Mit várjunk az orosz NAV-elnöktől, akiből Putyin miniszterelnököt csinált?

Szerző: Illés Gergő
2020.01.17. 07:11

Mihail Misusztyin a putyini Oroszország csendes túlélője. A csinovnyik tíz évig vezette az adóhatóságot, annak élén pedig jó munkát végzett, de ami a legfontosabb: szó szerint úgy korcsolyázott az orosz elitben, hogy közben kimaradt a veszélyes politikai csetepatékból, és talán maga sem akart igazán miniszterelnök lenni. Ki az új orosz miniszterelnök, és sikerre viheti-e Oroszországot? Portré.

Mit várjunk az orosz NAV-elnöktől, akiből Putyin miniszterelnököt csinált?

A rezzenéstelen arccal az asztalnál ülő elnökkel szembe kövérkés, kopaszodó hivatalnok ül le. Egyikük – legalábbis a médiában – hős: ha épp nem lovagol félmeztelenül, akkor két órán át üldöz a vízben egy óriási csukát, megnyitja Európa egyik legnagyobb hídját, egyébként pedig Oroszország teljhatalmú elnöke.

A másikuk: Mihail Vlagyimirovics Misusztyin, két nappal ezelőttig az orosz adóhatóság elnöke, január 16. óta pedig miniszterelnök.

Csinovnyikkarier

Misusztyin 1966-ban született Moszkvában, ugyanott járta ki az egyetemet is, az elismert Moszkvai Gépészeti Intézetben (a Sztankinban) diplomázott, ezt követően jó érzékkel számítógépekkel kezdett foglalkozni. Diplomázás után rögtön a Nemzetközi Számítógépklub nevű civil szervezethez került, amely olyan nyugati számítástechnikai cégekkel működött együtt, mint az Intel, a HP, az IBM, a Motorola, vagy éppen az Apple: a klub így segített ezen cégeknek betörni az akkor még ismeretlen orosz piacra. Dmitrij Marinyicsev orosz internetombudsman azt is felidézi, 

Misusztyin egy nemzetközi konferencián Bill Gatessel is összefutott, s meginvitálta Oroszországba a Microsoft-vezért,

igaz, azt már nem tudni, hogy Gates 1997-es oroszországi látogatása során összefutott-e a számítógépklubos Misusztyinnel.

Aki egyébként 1998-ban a közszférába váltott, és gyorsan ívelt felfelé a karrierje. Rögtön az orosz adóhivatal akkori vezetőjének asszisztense, majd osztályvezető-helyettes lett, és nagyjából az állami szerv technológiai modernizációja volt a feladata. Később, mikor az adóhatóság adóügyi minisztérium néven alakult újjá, miniszterhelyettes lett, majd az orosz állami ingatlanügynökséget, a Rosznyedvizsimosztyot, valamint a különleges gazdasági zónákért felelős ügynökséget vezette.

A közszférában való karrierjét csak 2008 és 2010 között szakította meg, akkor befektetési területen dolgozott a magánszférában, Putyin ezt követően, 2010-ben nevezte ki az orosz adóhatóság vezetőjének, Misusztyin pedig ebben a pozícióban dolgozott egészen mostani miniszterelnöki kinevezéséig.

Nagy reformer az adóhatóság élén

Persze a látszólag unalmas karriert színesítette, hogy Misusztyin imád jéghokizni, néha-néha ugyanabban a csapatban játszik, mint Putyin, s még az orosz jéghokiföderációnak is a vezetőségi tagja. Ennél is nagyobb fun fact, hogy az újdonsült miniszterelnök zeneszerzőként is tevékenykedik, mégpedig az ismert orosz énekes Grigorij Lepsznek is írt egy pár számot, hivatalosan ugyanis a neve alatt fut Lepsz két dala, a Zola és az Igazi nő (Nasztajascsaja zsenscsina) című is.

A Vedomosztyinak a miniszterelnök két barátja is megerősítette, a két szám zenéjének szerzője valóban ő, de Lepsz menedzsmentje szerint Misusztyin egy névrokona a zeneszerző. Mindenesetre állítólag a miniszterelnök csasztuskákat és szatirikus dalocskákat is írt már, s az adóhatóság fejeként az alkalmazottaknak gyakran tartottak koncerteket, sokszor igazi nagy nevekkel.

A csasztuskákon felül az orosz állami média ódákat zeng Misusztyinról:

ott vele kapcsolatban leginkább olyan hírek jelennek meg, hogy milyen innovatív munkát is végzett az adóhatóság élén, mennyivel hatékonyabbá tette azt, és emiatt mennyivel több adó is folyik be az államkasszába, mint előtte.

ELŐTTEM AZ UTÓDOM: DMITRIJ MEDVEGYEV, ÉS AZ AKKOR MÉG ADÓHATÓSÁGI ELNÖK MISUSZTYIN 2011-BEN. FOTÓ: KREML

Utóbbit valóban a javára írhatjuk: a RIA állami hírügynökség propagandisztikus cikke szerint vezetése alatt az adóhatóságnál lezajlott a digitális átalakulás: csakúgy, mint itthon, Oroszországban is megjelentek a közvetlenül az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek. Sőt, az adóhivatal volt vezetője a Vedomosztyinak még ki is emelte, hogy vezetése alatt 70 (infláció nélkül is 39,6) százalékkal nőttek az adóbevételek, mindezt csupán átlagosan 1,2 százalékos GDP-növekedés mellett.

Még az ellenzéki Meduza által írt cikk is kiemeli: Misusztyin egy modern, digitális adóhatóságot hozott létre, ráadásul

volt kollégái gyors felfogású, de kemény vezetőként ismerik, aki „jó történetmesélő, jól beszél nyilvánosság előtt, és megfogja a közönségét – majdnem olyan, mint Steve Jobs”.

Mindezek alapján egy megbízható, háromgyermekes családapa képe rajzolódik ki előttünk, aki nyitott az innovációra, jó szakember, magabiztos és kompetens, szakértelme pedig jó kezdete lehet annak az új érának, amit Vlagyimir Putyin még nagyszabású szerdai beszédében vázolt fel.

Eltitkolt ház Moszkva elitkülvárosában

Misusztyin az orosz médiapiac másik oldalára tekintve viszont nagyon is a régi éra embere. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus – mellesleg a Korrupcióellenes Alapítvány nevű, az orosz hatóságok által sokat vegzált civil szervezet vezetője meg is jelentetett egy cikket személyes blogján, melyen arról beszél, hogy míg Misusztyin csendben az adóhatóságot vezette, felesége üzletasszonyként majdnem 800 millió rubelt tett zsebre.

Ahogy Navalnij fogalmaz, az orosz hivatalnokoknak nagyon tehetséges feleségeik vannak az üzleti ügyek területén, „ez a tehetség pedig abban a pillanatban rajzolódik ki, mihelyst a férjeik magas pozícióban találják magukat”. Misusztyinnek az adóhatóság vezetőjeként 2010 óta nyilvános adóbevallásokat kell közzétennie, ebből pedig az derül ki, hogy

felesége, Vladlena Misusztyina üzletasszonyként 2010 és 2018 között egyedül összesen 789 millió rubelt (jó 3,8 milliárd forintot) tett zsebre, és ebben férje fizetése benne sincs.

Természetesen bárkiből válhat sikeres üzletasszony, így Vladlena Misusztyinából is, a probléma azonban ott kezdődik, hogy róla semmit nem találni az interneten, nincs a nevén semmilyen cég vagy jogi személy, szóval teljes homály fedi azt, hogy pontosan mivel is üzletel a miniszterelnök felesége.

A hirtelen meggazdagodó üzletasszony-feleségeken kívül ugyanakkor van még egy attribútuma a Szovjetunió összeomlása után felemelkedett hivatalnokoknak és az újoroszoknak: luxuslakás a Rubljovkán. A Rubljovka Moszkva a Rubljovo-Uszpenszkoje autóút mellett található településhalmaz beceneve, ahol politikai rendszertől függetlenül pihennek a korszak hatalmasságai: itt volt Lenin és Sztálin, később Hruscsov és Gorbacsov dácsája is, körülöttük pedig egy sor magas rangú szovjet tisztségviselő telepedett meg.

Időközben összeomlott a Szovjetunió, Oroszország pedig mély gazdasági zuhanásba kezdett, de mindebből a Rubljovkán annyit lehetett észrevenni, hogy

a pártfőtitkárokat a privatizáció nyertesei, iparmágnások, biznyeszmenek váltották.

A környéken pláza épült, ahol megjelentek a Prada, Gucci- és Dolce Gabbana-boltok, Ferrari- és Bentley-szalonok, de itt van lakosztálya Vlagyimir Putyinnak is, és mindenkinek, aki a mai Oroszországban számít. Így Mihail Misusztyinnek is, akinek a Nyikolina Gorában található egy 900 négyzetméteres háza egy 5,5 ezer négyzetméteres telken – akadt rá a Projekt oknyomozó oldal.

A BARVIHA BEVÁSÁRLÓKÖZPONT RUBLJOVKÁN. FOTÓ: WIKIPÉDIA

A villát a házaspár még 2001-ben vette meg, mikor Misusztyin még adóügyi miniszterhelyettes volt, csakhogy ha most valaki szeretné megnézni a hivatalos állami regiszterben, ki is a tulajdonos, nem kap eredményt. A Projekt szerint valószínűleg a villát mostanra már átiratták Misusztyin immáron nagykorú gyerekeinek nevére, hiszen az adóhatóság vezetője – és immár miniszterelnök – gyermekei tulajdonáról nem köteles nyilatkozni. Így jelenleg a miniszterelnöknek nincs is lakás a nevén hivatalos bevallása szerint.

A fő ütőkártya: kimaradni a balhékból

Persze Misusztyinből Putyin minden bizonnyal nem a kivételes zeneszerzői képességei, a felesége vagyona vagy a menő villája miatt csinált miniszterelnököt. Az adóelnök személye inkább azért nőhetett meg Putyin szemében, mert

látványosan kimaradt az orosz politikai elit belső csatározásaiból, és csak csendben végezte a dolgát.

Misusztyin távol tartotta magát a vezetésen belüli politikai klánoktól – ez magasrangú politikai tisztségviselőként nagy szó –, és a Meduza forrásai szerint még csak annyira nem is tepert, hogy miniszterelnököt csináljanak belőle.

Mindez nem jelenti azt, hogy ne manőverezett volna jól, sőt: az új miniszterelnök állítólag nem egyszer együtt hokizott Gennagyij Tyimcsenko Putyinhoz közel álló milliárdos üzletemberrel, valamint Makszim Oreskin gazdaságfejlesztési miniszterrel is. Az pedig, hogy Misusztyin jól helyezkedett, nem vett részt a csetepatékban, sőt, még annyira nem is tepert felfelé, valószínűleg Putyin számára is elegendő indokot jelentett, hogy miért is ő a megfelelő jelölt Medvegyev helyére – aki a kormányfői poszt helyett a Putyin által elnökölt orosz Biztonsági Tanács helyetteseként vigasztalódhat. Ráadásul annak sem áll fenn a veszélye, hogy a volt adóelnök túlságosan is Putyin fejére nőne, inkább lehet arra számítani, hogy jó csinovnyikként továbbra is követi majd az elnök által lefektetett irányvonalat.

PUTYIN BESZÉDÉT HALLGATJA AZ OROSZ ELIT 2019 JANUÁR 15-ÉN. BALRÓL A MÁSODIK DMITRIJ MEDVEGYEV, AKI AZ ELNÖKI BESZÉD UTÁN KÉT ÓRÁVAL LEMONDOTT. FOTÓ: KREML

Nem lesz ugyanakkor könnyű dolga. Az orosz gazdaság annak nyersanyagfüggősége, az alacsony olajárak, valamint nyugati szankciók miatt finoman szólva sem remekel, ráadásul a putyini vezetés számára az elmúlt két év is katasztrofálisan alakult. Miközben a gazdaság stagnál, a bérek nem nőnek, addig az elégedetlenség egyre inkább: így

hiába építette újra Putyin húsz év alatt az orosz külpolitikát, újra befolyásossá téve azt, a vezetésnek befelé is kell figyelnie.

Nem véletlen, hogy a csütörtökön beiktatott új miniszterelnök is azzal kezdett parlamenti meghallgatásán, hogy a társadalmi igazságosságról, az életszínvonal és a jólét növeléséről beszél. Sőt, prioritásként említette meg a hatékonyság növelését, a reálbérek emelését és a digitalizációt is. Olyan ígéretek ezek, amelyek beteljesülésük esetén újra lendületbe hozhatják Putyint és az egész orosz politikát, sőt, Putyin szerdai beszéde után valóban új korszakot nyithatnak. Ha azonban Misusztyin nem jár sikerrel, még tovább nőhet az oroszok elégedetlensége, ami instabillá teheti a már most is több helyen repedező putyini politikai rendszert.

BORÍTÓKÉP: Kreml.ru

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek