+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 22. hétfő, 11:26
Kedden jár le a határidő 1 millió 600 ezer vakcina leszállítására, de a szerződésben vállalt mennyiség felét sem szállította le az orosz fél Magyarországnak a Szputnyik-vakcinából – Moszkvát mégsem bírálja a kormány a késlekedés miatt.

250 ezer adag Szputnyik-vakcina érkezett vasárnap este Magyarországra – vagy legalábbis indult el –, derül ki Szíjjártó Péter vasárnap esti videójából, amin az látható, ahogy bepakolják a szállítmányt Moszkvában a repülőgépbe.

 

A kormány hivatalos koronavírus-oldalának március 17-i összefoglalója szerint 425 600 adag Szputnyik érkezett eddig Magyarországra.

 

A vasárnap esti 250 ezres szállítmányal tehát 675 600 adagnál tartunk.

 

A fele sem érkezett meg

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 11-én tette közzé a Facebook-oldalán a kínai szerződéssel együtt az oroszokkal kötött szerződést is. Ebből kiderül, hogy az oroszok összesen egymillió ember kezeléséhez szükséges vakcina leszállítására szerződtek (pontosabban a szerződésben 1 millió 3 ezer szerepel, a háromezres tételt viszont már a szerződés életbe lépése előtt leszállították az oroszok, ezeket kapta meg háromezer magyar önkéntes még a Szputnyik magyarországi engedélyezése előtt).

 

A szerződésben treatment, azaz „kezelés” címen szerepelnek a tételek, vagyis egy „kezelés” két adag vakcinát jelent. Az oroszok a következő üzemben vállalták az egymillió ember teljes beoltására elegendő vakcinamenyniség leszállítását a hatályba lépés napjától, január 22-től számítva:

 

+ 300 ezer „kezelés”, azaz 600 ezer adag 30 napon belül, tehát február 21-ig,

 

500 ezer „kezelés”, azaz egymillió adag 60 napon belül, tehát március 23-ig,

 

200 ezer „kezelés”, azaz 400 ezer adag 90 napon belül, tehát, április 22-ig.

 

A szerződés szerint tehát keddig Oroszországnak 1 millió 600 ezer adag vakcinát kellett volna leszállítania,

 

viszont a vasárnap esti szállítmányal együtt is csak 675 600 érkezett Magyarországra, ami a vállalt mennyiségnek még a felét sem teszi ki. Bár a következő héten két újabb szállítmány érkezik – egy 180 és egy 250 ezres –, ezek már biztosan nem érkeznek meg a keddi határidő lejárta előtt, de velük együtt is

 

összesen 1 millió 105 ezer lesz a leszállított orosz vakcina mennyisége, ami nem éri majd el a március 23-ig vállat 1 millió 600 ezret.

 

Brüsszelt szidjuk a lassú szállítás miatt, Moszkvát nem

 

„Tény tehát, hogy a Szputnyik-szerződésben foglaltak nem teljesültek időben” – írja Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, aki Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet a csúszásra. 

 

Ujhelyi szerint ez nyilvánvalóan a gyártókapacitás hiányosságaiból adódik, „a fideszes kettős mérce azonban – rendkívül hazug és félrevezető módon – ezt csak az Európai Unió felé kifogásolja” – fogalmaz az EP-képviselő, aki azt várja, hogy a magyar kormány Moszkvával szemben is határozottan lépjen fel. 

 

A kormány oltással kapcsolatos kommunikációjában valóban hangsúlyosan jelenik meg Brüsszel kritikája, például a hétről hétre megtartott kormányinfókon. Az EMA által egyelőre nem jóváhagyott keleti vakcinák beszerzésének pont az az oka a kormány szerint, hogy ezekkel váltható ki az uniós közös beszerzési mechanizmus lassúsága.

 

A vakcinainfo.gov.hu oldalon sem találni híradást az orosz szállítmány késéséről, arról már inkább, hogy a keletről érkező vakcinák mennyire felgyorsították az oltási programot.

 

Mindeközben az EU-ban már azt mondják, hogy egyáltalán nincs szükség a Szputnyikra

 

Thierry Breton közös piacért felelős biztos a TF1 francia tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy az Unióban 55 gyárban éjjel-nappal dolgoznak a vakcinák előállításán, és az Unió számára 300-400 millió adagot biztosítanak 2021 második negyedévében – írja a Politico. Emiatt Breton úgy gondolja, hogy az EU már július 14-ig el tudja érni a nyájimmunitást, vagyis azt, hogy a lakoság 70 százaléka védett legyen a koronavírussal szemben. (Július 14. a Bastille elfogalalásának évfordulója, a Bastille-nap az egyik legfontosabb francia nemzeti ünnep.)

 

A biztos szerint ehhez elég lesz az elérhető uniós gyártási kapacitás.

 

„Az EU-nak abszolút nincs szüksége az orosz Szputnyik vakcinára”

 

– jelentette ki Breton, aki az oroszok gyártási kapacitásának korlátaira utalva azt is felvetette, hogy az EU egy-két gyárral akár segíthetne is Moszkvának a vakcinájuk előállításában. 

 

Az uniós engedélyeztetésért felelős Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyébként március elején kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

 

Az Európai Bizottság március 17-én hozta nyilvánosságra az EU-s védettségi igazolásról szóló javaslatát, ami alapján a jelenleg a kínai és orosz vakcinával beoltottaknak nem feltétlenül lenne garantált, hogy szabadon utazhassanak, ez az egyes tagállamok döntésén múlna. Az Azonnali pocastjában Lattman Tamás nemzetközi jogásszal jártuk körbe a témát.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás