Kiszáll a magyar kormány az uniós vakcinabeszerzésből

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.20. 11:35

Gulyás Gergely szerint amúgy is van elég nyugati vakcina ahhoz, hogy a magyaroknak akár a harmadik, ismétlő oltást is be tudják adni. Május 25-én vége az ingyenes parkolásnak is, és pénteken dönthetnek arról, hogy engedélyezzék az állókoncerteket.

Kiszáll a magyar kormány az uniós vakcinabeszerzésből

A szerda esti adatok alapján 4 millió 829 ezer magyar állampolgár már megkapta legalább az első adag koronavírus-fertőzés elleni oltását (a másodikat is több, mint 2 millió 800 ezren), a kormány pedig ötmillió (első) beoltottnál határozta meg a járványügyi lazítások következő ütemét. Ezt  – mint azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta – 

várhatólag a pünkösdi hétvégén, legvalószínűbb, hogy vasárnap érjük el. Hogy pontosan milyen szabályokat vezet be a kormány ezt követően, azt Orbán Viktor péntek délelőtt fogja ismertetni.

Így minden bizonnyal akkor tudjuk meg azt is, eltörli-e a kormány a kijárási korltázást, lehet-e újra állókoncertekre menni, vagy hogy változnak-e a maszkviselési szabályok. Ez utóbbi kettő kapcsán biztosan fog döntést hozni a kormány: az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely megerősítette, hogy ötmillió beoltott ember után lehet majd enyhíteni a maszkviselési szabályokon, továbbá úgyszint a kérdésünkre a miniszter elmondta: 

pénteken várhatóan az állókoncerteket is engedélyezni fogják, és a kormány ebben megengedő állásponton van.

A szerdai kormányülésen viszont a következőkről már döntöttek:

+ nem hosszabbítja meg a kormány az ingyenes parkolásról szóló rendelkezést, így az május 25-től megszűnik;

+ a hitelmoratóriumot a kormány augusztus 31-ig egész biztosan fenn fogja tartani. A bankokkal való egyeztetés után külön rendelkezésre később is fent lehet tartani a moratóriumot gazdasági társaságok és magánszemélyek részére;

+ a magyar kormány nem kíván részt venni a közös uniós vakcinabeszerzés következő, 2021 decemberétől kezdődő ütemében, amiben az EU 900 millió adag Pfizer-vakcinát fog beszerezni egészen 2023 decemberéig, további 900 millió vakcina opcionális lehívhatósága mellett. Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy

Magyarországnak egyszerűen nincs szüksége a ránk jutó 19 millió Pfizer-vakcina beszerzésére,

hiszen az oltási ütem amúgy is lassulóban, a legoptimistább becslések szerint is csak hatmillió beoltott emberig juthat el a magyar oltási kampány (amit egyelőre nem látni, hogy el lehet-e egyáltalán érni), és így a lakosság akár harmadik, ismétlő oltására is – ha az szükségessé válik – elegendő lesz a hazánkban rendelkezésre álló 10 millió nyugati vakcina.

A kormányinfón Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy mivel már elegendő vakcina áll rendelkezésre, ezért nincs akadálya annak, hogy az is oltassa magát, aki három hónapon belül gyógyult ki a fertőzésből, illetve megerősítette, hogy a parlamentben benyújtják és megtárgyalják azt a törvényjavaslatot, ami tartalmazza a veszélyhelyzet valamikori kivezetésén túl érvényes járványügyi szabályokat.

Így a veszélyhelyzet kivezetésétől függetlenül (amire az őszi ülésszak első ülését követő 15. napig lehetősége van a kormánynak, még ha ez a gyakorlatban nem is igazán számít), a hitelmoratóriumon túl a lejáró okmányok érvényességét is meghosszabbíthatja a parlament.

A kormányinfón továbbá szó volt még arról, hogy: 

+ Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető fogja benyújtani a pedofília és gyermekpornográfia elleni törvény további szigorítására tett javaslatot, amit a kormány még nem, de a Fidesz elnöksége már tárgyalta. Az előezetes ismeretek alapján a törvénymódosítás a pedofil bűntettek elévülését és a büntetési tételeket is szigorítaná, a hatóságoknak pedig szélesebb hatáskört biztosította az ilyen bűntettek esetében.

+ Tárgyal a magyar és az osztrák kormány arról, hogy pontosan milyen típusú vakcinával beoltott emberek utazhatnak be szabadon Ausztriába: az osztrák kormány szerint a WHO, a helyi egészségügyi miniszter szerint viszont csak az EMA által elfogadott vakcinákkal oltottakra vonatkozik a szabályozás. Hogy pontosan melyik az igaz, már csak azért sem mellékes, mert az EMA egyelőre nem ismerte el kínai Sinopharm vakcináját, míg a WHO már igen.

+ Év végére meglesznek a köznyelvben csak szuperkórházként emlegetett Dél-budai Centrumkórház engedélyezett kivitelezési tervei.

+ A kormány megfontolja, hogy legyen-e 2021-ben is olyan „nyelvvizsga-amensztia” a diplomaszerzéshez, mint ami volt 2020-ban. Gulyás Gergely hozzátette:

 „ha a főpolgármesternek nem kell angol nyelvvizsga, akkor más is elboldogul nélküle”,

ugyanakkor a nyelvtanulás szerinte mégiscsak fontos lenne.

+ A lakásprivatizációs fideszes javaslattal kapcsolatban Gulyás közölte, a fideszes polgármesterek számtalan javaslatot és kritikát fogalmaztak meg a törvényjavaslattal kapcsolatban, azonban a kormány célja, hogy „az emberek ne bérlők, hanem tulajdonosok legyenek a saját hazájukban”, vannak viszont jogos ellenérvek a határozott idejű lakásbérleti joggal rendelkezők vásárlási jogával kapcsolatban, a határozatlan idejű szerződéseknél azonban szerinte jó ez az irány.

+ Arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely Fudan Egyetemmel kapcsolatos nyilatkozatai kapcsán felmerül-e, hogy elmarad az atlétikai VB, Gulyás úgy válaszolt, a Fudan ügye „baloldalon belüli vita”, mert 2007-ben Gyurcsány már felsőoktatási megállapodást kötött Kínával. Hozzátette,

a Fudan által kiszorított Diákváros kollégiumi helyeit máshol megvalósítják.

+ A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása alapján jövő hét szerdán, azaz május 27-én szavazhat majd a magyar parlament az Európai Helyreállítási Alap ratifikálásáról szóló jogszabályról. Mint ismeretes, az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alapból Magyarország csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást hívja le – a kormány azonban még a teljes, kamatmentes hitelt is tartalmazó 5800 milliárdos összeggel kalkulálva dolgozta ki a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban korábban elmondta: a tervet ettől függetlenül nem kell lényegében újraírni, mert azt eleve úgy dolgozták ki, hogy mi az, amit a vissza nem térítendő támogatásból valósítanának meg, és mi az, amit a kamatmentes hitelből.


+ Egy rendeletmódosítás értelmében azon államokban, amelyekkel a magyar kormány kétoldalú megállapodást köt egymás védettségi igazolványainak elfogadására, és így a szabad beutazás visszaállítására, elfogadhatják a magyar digitális applikáción keresztül kiállított védettségi igazolványt is. Eddig egyébként tíz országgal kötött Magyarország ilyen megállapodást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen csütörtök reggel jelentette be, hogy Mongóliával és Grúziával is sikerült megállapodni. 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek