+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. május 1. szombat, 08:48
Szijjártó megegyezett velük, bejelentette. Ahogyan Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön fogalmazott, a magyar kormány kétoldalú megállapodásokkal fogja megoldani a határátlépési kérdéseket a járvány alatt és után.

Kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolásait Magyarország Szlovéniával és Bahreinnel, így a a két országba magyar állampolgárok szabadon utazhatnak oltási igazolásaikkal. Ezt jelentette be a Pakisztánból éppen hazaérkező Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter május 1-én reggel a Karmelita kolostor előtt.

 

A miniszter úgy fogalmazott, a Szlovéniával kötött megállapodás már szombattól is érvényes, ez pedig teljesen független attól, hogy kit milyen oltóanyaggal oltottak be Magyarországon,

 

tehát mindez a most megállapodó két országot sem zavarja, amíg a védőoltás megvan.

 

 

„Minden Magyarországon engedéllyel rendelkező oltóanyaggal, így a kínai vagy orosz oltóanyaggal történő beoltottság esetén is szabadon lehet utazni Szlovéniába a magyar állampolgároknak” – hangsúlyozta Szijjártó.

 

Bahreinnal a megkötött megállapodás május 3-tól, tehát hétfőtől lép érvénybe,

 

itt Szijjártó Péter emlékeztette a Sinopharm oltásával kritikusokat, hogy Bahrein az első országok egyike volt, ahol a kínai fejlesztésű, elölt vírusos vakcinát engedélyezték, és ahol tömegesen oltottak vele. Amikor pedig a magyar egészségügyi hatóságok a Sinopharm engedélyezési folyamatát év elején elkezdték, igen sok segítséget is kaptak Bahreinből.

 

Korábban, április 29-én Magyarország kormánya Szerbiával és Montenegróval is kötött hasonló megállapodást, és mint azt Szijjártó elmondta, a hétvégét további ilyen megállapodások különböző külügyminiszterekkel való letárgyalására fogja fordítani.

 

A kétoldalú megegyezésekre a magyar kormánynak főként azért van szüksége, mert eközben az Európai Parlament kétharmados többséggel fogadott el szabályozástervezetet az EU-s zöld igazolásokról, amelyek a tervek szerint csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott AstraZeneca, Pfizer, Moderna és Johnson&Johnson vakcinákkal rendelkezőknek biztosítana szabad utazást, mindenki más esetében az adott EU-s tagállamra lenne bízva, beengedi-e az ezen a körön kívül eső oltóanyagokkal beoltottakat. Az persze, hogy az Európai Parlament mit fogadott el, még nem jelent semmit, az uniós jogalkotás harmadik körét a Bizottság és a Parlament után a tagállami képviselőkből álló Európai Unió Tanácsa jelenti.

 

Korábban, április 29-én Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón is úgy fogalmazott, a magyar kormányzat bilaterális megállapodásokkal fogja biztosítani, hogy az általa kiadott „védettségi igazolványokat” más államok is elismerjék.

 

Mint arról már írtunk, ezt a szabályozást még az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia. A Momentum EP-képviselője, és a Fidesz EP-képviselői csoportja is nyíltan kritizálták a zöldigazolvány tervezetet, Donáth Anna momentumos EP-képviselő szerint egyértelmű diszkrimináció éri ezzel azt a rengeteg magyar állampolgárt is, akik „keleti vakcinát” kaptak a járvány idején, így a tervezetnek az Európai Parlament által elfogadott formájában szerinte nem szabadna érvénybe lépnie.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter, Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás