Valószínűleg megint magával fog beszélgetni az ellenzék a parlamentben

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.26. 15:22

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Valószínűleg megint magával fog beszélgetni az ellenzék a parlamentben

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi az ellenzék február elsejére, hogy megtudakolja Orbán Viktortól és kormányától, mit csináltak az elmúlt egy évben válságkezelés címén – jelentette be az ellenzéki összefogás hat pártja, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, a DK, az MSZP és a jelenleg parlamenten kívüli Momentum.

Mit akar az ellenzék?

Az ellenzék szerint erre azért van szükség, mert a kormányzati intézkedések nem elégségesek, és arra használnák fel a rendkívüli ülést, hogy ott a törvényhozás áldását adhassa az általuk kezdeményezett három, a válságkezeléssel összefüggő ügyekkel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítására:

ezek a kormány gazdasági válságkezelését, a járvány elleni védekezést, valamint az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinák beszerezését vizsgálnák.

Másrészt az MSZP kezdeményezésére az ellenzék ezen a rendkívüli ülésen vitatná meg a kormánypárti képviselőkkel a médiatörvény módosítását, ami szerintük megakadályozná, hogy a médiatörvényt felhasználva politikai alapon el lehessen hallgattatni a hatalomnak nem tetsző orgánumokat.

Erre hozta fel példának Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Klubrádió esetét, ami – mint arról az Azonnalin is írtunk, és podcastben is körüljártunk – a 92.9-es frekvenciára szóló jogosultságát nem kapta meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, így a frekvencián csupán idén február 14-ig sugározhat.

És miért nem lesz belőle semmi?

Az ellenzék tervével azonban több gond is van. Egyrészt rendkívüli ülést összehívni nem nagy kunszt, azt kötelezően össze is kell hívni a köztársasági elnök, a kormány vagy – az ellenzék esetében releváns módon – a képviselők egyötödének kérelmére.

Arra viszont semmi nem kötelezi a törvényhozókat, hogy meg is jelenjenek az ülésen. Így a menetrend rendszerint az szokott lenni, hogy a kormánypárti képviselők egész egyszerűen nem mennek el az ülésre, az ellenzéki képviselők a napirend előtti felszólalásikkal elszórakoztatják egymást, majd szét is szélednek, mivel

kormánypárti társaik hiányában az Országgyűlés nem határozatképes, és még a napirendet sem lehet elfogadni.

Azonban ha ez valami váratlan meglepetés következtében február elsején mégsem így történne, az ellenzéknek akkor sem lenne semmi garanciája arra, hogy az általuk áhított vizsgálóbizottságok felállításához hozzá is járulna a Fidesz-KDNP: ehhez ugyanis a jelenlévő képviselők egyszerű többsége szükségeltetik, ami jelenleg a kormánypárti képviselők nélkül nem lenne meg.

De ha még tényleg az ellenzék vad álmai be is teljesülnének, és a fideszesek belemennének, hogy felállítsák az ő döntéseiket vizsgáló bizottságokat, még az sem jelentene semmit: a parlamenti vizsgálóbizottságok még ha találnak is valamit, csak annyit tehetnek, hogy erről jelentést nyújtanak be az Országgyűlésnek, és

a fideszes többség még ott is simán mondhatja azt, hogy őt nem érdekli, hogy mire jutott a vizsgálóbizottság.

Reálisan nézve amit az ellenzék remélhet, az mindössze annyi, hogy a tavaszi ülésszak kezdetén egy kis médiafigyelmet kaphat azt hangoztatva, hogy a rendkívüli ülést ignoráló fideszesek „még akkor sem hajlandók dolgozni, amikor az emberek élete a tét”.

NYITÓKÉP: Az MSZP Facebook-élője

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek