+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik & Petróczi Rafael
2020. december 7. hétfő, 13:47
Nem nyugtatták meg a kormányt a novemberben életbe lépett korlátozások eredményei, így az eddigi intézkedések január 11-ig érvényben maradnak. Hogy karácsonyra lesz-e enyhítés, arról december 21-én döntenek, a szilveszteri buli biztosan elmarad.

A romló járványügyi adatok miatt a kormány november 11-től – gyakorlatilag egy az egyben lemásolva az aktuális osztrák intézkedéseket – újabb lockdown mellett döntött: ennek keretében például este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett érvénybe, tilos minden gyülekezés, és az éttermek, kávézók is csak elvitelre adhatnak ki étel-italt. Az összes korlátozást itt ismertettük.

 

Azóta a szabályozás a 65 év felettiek vásárlási idősávjának visszavezetésével bővült ki: hétköznap reggel 9-11 óra, hétvégén 8-10 óra között csak az idősek tartózkodhatnak az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban.

 

Az intézkedések hatálya azonban december 11-én, pénteken lejár, így a kormány az operatív törzs hétfői ülését követően határozott a továbbiakban érvényes szabályozásról. A döntéseket Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-videóban ismertette. Ennek értelmében az eddigi intézkedések hatályát meghosszabbították:

 

a jelenlegi kijárási korlátozás január 11-éig érvényben marad.

 

Tehát este 8 és reggel 5 között továbbra sem szabad elhagyni az otthonokat.

 

+ Csak december 21-én döntenek arról, hogy a szentestével kivételt tesznek-e;

 

december 31-e viszont biztosan nem lesz kivétel, a szilveszteri bulikat és az utcabálokat nem lehet megtartani.

 

A miniszterelnök azt is elmondta: „a megoldás a vakcina”, szerinte ez már belátható időn belül megkérkezik, a kormány pedig „mindenkivel tárgyal”, hogy Magyarország elsők között juthasson az oltáshoz.

 

Orbán Viktor hozzátette, hogy a koronavírus elleni oltásra szerdától lehet majd regisztrálni.

 

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás