Orbán Viktor: Megszűnik a tömeges oltási rendszer Magyarországon

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.04. 08:26

A miniszterelnök szerint most már mindenkinek a maga felelőssége, hogy beoltatja-e magát, a kormány megmentett annyi életet, amennyit lehetett.

Orbán Viktor: Megszűnik a tömeges oltási rendszer Magyarországon

2,5 millióan vannak, akik nem regisztráltak jelenleg még a koronavírus elleni oltásra, akik miatt nem indokolt a mostani oltási rendszert fenntartani – ezzel indokolta péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, hogy miért változtatja meg a kormány ígérete szerint hamarosan az oltási rendszert.

A Kossuth Rádióban elmondottak alapján hamarosan megszűnik a tömeges oltási rendszer, amiben több helyre (háziorvoshoz, oltópontokra, kórházakba) is lehet menni oltani: a helyét úgynevezett készenléti oltási rendszer veszi át.

Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy

aki be akarja oltatni magát, nemsokára már csak néhány nagyobb készenléti oltópontra mehet majd.

Ezért is biztatott arra Orbán Viktor, hogy aki még egyszerűbben akarja beoltatni magát, az inkább még most menjen magát oltatni. Hogy konkrétan mikortól léphet életbe az új oltási rendszer, arról a miniszterelnök nem beszélt.

Arról viszont igen, hogy év végéig mintegy 17 millió vakcina fog Magyarország rendelkezésére állni, így a magyar emberek „vakcinabiztonságban” vannak, és akár egy újabb járványhullám esetén is lenne elegendő vakcina arra, hogy kétszer is be lehessen oltani mindenkit. Azaz most már csak az nem tudja beoltatni magát, aki nem akarja.

Ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy eddig az állam felelőssége volt, hogy az oltási kampányt sikeresen megszervezzék, és az oltás felvételére buzdítsák a lakosságot, most már viszont az egyén felelőssége, hogy beoltatja-e magát. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott:

„Megmentettük annyi életet, amennyit meg lehetett menteni, az egészségügyi rendszer nemhogy nem omlott össze, hanem kiemelkedően teljesített.”

A 12-15 év közötti fiatalok oltásáról szólva (ugye a 16-18 év közöttiek számára az oltás felvétele már engedélyezett Magyarországon) a miniszterelnök elmondta, hogy nem látja, hogy ebben a tudományos konszenzus nyár vége előtt kialakulhatna, így ez előtt nem tervez a kormány számukra oltási kampányt szervezni.

Azonban – mint azt Orbán hozzáfűzte – az oltatlan kiskorúakat lehet mindenhova vinni a szülő saját felelősségére, például külföldre vagy sportrendezvényekre is.

A rádióinterjúban szó volt továbbá még arról, hogy:

+ június 15-ig kell a Belügyminisztériumnak elintéznie, hogy az európai zöldkártyához szükséges adatokat (az oltás típusa, az első és második oltás időpontja) feltüntessék a magyar digitális védettségi igazolványon (tehát nem a kipostázott plasztikkártyákon);

+ még a mai nap

döntést fog hozni arról a kormány, hogy az önkormányzati testületek milyen határidőt követően tarthatnak újra közgyűléseket,

így a veszélyhelyzet adta felhatalmazást (amikor is a polgármesterek a járványhelyzethez kapcsolódóan a képviselőtestület nélkül hozhattak és még hozhatnak is döntéseket) kivéve a polgármesterek kezéből;

+ a miniszterelnök szerint sikeres kezdeményezés volt a trianoni béke aláírása évfordulójának alkalmából 2010-ben bevezetett nemzeti összetartozás napja, mert már nem tekintünk úgy magunkra, mint egy örökre vereségre ítélt népre, és mióta erősebbek vagyunk, azóta javítottunk a szomszédos nemzetekkel való viszonyainkon;

+ Orbán Viktor szomorúbb a részben nálunk is rendezendő Labdarúgó-Európa-bajnokság előtt, mint ilyenkor szokott lenni, mert szerinte „mindent átértékel”, hogy a középpályás Szoboszlai Dominik kimarad végül a magyar keretből, és nem vesz részt az EB-n.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek