Hivatalos: jön az orosz vakcina Magyarországra

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.22. 09:14

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Hivatalos: jön az orosz vakcina Magyarországra

Csütörtökön utazott Moszkvába Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy tárgyaljon az orosz Sputnik-V vakcina magyarországi szállításáról Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel, és péntekre virradóan már alá is írták az erről szóló szerződést a felek – jelentette be péntek reggeli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

Mint azt a külügyminiszter elmondta,

három ütemben fog érkezni nagy mennyiségben Magyarországra a Sputnik-V vakcinából

– ennek részleteiről későbbre ígért tájékoztatást Szijjártó.

A Sputnik-V-t egyébként az EU-ban először Magyarországon engedélyezték vészhelyzetileg, miután az ezért felelős Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei megtekintették az oroszországi gyártási helyszínt, megismerkedtek a klinikai vizsgálatok eredményeivel és a gyártás folyamatával is. A sajtótájékoztatót teljes terjedelmében alább lehet megnézni

A Sputnik-V egyébként egy rekombináns vakcina, ami egy semleges, veszélytelen vírust (ez az úgynevezett rekombináns vagy adenovírus) juttat be a szervezetünkbe: ez tartalmazza a koronavírus genetikai állományát (ez a része a vírusnak az úgynevezett vírusvektor). Ez a vírusvektor bejut a sejtekbe, és instrukciókkal látja el azokat, hogy hogyan fejlesszék ki a koronavírusra jellemző tüskefehérjét, ami ellen már megfelelő immunválaszt ad a szervezetünk.

A rekombináns, valamint a más elven készülő koronavírus-vakcinák működéséről bővebben itt írtunk, az egyes vakcinák előnyeit és hátrányait pedig itt foglaltuk össze.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek