+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Dercsényi Dávid
2021. január 19. kedd, 14:41
A Seychelle-szigetekről származó tájékoztató beszél eddig a legbővebben a Sinopharm vakcinájáról: amíg közzé nem teszi a kínai cég az ígéreteinek megfelelően a tömeges, 3-as tesztfázis eredményeit, a százezer lakosú szigetcsoport hivatalos tájékoztató dokumentumából tudunk meg a legtöbbet arról, kinek ajánlják a kínai vakcinát és kinek nem.

Két kérdés is felmerült a kínai Sinopharm vakcinjával kapcsolatban: az egyik, hogy ha Kínában a 18 és 60 év közötti korosztályt oltottak be vele, akkor nálunk lehet-e vele oltani idősebbeket – erről írt a hvg.hu –, illetve a másik, hogy a cég nem oszt meg bizonyos kutatási eredményeket a fejlesztésről.

 

Ez az a vakcina, amiből a magyar kormány azért venne akár milliós adagokat, hogy felgyorsítsa az oltatást, mivel az EU-s beszerzésű Moderna- és Pfizer-BioNTech-oltásból nem jön elég,

 

eddig csak 123 ezer embert tudtunk beoltani, miközben december 26-tól elindult a tömeges oltási program. A Sinopharm oltása elölt vírusal dolgozik, ez a legrégebb óta alkalmazott technológia. Az oltást már tömegesen alkalmazzák az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. A cég adatai szerint az oltás 79 százalékos hatékonyságú, a Pfizer-Moderna kettős 90 százalékon felüli hatékonyságánál ez tehát kisebb.

 

Az Azonnali Dobson Szabolcs gyógyszerszakértőnél próbálta megtudakolni, mit is hiányolnak a szakértők. A legfontosabb talán az úgynevezett fázis III. humán vizsgálatok eredményei, mondja, ezek ugyanis nagy létszámú résztvevővel zajlottak. (A vakcináknak a forgalomba hozatal előtt három fázison kell átesniük, a 3-as tesztfázis a tömeges tesztelésé, ennek jegyében zajlik nálunk is épp most az orosz Szputnyik V vakcina tömeges tesztelése 1500 fővel.) Ezekből vonhatók le következtetések az adott vakcina hatásosságára és a biztonságosságára vonatkozóan, továbbá arról, hogy milyen korcsoportokra, milyen alapbetegségben szenvedőkre, és mely etnikumokra terjedtek ki a kutatások.

 

A Magyarországnak való szállításra váró Sinopharm annyit jelzett, hogy ezeket a jövőben valamikor publikálja, az engedélyeztetéssel foglalkozó OGYÉI szakemberei pedig a gyártási helyszínre utaztak ellenőrizni a körülményeket. 

 

A másik kérdés, hogy mi lesz a 60 éven felüliekkel. Ez azért probléma, mert a kormány minél gyorsabban beoltatná a leginkább veszélyeztetetteket (akik azonban javarészt 65 év felettiek), hogy az élet minél hamarabb visszaálljon a a régi kerékvágásba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy nyilatkozott az ATV-nek, ez oltási stratégia kérdése. Kínában inkább azokat oltották be, akik a vírus terjesztésében játszanak nagyobb szerepet, mozgékonyabbak, azaz a 18-59 év közöttieket,

 

de a 60 év felettieknek is adható a vakcina,

 

ha más országok, mint például mi, inkább a veszélyeztetettekkel kezdjük az oltást. De az Országos Gyögyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kezében van az engedélyezés. Erre Dobson azt mondja, csak a klinikai vizsgálatokkal lefedett korosztályok olthatók: de mivel publikált vizsgálatokat senki sem látott, tehát nem ismertek a 3-as fázisú tesztek adatai, így azt sem lehet tudni, pontosan mely korosztályok olthatóak.

 

Az OGYÉI hétfőn annyit mondott, miután a helyszínen megvizsgálta a Sinopharm gyártósorát, hogy az modern, megfelelő (itt írunk arról, hogy miért van ennek nagy jelentősége – és arról is, melyik típusú vakcinának melyek az előnyei, hátrányai). És még azt is hozzátette a gyógyszerhatóság, hogy további vizsgálatokra van szükség a vakcina hatásosságáról. Hogy ez konkrétabban mit jelent, illetve hogy a 60 éven felülieknek adható-e a vakcina, azt megkérdeztük az OGYÉI-től, a válaszukról természetesen beszámolunk majd.

 

Dobson arról is írt az Azonnalinak adott válaszában, hiába jelentek meg pro és kontra vélemények a kínai vakcináról,

 

a dokumentáció ismeretének hiányában nem lehet felelősségteljesen semmit sem kijelenteni róla.

 

Mint írja: „Csak a hatósági értékelők rendelkeznek mély és konkrét információval az adott készítmény tulajdonságairól, pontosabban arról, ami adott időben ezekből ismert. Az elméleti-elvi feltételezések lehetnek helytállóak és lehetnek olyanok, amelyeket a valóság nem igazol vissza.”

 

Ez a dokumentáció egy óriási dokumentumcsomag, öt modulból áll, és a készítmény gyógyszerészi-kémiai minőségéről/gyártásáról, preklinikai, illetve klinikai vizsgálatairól (azaz a tesztelés eredményeiről) szóló bizonyítékokat tartalmazza, írja le Dobson ebben a Facebook-csoportban. A dokumentáció mindig bizalmas, tehát nem kell nyilvánosságra hozni. Ami később nyilvános lesz, az a forgalombahozataliengedély-határozat nyilvános része, közte az ennek mellékleteként szereplő alkalmazási előírással, betegtájékoztatóval és címkeszöveggel (dobozfelirattal).

 

Mit tudunk eddig biztosan?

 

Dobson megtalálta a Seychelle-szigeteken bevezetett alkalmazási előírást, és lefordította. Az Afrika keleti partjainál lévő szigetország 25 ezer embert olt be a vakcinával, tehát 50 ezer adagot kapott belőle az Egyesült Arab Emírségektől adományként. A 98 ezer lakosú szigeteken 531 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és eddig egy ember halt meg Covid-19-es megbetegedés következtében. A Seychelle-szigeteki tájékoztató kapcsán a gyógyszerszakértő azt írja,

 

ez most a legtöbb, amit a vakcináról mondani lehet.

 

+ 18-60 év közöttieknek alkalmazandó, 28 nap után kell beadni a második adagot. A Pfizer-BioNTech vakcinája 16 éves kortól adható, a cégek legalább 21 nappal később ajánlják a második oltást.

 

+ Alkalmazása ellenjavalt a terhes vagy szoptató nők esetében, mert nem áll rendelkezésre elég kutatási adat arról, hogy biztonságos-e nekik a vakcina. Ezért a terhes, szoptató vagy a következő 6 hétben gyereket vállalni szándékozók esetében az oltás elhalasztását javasolják. (A Pfizer-vakcinánál sincs elég nagy számú adat, így azt javasolják: csak akkor adják be, ha több előny származik az anya és magzat számára, mint hátrány.) 

 

+ Ellenjavalt az oltás akkor is, ha valaki allergiás a vakcina összetevőire, illetve súlyos allergia, anafilaxiás reakció esetében. De akkor is, ha a beteg olyan szteroidokat szed vagy daganatellenes kemoterápiát tart, amely csökkenti az immunrendszer működését. (A Pfizer esetében is ellenjavalt az oltás az összetevőkre kialakult allergia esetén, iletve magas lázzal járó akut betegség vagy fetőzés esetén.)   

 

+ Tünetes covidos betegnek nem adható be, meg kell várniuk a gyógyulást, és utána két héttel már megkaphatják. (A Pfizer-oltásra vonatkozóan ilyet nem ír az alkalmazási előírás.) 

 

+ Súlyos mellékhatást ezidáig nem észleltek, a gyakoriak a szokásosnak mondható bőrpír, fájdalom, duzzanat, viszketés (az esetek több mint 10 százalékában), nem gyakori mellékhatás pedig a bőrkiütés, hányás, émelygés, izomfájdalmak, álmosság, szédülés. (Ez a Pfizer esetében is nagyjából ilyen.)

 

Ha bővebben elmélyednél a témában: készítettünk egy rövid áttekintést arról, melyik vakcinát kinek ajánlják és kinek nem, illetve tudósok segítségével, a Reszkessetek betörökből vett közérthető példákkal elmagyarázzuk, melyik oltás pontosan hogyan működik.

 

NYITÓKÉP: CDC / Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás