Március elsejéig nem lesznek lazítások

Szerző: Vass Csaba
2021.01.28. 11:30

Arról, hogy utána mi jön, február közepén döntenek – oltóanyagok kellenének és kevesebb fertőzött, hogy változzon valami. Gulyás Gergely szerint a tömeges üzletnyitás nem polgári engedetlenség, a kinyitó vendéglátósokat és vendégeiket is büntetni fogják.

Március elsejéig nem lesznek lazítások

Január 28-án tartotta szokásos kormányinfóját Gulyás Gergely, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányülésen elmondta:

A kormány meghallgatta az Operatív Törzs beszámolóját, és úgy határoztak, hogy bármilyen enyhítés oltás hiányában későbbi szorításokhoz vezetne, éppen ezért egyelőre nem lesznek ilyenek.

A mostani szabályok március elsejéig maradnak érvényben.

Február második felében, ha kevesebb lesz az aktív fertőzött, a kormány felülvizsgálja a szigorításokat. Ehhez szükséges a fertőzöttek számának jelentős csökkenése, illetve minél több vakcina.

Gulyás Gergely szerint a nyugat-európai országokban sokkal szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint Magyarországon, mert ott a koronavírus-járvány harmadik hullámára készülnek.

A november óta hatályban lévő szabályokat március elsejéig meghosszabbítják és a rendkívüli jogrendet is – erre kérni fogják az Országgyűlést is február 7 után.

Gulyás Gergely úgy ítélte meg, hogy az EU-ból érkező vakcinák száma alacsony, a Pfizer vakcinákból 27 milliót szállítottak ki világszerte, ebből a EU-tagállamok 5 millió adagot kaptak.

 

„Ez jól mutatja, hogy az érdemi védekezéshez kevés” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a közös beszerzéstől nem várhatjuk el, hogy a tömeges oltáshoz elég legyen.

 

Sputnik V orosz kapcsán elmondta, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet azt engedélyezte. A biztonságosságát pedig az is igazolja, hogy Németország is foglalkozik ennek a vakcinának az engedélyezésével

 

Február végéig 300 ezer orosz oltóanyag érkezik Magyarországra, mondta Gulyás Gergely, aki azt is kiemelte, hogy

Szerbiában már magyar embereket oltanak be a Sinopharm kínai vakcinával is.

Éppen ezért a kormány arra készül, hogy felgyorsítják az engedélyezési eljárást minden olyan vakcina esetén, amiből a világon több, mint egy millió ember oltottak be. A miniszter azt is elárulta, hogy az elkövetkező hónapban 500 ezer adag kínai oltóanyag érkezik Magyarországra, és reméli, hogy annak az ideiglenes engedélyezése mihamarabb megtörténik.

Gulyás szerint az üzletnyitás nem polgári engedetlenség, büntetni fognak

A miniszter az Azonnali által elküldött kérdések közül kettőre válaszolt. Első körben a február 1-jére tervezett polgári engedetlenségi akcióról, a vendéglátóhelyek kinyitásáról szóló kérdésünkre (mit fog tenni a kormány, lesz-e megerősített rendőri jelenlét) válaszolt Gulyás Gergely. A miniszter szerint a boltok nyitvatartása nem polgári engedetlenség – annyiban igen, hogy jogszabálysértő, de a „polgári engedetlenségnek az is feltétele, hogy valamilyen magasabb rendű, erkölcsi célért történjen, nem pedig anyagi haszonszerzés miatt” – mondta.

A miniszter elmondta, hogy jogszabálysértés esetén a kormánynak kötelessége fellépni, éppen ezért azok a vendéglátóhelyek, amelyek megnyitnak,

szabálysértési bírsággal kell számoljanak, ugyanúgy, ahogyan azok a személyek is, akik ott tartózkodnak a tiltás ellenére.

Arra a kérdésünkre, hogy miért érezte a kormány szükségét annak, hogy az Ukrajnának ajándékozott lélegeztezőgépek döntő többségét ne kárpátaljai, hanem azon túli kórházaknak adja, a miniszter így válaszolt:

 

„Mi Ukrajnának adtuk a lélegeztetőgépeket, és azt kértük, hogy ahol Kárpátalján a legfontosabb, oda mindenféleképpen jusson. Egyébként nem vagyunk soviniszták, tehát örülünk annak, ha a határon túli magyaroknak tudunk segíteni, de egyáltalán nincs ellenünkre, hogy ukránoknak, vagy más nációknak is segítsünk.”

 

Orbán nem lesz ott az ellenzék rendkívüli parlamenti ülésén

Gulyás Gergely elmondta, hogy az ellenzéki pártok által összehívott, a járványkezelésről is szóló rendkívüli parlamenti ülésre sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem ő maga nem fog elmenni – szerinte az nem is vehető komolyan.

Az ellenzéki pártok egyébként február elsejére javasolták összehívni az ülést, amelynek napirendi pontjai között szerepelne a gazdasági válság kezelését ellenőrző, a járványkezelés hibáit feltáró és a kínai koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kérdéseket tisztázó vizsgálóbizottság felállítása, valamint a Klubrádió további működését biztosító törvénymódosítás is.

 

Az Azonnali ezeken felül kíváncsi lett volna még arra is, hogy:

 

+ Elképzelhető-e, hogy bizonyos észszerű védelmi előírásokat betartatva változtasson a kormány az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos szabályozáson, például a vendéglátóhelyek teraszai nyitva tarthassanak? Ha van erre terv a kormány berekiben, mikor és hogyan lehet ebből valóság?

 

+ A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint sok jogosult vendéglátós hiába igényli az állami bértámogatást, azt késve vagy egyáltalán nem kapta meg idáig. Miért történik ez így, és hogyan kívánja a kormány orvosolni ezt a helyzetet?

 

+ Tervezi-e a kormány a határátlépési szigorítások feloldását február másodikától?

 

+ Mire terjed ki a vakcinaválasztás szabadsága? Én mint magyar állampolgár csak abban dönthetek, hogy milyen elven készült vakcinával (például mRNS- vagy elölt vírusos technológiával készült vakcinával) oltsanak be, vagy arról is, hogy pontosan melyik gyógyszergyártó vakcináját szeretném beadatni? Mondhatom-e például, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina helyett az úgyszint mRNS-alapú Moderna vakcinájával oltsanak be?

 

+ Fogja-e frissíteni a kormány további közszolgálati információkkal a koronavírussal foglalkozó oldalait, mint hogy például milyen eljárással készült vakcinák léteznek, azok hogyan működnek vagy hogy milyen mellékhatásokkal lehet számolni?

 

+ Hogyan kíván hitelt érdemlően meggyőződni a magyar kormány a Sinopharm-vakcina biztonságosságáról, amikor nem ismert a harmadik tesztelési fázis dokumentációja?

 

+ Mennyire sikerült a kormány szerint sikeresen elkölteni azt a körülbelül 4 milliárd adófizetői forintot, amit a kormány 2016-tól a Wizz Airnek adott öt balkáni repülőútvonal népszerűsítésére, melyek közül hármat már törölt is a légitársaság? Tervezi-e a kormány a 2016-oshoz hasonló pályázatokkal támogatni más útvonalak népszerűsítését? Ha igen, melyekét?

 

Ezeket a kérdéseket azonban a kormányinfón nem olvasták be.

NYITÓKÉP: Magyarország kormánya / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek