Mit lehet tudni az orosz vakcináról?

2021.01.27. 14:06

Ugyanolyan szárazjeges módon szállítható, mint a Moderna vagy a Pfizer vakcinája, ugyanazokat a mellékhatásokat produkálja, de több más betegség mellett kockázatosabb a használata, mint a két másik oltásé. Összehasonlítottuk a két amerikai, a kínai és a Szputynik V vakcinát!

Mit lehet tudni az orosz vakcináról?

Három hónap alatt összesen egymillió embernek elég, azaz kétmillió adag orosz Szputnyik-V koronavírus-vakcina érkezik Magyarországra, ebben állapodott meg Szijártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 22-én Moszkvában. A Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett ez a negyedik oltás, amely megkapta az OGYÉI vészhelyzeti engedélyét 6 hónapra. (Az AstraZeneca esetében a brit engedély alapján, az uniós gyógyszerügynökség, az EMA a hónap végére ígérte az engedélyt.)

A Szputnyik V magyarországi engedélyeztetésével kapcsolatban kiderült, hogy az OGYÉI véleményezésre kért külső szakértői hiányoltak bizonyos adatokat és megválaszolatlan kérdéseik voltak, amelyek miatt nem javasolták a vakcinát engedélyeztetésre, értesült a 444. Ennek ellenére a vakcina mégis megkapta az ideiglene engedélyt az hatóságtól. Az OGYÉI bő két hónapon keresztül vizsgálta megfeszített tempóban a vakcinát, általában erre 210 napot szán, mondta a szervezet főigazgatója, Szentiványi Mátyás.

A Népszava információi szerint a külső szakértők arra is választ vártak, hogy a vizsgálatokban és a tömegtermelésben használt vakcina összetétele nem teljesen egyezik meg. Az OGYÉI mellett még a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központnak is meg kell adnia az engedélyt, amint ez megvan, nálunk is forgalomba lehet hozni a Szputnyik V-t és az AstraZeneca oltását. A gyógyszerhatósági vizsgálatoknak ez az egyik lényegi eleme: megnézni, hogy a tömegtermelésben előállított vakcina ugyanolyan hatású és hatásosságú-e, mint a laboratóriumban, kisebb mennyiségben előállított vakcina, amellyel a teszteket végzik.

Itt van tehát az ideje, hogy megismerkedjünk a Szputnyik V-tel kicsit behatóbban is. Az oltás Ororszországban megjelent alkalmazási előírását már december 28-án lefordította Dobson Szabolcs gyógyszerszakértő, most pedig elkészült a mellékhatásokról szóló jelentés fordítása is, ami a vakcinát Magyarországhoz és még 10 másik országhoz (Oroszország, Belarusz, Bolívia, Algéria, Palesztina, Venezuela, Paraguay, Türkmenisztán, Egyesült Arab Emírségek, Szerbia és kísérleti jelleggel Guinea) hasonlóan engedélyező Argentínából származik.

A Szputnyik V adenovírus-vektoralapú oltás, vagyis a vírus tüskefehérjéjét viszi be egy ártalmatlan adenovírussal a szervezetbe, amely ennek alapján megtanulja, hogy védekezzen ellene, ha maga a vírus is megjelenik. Ezen az elven működik a brit-svéd AstraZeneca oltása is.

Visszatérő kérdés és probléma a szállítás: a módosított mRNS-technológiával készült Pfizer- és Moderna-vakcinákat szárazjégen kell tárolni, alacsony hőmérsékleten (előbbit -60 és -90 fok között, utóbbit -15 és -25 Celsius-fok között), a kínai Sinopharm oltásáról nincs ilyen információ eddig, de az elölt vírust tartalmazó oltásokat, mint ez is, nem kell extrém alacsony hőmérsékleten tárolni. A Szputnyik V legfeljebb -18 fokon szállítandó és tárolandó, szárazjégen, tehát

itt sem megúszható a speciális hűtés.

Ezen a hőmérsékleten 6 hónapig áll el (a Pfizeré is, a Modernáé 7 hónapig, a Sinopharm lejárati ideje 24 hónap).

Hatásosság, életkori keretek

A szer hatássosága 91 százalékos volt az időközi adatok alapján, december 28-án még nem zárultak le teljesen a tömeges mintán végzett 3-as (engedélyezés előtti utolsó) fázisú vizsgálatok – ilyen arányban nem kapták meg a betegséget a tesztalanyok. Nem észleltek eltérést nem és életkor tekintetében. A Pfizer oltása 95, a Modernáé 94 százalékos volt, a Sinopharmé 79 százalék.

18 éven felülieken tesztelték az oltást, nekik is ajánlják, mint a Moderna és a Sinopharm vakcináját, egyedül a Pfizer-BioNTech-oltás alsó korhatára 16 év. A Szputnyik V-t a Pfizer, a Moderna és a Sinopharm oltásához hasonlóan kétszer kell beadni, háromhetes különbséggel.

Ellenjavallatok

Általános, hogy az oltásokat nem javasolják annak, aki allergiás az összetevőkre. A Pfizer- és Moderna-oltás esetében itt le is zárul az ellenjavallati felsorolás. Magas láz esetében, akut fertőzéskor is általánosan azt ajánlják a gyártók, halasszák el az oltás beadását. A Szputnyik V ellenjavalt ezenfelül akkor, ha valakinek a kórtörténetében erős allergiás reakció található.

A terhességre vonatkozóan óvatosságra int mindegyik készítmény gyártója, mert nincs elégséges adat ahhoz, hogy egyértelmű legyen, okoz-e valami károsodást az oltás, A Szputnyik V-nél és Sinopharmnál ellenjavallt terheseknek adni, a Moderna és Pfizer esetében óvatosság javallott, mérlegelni kell az oltás esetleges hasznát-kárát.

Óvatosság az oltás beadásakor

Az immunrendszer működését gátló szerek akut vagy krónikus szedése gátolhatja az oltások hatásosságát, ezért ebben az esetben is át kell gondolni valamennyi covid elleni oltás beadását.

A Szputnyik V beadásánál a következő betegségeknél kell óvatossággal eljárni:

krónikus máj- és vesebetegségek,

jelentős endokrin diszfunkciók (a pajzsmirigy funkció jelentős rendellenességei, dekompenzált diabetes mellitus),

súlyos vérképzőszervi betegségek,

epilepszia és egyéb központi idegrendszeri betegségek,

akut koronária-szindróma és akut cerebrovascularis rendellenesség, myocarditis, endocarditis, pericarditis.

Ilyen felsorolás nem található a Pfizer és Moderna oltásának leírásában, tehát a Szputnyik V beadása többeknek jelet nagyobb kockázatot. Autoimmun és rosszindulatú daganatos betegek esetében pedig megint a rendelkezésre álló kevés adat miatt kell óvatosnak lenni minden oltás esetében.

Mellékhatások

Argentínában több mint 195 ezer ember Szputnyik V-beoltása utáni tapasztalatokat összegezte egy tanulmány. A mellékhatásokat 8841 esetben rögzítetttek, a legnagyobb részük:

fejfájás, láz, izomfájdalom (40 százalék, 3576 eset),

fejfájás magában (30 százalék, 2764 eset),

csak láz (9,22 százalék, 815 eset),

duzzanat a beadás helyén (7,35 százalék, 650 eset).

A Szputnyik V alkalmazási előírása szerint három nap alatt elmúlnak az enyhe, influenzaszerű tünetek. Láz esetén nem szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazása ajánlott. Hasonlóak voltak megfigyelhetőek a Pfizer, a Moderna és a Sinopharm oltásánál is: fájdalom a beadás helyén, kimerültség, fejfájás, izomfájdalom, hidegrázás, ízületi fájdalom, melyek pár nap múlva elmúlnak.

Több területen kell tehát óvatosabbnak lenni a leírás alapján az orosz vakcina beadásánál, mint a Moderna vagy a Pfizer oltása esetében, a többi aspektus, beleértve a szállításét is hasonlónak mondható az oltásoknál.

Itt olvashatod el, kinek melyik vakcinát ajánlják, melyik hogyan működik. Itt pedig a vakcinák hatásmechanizmusát magyarázzuk el a Reszkessetek betörők Kevinjének segítégével!

NYITÓKÉP: Torsten Simon / Pixabay

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek