+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. május 20. csütörtök, 09:59
Ezzel összesen már tíz országgal született megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról.

Brüsszelből, az EU külgazdasági és külkereskedelmi minisztereinek tárgyalása előtt jelentkezett be Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy bejelentse:

 

a hétvégétől kezdve már Mongóliába és Grúziába is szabadon lehet beutazni,

 

hiszen ezzel a két keleti állammal is sikerült megkötni azt a kétoldalú megállapodást, amivel a felek kölcsönösen érvényesnek fogadják el egymás védettségi igazolványait, így eltörölve a beutazás során korábban alkalmazott járványügyi korlátozásokat, mint a kötelező karantén.

 

 

Így összesen már tíz országba lehet egyszerűbben, korlátozások nélkül beutazni: Mongólia és Grúzia mellett korábban már megállapodást kötött a magyar fél Szerbiával, Montenegróval, Bahreinnel, a Cseh Köztársasággal, Észak-Macedóniával, Horvátországgal, Szlovéniával és Törökországgal.

 

 

Ugyanakkor a bilaterális megállapodástól függetlenül a beutazáshoz kérhetnek a védettségi igazolványon túl más dokumentumokat is.

 

Horvátországban például a határőrök azt is vizsgálják, hogy az illető mikor kapta meg a második oltását, így a védettségi igazolvány mellé az oltásról szóló kis fehér lapot is fel kell mutatni a belépésnél.

 

A Magyar Konzuli Szolgálat oldalán az oltásról szóló pont alatt jelölik, hogy mely országokban mely vakcinákat fogadják el a beutazáshoz, illetve hogy az oltást elég-e a plasztikkártyával, vagy azt más dokumentummal kell igazolni. Ezenkívül az oldalon azt is jelzik, ha az országba való belépés előtt kell-e regisztrálni, és ha igen, mindezt hol lehet és kell megtenni.

 

Hogy Mongólia és Grúzia esetében a védettségi igazolványon túl kell-e mással is igazolnia magát az utazónak, arról a Magyar Konzuli Szolgálat oldalán egyelőre nem találni információt. Mindenesetre hogy hova és hogyan lehet utazni még Európában, azt itt szedtük össze részletesen.

 

NYITÓKÉP: Mongol lovas vágtázik a mongol sztyeppén. Al Jazeera English / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás