Plakátháború Münchenben: aki a Zöldekre szavaz, a CSU-t kapja

2018.10.13. 12:20

Vasárnap választanak a bajorok, a pártok pedig bőségesen kiplakátolták jelöltjeikkel és jelmondataikkal Münchent. Az Azonnali megmutatja őket, és elmeséli, ki mire teszi a hangsúlyt.

Plakátháború Münchenben: aki a Zöldekre szavaz, a CSU-t kapja

A legunalmasabb plakátokkal a bajor állampárt, a CSU jelentkezett. Bajorország kötelez, hirdeti magáról a párt jelöltje. A többin is hasonlóak az üzenetek: azért kell a CSU-ra szavazni, hogy Bajorország stabil maradjon, vagy mert Bajorország a mi otthonunk.

Markus Söder CSU-s bajor tartományi miniszterelnök plakátja annyit közöl a járókelőkkel, hogy ő a miniszterelnökük, és arra kéri a népet, bízzanak benne a jövőben is, tessenek szépen szavazni rá. Ezt most nagyjából 33-35 százaléknyian tennék meg a közvélemény-kutatások szerint. Ennyire alacsony támogatottsága választáson 1945 óta még egyszer sem volt a pártnak, fő is miatta a fejük.

A CSU-s vizuális egyhangúságba egyedül Hans Theiss, a párt egyik München-belvárosi jelöltje hozott némi izgalmat, aki a melegnegyedet megszólító plakátján azt ígéri, élettel töltené meg a politikát. 

Ez itt a CSU jól szereplése esetén a párt potenciális koalíciós partnereként emlegetett közvetlendemokrácia-párti, főleg az önkormányzatiságra fókuszáló jobbközép Freie Wähler (Szabad Választók) párt plakátja. A 10 százalék környékére mért párt üzenete: aki rájuk szavaz, az erős középre szavaz.

Ugyanígy középre lő a polgári-liberális FDP is. Wolfgang Heubisch, a párt egyik egyéni jelöltje azt írta ki a feje mellé, hogy ő se nem bal-, se nem jobboldali, annál inkább áll középen. A tartományi parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 küszöböt vélhetően megugrani képes párt szlogenje az idén egyébként az, hogy "friss Bajorország”.

Akinek világos szabályai vannak, nem szorul rá a populizmusra, mondja szintén a polgári-liberális FDP, saját magára célozva ezzel.

Nem úgy a jobboldali populista AfD, amely A1-es német nyelvtudással is érthető plakátokkal aggatta tele a várost. Ezen a plakáton éppen a német autóipart veszi védelembe, betámadva a német kormány tervét, miszerint kitiltják a nagyvárosokból a dízelautókat magas károsanyag-kibocsátásuk miatt.

A 10-14 százalék közé várt bajor AfD a nők jogainak védelmében fejkendőmentesítené a bajorországi iskolákat is. 

A párt mérnök jelöltje három dolgot állítana meg, ha megválasztanák: az elszegényedést, a lakáshiányt és az iszlamizálódást.

Az AfD-nek nem minden plakátja érte meg a választás napját.

A bajor Zöldek plakátjaikon a félelemkeltésről és riogatásról rántják le a leplet. Szív a heccelés helyett, üzenik, utalva arra, hogy a CSU a tavasz folyamán egyre inkább át kezdte venni az AfD szigorúbb menekültpolitikáról szóló követeléseit. Valamint a párt retorikájának egyes elemeit is. Nem jött be nekik.

A párt két bajorországi listavezetője mellé még a kifejezetten népszerű országos zöld társelnök, Robert Habeck író-germanista is felfért a plakátra, de csak mert egy közös rendezvényt reklámoztak rajta.

A bajor parlament CSU-s házelnökének lánya, Claudia Stamm friss pártjának neve egy az egyben a Zöldek kampányszlogenje. Meg egy gyenge szójáték: fogják a Mut (bátorság) szót, és odaillesztik minden szó végére, ami nekik tetszik. AktivisMUT. HumanisMUT.

Bár nem igazán veszélyes senkire se, pláne nem a Zöldekre, az ökológiai-demokrata párt (ÖDP) Bajorországban is elindul. Plakátján azt hirdeti, hogy a glifozát miatti méhpusztuláshoz fogható tömeges kihalás utoljára a dinoszauroszokat érintette a bolygón. Ezt pedig meg kell állítani.

A még mindig létező, ám mérhetetlen támogatottságúra zsugorodott kalózpárt nem alapjövedelmet, hanem 100 mbit/s-os alap-internetsebességet szorgalmaz a dolgozó bajor nép számára.

A dolgozó nép képviselője, a 10-12 százalék körülire mért szociáldemokrata SPD belvárosi plakátjain a Zöldeket bashingeli: aki a Zöldekre szavaz, Södert kapja a végén, írják. Ezzel arra utalnak, hogy a választást követően egy CSU-Zöldek koalíciónak van a legnagyobb esélye. A párt ezzel kvázi azt ismeri be, hogy nehezen találnak érvet, miért szavazzon rájuk bárki is: a legnagyobb ellenzéki párt már nem ők, hanem a Zöldek, aki pedig kemény baloldaliságot vár, annak ott a populista Linkspartei.

Az SPD egyik helyi jelöltjével az Azonnali beszélt is szombat reggel: mint mondta, nem büszkék a szlogenre, de ebben a belvárosi körzetben annyira kicsi a különbség a CSU és az SPD támogatottsága között, hogy a pártnak szüksége van a zöldszavazók CSU-ellenes érzelmeire is a győzelemhez. Ő maga személy szerint egyébként egyáltalán nem ellenez egy CSU-Zöldek koalíciót: az még mindig jobb opció, mint egy tiszta CSU-kormány, vagy egy CSU-FPD, vagy akár egy CSU-Freie Wähler-kormányzás. Az SPD alacsony támogatottságáról a jelölt az Azonnalinak azt mondta: ez van, de inkább küzdenek, mint hogy feladják.

És plakátjai alapján tényleg a Linkspartei itt az igazi baloldal: felszólalnak például a lakásokért. Szerintük azért azok vannak, hogy lakjunk bennük, nem pedig azért, hogy spekulánsok pénzt keressenek rajtuk. A párt valószínűleg nem éri el az 5 százalékos bejutási küszöböt, ha mégis, óriási bulit csapnak, amire az Azonnali is igyekszik majd bejutni.

A true arcok persze a függetlenségpárti-szeparatista Bayernparteire szavaznak. Ha 1-2 százalék összejön nekik, az már siker.

Vagyis a tartományi parlamentbe való bejutás még a legkiválóbb jelöltekkel sem fog nekik összejönni.

A CSU és az AfD között igazi plakátháború alakult arról, kit is illet a bajorok legendás miniszterelnöke, Franz Josef Strauß. Az AfD azt állítja plakátjain, a politikus ma ő rájuk szavazna, mondván: Strauß keményen jobbos volt. A CSU ezt persze nem tűrheti, azonnal vissza is üzent, szintén plakáton: „Strauß harcolna az AfD ellen”, mondván: a politikus nem hagyta volna, hogy a CSU-tól jobbra kialakuljon egy új párt.

Strauß legendás jelszava az volt ugyanis, hogy a CSU-tól jobbra már csak a fal lehet. A vitát megfellebbezhetetlenül a Die Partei viccpárt zárta végül le, kijelentve, Strauß a Die Parteire szavazna. A képen egy strucc mosolyog, a Strauß németül ugyanis struccot jelent.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek