+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 9. szerda, 16:53
A Néppárt elnöke ezt azután jelentette ki, hogy pár órával korábban kiszivárgott: a németekkel folytatott háttértárgyalások után a magyarok és a lengyelek már visszakozhattak is a vétótól.

Szerda délelőtt adott tudósítást arról a Bloomberg egy, a tárgyalásokra rálátó magyar tisztviselőre hivatkozva, hogy a háttérben Lengyelország és Magyarország már meg is állapodott Németországgal arról, hogy a két illiberális kormány nem fogja megvétózni a december 10-11-i európai tanácsi csúcson (ahol a tagállami állam- és kormányfők fognak összegyűlni) az Európai Unió hétéves költségvetését és a hitelből finanszírozandó koronavírus-helyreállítási csomagot.

 

Ezért cserébe – a Deutsche Welle lengyel nyelvű kiadása szerint – a magyarok és a lengyelek három javaslatot tettek az általuk kifogásolt (a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz egyébként legfeljebb a politikai kommunikáció szintjén kapcsolódó) jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban:

 

+ Brüsszel egy külön értelmező nyilatkozatban tegye egyértelművé, hogy a rendelet a jogállamiságról az EU-s pénzügyek vonatkozásában szól, és nem vonatkozik mondjuk migrációs vagy családjogi kérdésekre (ez egyébként a rendeletjavaslat jelen formájából is egyértelmű);

 

+ valamiképp erősítenék azt a – jelenleg a rendeletjavaslat preambulumában szereplő – lehetőséget hogy a szankciós eljárás alatt álló tagállam a tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elé vihesse az ügyet;

 

+ végül pedig azt akarják elérni, hogy ha el is fogadják a rendeletet, azt addig ne alkalmazzák, ameddig az Európai Bíróság döntést nem hoz a jogállamisági mechanizmus jogszerűségéről, ugyanis a rendeletet meg tervezi támadni a magyar és a lengyel kormány az EU Bíróságán.

 

A szerda délelőtti hírt követően, délután Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke Twitter-oldalán üzent a Néppártban helyet foglaló állam- és kormányfőknek (akik részt fognak venni az Európai Tanács december 10-11-i csúcsán), amiben már kész tényként kezeli a lengyel-magyar vétó bukását. Ahogy írta:

 

„Az üzenetem az EPP államfőinek és miniszterelnökeinek: A vétóval belengetett zsarolás megbukott.

 

Biztos vagyok benne, hogy a ti kemény és világos álláspontotoknak hála meg fogjuk védeni a jogállamiság elvét és minden tagállam polgára elégedett lesz és profitálni fog az új (pénzügyi – a szerk.) alapokból.”

 

Tusk pártja, a Polgári Platform Lengyelország legerősebb ellenzéki ereje, Tusk pedig a lengyel PiS-kormány Gyurcsány Ferencbe oltott Soros Györgye jóideje, aki a PiS-kézben lévő média szerint eleve német érdekeket képvisel. Az sem titok, hogy Tusk nem szimpatizál a varsóival rokon orbáni politikával: Tusk szeptember végén egy háttérbeszélgetésen egyértelműen kijelentette, hogy ő annak a Néppárton belüli csoportnak az oldalán áll, ami a néppárti értékeket hangsúlyozva a Fidesz kizárását szorgalmazza a pártcsaládból, ahol jelenleg a Fideszt felfüggesztették.

 

Ha ehhez nem is, de ahhoz legalább egy lépéssel közelebb kerülhet Tusk, hogy a Néppárt európai parlamenti frakciójától elszakadjon némileg a Fidesz – ahol egyébként a Fidesz, néppárti felfüggesztés ide vagy oda, továbbra is szavazati joggal bír. A Népszava által megszerzett levélből ugyanis kiderül:

 

Orbán az Európai Néppárt EP-frakcióvezetőjének, Manfred Webernek írt levelében azt javasolta, hogy a Fidesz EP-képviselői és az EPP-frakció távolodjanak el egymástól.

 

Orbán szeme előtt a brit tory-k példája lebeg, akik 1999 és 2009 között külső támogatóként, külön platformot alkotva csatlakoztak a néppárti frakcióhoz: a magyar miniszterelnök ilyen jövőt javasol a fideszes MEP-ek esetében is, elkerülendő a felek közötti konfliktusokat és félreértéseket. Túl jó fogadtatásra nem talált Orbán levele Brüsszelben.

 

NYITÓKÉP: Donald Tusk / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás