+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin & Techet Péter
2018. október 14. vasárnap, 17:02
Ma választ Bajorország. Már csak 33-35 százalékra mérik a korábban egyeduralkodó CSU-t, amely egyedül biztosan nem fog tudni kormányt alakítani. Sőt, még olyan felállás is lehetséges, hogy egy négypárti szivárványkoalíció lenyomja őket. Mi lesz Münchenben? Kövesd az Azonnalin percről percre!

+++ ÉRDEMES GYAKRAN FRISSÍTENI AZ OLDALT,
MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 52 db | 20 db/oldal

1 2 3

Bukovics Martin

Itt az előzetes végeredmény!
2018. október 15. 02:10

Nem a végleges, de már majdnem.

 

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,2% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,5% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,6% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,2%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,7% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,1%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,2%

8. Bayernpartei (szeparatista) 1,7%

9. ÖDP (ökológiai-demokrata) 1,6%

10. Die Partei (viccpárt) 0,4%

Bukovics Martin

Gute Nacht!
2018. október 14. 23:58

Katharina Schulze, a Zöldek egyik bajor listavezetője az Azonnalinak nyilatkozik épp, ezzel a képpel búcsúzunk. Mint látjátok, inkább videózunk egy kört,

 

újdonság már nem nagyon van.

 

A lényeg összefoglalva: a CSU bukott, de nem akkorát, mint várták, a Zöldek óriásit gurított, az SPD megfelezte magát, az AfD jóval gyengébb eredményt ért el, mint amitől mindenki tartott, a jobbközép Freie Wähler valószínűleg kormánypárt lesz (vagy a Zöldek), az FDP a bejutás küszöbén áll, a kommunisták pedig most is csak kívülről nézik majd a müncheni Landtagot.

 

Bukovics Martin

Majdnem éjféli számok!
2018. október 14. 23:37

A BR közszolgálati tévé be is szünteti lassan a ma esti választási műsort (ezt adják a Zöldeknél egy elzárt szobában, ahová nem hallatszik be a techno), hiszen már alszanak a nézők, tehénfejéshez, disznóetetéshez nem éjfélkor fekszik le az ember. Én újságíróként nem tehetem meg, hogy egy bajor gazdálkodó kényelmes életét éljem, úgyhogy elmondom, mik a 23.30-as számok.

 

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,3% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,7% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,6% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,2%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,6% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,0%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,2%

 

A bajor közszolgálati egyébként csak és kizárólag a CSU-Freie Wähler koalíciót és a CSU-Zöldek koalíciót kezeli komoly opcióként. Mint azt a híradóból megtudjuk, érdemi buli a Zöldeket leszámítva egyedül a liberális FDP-nél van már csak, mégpedig azért, mert nem teljesen biztosak még abban, hogy tényleg megvan-e nekik az 5 százalék. Amíg ez ki nem derül, isznak.

A Zöldeknél eközben egy hosszú hajú szőke hitleri hanglejtéssel, ordibálva kispolgárizza-fasisztázza a bajorokat a szomszéd asztalnál a CSU menekültpolitikája miatt, és amiért nem juttatták be a Linkét a tartományi parlamentbe. Veszek neki egy sört, csak hagyja már abba a nyivákolását.

Bukovics Martin

És épp Nena 99 lufiról szóló remekműve megy. Aki ezt a hírt olvassa az Azonnalin, már most naprakészebb, mint azok, akik reggel 8-kor megvásárolják majd a Süddeutschét. A buli egyébként akkora, hogy a Zöldek egyik listavezetője, Katharina Schulze a színpad mellett okostelefonozott a táncitánci helyett.

 

Bakó Bea

Honnan hova vándoroltak a szavazók?
2018. október 14. 23:02

Az Infratest Dimap mérte fel, hogy mely pártoktól hova vándoroltak el a szavazóik, és kitől sikerült elhódítaniuk támogatókat. Íme, a kormányzó, és nagyot bukó CSU, valamint a nagyot nyerő, második helyen végzett Zöldek grafikonja. A CSU például a szocdemektől szerzett vagy százezer szavazót, és a nemválasztók közül is sokakat mobilizáltak, viszont jóval többen mentek el tőlük az AfD-hez és a Freie Wählerhez. A Zöldek a CSU-tól és az SPD-től is sokat szereztek, és sok eddig passzív választót is sikerült aktivizálniuk. Eközben meglepő módon, bár elég kevesen, de voltak, akik az AfD-hez pártoltak el tőlük. A többi pártra vetített vándorlási grafikonokat itt lehet böngészni.

 

Techet Péter

A kilenc müncheni körzetből – a becslések szerint – ötöt nyertek a Zöldek. A Zöldek mindkét listavezetője egyéni mandátumot szerzett, egyikük München belvárosában.

Regensburgot azonban nem szerezték meg: a CSU 28 százalékot, a Zöldek 24 százalékot szereztek a dómvárosban. Bambergben még egyértelműbben győzött a CSU. Hátra van még lehetséges zöld győzelemként Nürnberg és Würzburg.

Eddig a 91-ből 76 egyéni körzet van kiszámolva: 71 hely a CSU-é, öt a Zöldeké.

Techet Péter

Hallod, Békés Marci? (A Jobbklikken Békés Márton mellett én is megpróbáltam eszmetörténetileg elhelyezni egykoron az amerikai-olasz énekest.)

Hiába jönnek be a hírek a Zöldek nagyvárosi sikereiről, eddig csak a vidéki körzetekben van eredmény. A városok közül Passau, Erlangen, Fürth, Augsburg nyugati része, Aschaffenburg nyugati része dőlt el: itt mind a CSU-s jelölt tarolt.

Hátra vannak azonban a nagyvárosok: München, Nürnberg, Regensburg, Bamberg, Bayreuth, Würzburg. Ezekben a körzetekben a Zöldek bíznak győzelmekben. Amit tudni a becslések alapján:

 

München egészében a Zöldek az elsők, München belvárosi körzeteit mind viszik a Zöldek.

 

Hasonló eredményekben bíznak a frank metropoliszban, Nürnbergben, és az egyetemi városokban: Würzburgban, Bambergben és Regensburgban.

Bukovics Martin

Itt vannak a 22.30-as számok!
2018. október 14. 22:42

A levélszavazatok megszámlálásával jön fel a CSU, és megy egyre lejjebb az AfD. Utóbbi párt 16 német tartományi parlamentben immáron 15-ben jelen van. A legvalószínűbb koalíciós felállás a CSU-Freie Wähler közösködés (84+24 mandátumú többség a 200 fős Lantagban) lesz, habár a bajor Zöldek férfi listavezetője, Ludwig Hartmann egy ma esti sajtónyilatkozatban már utalt arra, hogy igazából nekik sem lenne ellenükre együtt kormányozni a tartományt Markus Söderékkel. Ez az opció 84+38 fős többséget eredményezne.

 

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,4% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,7% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,4% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,3%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,6% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,0%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,1%

Ez a plakát fogadott bennünket a Muffathalléban a Zöldek választási buliján: „Ilona menekült – és a szomszédod 52 éve.”

 

Techet Péter

Robert Habeck, a Zöldek társelnöke nagyinterjút adott az Azonnalinak. Többek között beszélt arról, meg kell-e vonni az EU-s pénzeket a magyar kormánytól, és hogy csatlakozna-e Macron európai mozgalmához. A politikus az LMP-ről nem sokat tudott, ezért nem is kommentálta a magyar zöldpártot. Az interjút jövő héten olvashatjátok a Zöldek polgári beállítottságú társelnökével az Azonnalin.

A müncheni szórakozóhelyen, a Muffathallében zajló zöld választási partin Habeck szólt természetesen a bajorországi választásokról is. Szerinte a Zöldek sikerének az az oka, hogy túlléptek a párton belüli harcokon, és polgári, liberális, de a szociális kérdésekben baloldali válaszokkal vágtak neki a választásoknak. Szerinte a Zöldek a jobbközép felé ugyanúgy nyitottak, mint a baloldal felé – bár az SPD katasztrofális szereplésére utalva jelezte: egy

 

baloldali összefogás „ma nem téma“.

 

Bakó Bea

A müncheni Muffathalléban üvölt a zene, és a bajor zászlóban a világoskéket zöldre cserélték. Sör van, HB, korsója 3 euró 80 cent. A tagságnak műanyagpohárba adják, mi üvegbe kaptuk. Még szép. Itt van amúgy az LMP elnökségi tagja, Kendernay János is, aki a Facebook szerint eddig a turistás belvárosi Hofbräuhausban tartott fórumot a müncheni magyarságnak. A magyar politikus az Azonnali érdeklődésére azt mondta, különösen az tetszik neki, hogy az összes 100 ezer lakos fölötti bajor nagyvárosban a Zöldek nyertek.

 

Techet Péter

Barbara Stamm, a bajor Landtag CSU-s elnökét arról kérdezte az Azonnali, hogy ártott-e szerinte a CSU-nak az Orbánhoz való közelség. Stamm világossá tette:

 

„én már eddig is azt mondtam, hogy amit esetleg szélsőjobboldalon megnyerünk, elvesztünk középen“.

 

Stamm szerint azonban kell beszélni továbbra is Orbánnal, de nem azért, mert egyetértene vele. Hanem azért, amiért „az AfD-vel is kell beszélni, elvégre őket is demokratikusan választották meg“. A bajor politikus azonban nem akarná mégsem a Fidesz és az AfD között egyenlőségjelet tenni.

Barbara Stammról közismert, hogy a Fidesszel szemben kritikus. A CSU-s politikus – amint 2012-ben elsőként beszámoltam arról a magyar sajtóban – 2012 márciusában le is mondta egy találkozóját Kövér Lászlóval egy akkori magyar alkotmánymódosítás elleni tiltakozásul.

 

Az exit pollok fényében úgy tűnik, a Zöldeknél lesz a legjobb a buli, úgyhogy át is tesszük a székhelyünket a párt választási bulijába a parlamenthez közeli Muffathalléba. Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézzétek, milyen szép panorámát hagytunk itt, és mit csodálhatnak nap mint nap a bajor képviselők.

 

Bakó Bea

Kik szavaztak a Zöldekre?
2018. október 14. 21:36

A választás legnagyobb győztesei kétségtelenül a Zöldek, akik nagyjából megduplázták a bajorországi támogatottságukat az öt évvel ezelőttihez képest. De honnan ez a sok szavazat? Az Infratest-dimap alábbi grafikonja foglalkozás szerinti bontásban mutatja be, hogy kik szavaztak a Zöldekre. Eszerint az ökopárt gyengébb pontja a munkás és a nyugdíjas réteg, míg a párt legfőbb bázisát – legalábbis a bajoroknál – a vállalkozók teszik ki (23 százalékkal), de a beosztottak közül is sokan szavaznak az ökopártra (21 százalék).

 

A konzervatív Frankfurter Allgemeine úgy tudja, hogy a keddi nehéz nap lesz Horst Seehofer CSU-elnök számára. A párt történetének eddigi legrosszabb választási eredménye személyi konzekvenciákat kell maga után vonjon, hangzik a tagság ítélete, mondja a lap újságírója. Már kedden showdownra lehet számítani, azaz aki Horst Seehofer sorsa iránt érdeklődik igencsak intenzíven, aznap délután-este kapcsolja a be a német tévéket. A pártelnök mindenesetre közölte: ő aztán le nem mond. Egy másik lap, a balliberális Spiegel hetilap kommentája szerint az eredmény következménye Horst Seehofer belügyminiszteri lemondása kell legyen, illetve az, hogy az SPD olyan gyorsan kiszáll a nagykoalícióból, amennyire csak lehet.

Bukovics Martin

Hová tűntek a CSU szavazói?
2018. október 14. 21:16

Az exit pollokat is szállító Infratest-dimap közvélemény-kutató szerint a CSU 2013-as támogatói közül 180 ezren a Zöldekhez pártoltak át, és legalább ennyien mentek át a bevándorlásellenes AfD táborába. A CSU korábbi támogatói közül 170 ezren idén inkább a jobbközép Freie Wählert támogatták, 40 ezren pedig a polgári-liberális FDP-t.

Bukovics Martin

Itt vannak a 21 órás számok!
2018. október 14. 21:12

Alig változott valami a nyolcórás számokhoz képest. Nüanszok.

 

1. CSU (jobboldali-konzervatív) 37,3% 

2. Zöldek (ökopárt) 17,8% 

3. Freie Wähler (polgári-jobbközép) 11,5% 

4. ​AfD (szélsőjobboldali) 10,6%

5. SPD (szociáldemokrata) 9,6% 

6. FDP (polgári-liberális) 5,0%

7. Die Linke (szélsőbaloldali) 3,0%

 

A 91 egyéni körzetből egyelőre összesen négy helyen van már eredmény, a négy körzet Oberpfalzban és Alsó-Bajorországban fekszik, és mind a négy, vidéki körzetet – amelyek a balosabb Regensburg városa körül találhatóak – megnyerték a CSU jelöltjei.

Straubing, Kehlheim Dingolfing és Deggendorf körzeteiben van tehát már eredmény: Straubingban és Deggendorfban majdnem a szavazatok felét kapta meg a CSU, Kehlheimben és Dingolfingban harmincöt és harminckilenc százalékkal húzta be a körzeteket a bajor kormánypárt.

Hátra van még 87 körzet azonban.

A bajor választási rendszer amúgy nagyon hasonlít a magyarra: a parlamenti erőviszonyokról nem is annyira a listás eredmények, mint inkább az egyéni győzelmek döntenek. Ezért bíznak a Zöldek abban, hogy a városi körzeteket elhozhatják. Jó eséllyel startol az ökopárt München, Nürnberg és Würzburg körzeteiben, de Regensburgban vagy Bambergben is lehet még zöld győzelem. A tendencia egyértelmű: a városi körzetekben a Zöldek felnőttek a CSU mellé, Münchenben nagy arányban már le is hagyták őket.

Martin Sichert, a bajorországi AfD párttársaival a parlament földszinjén lévő óriásbüfénél kolbászozó-söröző elnöke is nyilatkozott egy hosszabbat az Azonnalinak (ezt jövő héten hozzuk majd le). A lényeg, hogy szerinte a CSU rendre mást tesz, mint amit mond, így nem hiteles barátja a Fidesznek és Orbán Viktornak. Az, hogy Manfred Weber, a legnagyobb hatalmú CSU-s EP-képviselő igent nyomott a Sargentini-jelentésre, mindezt bizonyítja. Kíváncsiak voltunk arra is, van-e már kapcsolata valamilyen fideszessel, Sichert erre azt mondta: nagyon szeretné, ha lenne, de eddig mindig lepattintották.

Ez azért is vicces, mert párttársa, Gerold Otten pár órája még azt mondta szintén az Azonnalinak, hogy az informális kapcsolatok már kiépültek Orbánékkal, hiszen szerintük az AfD és a Fidesz természetes szövetségesek.

 

összesen: 52 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás