CSU: Merkel nem kell, Orbán oké!

2018.10.13. 19:12

Egy hatalmas müncheni sörcsarnokban tartotta a kampányzáróját a vasárnapi tartományi választás előtt a bajor CSU. Horst Seehofer pártelnök és Markus Söder tartományi miniszterelnök mellett az osztrák kancellár is megtisztelte a jelenlétével a bulit. Viszont nem volt ott sem Angela Merkel szövetségi kancellár, sem a CSU-val jó viszonyt ápoló Orbán Viktor. Hiányoztak-e ők a szimpatizánsoknak? És mit keres egy magyar, vagy egy északnémet a bajor CSU-ban?

Vasárnap egy korszak érhet véget,

ahogy azt a bajor tartományi választásról szóló elemzésünkben is írtuk. A Bajorországot évtizedek óta stabilan vezető, és az utóbbi időkben látványos belharcokat átélt bajor Keresztényszociális Unió, a CSU hatalma meginoghat, miután történelmi mélyponton van a népszerűségük, és szinte biztos, hogy nem tudnak majd egyedül kormányt alakítani a vasárnapi tartományi választás után. A CSU gyászos eredménye a párttal szövetségben lévő CDU-nak és Angela Merkel kancellárnak sem lehet mindegy.

A CSU péntek este tartott kampányzáró bulit a szimpatizánsainak a müncheni Löwenbräukellerben. A CSU-s prominensek mellett Sebastian Kurz osztrák kancellárt hívták meg, hogy mondjon pár jó szót a bajor állampárt mellett.

Nem volt viszont ott a kampányzárón sem Merkel, sem Orbán, aki a bajor CSU-val sokkal jobb kapcsolatokat ápol, mint Merkel CDU-jával.

Az Azonnali körbekérdezte a rendezvényen résztvevő szimpatizánsokat és párttagokat, hogy ki hiányzik nekik a rendezvényről, miért a CSU-t támogatják, és mit gondolnak, barátja-e Bajorországnak Magyarország. Találtunk olyan párttagot is, aki magyarul nyilatkozott kameránknak.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek