Mongóliába és Grúziába is lehet utazni magyar védettségi igazolvánnyal

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.20. 09:59

Ezzel összesen már tíz országgal született megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról.

Mongóliába és Grúziába is lehet utazni magyar védettségi igazolvánnyal

Brüsszelből, az EU külgazdasági és külkereskedelmi minisztereinek tárgyalása előtt jelentkezett be Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy bejelentse:

a hétvégétől kezdve már Mongóliába és Grúziába is szabadon lehet beutazni,

hiszen ezzel a két keleti állammal is sikerült megkötni azt a kétoldalú megállapodást, amivel a felek kölcsönösen érvényesnek fogadják el egymás védettségi igazolványait, így eltörölve a beutazás során korábban alkalmazott járványügyi korlátozásokat, mint a kötelező karantén.

Így összesen már tíz országba lehet egyszerűbben, korlátozások nélkül beutazni: Mongólia és Grúzia mellett korábban már megállapodást kötött a magyar fél Szerbiával, Montenegróval, Bahreinnel, a Cseh Köztársasággal, Észak-Macedóniával, Horvátországgal, Szlovéniával és Törökországgal.

Ugyanakkor a bilaterális megállapodástól függetlenül a beutazáshoz kérhetnek a védettségi igazolványon túl más dokumentumokat is.

Horvátországban például a határőrök azt is vizsgálják, hogy az illető mikor kapta meg a második oltását, így a védettségi igazolvány mellé az oltásról szóló kis fehér lapot is fel kell mutatni a belépésnél.

A Magyar Konzuli Szolgálat oldalán az oltásról szóló pont alatt jelölik, hogy mely országokban mely vakcinákat fogadják el a beutazáshoz, illetve hogy az oltást elég-e a plasztikkártyával, vagy azt más dokumentummal kell igazolni. Ezenkívül az oldalon azt is jelzik, ha az országba való belépés előtt kell-e regisztrálni, és ha igen, mindezt hol lehet és kell megtenni.

Hogy Mongólia és Grúzia esetében a védettségi igazolványon túl kell-e mással is igazolnia magát az utazónak, arról a Magyar Konzuli Szolgálat oldalán egyelőre nem találni információt. Mindenesetre hogy hova és hogyan lehet utazni még Európában, azt itt szedtük össze részletesen.

NYITÓKÉP: Mongol lovas vágtázik a mongol sztyeppén. Al Jazeera English / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek