Gulyás Gergely: Most a németeken a sor, hogy biztosítsák a többséget a vétó elkerüléséhez

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.10. 13:11

Gulyás a kormányinfón azt is elmondta, hogy változás jöhet az idősek vásárlási idősávjában, januárban újraindulhat a tanárok tesztelése, és egy ideig még nem kell aggódnunk a lejáró személyi okmányaink miatt.

Gulyás Gergely: Most a németeken a sor, hogy biztosítsák a többséget a vétó elkerüléséhez

December 10-én tartotta meg szokásos kormányinfóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és – nem éppen szokásos felállásban, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett – az a Kovács Zoltán, aki a magyar kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkáraként önellentmondásoktól és sorosozásoktól hemzsegő interjút adott az osztrák Kuriernek a magyar-lengyel vétó témájában.

 

Ha már vétó: csütörtök-pénteken ül össze az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács megbeszélni többek között azt, hogy elfogadják-e azt a németek által a két rebellissel kialkudott tervezetet a költségvetési pénzek elköltését jogállamisági feltételekhez kötő mechanizmussal kapcsolatban, aminek köszönhetően a magyar és a lengyel fél nem gördítene akadályt az Európai Unió hétéves költségvetése és a hitelből finanszírozandó koronavírus-helyreállítási csomag elfogadása elé.

 

Hogy pontosan mi ez a tervezet, arról itt írtunk, arról, hogy mit veszíthetne Magyarország, ha mégsem születne megállapodás, itt, arról pedig, hogy a lengyel PiS-elnök, Jarosław Kaczyńskinek hogyan kell egyensúlyoznia a kormánykoalíciós tagok akaratát is figyelembe véve, itt írtunk.

 

Gulyás Gergely a kormányinfón ezzel kapcsolatban megjegyezte: az a megállapodás-tervezet, amit a németekkel és a lengyelekkel közösen elfogadtak, minden feltételt teljesít, amit a magyar kormány szükségesnek tart, és

 

most az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó németek feladata a csütörtöki-pénteki csúcson, hogy az egyelőre háromoldalú megállapodáshoz a szükséges többséget biztosítsák.

 

Mindazonáltal nem csupán vétóügyben történtek fejlemények: Orbán ugyanis levelet küldött Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, amiben azt javasolta, hogy a Fidesz EP-képviselői és az EPP-frakció távolodjanak el egymástól. Orbán szeme előtt a brit tory-k példája lebeg, akik 1999 és 2009 között külső támogatóként, külön platformot alkotva csatlakoztak a néppárti frakcióhoz: a magyar miniszterelnök ilyen jövőt javasol a fideszes MEP-ek esetében is, elkerülendő a felek közötti konfliktusokat és félreértéseket. Túl jó fogadtatásra nem talált Orbán levele Brüsszelben.

 

Ráadásul továbbra is napirenden van Deutsch Tamás kizárása a néppárti frakcióból, így – idézve Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnökének szavait – megkérdeztük, hogy kijelenthető-e: „a küzdelem a Néppárt lelkéért” elbukott? Az Azonnali kérdésére Gulyás érdemben nem válaszolt, szerinte miután még a néppárti frakció nem döntött ebben a kérdésben, ezért ilyen kategorikus kijelentést nem lehet tenni.
 

Sajtókérdésre Gulyás egyébként elmondta:

 

a Fidesznek az EU-költségvetés és a koronavírus-helyreállítási csomag vétója kapcsán elfoglalt álláspontja nincs összefüggésben a Fidesz és a Néppárt közötti viszonnyal.

 

Változás jöhet az idősek vásárlási idősávjában

 

Gulyás Gergely a kormányinfón megerősítette Orbán Viktor hétfői bejelentését, miszerint az aktuális járványügyi szabályok január 11-ig történő meghosszabbítása értelmében szilveszterkor sem lehet majd este 8 után az utcákon tartózkodni, és tíz fő felett gyülekezni. Ahogy a miniszter hozzátette: tudja, hogy ez nagy áldozatot jelent, főleg a fiataloktól, de „több hetes védekezés eredményeit tehetné semmissé, ha nagyobb társaságok összejönnének”.

 

Az Azonnali azért rákérdezett, hogy készül-e a kormány megerősített rendőri jelenléttel szilveszter éjszakájára az esetleges illegális partik felszámolására, kérdésünket azonban Kovács Zoltán nem olvasta fel. Arra azért más sajtókérdésből választ kaptunk, hogy a petárdák és a tűzijátékok árusítását a kormány idén nem engedélyezi.

 

A járványhelyzetről szólva Gulyás elmondta, hamarosan változás lehet az idősek számára bevezetett vásárlási idősávokban is, mert a kormány is érzékeli a problémát, hogy

 

az idősávok miatt a karácsonyi bevásárlások idején veszélyesen nagy tömegben jelennek meg az emberek a bevásárlóközpontokban, üzletekben.

 

Ennek kapcsán a héten Cseresnyés Péter, a kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi államtitkárság vezetője, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egyeztet a kérdésben a szakmai szervezetekkel és az Idősügyi Tanáccsal: információkat erről a kormány legkorábban péntek-szombat magasságában adhat majd.

 

Még mindig nem tudjuk, beolthatnak-e magyarokat az orosz vakcinával

 

Gulyás Gergely részben kitért az Azonnali korábban is feltett, de nem megválaszolt kérdésére, miszerint az orosz Sputnik-vakcina klinikai tesztelésében, annak harmadik fázisában hogyan vehet részt Magyarország (hogy pontosan miből áll egy-egy koronavírus-vakcina tesztelése, és hogyan kerülhet forgalomba Magyarországon, arról itt írtunk részletesen). Gulyás Gergely a hvg.hu erre irányuló kérdésére elmondta, hogy Magyarország érdeke, hogy részt tudjon venni a Sputnik-vakcina klinikai tesztelésében, és erre készen is állunk –

 

de hogy ez mit jelent pontosan (mondjuk magyar szakemberek kimennek segíteni Oroszországba tesztelni, vagy hogy magyar önkénteseket is oltani fognak az orosz vakcinával), arra Gulyás nem tért ki.

 

Balladai homályban hagyta Gulyás azt a kérdést is, hogy lesz-e jelentősége a vakcinaoltás sorrendje szempontjából, hogy ki jelzi előzetesen az igényét erre a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Gulyás azt mondta, hogy mivel ezzel méri fel a kormány az oltásra való igényt, igen, lesz ennek szerepe, de hogy pontosan mi, azt nem fejtette ki. Mindenesetre Gulyás megerősítette: ha lesz Magyarországon vakcina – ami a miniszter előrejelzése szerint már 2021 elején megtörténhet – először a védekezésben részt vevő dolgozókat, utánuk pedig az időseket fogják beoltani.

 

A tanárok nem kaptak választ, hogy miért állították le a tesztelésüket

 

A mesebeli lány ajándékához hasonlította egy Pest megyei pedagógus azt, hogy a kormány hirtelen leállította a korábban folyamatosnak ígért tesztelésüket: kapott is ezzel a pedagógustársadalom ajándékot és biztonságérzetet a kormánytól, meg nem is. Élményei többek között a tesztelés körüli, kezdeti káoszról az Azonnali állandó szerzője, a tanárként dolgozó Bárány Balázs is megírta.

 

Az Azonnali kíváncsi volt, hogy mikor és miért döntötte el a kormány, hogy mindössze két hétig fog tartani a pedagógusok tesztelése, és hogy miért nem volt erről jó előre kommunikáció – Kovács Zoltán azonban ezt a kérdésünket sem tette fel a miniszternek.

 

Más sajtókérdésre adott válaszából legalább annyit megtudtunk, hogy

 

az operatív törzs a begyűjtött adatok elemzését követően dönt arról, hogy szükséges-e az ágazatban további tesztelés – amennyiben igen, azt januárban folytathatják.

 

Nem kell aggódnunk a most lejáró személyi igazolványunk miatt

 

Arra a kérdésünkre viszont legalább érdemi választ kaptunk, hogy mi lesz a veszélyhelyzet alatt lejáró személyi dokumentumok érvényességével: az első hullámban, pontosan 2020. március 11. és július 3-a, valamint a 2020. november 4-e után lejáró okmányok a veszélyhelyzet vége (jelenlegi állás szerint 2021. február 8.) utáni 60 napban még érvényesek.

 

Végül pedig az Azonnali kérdésére, hogy amennyiben a kormány – Orbán Viktor bejelentése alapján – december 21-én, hétfőn dönt arról, hogy milyen átmeneti szabályok legyenek érvényben szentestén és/vagy a karácsonyi ünnepek alatt, akkor lesz-e lehetősége a médiának kormányinfón feltenni a kérdéseit még 24-e előtt, Gulyás úgy válaszolt:

 

„Ha kormányülés van, akkor kormányinfó is van.”

 

NYITÓKÉP: A kormányinfó Facebook-élője

 

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek