A színházakban és mozikban terjed legkevésbé a vírus, mégis zárva maradnak

Szerző: Techet Péter
2021.02.18. 17:12

Ha szó is van a jelenlegi lockdown lazításáról, elsősorban az éttermek és az üzletek kerülnek szóba. Egy német tudományos tanulmány szerint azonban a színházakban és a mozikban feleakkora a fertőzési veszély, mint sok más zárt térben.

A színházakban és mozikban terjed legkevésbé a vírus, mégis zárva maradnak

Ha szó is van a jelenlegi lockdown lazításáról, elsősorban az éttermek és az üzletek kerülnek szóba. Egy német tudományos tanulmány szerint azonban

a színházakban és a mozikban jóval alacsonyabb a fertőzési veszély, mint bármilyen más zárt térben.

A kínai koronavírus tavaly márciusi európai megjelenésére minden európai ország – persze eltérő intenzitással – lockdownnal reagált. Ez nem csak az éttermeket, kávézókat vagy üzleteket érinti – holott legtöbször ezekről szólnak csak a hírek –, de a kulturális élet színtereit, így a mozikat és a színházakat is. Az indok: ezen zárt terekben nagyon magas lenne a fertőzési veszély.

Színházba járni maszkkal kevésbé lenne veszélyes, mint tömegközlekedni

A berlini Műszaki Egyetem Hermann-Rietschel-Intézete által közölt új tanulmány azonban éppen ezt cáfolja. (Ennek angol nyelvű összefoglalója az egyetem honlapján itt érhető el.) A kutatást más tudósok még nem ellenőrizték, az eredményeket Martin Kriegel mikrobiológus és Anne Hartmann kutató mérnök amolyan „előzetes kutatási eredményként” tették közzé – ez a tudományos életben bevett gyakorlat egy vita, más kutatók általi ellenőrzés beindításához.

Az egyetem kutatói több zárt térben hasonlították össze, hogy mennyire terjedhet az aeroszol, azaz a vírust is hordozható kis részecske a levegőben – elvégre ennek koncentrációja a legfőbb érv amellett, hogy a zárt helységeket miért kell zárva tartani a járvány alatt. A felmérés szerint a legjobb eredményt e téren éppen a kulturális terek érték el.

Ha egy színházban vagy múzeumban 30 százalékos a látogatottság, és mindenkin van maszk, akkor a fertőzés esélye feleakkora, mint egy üzletben;

ha pedig 40 százalékos a látogatottság, akkor se növekszik jelentősen.

A tömegközlekedésen való maszkos utazás is közel 30 százalékkal veszélyesebb, mint maszkkal színházba vagy múzeumba menni.

Mozik esetében a fertőzés esélye 40 százalékos látogatottság, ráadásul maszknélküliség esetén is csak annyi, mint egy bolti szájmaszkos bevásárlás – és feleakkora, mint mondjuk egy éttermi látogatás.

A színházak, múzeumok 40 százalékos kihasználtság mellett ugyanolyan eredményt mutatnak, mint azon fodrászatok, amelyek Magyarországon eleve jelenleg is nyitva vannak, Ausztriában negatív koronateszttel látogathatóak, Németországban pedig március elsejével megnyithatnak – de a mozikban, ha mindenki maszkban van, se sokkal nagyobb a fertőzés esélye, mint egy hajnyíráskor.

A fertőzés esélye fitneszstúdiókban, iskolákban és nagy munkahelyi tereken a legnagyobb

– ezekben akár ötször, tízszer is nagyobb eséllyel lehet megfertőződni, mint valamilyen kulturális intézményben –, de ha az iskolákban maszk nélkül ülnek a gyerekek, akkor 23-szor nagyobb ott a megfertőzés veszélye, mint egy színházban, moziban vagy múzeumban.

Hozzá kell tenni: a berlini kutatók is azt hangsúlyozzák, hogy a kulturális intézményekben csak akkor lehet alacsony a fertőzés, ha az emberek a másfél méteres távolságot betartják.

Az Örömóda veszélyesebb, mint a La traviata?

A színházak kapcsán viszont problematikus lehet, hogy igazolt: noha az énekléssel önmagában nem terjed jobban a kínai koronavírus, mint normál beszéddel, a hangerő már igenis számít, mert minél hangosabban beszél vagy énekel valaki, annál több aeroszolt bocsát ki.

Éneklés kapcsán különösen azok vannak veszélyben, akik németül énekelnének – amint egy japán kutatás kimutatta: mivel a német nyelvben több mássalhangzó áll egymás mellett, mint az olaszban,

a németnyelvű daloknál több aeroszol kerülhet a levegőbe, mint mondjuk egy olasz operaáriánál.

NYITÓKÉP: A budapesi Örkény István Színház nézőtere / Örkény, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek