Nem vagyok egy kulturált ember, mondja az új orosz kultúrminiszter

Szerző: Illés Gergő
2020.01.23. 14:39

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

Nem vagyok egy kulturált ember, mondja az új orosz kultúrminiszter

Új kormánya lett Oroszországnak, miután Vlagyimir Putyin elnök január 15-i beszédében egy nagyszabású alkotmányos reformot indított el. Ezzel együtt szépen lemondott az egyre népszerűtlenebb Dmitrij Medvegyev által vezetett kabinet, helyére pedig Mihail Misusztyin, az orosz adóhivatal elnökeként tevékenykedő tapasztalt technokrata került. Putyin húzása jó volt arra, hogy

úgy formálja át az orosz hatalmi struktúrát, hogy közben egy alapos vérfrissítést végrehajthasson a kormányban, melyben így számos új arc jelenhetett meg.

Liberális ortodox műsorvezető

Például Olga Ljubimova, aki ezentúl a kulturális miniszteri tisztséget töltheti be: Ljubimova egy híres orosz művészcsaládból származik, dédnagyapja híres szovjet színész, apja pedig egy színművészeti főiskola rektora. A miniszter magát „liberális gondolkodású ortodoxként” jellemzi, aki kiábrándult az egyház intézményéből, újságírást végzett, és korábban több, mint nyolcvan, ortodoxiáról szóló dokumentumfilm készítésében vett részt. Ennek megfelelően sok vallási műsorban is feltűnt a tévében, hol tudósítóként, hol szerkesztőként vagy főszerkesztőként. Később a Kulturális Minisztérium mozirészlegéhez került. Itt azon ötletéről híresült el, hogy 2015-től fogva nyilvánosságra hozta, hogy mennyi közpénzt is költött a minisztérium a Filmalapon keresztül – így derült ki, hogy a 340 támogatott filmből csupán harminc lett nyereséges.

Azonban Ljubimovával kapcsolatban nem is ez a legérdekesebb, hanem azok a régi, csipkelődő stílusú blogbejegyzései, amelyeket sokáig el is felejtett letörölni (persze már sajnos megtette), most pedig szorgos orosz újságírók – egészen pontosan az Insider – lementették a legjobb aranyköpéseket. Egy 2008-as bejegyzésben például hosszasan értekezik a kultúráról – azt írja, teljesen lesokkolta, mikor egy barátnője klasszikus zenei koncertre hívta, mert ott nem tudott mit kezdeni magával. „Elkezdtem gondolkozni ezen a témán.

Váratlanul arra jöttem rá, hogy átkozottul nem vagyok egy kulturált ember. Ha őszinte vagyok magammal, akkor egyszerűen utálok:

+ kiállításra

múzeumba

operába

balettra

klasszikus zenei koncertre járni.”

A sor hosszan folytatódik, íme egy pár dolog, amit az új kulturális miniszter még gyűlöl csinálni:

„Számomra

egy nagyszerű, de már rég eltávozott ember tiszteletére rendezett este maga az élő pokol.”

„Elegem van a dühös nyílt levelekből.”

„Voltam Párizsban, de nem voltam a Louvre-ban. Voltam Barcelonában, de nem mentem el a Sagrada Familiába, mert félek a magasságtól és nem szeretem a tömeget.”

„Voltam a British Museumban, a National Galleryben és még pár tucat európai és orosz múzeumban, és úgy gondolom, csak vesztegettem ott az időmet.”

„Bármilyen múzeumban,

csakúgy, mint a templomban, gyorsan keresek valami szent dolgot, csak hogy megcsókolhassan és mihamarabb leléphessek.”

(Ortodox vallási szokás ugyanis a templomban megcsókolni az ikonokat.)

„Egyszer átutaztam Belgiumon, de még megállni sem akartam.”

„Nem szeretném a saját szememmel is megnézni a Mona Lisát és társait."

„Nem gondoláztam Velence csatornáin.”

„Egyáltalán nem akarok Svájcba menni (csak akkor, ha minőségi plasztikai műtétet szeretnék)”

„Baromira nem értem a művészfilmeket.”

Még ezen felül is voltak zseniális bejegyzések Ljubimova blogján.

Például itt van egy a hazugságról

„Gyakran szoktam hazudni, ezért kétféle lehetőségem is van erre:

1. Nyilvánosan hazudok, mert leszarom azokat, akiknek hazudok. Például: ti tudjátok, hogy hazudok és én is tudom. De fapofával állunk és továbbra is elviseljük mindezt.

Nos, mint ahogy Medvegyev találkozik a minisztereivel, na, például úgy.

2. Megigézően hazudok, és hinni kezdek benne, hogy milyen jól kimagyaráztam mindent.”

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali. Képek forrása: Wikipédia, az orosz kormányhivatalos oldala.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek