+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 23. csütörtök, 14:39
Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

Új kormánya lett Oroszországnak, miután Vlagyimir Putyin elnök január 15-i beszédében egy nagyszabású alkotmányos reformot indított el. Ezzel együtt szépen lemondott az egyre népszerűtlenebb Dmitrij Medvegyev által vezetett kabinet, helyére pedig Mihail Misusztyin, az orosz adóhivatal elnökeként tevékenykedő tapasztalt technokrata került. Putyin húzása jó volt arra, hogy

 

úgy formálja át az orosz hatalmi struktúrát, hogy közben egy alapos vérfrissítést végrehajthasson a kormányban, melyben így számos új arc jelenhetett meg.

 

Liberális ortodox műsorvezető

 

Például Olga Ljubimova, aki ezentúl a kulturális miniszteri tisztséget töltheti be: Ljubimova egy híres orosz művészcsaládból származik, dédnagyapja híres szovjet színész, apja pedig egy színművészeti főiskola rektora. A miniszter magát „liberális gondolkodású ortodoxként” jellemzi, aki kiábrándult az egyház intézményéből, újságírást végzett, és korábban több, mint nyolcvan, ortodoxiáról szóló dokumentumfilm készítésében vett részt. Ennek megfelelően sok vallási műsorban is feltűnt a tévében, hol tudósítóként, hol szerkesztőként vagy főszerkesztőként. Később a Kulturális Minisztérium mozirészlegéhez került. Itt azon ötletéről híresült el, hogy 2015-től fogva nyilvánosságra hozta, hogy mennyi közpénzt is költött a minisztérium a Filmalapon keresztül – így derült ki, hogy a 340 támogatott filmből csupán harminc lett nyereséges.

 

Azonban Ljubimovával kapcsolatban nem is ez a legérdekesebb, hanem azok a régi, csipkelődő stílusú blogbejegyzései, amelyeket sokáig el is felejtett letörölni (persze már sajnos megtette), most pedig szorgos orosz újságírók – egészen pontosan az Insider – lementették a legjobb aranyköpéseket. Egy 2008-as bejegyzésben például hosszasan értekezik a kultúráról – azt írja, teljesen lesokkolta, mikor egy barátnője klasszikus zenei koncertre hívta, mert ott nem tudott mit kezdeni magával. „Elkezdtem gondolkozni ezen a témán.

 

Váratlanul arra jöttem rá, hogy átkozottul nem vagyok egy kulturált ember. Ha őszinte vagyok magammal, akkor egyszerűen utálok:

 

+ kiállításra

 

múzeumba

 

operába

 

balettra

 

klasszikus zenei koncertre járni.”

 

A sor hosszan folytatódik, íme egy pár dolog, amit az új kulturális miniszter még gyűlöl csinálni:

 

„Számomra

 

egy nagyszerű, de már rég eltávozott ember tiszteletére rendezett este maga az élő pokol.”

 

„Elegem van a dühös nyílt levelekből.”

 

„Voltam Párizsban, de nem voltam a Louvre-ban. Voltam Barcelonában, de nem mentem el a Sagrada Familiába, mert félek a magasságtól és nem szeretem a tömeget.”

 

„Voltam a British Museumban, a National Galleryben és még pár tucat európai és orosz múzeumban, és úgy gondolom, csak vesztegettem ott az időmet.”

 

„Bármilyen múzeumban,

 

csakúgy, mint a templomban, gyorsan keresek valami szent dolgot, csak hogy megcsókolhassan és mihamarabb leléphessek.”

 

(Ortodox vallási szokás ugyanis a templomban megcsókolni az ikonokat.)

 

„Egyszer átutaztam Belgiumon, de még megállni sem akartam.”

 

„Nem szeretném a saját szememmel is megnézni a Mona Lisát és társait."

 

„Nem gondoláztam Velence csatornáin.”

 

„Egyáltalán nem akarok Svájcba menni (csak akkor, ha minőségi plasztikai műtétet szeretnék)”

 

„Baromira nem értem a művészfilmeket.”

 

Még ezen felül is voltak zseniális bejegyzések Ljubimova blogján.

 

Például itt van egy a hazugságról

 

„Gyakran szoktam hazudni, ezért kétféle lehetőségem is van erre:

 

1. Nyilvánosan hazudok, mert leszarom azokat, akiknek hazudok. Például: ti tudjátok, hogy hazudok és én is tudom. De fapofával állunk és továbbra is elviseljük mindezt.

 

Nos, mint ahogy Medvegyev találkozik a minisztereivel, na, például úgy.

 

2. Megigézően hazudok, és hinni kezdek benne, hogy milyen jól kimagyaráztam mindent.”

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali. Képek forrása: Wikipédia, az orosz kormányhivatalos oldala.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás