Mire fog feljogosítani a védettséget igazoló plasztikkártya? Ez is a kormány konzultációján fog múlni

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.05. 08:36

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújából az is kiderült, hogy a kis- és középvállalkozásoknak 10 milliós hitelkonstrukcióval fog segíteni a kormány.

Mire fog feljogosítani a védettséget igazoló plasztikkártya? Ez is a kormány konzultációján fog múlni

„Fordulóponthoz érkeztünk: eddig a vírus támadott, és mi védekeztünk. Most már mi támadunk, és a vírus védekezik” – mondta Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában.

Mint azt a miniszterelnök kifejtette: most már rendelkezésre áll annyi vakcina, hogy ezt ki lehessen jelenteni. Ha csak a már biztos vakcinaszállítmányokkal számolunk, akkor Orbán szerint március elejére meg fogja haladni a valamilyen úton (oltással vagy az átvészelt fertőzést követő természetes védettséggel) a koronavírussal szemben védettek száma az egymillió főt. A miniszterelnök számításai szerint

március közepére juthatunk el oda, hogy minden közvetlen életveszélyben lévő idős, 60 év feletti embert be fognak tudni oltani Magyarországon,

legalábbis azokat, akik regisztráltak a vakcinára. Ez már csak azért is fontos, mert a kormány korábbi kommunikációja alapján ekkor lehet majd elkezdeni a jelenleg érvényben lévő korlátozások fokozatos feloldását.

Április elejére Orbán szerint már a kétmillió főt súrolhatja a védettséget szerzők száma, és amennyiben az orosz vakcina is megérkezik hazánkba, ez a szám már meg fogja haladni a kétmilliót. Arról Orbán nem beszélt, hogy a számításait Orbán arra a nem is a kormány, hanem egy egészségügyi szakértő által közzétett, nagy humánerőforrást igénylő oltási tervre alapozza-e, aminek gyakorlati megvalósíthatóságát az Azonnali itt járta körbe.

Mindenesetre a beoltandók számára vonatkozó becslésekkel összefüggésben beszélt Orbán a gazdasági nyitási tervről is, melyet csütörtökön röviden már ismertetett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. A Kossuth Rádióban tett interjújában már határidőket is rendelt a miniszterelnök az intézkedésekhez: a felsőoktatás 1500 milliárd forintos reformjáról április elején, az agrár- és vidékfejlesztési reformról pedig július elején fog dönteni a kormány.

Orbán becslése szerint a gazdasági újraindítási tervük minden elemében idén október-novemberre fog elindulni.

Addig is azonban vannak még rövidebb távon rendezendő kérdések, például hogy mi legyen azokkal, akiket már beoltottak, vagy akik kevesebb, mint fél éve átestek a fertőzésen, rájuk milyen szabályok vonatkozzanak. Magyarán – tesszük hozzá mi –, hogy a védettséget szerzőknek beígért platsztikkártyák mire fogják feljogosítani a birtokolóikat. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy januári kormányinfón azt mondta, szerinte a védett személyek esetében az este 8-as kijárási korlátozásnak nem sok értelme van.

A pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta,

a pontos szabályozás annak függvénye, hogy az emberek mit mondanak majd a február közepétől március elejéig tartó és a nyitás részleteiről szóló online nemzeti konzultáción.

Ezek szerint lesz arról is kérdés a konzultációban, hogy a védett személyekre eltérő szabályok vonatkozzanak-e, mint a még nem védettekre.

Ahogy a miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta: ha az emberek azt mondják, hogy nem fair, hogy gyorsabban elhagyhatják a korlátozásokat a már védettek, akkor az inkább roncsolná a társadalom szövetét.

Szólt még Orbán a lehetetlen helyzetük miatt múlt hét vasárnap és e hét hétfőn tüntető vendéglátósokról is: mint elmondta, érzi ő is a sürgetést a nyitásra. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy túl az állami bértámogatás előre történő kifizetésén a kis- és középvállalkozásoknak is segíteni fognak egy kedvező hitelkonstrukcióval:

a kkv-k 10 millió forintos hitelt vehetnek majd fel, 10 évre és 0 százalékos kamattal úgy, hogy az első három évben nem kell elkezdeni a törlesztést.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek