+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 23. csütörtök, 14:39
Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

Új kormánya lett Oroszországnak, miután Vlagyimir Putyin elnök január 15-i beszédében egy nagyszabású alkotmányos reformot indított el. Ezzel együtt szépen lemondott az egyre népszerűtlenebb Dmitrij Medvegyev által vezetett kabinet, helyére pedig Mihail Misusztyin, az orosz adóhivatal elnökeként tevékenykedő tapasztalt technokrata került. Putyin húzása jó volt arra, hogy

 

úgy formálja át az orosz hatalmi struktúrát, hogy közben egy alapos vérfrissítést végrehajthasson a kormányban, melyben így számos új arc jelenhetett meg.

 

Liberális ortodox műsorvezető

 

Például Olga Ljubimova, aki ezentúl a kulturális miniszteri tisztséget töltheti be: Ljubimova egy híres orosz művészcsaládból származik, dédnagyapja híres szovjet színész, apja pedig egy színművészeti főiskola rektora. A miniszter magát „liberális gondolkodású ortodoxként” jellemzi, aki kiábrándult az egyház intézményéből, újságírást végzett, és korábban több, mint nyolcvan, ortodoxiáról szóló dokumentumfilm készítésében vett részt. Ennek megfelelően sok vallási műsorban is feltűnt a tévében, hol tudósítóként, hol szerkesztőként vagy főszerkesztőként. Később a Kulturális Minisztérium mozirészlegéhez került. Itt azon ötletéről híresült el, hogy 2015-től fogva nyilvánosságra hozta, hogy mennyi közpénzt is költött a minisztérium a Filmalapon keresztül – így derült ki, hogy a 340 támogatott filmből csupán harminc lett nyereséges.

 

Azonban Ljubimovával kapcsolatban nem is ez a legérdekesebb, hanem azok a régi, csipkelődő stílusú blogbejegyzései, amelyeket sokáig el is felejtett letörölni (persze már sajnos megtette), most pedig szorgos orosz újságírók – egészen pontosan az Insider – lementették a legjobb aranyköpéseket. Egy 2008-as bejegyzésben például hosszasan értekezik a kultúráról – azt írja, teljesen lesokkolta, mikor egy barátnője klasszikus zenei koncertre hívta, mert ott nem tudott mit kezdeni magával. „Elkezdtem gondolkozni ezen a témán.

 

Váratlanul arra jöttem rá, hogy átkozottul nem vagyok egy kulturált ember. Ha őszinte vagyok magammal, akkor egyszerűen utálok:

 

+ kiállításra

 

múzeumba

 

operába

 

balettra

 

klasszikus zenei koncertre járni.”

 

A sor hosszan folytatódik, íme egy pár dolog, amit az új kulturális miniszter még gyűlöl csinálni:

 

„Számomra

 

egy nagyszerű, de már rég eltávozott ember tiszteletére rendezett este maga az élő pokol.”

 

„Elegem van a dühös nyílt levelekből.”

 

„Voltam Párizsban, de nem voltam a Louvre-ban. Voltam Barcelonában, de nem mentem el a Sagrada Familiába, mert félek a magasságtól és nem szeretem a tömeget.”

 

„Voltam a British Museumban, a National Galleryben és még pár tucat európai és orosz múzeumban, és úgy gondolom, csak vesztegettem ott az időmet.”

 

„Bármilyen múzeumban,

 

csakúgy, mint a templomban, gyorsan keresek valami szent dolgot, csak hogy megcsókolhassan és mihamarabb leléphessek.”

 

(Ortodox vallási szokás ugyanis a templomban megcsókolni az ikonokat.)

 

„Egyszer átutaztam Belgiumon, de még megállni sem akartam.”

 

„Nem szeretném a saját szememmel is megnézni a Mona Lisát és társait."

 

„Nem gondoláztam Velence csatornáin.”

 

„Egyáltalán nem akarok Svájcba menni (csak akkor, ha minőségi plasztikai műtétet szeretnék)”

 

„Baromira nem értem a művészfilmeket.”

 

Még ezen felül is voltak zseniális bejegyzések Ljubimova blogján.

 

Például itt van egy a hazugságról

 

„Gyakran szoktam hazudni, ezért kétféle lehetőségem is van erre:

 

1. Nyilvánosan hazudok, mert leszarom azokat, akiknek hazudok. Például: ti tudjátok, hogy hazudok és én is tudom. De fapofával állunk és továbbra is elviseljük mindezt.

 

Nos, mint ahogy Medvegyev találkozik a minisztereivel, na, például úgy.

 

2. Megigézően hazudok, és hinni kezdek benne, hogy milyen jól kimagyaráztam mindent.”

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali. Képek forrása: Wikipédia, az orosz kormányhivatalos oldala.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás