döntés mellett. A CSU-t mérik manapság amúgy pont ennyire. Bár a katolikus és az evangélikus egyház viszonya elég feszült a bajor kormánypárttal; München érseke, Marx püspök már többször azt is kétségbe vonta, hogy jogosan viseli-e a kereszténységre utaló C betűt a CSU. A CSU számára azonban a feszület nem vallási, hanem kulturális jelkép. Krisztus persze vallást, s nem bajor kultúrát alapított.

Bukovics Martin

A belső migráció miatt gyenge a CSU?

17:44 Bukovics Martin

A reptérigyorsvasút-szakértő korábbi bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber már a választási kampányban megtalálta a CSU gyengeségének legfőbb okát: a belső migrációt. Szerinte ugyanis az utóbbi években Bajorországba költöző németek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy 1945 óta mennyi mindent tett a CSU azért, hogy egy főleg a mezőgazdasági szektor dominálta tartományból Németország leggazdagabb, legjobban fejlődő tartománya legyen.

Mindezt a bajor közszolgálati BR által megszólaltatott politológus, Ursula Münch is alátámasztja. Szerinte a Németország különböző régióiból érkezett emberek Bajorországban is megtartják a korábbi lakhelyeiken kialakult pártpreferenciáikat, és nem éreznek semmiféle köszönetet vagy hálát egy párt iránt, csak mert az hosszú ideje van hatalmon. Tíz év alatt több, mint egymillió ember költözött Bajorországba Németország többi tartományából.

Bukovics Martin

A bajor parlament üléstermében dolgozhatnak az újságírók

17:35 Bukovics Martin

Még hogy nincs német humor! Egy csapat német újságíró és az Azonnali stábja áll a liftben a parlament bejáratánál lévő biztonsági ellenőrzés után. Bár mindannyian felfelé akarunk haladni, a felvonó valamiért lefelé megy. Az egyik német kolléga azonnal meg is szólal: „Hé, ki nyomta meg az SPD-s gombot?”

A sajtónak egyébként ingyen sört adnak. Élünk a lehetőséggel.

Bukovics Martin

Kié a legjobb kampányszpot?

17:30 Bukovics Martin

Végigszenvedtem az összeset.

8. A MUT nevű új párt szinte megfenyegetett, hogy rájuk kell szavaznom. A két listavezető áll egy mezőn, és elsorolják egymásnak a programot. Végig arra vártam, felbukkan-e a klipben legalább egy tehén, de nem.

7. Az AfD-é elképesztően gyenge: a bevándorlásellenes párttól kíméletlen, anti-PC-humort, provokációt, riogatást vártam. Ehelyett semmit, de tényleg semmit nem kaptam.

6. A katolikus Bajorországban bajor zászlós fejkendős muszlim nővel, arab felirattal kampányoló viccpárt a kampányszpotjában nemes egyszerűséggel leparasztozza a bajorokat. Ez korrekt, de sokat ők sem dolgoztak rajta.

5. A baloldali populista Die Linke elővette a jól működő sablonjait, nehogy véletlenül még meg kelljen magát erőltetnie a bajor elvtársaiknak. Ezek egyébként nagyon profi sablonok, de a dobogóhoz azért ennél több kell.

4. A markussöderi CSU szpotja visszafogottabb, kevésbé klisés, mint a seehoferi időszak CSU-jának klipjei. Se harangszó, se tehénbőgés nincs benne. A mozireklámjuk a popcornt kínálgató Söderrel kifejezetten jó.

3. A Zöldek vizuális orgiát rendeztek a második helyhez: bőrgatyában, piacon, Pride-zászlóban, lényegében egész Bajorországot felhasználták díszletként az üzenetükhöz, miszerint bátorság kell, nem félelemkeltés.

2. Az SPD-s szpot a leginkább emberi: Natascha Kohnen bemutatja, milyen egy napja. Kotyogós kávét főz, eligazítja a lányát, metrózik Münchenben, de aztán átvált a klip egy átlagos szociáldemokrata kampányfilmmé, és unalmassá válik. Kár érte. A listán azért lett második a párt, mert a választáson úgyse lesz az.

1. A polgári-liberális FDP listavezetője fogta, és egy az egyben lekoppintotta az egyik legjobb német politikai klipet, az FDP-főnök Christian Lindner 2017-es észak-rajna-vesztfáliai választásra készült videóját. Fekete-fehér felvételek, személyes ambíciókról szóló, kíméletlenül őszinte narráció, gondosan adagolt üzenetet. Magáé a párté is remek. Meg is érdemli, hogy beágyazzam.

Bakó Bea

Az AfD tartományi szinten is a CSU és Merkel közti kapoccsal riogat

17:22 Bakó Bea

Azt már Techet Péter is megírta az Azonnalin, hogy nagyon nem mindegy Merkelnek, hogy mennyire szerepelnek le bajor szövetségesei otthon, hiszen ha túlságosan meggyengülnek, az a szövetségi nagykoalíciót is megrengetheti. Az AfD az egyik plakátján a Merkel CDU-jától jobbra álló CSU szimpatizánsainak üzenve figyelmeztet arra, hogy amin a CSU logó áll, az Merkelt tartalmaz.

Bukovics Martin

Minden, amit a bajor választásról tudni akartál

17:15 Bukovics Martin
Bár Markus Söder bajor miniszterelnök már az űrben is elképzelte Bajorországot, a bajor szavazók valahogy egyre inkább képesek pártja, a CSU nélkül elképzelni szeretett tartományukat.

Durva, de 1945 óta most történhet meg először, hogy feláll egy olyan bajor kormány, amiben nincsenek benne a keresztényszociálisok. Még ha ez a lehetőség csak elméleti is. Egy hete már összefoglaltam egy Azonnali-cikkben – plusz elmondtam a szlovákiai magyar közszolgálati rádióban – mindent, amit fontos tudni a mai választásról. Olvasd el, és azonnal megtudod, miért akkora mulatság ez a ma esti, hogy egyszerre hárman is eljöttünk miatta Münchenbe!

De van még kontent itt bőven!

És hogy milyen a hangulat Münchenben? Elmondják a helyiek:

Bakó Bea

Magas a részvétel Münchenben, pedig nyári napsütés és futóverseny is volt

17:10 Bakó Bea

A ragyogó napsütésnek és a müncheni belvárost átszelő futóversenynek köszönhetően nem nehéz jobb vasárnapi programot elképzelni a szavazásnál, de a napközbeni adatok szerint egyelőre magasabb a részvétel, mint a legutóbbi tartományi- és a tavalyi szövetségi választáson. Ezek szerint szavazás előtt vagy után mentek futni a bajorok, de nem helyette.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek