+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 27. szerda, 14:06
Ugyanolyan szárazjeges módon szállítható, mint a Moderna vagy a Pfizer vakcinája, ugyanazokat a mellékhatásokat produkálja, de több más betegség mellett kockázatosabb a használata, mint a két másik oltásé. Összehasonlítottuk a két amerikai, a kínai és a Szputynik V vakcinát!

Három hónap alatt összesen egymillió embernek elég, azaz kétmillió adag orosz Szputnyik-V koronavírus-vakcina érkezik Magyarországra, ebben állapodott meg Szijártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter január 22-én Moszkvában. A Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett ez a negyedik oltás, amely megkapta az OGYÉI vészhelyzeti engedélyét 6 hónapra. (Az AstraZeneca esetében a brit engedély alapján, az uniós gyógyszerügynökség, az EMA a hónap végére ígérte az engedélyt.)

 

A Szputnyik V magyarországi engedélyeztetésével kapcsolatban kiderült, hogy az OGYÉI véleményezésre kért külső szakértői hiányoltak bizonyos adatokat és megválaszolatlan kérdéseik voltak, amelyek miatt nem javasolták a vakcinát engedélyeztetésre, értesült a 444. Ennek ellenére a vakcina mégis megkapta az ideiglene engedélyt az hatóságtól. Az OGYÉI bő két hónapon keresztül vizsgálta megfeszített tempóban a vakcinát, általában erre 210 napot szán, mondta a szervezet főigazgatója, Szentiványi Mátyás.

 

A Népszava információi szerint a külső szakértők arra is választ vártak, hogy a vizsgálatokban és a tömegtermelésben használt vakcina összetétele nem teljesen egyezik meg. Az OGYÉI mellett még a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központnak is meg kell adnia az engedélyt, amint ez megvan, nálunk is forgalomba lehet hozni a Szputnyik V-t és az AstraZeneca oltását. A gyógyszerhatósági vizsgálatoknak ez az egyik lényegi eleme: megnézni, hogy a tömegtermelésben előállított vakcina ugyanolyan hatású és hatásosságú-e, mint a laboratóriumban, kisebb mennyiségben előállított vakcina, amellyel a teszteket végzik.

 

Itt van tehát az ideje, hogy megismerkedjünk a Szputnyik V-tel kicsit behatóbban is. Az oltás Ororszországban megjelent alkalmazási előírását már december 28-án lefordította Dobson Szabolcs gyógyszerszakértő, most pedig elkészült a mellékhatásokról szóló jelentés fordítása is, ami a vakcinát Magyarországhoz és még 10 másik országhoz (Oroszország, Belarusz, Bolívia, Algéria, Palesztina, Venezuela, Paraguay, Türkmenisztán, Egyesült Arab Emírségek, Szerbia és kísérleti jelleggel Guinea) hasonlóan engedélyező Argentínából származik.

 

A Szputnyik V adenovírus-vektoralapú oltás, vagyis a vírus tüskefehérjéjét viszi be egy ártalmatlan adenovírussal a szervezetbe, amely ennek alapján megtanulja, hogy védekezzen ellene, ha maga a vírus is megjelenik. Ezen az elven működik a brit-svéd AstraZeneca oltása is.

 

Visszatérő kérdés és probléma a szállítás: a módosított mRNS-technológiával készült Pfizer- és Moderna-vakcinákat szárazjégen kell tárolni, alacsony hőmérsékleten (előbbit -60 és -90 fok között, utóbbit -15 és -25 Celsius-fok között), a kínai Sinopharm oltásáról nincs ilyen információ eddig, de az elölt vírust tartalmazó oltásokat, mint ez is, nem kell extrém alacsony hőmérsékleten tárolni. A Szputnyik V legfeljebb -18 fokon szállítandó és tárolandó, szárazjégen, tehát

 

itt sem megúszható a speciális hűtés.

 

Ezen a hőmérsékleten 6 hónapig áll el (a Pfizeré is, a Modernáé 7 hónapig, a Sinopharm lejárati ideje 24 hónap).

 

Hatásosság, életkori keretek

 

A szer hatássosága 91 százalékos volt az időközi adatok alapján, december 28-án még nem zárultak le teljesen a tömeges mintán végzett 3-as (engedélyezés előtti utolsó) fázisú vizsgálatok – ilyen arányban nem kapták meg a betegséget a tesztalanyok. Nem észleltek eltérést nem és életkor tekintetében. A Pfizer oltása 95, a Modernáé 94 százalékos volt, a Sinopharmé 79 százalék.

 

18 éven felülieken tesztelték az oltást, nekik is ajánlják, mint a Moderna és a Sinopharm vakcináját, egyedül a Pfizer-BioNTech-oltás alsó korhatára 16 év. A Szputnyik V-t a Pfizer, a Moderna és a Sinopharm oltásához hasonlóan kétszer kell beadni, háromhetes különbséggel.

 

Ellenjavallatok

 

Általános, hogy az oltásokat nem javasolják annak, aki allergiás az összetevőkre. A Pfizer- és Moderna-oltás esetében itt le is zárul az ellenjavallati felsorolás. Magas láz esetében, akut fertőzéskor is általánosan azt ajánlják a gyártók, halasszák el az oltás beadását. A Szputnyik V ellenjavalt ezenfelül akkor, ha valakinek a kórtörténetében erős allergiás reakció található.

 

A terhességre vonatkozóan óvatosságra int mindegyik készítmény gyártója, mert nincs elégséges adat ahhoz, hogy egyértelmű legyen, okoz-e valami károsodást az oltás, A Szputnyik V-nél és Sinopharmnál ellenjavallt terheseknek adni, a Moderna és Pfizer esetében óvatosság javallott, mérlegelni kell az oltás esetleges hasznát-kárát.

 

Óvatosság az oltás beadásakor

 

Az immunrendszer működését gátló szerek akut vagy krónikus szedése gátolhatja az oltások hatásosságát, ezért ebben az esetben is át kell gondolni valamennyi covid elleni oltás beadását.

 

A Szputnyik V beadásánál a következő betegségeknél kell óvatossággal eljárni:

 

krónikus máj- és vesebetegségek,

 

jelentős endokrin diszfunkciók (a pajzsmirigy funkció jelentős rendellenességei, dekompenzált diabetes mellitus),

 

súlyos vérképzőszervi betegségek,

 

epilepszia és egyéb központi idegrendszeri betegségek,

 

akut koronária-szindróma és akut cerebrovascularis rendellenesség, myocarditis, endocarditis, pericarditis.

 

Ilyen felsorolás nem található a Pfizer és Moderna oltásának leírásában, tehát a Szputnyik V beadása többeknek jelet nagyobb kockázatot. Autoimmun és rosszindulatú daganatos betegek esetében pedig megint a rendelkezésre álló kevés adat miatt kell óvatosnak lenni minden oltás esetében.

 

Mellékhatások

 

Argentínában több mint 195 ezer ember Szputnyik V-beoltása utáni tapasztalatokat összegezte egy tanulmány. A mellékhatásokat 8841 esetben rögzítetttek, a legnagyobb részük:

 

fejfájás, láz, izomfájdalom (40 százalék, 3576 eset),

 

fejfájás magában (30 százalék, 2764 eset),

 

csak láz (9,22 százalék, 815 eset),

 

duzzanat a beadás helyén (7,35 százalék, 650 eset).

 

A Szputnyik V alkalmazási előírása szerint három nap alatt elmúlnak az enyhe, influenzaszerű tünetek. Láz esetén nem szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazása ajánlott. Hasonlóak voltak megfigyelhetőek a Pfizer, a Moderna és a Sinopharm oltásánál is: fájdalom a beadás helyén, kimerültség, fejfájás, izomfájdalom, hidegrázás, ízületi fájdalom, melyek pár nap múlva elmúlnak.

 

Több területen kell tehát óvatosabbnak lenni a leírás alapján az orosz vakcina beadásánál, mint a Moderna vagy a Pfizer oltása esetében, a többi aspektus, beleértve a szállításét is hasonlónak mondható az oltásoknál.

 

Itt olvashatod el, kinek melyik vakcinát ajánlják, melyik hogyan működik. Itt pedig a vakcinák hatásmechanizmusát magyarázzuk el a Reszkessetek betörők Kevinjének segítégével!

 

NYITÓKÉP: Torsten Simon / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás