Egymillió embernek elegendő orosz vakcinát vettünk

2021.01.22. 12:39

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egymillió embernek elegendő orosz vakcinát vettünk

„Gázt és oltóanyagot vásárolni jöttem” – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján a Facebookon. A vakcináról már megálllapodtak, a gázzal is jó úton haladnak.

Szijjártó bejelentette, összesen egymillió embernek elegendő adag Szputnyik V-vakcinát veszünk az oroszoktól, és mivel ezt az oltást is kétszer kell beadni

ez kétmillió adag vakcinát jelent, amely három havi elosztásban érkezik: először 300, majd 500, végül pedig 200 ezer embernek elég adag fog érkezni.

Szijjártó elmondása szerint a lezárások hatalmas gazdasági kárt okoznak nekünk, és napi 100-150 ember hal meg, a megállapodás tehát óriási előrelépést jelent. A megállapodás tényét már reggel bejelentette a külügyminiszter. 

A vakcinabeszerzést részleteiben ismertető sajtótájékoztatót alább lehet teljes terjedelmében megnézni:

Az orosz vakcina egy rekombináns vakcina, ami egy semleges, veszélytelen adenovírust juttat be a szervezetünkbe: ez tartalmazza a koronavírus genetikai állományát (ez a része a vírusnak az úgynevezett vírusvektor). Ez a vírusvektor bejut a sejtekbe, és instrukciókkal látja el azokat, hogy hogyan fejlesszék ki a koronavírusra jellemző tüskefehérjét, ami ellen már megfelelő immunválaszt ad a szervezetünk.

A rekombináns, valamint a más elven készülő koronavírus-vakcinák működéséről bővebben itt írtunk, az egyes vakcinák előnyeit és hátrányait pedig itt foglaltuk össze.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek