+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. január 17. péntek, 07:11
Mihail Misusztyin a putyini Oroszország csendes túlélője. A csinovnyik tíz évig vezette az adóhatóságot, annak élén pedig jó munkát végzett, de ami a legfontosabb: szó szerint úgy korcsolyázott az orosz elitben, hogy közben kimaradt a veszélyes politikai csetepatékból, és talán maga sem akart igazán miniszterelnök lenni. Ki az új orosz miniszterelnök, és sikerre viheti-e Oroszországot? Portré.

A rezzenéstelen arccal az asztalnál ülő elnökkel szembe kövérkés, kopaszodó hivatalnok ül le. Egyikük – legalábbis a médiában – hős: ha épp nem lovagol félmeztelenül, akkor két órán át üldöz a vízben egy óriási csukát, megnyitja Európa egyik legnagyobb hídját, egyébként pedig Oroszország teljhatalmú elnöke.

 

A másikuk: Mihail Vlagyimirovics Misusztyin, két nappal ezelőttig az orosz adóhatóság elnöke, január 16. óta pedig miniszterelnök.

 

Csinovnyikkarier

 

Misusztyin 1966-ban született Moszkvában, ugyanott járta ki az egyetemet is, az elismert Moszkvai Gépészeti Intézetben (a Sztankinban) diplomázott, ezt követően jó érzékkel számítógépekkel kezdett foglalkozni. Diplomázás után rögtön a Nemzetközi Számítógépklub nevű civil szervezethez került, amely olyan nyugati számítástechnikai cégekkel működött együtt, mint az Intel, a HP, az IBM, a Motorola, vagy éppen az Apple: a klub így segített ezen cégeknek betörni az akkor még ismeretlen orosz piacra. Dmitrij Marinyicsev orosz internetombudsman azt is felidézi, 

 

Misusztyin egy nemzetközi konferencián Bill Gatessel is összefutott, s meginvitálta Oroszországba a Microsoft-vezért,

 

igaz, azt már nem tudni, hogy Gates 1997-es oroszországi látogatása során összefutott-e a számítógépklubos Misusztyinnel.

 

Aki egyébként 1998-ban a közszférába váltott, és gyorsan ívelt felfelé a karrierje. Rögtön az orosz adóhivatal akkori vezetőjének asszisztense, majd osztályvezető-helyettes lett, és nagyjából az állami szerv technológiai modernizációja volt a feladata. Később, mikor az adóhatóság adóügyi minisztérium néven alakult újjá, miniszterhelyettes lett, majd az orosz állami ingatlanügynökséget, a Rosznyedvizsimosztyot, valamint a különleges gazdasági zónákért felelős ügynökséget vezette.

 

A közszférában való karrierjét csak 2008 és 2010 között szakította meg, akkor befektetési területen dolgozott a magánszférában, Putyin ezt követően, 2010-ben nevezte ki az orosz adóhatóság vezetőjének, Misusztyin pedig ebben a pozícióban dolgozott egészen mostani miniszterelnöki kinevezéséig.

 

Nagy reformer az adóhatóság élén

 

Persze a látszólag unalmas karriert színesítette, hogy Misusztyin imád jéghokizni, néha-néha ugyanabban a csapatban játszik, mint Putyin, s még az orosz jéghokiföderációnak is a vezetőségi tagja. Ennél is nagyobb fun fact, hogy az újdonsült miniszterelnök zeneszerzőként is tevékenykedik, mégpedig az ismert orosz énekes Grigorij Lepsznek is írt egy pár számot, hivatalosan ugyanis a neve alatt fut Lepsz két dala, a Zola és az Igazi nő (Nasztajascsaja zsenscsina) című is.

 

 

A Vedomosztyinak a miniszterelnök két barátja is megerősítette, a két szám zenéjének szerzője valóban ő, de Lepsz menedzsmentje szerint Misusztyin egy névrokona a zeneszerző. Mindenesetre állítólag a miniszterelnök csasztuskákat és szatirikus dalocskákat is írt már, s az adóhatóság fejeként az alkalmazottaknak gyakran tartottak koncerteket, sokszor igazi nagy nevekkel.

 

A csasztuskákon felül az orosz állami média ódákat zeng Misusztyinról:

 

ott vele kapcsolatban leginkább olyan hírek jelennek meg, hogy milyen innovatív munkát is végzett az adóhatóság élén, mennyivel hatékonyabbá tette azt, és emiatt mennyivel több adó is folyik be az államkasszába, mint előtte.

 

ELŐTTEM AZ UTÓDOM: DMITRIJ MEDVEGYEV, ÉS AZ AKKOR MÉG ADÓHATÓSÁGI ELNÖK MISUSZTYIN 2011-BEN. FOTÓ: KREML

 

Utóbbit valóban a javára írhatjuk: a RIA állami hírügynökség propagandisztikus cikke szerint vezetése alatt az adóhatóságnál lezajlott a digitális átalakulás: csakúgy, mint itthon, Oroszországban is megjelentek a közvetlenül az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek. Sőt, az adóhivatal volt vezetője a Vedomosztyinak még ki is emelte, hogy vezetése alatt 70 (infláció nélkül is 39,6) százalékkal nőttek az adóbevételek, mindezt csupán átlagosan 1,2 százalékos GDP-növekedés mellett.

 

Még az ellenzéki Meduza által írt cikk is kiemeli: Misusztyin egy modern, digitális adóhatóságot hozott létre, ráadásul

 

volt kollégái gyors felfogású, de kemény vezetőként ismerik, aki „jó történetmesélő, jól beszél nyilvánosság előtt, és megfogja a közönségét – majdnem olyan, mint Steve Jobs”.

 

Mindezek alapján egy megbízható, háromgyermekes családapa képe rajzolódik ki előttünk, aki nyitott az innovációra, jó szakember, magabiztos és kompetens, szakértelme pedig jó kezdete lehet annak az új érának, amit Vlagyimir Putyin még nagyszabású szerdai beszédében vázolt fel.

 

Eltitkolt ház Moszkva elitkülvárosában

 

Misusztyin az orosz médiapiac másik oldalára tekintve viszont nagyon is a régi éra embere. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus – mellesleg a Korrupcióellenes Alapítvány nevű, az orosz hatóságok által sokat vegzált civil szervezet vezetője meg is jelentetett egy cikket személyes blogján, melyen arról beszél, hogy míg Misusztyin csendben az adóhatóságot vezette, felesége üzletasszonyként majdnem 800 millió rubelt tett zsebre.

 

Ahogy Navalnij fogalmaz, az orosz hivatalnokoknak nagyon tehetséges feleségeik vannak az üzleti ügyek területén, „ez a tehetség pedig abban a pillanatban rajzolódik ki, mihelyst a férjeik magas pozícióban találják magukat”. Misusztyinnek az adóhatóság vezetőjeként 2010 óta nyilvános adóbevallásokat kell közzétennie, ebből pedig az derül ki, hogy

 

felesége, Vladlena Misusztyina üzletasszonyként 2010 és 2018 között egyedül összesen 789 millió rubelt (jó 3,8 milliárd forintot) tett zsebre, és ebben férje fizetése benne sincs.

 

Természetesen bárkiből válhat sikeres üzletasszony, így Vladlena Misusztyinából is, a probléma azonban ott kezdődik, hogy róla semmit nem találni az interneten, nincs a nevén semmilyen cég vagy jogi személy, szóval teljes homály fedi azt, hogy pontosan mivel is üzletel a miniszterelnök felesége.

 

A hirtelen meggazdagodó üzletasszony-feleségeken kívül ugyanakkor van még egy attribútuma a Szovjetunió összeomlása után felemelkedett hivatalnokoknak és az újoroszoknak: luxuslakás a Rubljovkán. A Rubljovka Moszkva a Rubljovo-Uszpenszkoje autóút mellett található településhalmaz beceneve, ahol politikai rendszertől függetlenül pihennek a korszak hatalmasságai: itt volt Lenin és Sztálin, később Hruscsov és Gorbacsov dácsája is, körülöttük pedig egy sor magas rangú szovjet tisztségviselő telepedett meg.

 

Időközben összeomlott a Szovjetunió, Oroszország pedig mély gazdasági zuhanásba kezdett, de mindebből a Rubljovkán annyit lehetett észrevenni, hogy

 

a pártfőtitkárokat a privatizáció nyertesei, iparmágnások, biznyeszmenek váltották.

 

A környéken pláza épült, ahol megjelentek a Prada, Gucci- és Dolce Gabbana-boltok, Ferrari- és Bentley-szalonok, de itt van lakosztálya Vlagyimir Putyinnak is, és mindenkinek, aki a mai Oroszországban számít. Így Mihail Misusztyinnek is, akinek a Nyikolina Gorában található egy 900 négyzetméteres háza egy 5,5 ezer négyzetméteres telken – akadt rá a Projekt oknyomozó oldal.

 

A BARVIHA BEVÁSÁRLÓKÖZPONT RUBLJOVKÁN. FOTÓ: WIKIPÉDIA

 

A villát a házaspár még 2001-ben vette meg, mikor Misusztyin még adóügyi miniszterhelyettes volt, csakhogy ha most valaki szeretné megnézni a hivatalos állami regiszterben, ki is a tulajdonos, nem kap eredményt. A Projekt szerint valószínűleg a villát mostanra már átiratták Misusztyin immáron nagykorú gyerekeinek nevére, hiszen az adóhatóság vezetője – és immár miniszterelnök – gyermekei tulajdonáról nem köteles nyilatkozni. Így jelenleg a miniszterelnöknek nincs is lakás a nevén hivatalos bevallása szerint.

 

A fő ütőkártya: kimaradni a balhékból

 

Persze Misusztyinből Putyin minden bizonnyal nem a kivételes zeneszerzői képességei, a felesége vagyona vagy a menő villája miatt csinált miniszterelnököt. Az adóelnök személye inkább azért nőhetett meg Putyin szemében, mert

 

látványosan kimaradt az orosz politikai elit belső csatározásaiból, és csak csendben végezte a dolgát.

 

Misusztyin távol tartotta magát a vezetésen belüli politikai klánoktól – ez magasrangú politikai tisztségviselőként nagy szó –, és a Meduza forrásai szerint még csak annyira nem is tepert, hogy miniszterelnököt csináljanak belőle.

 

Mindez nem jelenti azt, hogy ne manőverezett volna jól, sőt: az új miniszterelnök állítólag nem egyszer együtt hokizott Gennagyij Tyimcsenko Putyinhoz közel álló milliárdos üzletemberrel, valamint Makszim Oreskin gazdaságfejlesztési miniszterrel is. Az pedig, hogy Misusztyin jól helyezkedett, nem vett részt a csetepatékban, sőt, még annyira nem is tepert felfelé, valószínűleg Putyin számára is elegendő indokot jelentett, hogy miért is ő a megfelelő jelölt Medvegyev helyére – aki a kormányfői poszt helyett a Putyin által elnökölt orosz Biztonsági Tanács helyetteseként vigasztalódhat. Ráadásul annak sem áll fenn a veszélye, hogy a volt adóelnök túlságosan is Putyin fejére nőne, inkább lehet arra számítani, hogy jó csinovnyikként továbbra is követi majd az elnök által lefektetett irányvonalat.

 

PUTYIN BESZÉDÉT HALLGATJA AZ OROSZ ELIT 2019 JANUÁR 15-ÉN. BALRÓL A MÁSODIK DMITRIJ MEDVEGYEV, AKI AZ ELNÖKI BESZÉD UTÁN KÉT ÓRÁVAL LEMONDOTT. FOTÓ: KREML

 

Nem lesz ugyanakkor könnyű dolga. Az orosz gazdaság annak nyersanyagfüggősége, az alacsony olajárak, valamint nyugati szankciók miatt finoman szólva sem remekel, ráadásul a putyini vezetés számára az elmúlt két év is katasztrofálisan alakult. Miközben a gazdaság stagnál, a bérek nem nőnek, addig az elégedetlenség egyre inkább: így

 

hiába építette újra Putyin húsz év alatt az orosz külpolitikát, újra befolyásossá téve azt, a vezetésnek befelé is kell figyelnie.

 

Nem véletlen, hogy a csütörtökön beiktatott új miniszterelnök is azzal kezdett parlamenti meghallgatásán, hogy a társadalmi igazságosságról, az életszínvonal és a jólét növeléséről beszél. Sőt, prioritásként említette meg a hatékonyság növelését, a reálbérek emelését és a digitalizációt is. Olyan ígéretek ezek, amelyek beteljesülésük esetén újra lendületbe hozhatják Putyint és az egész orosz politikát, sőt, Putyin szerdai beszéde után valóban új korszakot nyithatnak. Ha azonban Misusztyin nem jár sikerrel, még tovább nőhet az oroszok elégedetlensége, ami instabillá teheti a már most is több helyen repedező putyini politikai rendszert.

 

BORÍTÓKÉP: Kreml.ru

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás