Az Európai Néppárt elnöke szerint már meg is bukott a lengyel-magyar vétó

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.09. 16:53

A Néppárt elnöke ezt azután jelentette ki, hogy pár órával korábban kiszivárgott: a németekkel folytatott háttértárgyalások után a magyarok és a lengyelek már visszakozhattak is a vétótól.

Az Európai Néppárt elnöke szerint már meg is bukott a lengyel-magyar vétó

Szerda délelőtt adott tudósítást arról a Bloomberg egy, a tárgyalásokra rálátó magyar tisztviselőre hivatkozva, hogy a háttérben Lengyelország és Magyarország már meg is állapodott Németországgal arról, hogy a két illiberális kormány nem fogja megvétózni a december 10-11-i európai tanácsi csúcson (ahol a tagállami állam- és kormányfők fognak összegyűlni) az Európai Unió hétéves költségvetését és a hitelből finanszírozandó koronavírus-helyreállítási csomagot.

Ezért cserébe – a Deutsche Welle lengyel nyelvű kiadása szerint – a magyarok és a lengyelek három javaslatot tettek az általuk kifogásolt (a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz egyébként legfeljebb a politikai kommunikáció szintjén kapcsolódó) jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban:

+ Brüsszel egy külön értelmező nyilatkozatban tegye egyértelművé, hogy a rendelet a jogállamiságról az EU-s pénzügyek vonatkozásában szól, és nem vonatkozik mondjuk migrációs vagy családjogi kérdésekre (ez egyébként a rendeletjavaslat jelen formájából is egyértelmű);

+ valamiképp erősítenék azt a – jelenleg a rendeletjavaslat preambulumában szereplő – lehetőséget hogy a szankciós eljárás alatt álló tagállam a tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elé vihesse az ügyet;

+ végül pedig azt akarják elérni, hogy ha el is fogadják a rendeletet, azt addig ne alkalmazzák, ameddig az Európai Bíróság döntést nem hoz a jogállamisági mechanizmus jogszerűségéről, ugyanis a rendeletet meg tervezi támadni a magyar és a lengyel kormány az EU Bíróságán.

A szerda délelőtti hírt követően, délután Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke Twitter-oldalán üzent a Néppártban helyet foglaló állam- és kormányfőknek (akik részt fognak venni az Európai Tanács december 10-11-i csúcsán), amiben már kész tényként kezeli a lengyel-magyar vétó bukását. Ahogy írta:

„Az üzenetem az EPP államfőinek és miniszterelnökeinek: A vétóval belengetett zsarolás megbukott.

Biztos vagyok benne, hogy a ti kemény és világos álláspontotoknak hála meg fogjuk védeni a jogállamiság elvét és minden tagállam polgára elégedett lesz és profitálni fog az új (pénzügyi – a szerk.) alapokból.”

Tusk pártja, a Polgári Platform Lengyelország legerősebb ellenzéki ereje, Tusk pedig a lengyel PiS-kormány Gyurcsány Ferencbe oltott Soros Györgye jóideje, aki a PiS-kézben lévő média szerint eleve német érdekeket képvisel. Az sem titok, hogy Tusk nem szimpatizál a varsóival rokon orbáni politikával: Tusk szeptember végén egy háttérbeszélgetésen egyértelműen kijelentette, hogy ő annak a Néppárton belüli csoportnak az oldalán áll, ami a néppárti értékeket hangsúlyozva a Fidesz kizárását szorgalmazza a pártcsaládból, ahol jelenleg a Fideszt felfüggesztették.

Ha ehhez nem is, de ahhoz legalább egy lépéssel közelebb kerülhet Tusk, hogy a Néppárt európai parlamenti frakciójától elszakadjon némileg a Fidesz – ahol egyébként a Fidesz, néppárti felfüggesztés ide vagy oda, továbbra is szavazati joggal bír. A Népszava által megszerzett levélből ugyanis kiderül:

Orbán az Európai Néppárt EP-frakcióvezetőjének, Manfred Webernek írt levelében azt javasolta, hogy a Fidesz EP-képviselői és az EPP-frakció távolodjanak el egymástól.

Orbán szeme előtt a brit tory-k példája lebeg, akik 1999 és 2009 között külső támogatóként, külön platformot alkotva csatlakoztak a néppárti frakcióhoz: a magyar miniszterelnök ilyen jövőt javasol a fideszes MEP-ek esetében is, elkerülendő a felek közötti konfliktusokat és félreértéseket. Túl jó fogadtatásra nem talált Orbán levele Brüsszelben.

NYITÓKÉP: Donald Tusk / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek