A szilveszteri buli biztosan elmarad idén, a karácsonyról később döntenek

2020.12.07. 13:47

Nem nyugtatták meg a kormányt a novemberben életbe lépett korlátozások eredményei, így az eddigi intézkedések január 11-ig érvényben maradnak. Hogy karácsonyra lesz-e enyhítés, arról december 21-én döntenek, a szilveszteri buli biztosan elmarad.

A szilveszteri buli biztosan elmarad idén, a karácsonyról később döntenek

A romló járványügyi adatok miatt a kormány november 11-től – gyakorlatilag egy az egyben lemásolva az aktuális osztrák intézkedéseket – újabb lockdown mellett döntött: ennek keretében például este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett érvénybe, tilos minden gyülekezés, és az éttermek, kávézók is csak elvitelre adhatnak ki étel-italt. Az összes korlátozást itt ismertettük.

Azóta a szabályozás a 65 év felettiek vásárlási idősávjának visszavezetésével bővült ki: hétköznap reggel 9-11 óra, hétvégén 8-10 óra között csak az idősek tartózkodhatnak az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban.

Az intézkedések hatálya azonban december 11-én, pénteken lejár, így a kormány az operatív törzs hétfői ülését követően határozott a továbbiakban érvényes szabályozásról. A döntéseket Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-videóban ismertette. Ennek értelmében az eddigi intézkedések hatályát meghosszabbították:

a jelenlegi kijárási korlátozás január 11-éig érvényben marad.

Tehát este 8 és reggel 5 között továbbra sem szabad elhagyni az otthonokat.

+ Csak december 21-én döntenek arról, hogy a szentestével kivételt tesznek-e;

december 31-e viszont biztosan nem lesz kivétel, a szilveszteri bulikat és az utcabálokat nem lehet megtartani.

A miniszterelnök azt is elmondta: „a megoldás a vakcina”, szerinte ez már belátható időn belül megkérkezik, a kormány pedig „mindenkivel tárgyal”, hogy Magyarország elsők között juthasson az oltáshoz.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a koronavírus elleni oltásra szerdától lehet majd regisztrálni.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek