+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Biztos, hogy Jézus meghalt a kereszten?

2019. 04. 20.
Egy német középkorász az orvostudomány mai állása alapján vizsgálta meg az evangéliumokban leírt kereszthalált, és arra a megállapításra jutott: Jézus kómába esett, de nem halt meg. Feltámadását is ezzel magyarázná.

Már megint előkerült egy mainstream író, aki szégyelli, hogy sci-fit írt

2019. 04. 20.
Íme, egy alternatív történelmi regény, ami mesterséges intelligenciákról szól. Hogy ez sci-fi lenne? Véletlenül sem! – mondja a szerző.

Tokaj-Hegyalja perifériára kerülése a mai napig óriási seb

2019. 04. 13.
Miért nem iszunk aszút, holott tudjuk, hogy a világ legjobb bora? Miért fájó seb ma is a szlovák Tokaj? Miért nem éleszti fel a tokaji borvidék a világ legrégebbi dűlőbesorolási rendszerét? Lesznek-e még asszonyok, akik húsz-harminc év múlva is aszúszemeket szüretelnek? Az Azonnali a Tokaj Kalauz szerzőjével, Ripka Gergellyel beszélgetett a leghíresebb magyar borvidékről.

Örökre elveszett könyvek tartalmára derülhet fény hamarosan

2019. 04. 11.
Hernando Colón válogatás nélkül gyűjtötte a könyveket a tizenhatodik században, most előkerült könyvtárának katalógusa.

Rengeteg jó könyv jelenik meg a Könyvfesztiválra, ajánlunk párat

2019. 04. 07.
Április 25-28. között rendezik idén a budapesti Millenárison a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek idén Norvégia és ezen belül is Karl Ove Knausgård lesz a díszvendége. De mi jelenik meg a fesztiválra? Új könyvvel jelentkezik Bodor Ádám, Moskát Anita, de lesz kínai sci-fi, könyv a kilencvenes évek magyar maffiájáról és még Bajnai Gordonról is!

Ezeket a regényeket jelölték a fantasztikus irodalom Oscar-díjára, a Hugóra

2019. 04. 02.
Idén a jelöltek között három olyan akad, ami már olvasható, vagy hamarosan olvasható lesz magyarul is. Takács Bogit pedig idén is jelölték a legjobb rajongói író kategóriában!

Hogy ne érdekelne senkit Európa jövője? Tévedés!

2019. 04. 01.
Arra kértünk titeket, hogy képzeljétek el Európát negyven év múlva, és ti megtettétek! 109 pályamű érkezett az EU2058 novellapályázatra: a zsűri munkához lát.

Tetszett a Trónok harca? Akkor ki ne hagyd a Holdon játszódó Dallast!

2019. 03. 30.
A jövőben öt család tartja kezében a Hold erőforrásait, de a törékeny és bonyolult egyensúly felborul, a feszült, de békés időszak végetért: nyílt háború kezdődik a vezetésért a Holdon. Erről szól Ian McDonald ebben a hónapban lezárult regénytrilógiája, ami van olyan jó, mint a Trónok harca, csak sárkányok helyett holdjárók vannak benne, mágia helyett meg kapitalizmus.

Miért olvasnak jóval kevesebb könyvet a kilencéves gyerekek a nyolcéveseknél?

2019. 03. 30.
Egy kutatás szerint nyolc- és kilencéves kor között nagyot esik az olvasó gyerekek száma. De miért, és mit lehet ez ellen tenni?

Metoo-botrányba próbálták belerángatni a népszerű fantasyírót, de kamu volt az egész

2019. 03. 28.
Szexuális zaklatással vádolták Ed McDonaldet, de hamar kiderült, hogy csak egy rendkívül összetett, ugyanakkor teljesen kamu lejáratókampány indult ellene.

A kínai kormány valamiért elégetett egy Cthulhuról szóló könyvet

2019. 03. 26.
A kizárólag exportra szánt szerepjátékos könyvben valami nem tetszett a kínai kormány cenzorának, megsemmisítették az összeset.

Vajon Istennel találkozott-e Philip K. Dick, és számít-e, ha igen?

2019. 03. 24.
A huszadik század egyik legérdekesebb írójának 1974-ben megjelent egy rózsaszín fény, ami többek között elárulta neki, hogy a fiának van egy rejtett betegsége, és mint kiderült, a fiának tényleg volt egy ilyen betegsége. Philip K. Dick a hátralévő nyolc évét azzal töltötte, hogy megpróbálta megfejteni, ki beszélt hozzá: erről szól egyik legfontosabb regénye, a VALIS. Meg tudja-e fejteni egy nagy elme saját őrületét?

Három lengyel fantasztikus író, akit érdemes olvasni

2019. 03. 23.
Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Könyves Kálmán segít.

Mit esznek, isznak, hallgatnak, néznek és olvasnak a lengyelek?

2019. 03. 23.
Egy alternatív Lengyelország, ahol nem volt rendszerváltás, a régi Varsó, ahol zsidó gengszterek és világpolgár életművészek élik az életüket, és mindeközben szól a poznańi gyógyegér-szintipop. A lengyel-magyar barátság napján sorra vesszük, hogy mit esznek, isznak, olvasnak, néznek és hallgatnak mostanában Lengyelországban. Kultajánló!

Forradalmi olvasmánylista: ezekből a könyvekből mindent megtudhatsz 1848/49-ről

2019. 03. 15.
Ugyan igazán olvasmányos, minden aspektust átfogó monográfia még mindig nem készült 1848-1849-ről, a forradalom és a szabadságharc eseményeit egy sor remek könyv taglalja. Könyves Kálmán március 15-e alkalmából kiválogatott most nektek ezek közül hatot, amelyekkel képbe kerülhetsz a korszak eseményeivel.

Ezeket a klasszikus fantasztikus szerzőket végre kiadhatná valaki magyarul

2019. 03. 09.
Mennyire hiányos a fantasztikus irodalom hazai kánonja? Ebben a hónapban jelenik meg Octavia E. Butler klasszikus sci-fije, a Hajnal. Ennek nyomán összeszedtünk még négy olyan sci-fi- és horrorírót, aki megérdemelné végre, hogy megjelenjen magyarul, vagy hogy életművét gondos kezek fordítsák le újra magyarra.

Sorra nyírják ki egymás könyveit a fiatal amerikai szerzők a politikai korrektség jegyében

2019. 03. 02.
Kosoko Jackson korábban élen járt a szerinte rasszista ifjúsági könyvek twitteres kipécézésében, most azonban őt vádolták meg azzal, hogy nem figyelt eléggé a koszovói albánok érzékenységére.

Ezzel a huszonhárom friss könyvvel búcsúztasd el a telet!

2019. 03. 02.
Azt hinné az ember, hogy a könyvkiadásban az év eleje a holtszezon, ehhez képest Könyves Kálmán most huszonhárom könyvet is tud ajánlani, melyek között ott van Arthur Koestler regényének vadiúj fordítása, egy kis világfájdalom Izlandról, egy krimi Franciaországból, vagy egy alapos könyv a Városliget eredeti, Nebbien-féle kinézetéről. Mit olvass? Megmondjuk!

Plágiumkereső szoftver segítségével találták meg Shakespeare műveinek egyik forrását

2019. 03. 02.
Találtak egy könyvet, amelyből több drámájához merített az angol irodalom klasszikus szerzője.

Egy komoly lányregény nagykövete lett Hosszú Katinka

2019. 02. 27.
Hosszú Katinka lett a POKET zsebkönyv-automata tizenkettedik kötetének nagykövete. De mit olvas az úszónő akkor, amikor nem modern finn lányregényeket?

Van még olyan menő színész, aki nem szerepel a Dűnében?

2019. 02. 18.
Új filmet készítenek a sci-fi egyik legnagyobb klasszikusából: sok a kérdés egyelőre, de a szereplőgárda elég ígéretes.

A rettenetes istenek megalkotójának egyre több magyar híve van

2019. 02. 17.
A rendszerváltásig alig jelenhetett meg Magyarországon, mára mégis rendkívül aktív rajongótábora van hazánkban is a horror egyik atyjának, H. P. Lovecraftnek. Mi a vonzereje az ember jelentéktelenségét hangsúlyozó kozmikus horror megalkotójának, és mire készülnek idén a szerző hazai hívei? Könyves Kálmán utánajárt.

Rangos irodalmi díjat adtak a menedékkérő írónak, akit be se engednek Ausztráliába

2019. 02. 03.
Az Ausztrália által hat éve tranzitzónában tartott iráni kurd Behrouz Boochani nyerte az állam egyik legrangosabb irodalmi díját.

Ilyen az, amikor a fél galaxis a gyerekedre vadászik, de te csak nevetsz egyet

2019. 02. 02.
A fantasztikus irodalomban ritkán kerül fókuszba a gyerekvállalás és a család, Brian K. Vaughn és Fiona Staples képregénysorozatában, a tavaly óta magyarul is megjelenő Sagában viszont ezek adják a vezérfonalat. Az izgalmas történet és a sziporkázó humor már csak bónusz.

Magyarországra jön Amerika egyik legkedveltebb sci-fi írója

2019. 01. 28.
A Könyvfesztiválra hozza el az Agave Könyvek John Scalzit, a Vének háborúja-sorozat szerzőjét. Ki ő, és miért nagy szám ez?

Bárcsak inkább ne írt volna közös regényt Kemény Zsófi és Kondor Vilmos!

2019. 01. 26.
Budapesten forradalom van, és ha ez még nem lenne elég, egy sorozatgyilkos is elkezd vadászni. Furcsa irodalmi négykezesre vállalkozott Magyarország legjobb krimiírója és a slam poetrys közegből ismert író/költő Kemény Zsófi. De sikerült?

Milyen lenne Európa, ha több száz kisállamra esne szét?

2019. 01. 19.
Európa és az Európai Unió alig jelenik meg a science fiction irodalomban, éppen ezért üdítő kivétel Dave Hutchinson regénysorozata, ami egy katasztrofális influenzajárvány után teljesen széteső Európában, többek között Magyarországon is játszódik.

Ma jelent meg Michel Houellebecq legújabb regénye

2019. 01. 04.
Négy évvel a Behódolás után ismét január elején jön ki legújabb regényével a francia író. A Sérotonine című munka, amit a francia sajtó december végéig már megismerhetett, vélhetően megint megosztó lesz – ezúttal sem kerülve a politikai állásfoglalást.

Tizenhárom tényirodalmi könyv, amit nagyon szerettünk 2018-ban

2018. 12. 30.
Nonhumán perspektívák, az idő rejtelmei, huszonegyedik századi leckék, geopolitikai okoskodások és történelem minden mennyiségben Károlyitól Rákosin és Kádáron át az eltűnt országokig. Könyves Kálmán tizenhárom kedvenc tényirodalmi könyvét soroljuk 2018-ból!

Mit érdemes olvasni az ünnepek alatt? A politikusok elárulják

2018. 12. 24.
Átlagembereknek, vagy mozgalomvezetőknek ajánl könyvet egy politikus? És hogy jön ide az LSD? Az Azonnali karácsonyi könyvajánlójából minden kiderül!

összesen: 67 db | 30 db/oldal

1 2 3