+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. január 26. kedd, 15:22
Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi az ellenzék február elsejére, hogy megtudakolja Orbán Viktortól és kormányától, mit csináltak az elmúlt egy évben válságkezelés címén – jelentette be az ellenzéki összefogás hat pártja, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, a DK, az MSZP és a jelenleg parlamenten kívüli Momentum.

 

Mit akar az ellenzék?

 

Az ellenzék szerint erre azért van szükség, mert a kormányzati intézkedések nem elégségesek, és arra használnák fel a rendkívüli ülést, hogy ott a törvényhozás áldását adhassa az általuk kezdeményezett három, a válságkezeléssel összefüggő ügyekkel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására:

 

ezek a kormány gazdasági válságkezelését, a járvány elleni védekezést, valamint az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinák beszerezését vizsgálnák.

 

Másrészt az MSZP kezdeményezésére az ellenzék ezen a rendkívüli ülésen vitatná meg a kormánypárti képviselőkkel a médiatörvény módosítását, ami szerintük megakadályozná, hogy a médiatörvényt felhasználva politikai alapon el lehessen hallgattatni a hatalomnak nem tetsző orgánumokat.

 

Erre hozta fel példának Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Klubrádió esetét, ami – mint arról az Azonnalin is írtunk, és podcastben is körüljártunk – a 92.9-es frekvenciára szóló jogosultságát nem kapta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, így a frekvencián csupán idén február 14-ig sugározhat.

 

És miért nem lesz belőle semmi?

 

Az ellenzék tervével azonban több gond is van. Egyrészt rendkívüli ülést összehívni nem nagy kunszt, azt kötelezően össze is kell hívni a köztársasági elnök, a kormány vagy – az ellenzék esetében releváns módon – a képviselők egyötödének kérelmére.

 

Arra viszont semmi nem kötelezi a törvényhozókat, hogy meg is jelenjenek az ülésen. Így a menetrend rendszerint az szokott lenni, hogy a kormánypárti képviselők egész egyszerűen nem mennek el az ülésre, az ellenzéki képviselők a napirend előtti felszólalásikkal elszórakoztatják egymást, majd szét is szélednek, mivel

 

kormánypárti társaik hiányában az Országgyűlés nem határozatképes, és még a napirendet sem lehet elfogadni.

 

Azonban ha ez valami váratlan meglepetés következtében február elsején mégsem így történne, az ellenzéknek akkor sem lenne semmi garanciája arra, hogy az általuk áhított vizsgálóbizottságok felállításához hozzá is járulna a Fidesz-KDNP: ehhez ugyanis a jelenlévő képviselők egyszerű többsége szükségeltetik, ami jelenleg a kormánypárti képviselők nélkül nem lenne meg.

 

De ha még tényleg az ellenzék vad álmai be is teljesülnének, és a fideszesek belemennének, hogy felállítsák az ő döntéseiket vizsgáló bizottságokat, még az sem jelentene semmit: a parlamenti vizsgálóbizottságok még ha találnak is valamit, csak annyit tehetnek, hogy erről jelentést nyújtanak be az Országgyűlésnek, és

 

a fideszes többség még ott is simán mondhatja azt, hogy őt nem érdekli, hogy mire jutott a vizsgálóbizottság.

 

Reálisan nézve amit az ellenzék remélhet, az mindössze annyi, hogy a tavaszi ülésszak kezdetén egy kis médiafigyelmet kaphat azt hangoztatva, hogy a rendkívüli ülést ignoráló fideszesek „még akkor sem hajlandók dolgozni, amikor az emberek élete a tét”.

 

NYITÓKÉP: Az MSZP Facebook-élője

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás