Csak Brüsszelt szidjuk, miközben az oroszok is késnek a vakcinaszállítással

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.22. 11:26

Kedden jár le a határidő 1 millió 600 ezer vakcina leszállítására, de a szerződésben vállalt mennyiség felét sem szállította le az orosz fél Magyarországnak a Szputnyik-vakcinából – Moszkvát mégsem bírálja a kormány a késlekedés miatt.

Csak Brüsszelt szidjuk, miközben az oroszok is késnek a vakcinaszállítással

250 ezer adag Szputnyik-vakcina érkezett vasárnap este Magyarországra – vagy legalábbis indult el –, derül ki Szíjjártó Péter vasárnap esti videójából, amin az látható, ahogy bepakolják a szállítmányt Moszkvában a repülőgépbe.

A kormány hivatalos koronavírus-oldalának március 17-i összefoglalója szerint 425 600 adag Szputnyik érkezett eddig Magyarországra.

 

A vasárnap esti 250 ezres szállítmányal tehát 675 600 adagnál tartunk.

A fele sem érkezett meg

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 11-én tette közzé a Facebook-oldalán a kínai szerződéssel együtt az oroszokkal kötött szerződést is. Ebből kiderül, hogy az oroszok összesen egymillió ember kezeléséhez szükséges vakcina leszállítására szerződtek (pontosabban a szerződésben 1 millió 3 ezer szerepel, a háromezres tételt viszont már a szerződés életbe lépése előtt leszállították az oroszok, ezeket kapta meg háromezer magyar önkéntes még a Szputnyik magyarországi engedélyezése előtt).

A szerződésben treatment, azaz „kezelés” címen szerepelnek a tételek, vagyis egy „kezelés” két adag vakcinát jelent. Az oroszok a következő üzemben vállalták az egymillió ember teljes beoltására elegendő vakcinamenyniség leszállítását a hatályba lépés napjától, január 22-től számítva:

+ 300 ezer „kezelés”, azaz 600 ezer adag 30 napon belül, tehát február 21-ig,

 

500 ezer „kezelés”, azaz egymillió adag 60 napon belül, tehát március 23-ig,

 

200 ezer „kezelés”, azaz 400 ezer adag 90 napon belül, tehát, április 22-ig.

A szerződés szerint tehát keddig Oroszországnak 1 millió 600 ezer adag vakcinát kellett volna leszállítania,

 

viszont a vasárnap esti szállítmányal együtt is csak 675 600 érkezett Magyarországra, ami a vállalt mennyiségnek még a felét sem teszi ki. Bár a következő héten két újabb szállítmány érkezik – egy 180 és egy 250 ezres –, ezek már biztosan nem érkeznek meg a keddi határidő lejárta előtt, de velük együtt is

 

összesen 1 millió 105 ezer lesz a leszállított orosz vakcina mennyisége, ami nem éri majd el a március 23-ig vállat 1 millió 600 ezret.

Brüsszelt szidjuk a lassú szállítás miatt, Moszkvát nem

„Tény tehát, hogy a Szputnyik-szerződésben foglaltak nem teljesültek időben” – írja Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, aki Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet a csúszásra. 

Ujhelyi szerint ez nyilvánvalóan a gyártókapacitás hiányosságaiból adódik, „a fideszes kettős mérce azonban – rendkívül hazug és félrevezető módon – ezt csak az Európai Unió felé kifogásolja” – fogalmaz az EP-képviselő, aki azt várja, hogy a magyar kormány Moszkvával szemben is határozottan lépjen fel. 

A kormány oltással kapcsolatos kommunikációjában valóban hangsúlyosan jelenik meg Brüsszel kritikája, például a hétről hétre megtartott kormányinfókon. Az EMA által egyelőre nem jóváhagyott keleti vakcinák beszerzésének pont az az oka a kormány szerint, hogy ezekkel váltható ki az uniós közös beszerzési mechanizmus lassúsága.

 

A vakcinainfo.gov.hu oldalon sem találni híradást az orosz szállítmány késéséről, arról már inkább, hogy a keletről érkező vakcinák mennyire felgyorsították az oltási programot.

Mindeközben az EU-ban már azt mondják, hogy egyáltalán nincs szükség a Szputnyikra

Thierry Breton közös piacért felelős biztos a TF1 francia tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy az Unióban 55 gyárban éjjel-nappal dolgoznak a vakcinák előállításán, és az Unió számára 300-400 millió adagot biztosítanak 2021 második negyedévében – írja a Politico. Emiatt Breton úgy gondolja, hogy az EU már július 14-ig el tudja érni a nyájimmunitást, vagyis azt, hogy a lakoság 70 százaléka védett legyen a koronavírussal szemben. (Július 14. a Bastille elfogalalásának évfordulója, a Bastille-nap az egyik legfontosabb francia nemzeti ünnep.)

A biztos szerint ehhez elég lesz az elérhető uniós gyártási kapacitás.

 

„Az EU-nak abszolút nincs szüksége az orosz Szputnyik vakcinára”

– jelentette ki Breton, aki az oroszok gyártási kapacitásának korlátaira utalva azt is felvetette, hogy az EU egy-két gyárral akár segíthetne is Moszkvának a vakcinájuk előállításában. 

 

Az uniós engedélyeztetésért felelős Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyébként március elején kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

Az Európai Bizottság március 17-én hozta nyilvánosságra az EU-s védettségi igazolásról szóló javaslatát, ami alapján a jelenleg a kínai és orosz vakcinával beoltottaknak nem feltétlenül lenne garantált, hogy szabadon utazhassanak, ez az egyes tagállamok döntésén múlna. Az Azonnali pocastjában Lattman Tamás nemzetközi jogásszal jártuk körbe a témát.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek