Szombattól Szlovéniába, hétfőtől Bahreinbe is lehet majd utazni magyar védettségi igazolvánnyal

2021.05.01. 08:48

Szijjártó megegyezett velük, bejelentette. Ahogyan Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön fogalmazott, a magyar kormány kétoldalú megállapodásokkal fogja megoldani a határátlépési kérdéseket a járvány alatt és után.

Szombattól Szlovéniába, hétfőtől Bahreinbe is lehet majd utazni magyar védettségi igazolvánnyal

Kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolásait Magyarország Szlovéniával és Bahreinnel, így a a két országba magyar állampolgárok szabadon utazhatnak oltási igazolásaikkal. Ezt jelentette be a Pakisztánból éppen hazaérkező Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter május 1-én reggel a Karmelita kolostor előtt.

A miniszter úgy fogalmazott, a Szlovéniával kötött megállapodás már szombattól is érvényes, ez pedig teljesen független attól, hogy kit milyen oltóanyaggal oltottak be Magyarországon,

tehát mindez a most megállapodó két országot sem zavarja, amíg a védőoltás megvan.

„Minden Magyarországon engedéllyel rendelkező oltóanyaggal, így a kínai vagy orosz oltóanyaggal történő beoltottság esetén is szabadon lehet utazni Szlovéniába a magyar állampolgároknak” – hangsúlyozta Szijjártó.

Bahreinnal a megkötött megállapodás május 3-tól, tehát hétfőtől lép érvénybe,

itt Szijjártó Péter emlékeztette a Sinopharm oltásával kritikusokat, hogy Bahrein az első országok egyike volt, ahol a kínai fejlesztésű, elölt vírusos vakcinát engedélyezték, és ahol tömegesen oltottak vele. Amikor pedig a magyar egészségügyi hatóságok a Sinopharm engedélyezési folyamatát év elején elkezdték, igen sok segítséget is kaptak Bahreinből.

Korábban, április 29-én Magyarország kormánya Szerbiával és Montenegróval is kötött hasonló megállapodást, és mint azt Szijjártó elmondta, a hétvégét további ilyen megállapodások különböző külügyminiszterekkel való letárgyalására fogja fordítani.

A kétoldalú megegyezésekre a magyar kormánynak főként azért van szüksége, mert eközben az Európai Parlament kétharmados többséggel fogadott el szabályozástervezetet az EU-s zöld igazolásokról, amelyek a tervek szerint csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott AstraZeneca, Pfizer, Moderna és Johnson&Johnson vakcinákkal rendelkezőknek biztosítana szabad utazást, mindenki más esetében az adott EU-s tagállamra lenne bízva, beengedi-e az ezen a körön kívül eső oltóanyagokkal beoltottakat. Az persze, hogy az Európai Parlament mit fogadott el, még nem jelent semmit, az uniós jogalkotás harmadik körét a Bizottság és a Parlament után a tagállami képviselőkből álló Európai Unió Tanácsa jelenti.

Korábban, április 29-én Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón is úgy fogalmazott, a magyar kormányzat bilaterális megállapodásokkal fogja biztosítani, hogy az általa kiadott „védettségi igazolványokat” más államok is elismerjék.

Mint arról már írtunk, ezt a szabályozást még az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia. A Momentum EP-képviselője, és a Fidesz EP-képviselői csoportja is nyíltan kritizálták a zöldigazolvány tervezetet, Donáth Anna momentumos EP-képviselő szerint egyértelmű diszkrimináció éri ezzel azt a rengeteg magyar állampolgárt is, akik „keleti vakcinát” kaptak a járvány idején, így a tervezetnek az Európai Parlament által elfogadott formájában szerinte nem szabadna érvénybe lépnie.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek