Orbán a kínai vakcinában bízik a legjobban

2021.01.29. 07:55

A rendőrséget arra kéri, ne tartóztassak le senkit a hétfői boltnyitási tiltakozáson és tüntetésen, mondta el a Kossuth Rádióban a pénteki interjújában a miniszterelnök, de azért súlyos retorziók várnak a tiltakozókra. Hétfőtől indul a regisztráció alapú oltás, Orbán a kínai vakcinát fogja választani.

Orbán a kínai vakcinában bízik a legjobban

A legkevésbé az számított, mit mondanak a fényes tekintetű padisahok a nemzetközi szervezetekben, mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról, miért hosszabbították meg a korlátozásokat március 1-jéig. A járványügyi szakemberek ajánlották ezt, hogy ne dobjuk ki az elmúlt három hónap alatt elért eredményeket, mondta Orbán, most  „vágjuk a centit”.

A harag, érzések másodlagosak, az emberéletek számítanak, mondta arra, hogy miért nem lehet legalább részlegesen nyitni, mondjuk az edzőtermeknek. Azt sem lehet megtenni, hogy este 8 helyett 10-től legyen csak kijárási tilalom, Orbán ugyanis nem áll annak a pártján, hogy „berheljék” a rendszert,változtassák a kereteket, ahogy ezt más európai országok teszik, ez ugyanis szerinte hiú reményeket kelt. Amíg nincs elég vakcina, maradjon a november 11-én bevezetett rendszer, ez az álláspontja.

Ne tartóztassunk le senkit,

kérte Orbán az operatív törzsön a hétfői tiltkozások elé a rendőrségtől, de arra kéri a vendéglősöket, ne nyissananak ki, járvány van.

A szabályok egyértelműek: 150 ezer – 1 millió forintos büntetés vár a szabályszegőkre, az éttermeket először fél évre, majd egy évre záratják be az éttermeket, Orbán szerint ebből egyértelmű, hogy nekik ez „nem éri meg”.

Hétfőn ugyanis tiltakozó akciók lesznek a lezárások ellen, a libertárius Le a Adók 75 százalékával párt által szervezett országos akció keretében éttermek, bárok, vendéglátóhelyek nyitnak meg, és a budapesti Hősök terére tüntetést is hirdettek, amely vasárnap délután kezdetét veszi. A pártelnök szerint legalább harminc hely fog kinyitni. Az Azonnalinak megszólaltak résztvevő vendéglátósok arról, mi késztette őket a tiltakozásra: a rózsadombi Kuckó kávézó, az egri Sikk Kávézó & Bár: mint mondták, a túlélésért küzdenek.

Az állami bértámogatásokat (a 8 órára bejelentett alkalmazottak után az állam a bruttó bérek felét kifizeti) meg fogják kapni a kávézók, vendéglátóhelyek, ezért is kérte Orbán a kormányszerveket, gyorsítsák fel a kifizetéseket – az Azonnalinak is jelezte egy söröző vezetője, csütörtökön meg is érkezett a pénz. 

Hétfőtől indul a regisztráció alapú oltás,

jelenti be a miniszterelnök, behívják azokat, aki regisztrált levélben vagy online, az emberek megkapják az értesítést ígérete szerint. Most kétmillió regisztrált ember van, ezt a számot növelni kéne, mondta.

A Kossuth Rádióban megtudtuk azt is, hogy Orbán a kínai vakcinában bízik a legjobban

(itt írtuk meg, mit lehet róla tudni egyelőre), ő ezt kéri majd, ha lehet választani.

Ez a konzervatív álláspont nem újdonság egyébként, noha eddig egyértelműen nem lehetett névhez kapcsolni. A Spiegel tárta fel január elején, hogy 2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon mRNS-alapú oltásokból, amelyekkel december 27-e óta az EU-ban oltanak. Mint a német hetilap írta, még 2020 októberében is voltak olyan tudományos tanácsadók az egyes tagállami kormányok közelében, akik óva intettek akár a Pfizer, akár a Moderna-vakcina alkalmazásától – több uniós tagállam kormánya ezért inkább a hagyományos, már évtizedek óta bevált módszerre, az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagra való kivárásra játszott, lehetőleg minél ismertebb és nevesebb gyártóktól remélve ezeket. A magyar kormány által behozni remélt kínai oltás például ilyen.

Pénteken vagy szombaton szerződik az ország a gyártóval a kínai vakcináról, jelentette be Orbán. Ha mégsem jön a kínai vakcina, akkor március elejéig 880 000 embert tudnak majd beoltani, ha viszont jön, ez a száma a duplája is lehet. Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be, hogy 1 millió főre elég orosz vakcinát vettünk (itt írtuk meg, mit lehet róla tudni), amit három részletben szállítanak le nekünk.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek