+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Mi történik, ha egy szépíró ír egy Holdon játszódó regényt? Semmi jó

2019. 06. 16.
Mi történik, ha egy szépírónak eszébe jut, hogy milyen érdekes lenne írni egy regényt a jövőről, vagy legalábbis olyat, ami a jövőben játszódik? Tíz esetből kilencben az, hogy ír egy rossz science fiction regényt. Egressy Zoltán frissen megjelent Hold on című könyve sem tudta kikerülni a szokásos csapdákat.

Szerencsére még a Könyvhét előtt megírták az év irodalmi gyilkosságát

2019. 06. 12.
Krusovszky Dénes tavalyi regényét majdnem egyöntetűen 2018 legfontosabb regényeként jelölték meg a irodalomkritikusok, egy másik író, Bartók Imre azonban most egy hosszú esszét írt a könyvről, amelyben a Trónok harca nyolcadik évadához hasonlítva vette le az ünnepelt regényről a keresztvizet.

Mindjárt itt a Könyvhét, mondunk pár könyvet, amire érdemes figyelni

2019. 06. 10.
Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Milyen lenne egy magyar tudóskolónia a Holdon? Hogy fejti meg a világot az Orbán-rendszer egyik főideológusa? Be lehet-e mutatni Kolozsvárt versekkel, novellákkal és térképekkel? Itt a Könyvhét, az erre megjelenő millió könyv közül ajánlunk párat!

Egy tengeri szörny felfalta az indiáncseresznye-szörpömet!

2019. 05. 18.
Milyen volt gyerekként átélni a '90-es éveket? Vass Norbert első prózakötetének novellái olyan mikrokozmoszt építenek fel, amely a nosztalgiázás mellett teljesen alkalmas arra, hogy elmerengjünk azon, milyen őrült idők is jártak akkoriban Magyarországon.

Cáfolta a Trónok harca írója, hogy már kész is lenne az utolsó két kötettel

2019. 05. 14.
A Trónok harca egyik színésze lebegtette meg, hogy a könyvek már kész is vannak, de ez a szerző szerint abszurdum.

Egy kevésbé ismert kubai szerző műveiből inspirálódhatott Ernest Hemingway

2019. 05. 12.
Zseninek tartotta kubai barátját az amerikai író, annyira, hogy pár művük is nagyon hasonlít egymásra.

Akkor leszel csak igazán xenofób, amikor a kutyád változik emberré

2019. 05. 12.
A magyar fantasztikus irodalom szerzői a 2015-ös menekültválság óta elmúlt években többször is körüljárták a xenofóbia kérdését. Moskát Anita legújabb regényében nem egy idegen faj jelenléte okoz fejtörést az embereknek, hanem az, hogy állataink változtak át intelligens, emberforma lénnyé. De járnak-e jogok a fajzatoknak, és mit akarnak egyáltalán ők maguk?

A könyvterjesztésben elférne még egy Mészáros Lőrinc?

2019. 05. 10.
Kinek lenne jó, ha a kormánypárti körök belépnének a könyvpiacra?

Kinek mi hiányzik a normális élethez?

2019. 05. 04.
Mit csinál egy alkoholista hajléktalan, ha kap egy bankkártyát egy csomó pénzzel? Elég-e ez a normális élethez? Nyolc sors, kétszáz oldal: nyolc ember, akiket összeköt egy bankrablás és az, hogy borzalmasan kilátástalan az életük. Nincs kedvük élni, nincs miért élniük, semmi jó nem történik velük. Bódi Péter regényében, az Engedetlenekben csak bűn van, bűnhődés és megbánás nincs.

EU2058: íme, novellapályázatunk győztesei

2019. 05. 02.
Dobpergés. Íme a nyertesek!

Milyen könyvet kéne olvasnia Orbán Viktornak? Na és az ellenzéknek? Körbekérdeztünk a Könyvfesztiválon

2019. 04. 29.
Milyen olvasmányélményből okulhatna Orbán Viktor? A Koránból? Takács Zsuzsa verseiből? És miből tanulhatna az ellenzék? Olvassanak Marxot, Webert, vagy olvassanak a magyar vidékről? A Könyvfesztivál látogatóit kértük meg, hogy ajánljanak könyveket a politikai elitnek.

John Scalzi: A szélsőjobbos trollok csak jót tettek a science fictionnel

2019. 04. 29.
Lehet, hogy ő lesz az utolsó fehér heteró férfi, aki megnyeri a sci-fi irodalom legnagyobb díját, de szerinte ez egy jó dolog, amit ráadásul a szélsőjobbos trollkampányoknak köszönhet a szubkultúra. A sci-fi egyik legnagyobb sztárírója a Könyvfesztivál alkalmából Budapesten járt: a geek szubkultúra fősodorba kerüléséről és a sci-fi mai állapotáról kérdeztük John Scalzit.

Biztos, hogy Jézus meghalt a kereszten?

2019. 04. 20.
Egy német középkorász az orvostudomány mai állása alapján vizsgálta meg az evangéliumokban leírt kereszthalált, és arra a megállapításra jutott: Jézus kómába esett, de nem halt meg. Feltámadását is ezzel magyarázná.

Már megint előkerült egy mainstream író, aki szégyelli, hogy sci-fit írt

2019. 04. 20.
Íme, egy alternatív történelmi regény, ami mesterséges intelligenciákról szól. Hogy ez sci-fi lenne? Véletlenül sem! – mondja a szerző.

Tokaj-Hegyalja perifériára kerülése a mai napig óriási seb

2019. 04. 13.
Miért nem iszunk aszút, holott tudjuk, hogy a világ legjobb bora? Miért fájó seb ma is a szlovák Tokaj? Miért nem éleszti fel a tokaji borvidék a világ legrégebbi dűlőbesorolási rendszerét? Lesznek-e még asszonyok, akik húsz-harminc év múlva is aszúszemeket szüretelnek? Az Azonnali a Tokaj Kalauz szerzőjével, Ripka Gergellyel beszélgetett a leghíresebb magyar borvidékről.

Örökre elveszett könyvek tartalmára derülhet fény hamarosan

2019. 04. 11.
Hernando Colón válogatás nélkül gyűjtötte a könyveket a tizenhatodik században, most előkerült könyvtárának katalógusa.

Rengeteg jó könyv jelenik meg a Könyvfesztiválra, ajánlunk párat

2019. 04. 07.
Április 25-28. között rendezik idén a budapesti Millenárison a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek idén Norvégia és ezen belül is Karl Ove Knausgård lesz a díszvendége. De mi jelenik meg a fesztiválra? Új könyvvel jelentkezik Bodor Ádám, Moskát Anita, de lesz kínai sci-fi, könyv a kilencvenes évek magyar maffiájáról és még Bajnai Gordonról is!

Ezeket a regényeket jelölték a fantasztikus irodalom Oscar-díjára, a Hugóra

2019. 04. 02.
Idén a jelöltek között három olyan akad, ami már olvasható, vagy hamarosan olvasható lesz magyarul is. Takács Bogit pedig idén is jelölték a legjobb rajongói író kategóriában!

Hogy ne érdekelne senkit Európa jövője? Tévedés!

2019. 04. 01.
Arra kértünk titeket, hogy képzeljétek el Európát negyven év múlva, és ti megtettétek! 109 pályamű érkezett az EU2058 novellapályázatra: a zsűri munkához lát.

Tetszett a Trónok harca? Akkor ki ne hagyd a Holdon játszódó Dallast!

2019. 03. 30.
A jövőben öt család tartja kezében a Hold erőforrásait, de a törékeny és bonyolult egyensúly felborul, a feszült, de békés időszak végetért: nyílt háború kezdődik a vezetésért a Holdon. Erről szól Ian McDonald ebben a hónapban lezárult regénytrilógiája, ami van olyan jó, mint a Trónok harca, csak sárkányok helyett holdjárók vannak benne, mágia helyett meg kapitalizmus.

Miért olvasnak jóval kevesebb könyvet a kilencéves gyerekek a nyolcéveseknél?

2019. 03. 30.
Egy kutatás szerint nyolc- és kilencéves kor között nagyot esik az olvasó gyerekek száma. De miért, és mit lehet ez ellen tenni?

Metoo-botrányba próbálták belerángatni a népszerű fantasyírót, de kamu volt az egész

2019. 03. 28.
Szexuális zaklatással vádolták Ed McDonaldet, de hamar kiderült, hogy csak egy rendkívül összetett, ugyanakkor teljesen kamu lejáratókampány indult ellene.

A kínai kormány valamiért elégetett egy Cthulhuról szóló könyvet

2019. 03. 26.
A kizárólag exportra szánt szerepjátékos könyvben valami nem tetszett a kínai kormány cenzorának, megsemmisítették az összeset.

Vajon Istennel találkozott-e Philip K. Dick, és számít-e, ha igen?

2019. 03. 24.
A huszadik század egyik legérdekesebb írójának 1974-ben megjelent egy rózsaszín fény, ami többek között elárulta neki, hogy a fiának van egy rejtett betegsége, és mint kiderült, a fiának tényleg volt egy ilyen betegsége. Philip K. Dick a hátralévő nyolc évét azzal töltötte, hogy megpróbálta megfejteni, ki beszélt hozzá: erről szól egyik legfontosabb regénye, a VALIS. Meg tudja-e fejteni egy nagy elme saját őrületét?

Három lengyel fantasztikus író, akit érdemes olvasni

2019. 03. 23.
Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Könyves Kálmán segít.

Mit esznek, isznak, hallgatnak, néznek és olvasnak a lengyelek?

2019. 03. 23.
Egy alternatív Lengyelország, ahol nem volt rendszerváltás, a régi Varsó, ahol zsidó gengszterek és világpolgár életművészek élik az életüket, és mindeközben szól a poznańi gyógyegér-szintipop. A lengyel-magyar barátság napján sorra vesszük, hogy mit esznek, isznak, olvasnak, néznek és hallgatnak mostanában Lengyelországban. Kultajánló!

Forradalmi olvasmánylista: ezekből a könyvekből mindent megtudhatsz 1848/49-ről

2019. 03. 15.
Ugyan igazán olvasmányos, minden aspektust átfogó monográfia még mindig nem készült 1848-1849-ről, a forradalom és a szabadságharc eseményeit egy sor remek könyv taglalja. Könyves Kálmán március 15-e alkalmából kiválogatott most nektek ezek közül hatot, amelyekkel képbe kerülhetsz a korszak eseményeivel.

Ezeket a klasszikus fantasztikus szerzőket végre kiadhatná valaki magyarul

2019. 03. 09.
Mennyire hiányos a fantasztikus irodalom hazai kánonja? Ebben a hónapban jelenik meg Octavia E. Butler klasszikus sci-fije, a Hajnal. Ennek nyomán összeszedtünk még négy olyan sci-fi- és horrorírót, aki megérdemelné végre, hogy megjelenjen magyarul, vagy hogy életművét gondos kezek fordítsák le újra magyarra.

Sorra nyírják ki egymás könyveit a fiatal amerikai szerzők a politikai korrektség jegyében

2019. 03. 02.
Kosoko Jackson korábban élen járt a szerinte rasszista ifjúsági könyvek twitteres kipécézésében, most azonban őt vádolták meg azzal, hogy nem figyelt eléggé a koszovói albánok érzékenységére.

Ezzel a huszonhárom friss könyvvel búcsúztasd el a telet!

2019. 03. 02.
Azt hinné az ember, hogy a könyvkiadásban az év eleje a holtszezon, ehhez képest Könyves Kálmán most huszonhárom könyvet is tud ajánlani, melyek között ott van Arthur Koestler regényének vadiúj fordítása, egy kis világfájdalom Izlandról, egy krimi Franciaországból, vagy egy alapos könyv a Városliget eredeti, Nebbien-féle kinézetéről. Mit olvass? Megmondjuk!

összesen: 79 db | 30 db/oldal

1 2 3