Az ellenzék 1848 nyomán összerakta a saját 12 pontját

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.15. 16:21

Ezeket nagyszabású műsor keretében mutatták be.

Az ellenzék 1848 nyomán összerakta a saját 12 pontját

Az idei március 15-e a legnagyobb kampányesemény az április harmadikai választás előtti. A Fidesz-KDNP békemenetetet szervezett az ünnepre, az ellenzék pedig egy „kormányváltó nagygyűlést” tartott, műsorvezetőkkel, kultúrműsorral, és felszólalók egész sorával.

Az eseményen ugyanis az egyesült ellenzék pártjainak elnökei, társelnökei is felszólaltak, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt előtt pedig a külföldi sztárvendég, Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke mondott beszédet.

Az esemény élő közvetítése szerint az ellenzék legfőbb kampánytémája lett az ukrajnai háború és Magyarország eddigi, Orbán által képviselt oroszbarát külpolitikája. A gyűlés azzal indult, hogy Burján Orsolya elénekelte a Himnuszt, majd a műsorvezetők, Ullmann Mónika és Nagy Zsolt arra kérte a tömeget, tartsanak egy perc néma csöndet az ukrajnai háború áldozatainak emlékére, amit „Ruszkik haza!” skandálással oldott fel a tömeg.

A szervezők inkább a Nemzeti dalt találták az alkalomhoz illőnek, amit Polgár Csaba színművész szavalt el, majd eljátszották a „Hatalom a népé” című kampánydalt, majd újra szavalat következett, Nagy Zsolt szavalta el szenvedélyesen minden március 15 másik kötelező Petőfi-versét, A XIX. század költőit.

Az ellenzék 12 pontja

Az első beszédet az ellenzék majdnem-államfőjelöltje, a nemrég a NAV által vegzált Iványi Gábor tartotta. A Magyarország élő lelkiismereteként felkonferált lelkész arról beszélt, hogy április harmadika után olyan miniszterelnökünk lesz, aki ma elutazott volna lengyel, cseh és szlovén kollégájával Kijevbe, és a győzelem után el is fog utazni, majd párhuzamot vont 1848, illetve 1956 és az orosz hadsereg által támadott Kijev között, Orbán pedid szerinte „gatyás békegalambbá” változott, és az árulás folytatásának nevezte, hogy Orbán nem akar nyíltan segíteni az ukránoknak.

Iványit az egyesült ellenzék pártjainak képviselői követték a színpadon, hogy felsorolják az ő 12 pontjukat.

  1. Donáth Anna, a Momentum elnöke a sajtó szabadságát, az orosz és a fideszes propaganda eltörlését követelte, majd a szerdán sztrájkoló tanárok támogatására buzdított.
  2. Az ellenzék második pontja, mondta el Donáth, hogy legyen újra felelős oktatási és egészségügyi miniszter Budapesten.
  3. A harmadik pontot Karácsony Gergely budapesti főpolgármester ismertette, miszerint: „Követeljük a magyarok valós képviseletét biztosító parlamentet, a jogállam helyreállítását”.
  4. A hatalom embereit felváltja az emberek hatalma, mondta Karácsony, és ismertette a negyedik pontot: „Törvény előtti egyenlőséget nemi, etnikai, vallási és szexuális orientációtól függetlenül”. Karácsony szintén a tanárok melletti kiállásra buzdított, és kizavarná a politikát a hálószobákból, a gyerekszobákból és a magánéletünkből.
  5. Jakab Péter Bayer Zsolt-idézettel indított, amivel a fideszes véleményformáló őt küldte le a francba, majd a reformkor és a jelen közötti ellentmondások és párhuzamok felsorolása után nem mondta el az ötödik pontot. Ezt a következő szónok, Schmuck Erzsébet LMP-társelnök ismertette: „Követeljük a földtörvény eltörlését, az uniós témogatásokat a gazdák kapják, ne az oligarchák”. A föld azé lesz, aki megműveli, nem azé akire Orbán Viktor rámutat – mondta Schmuck. 
  6. „Követeljük az igazságszolgáltatás és a bírói függetlenség visszaállítását, a politikai ítélethozatal megszüntetését” – ismertette Schmuck a hatodik pontot.
  7. „A Nemzeti Bank a magánvagyonok gyarapítása mellett az áremelkedés ellen küzdjön” – ez a hetedik pont, amit Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, aki szerint az MNB-nek szolgálnia kell a magyar embereket, nem nyerészkedni rajtuk.

  8. A magyar katona magyarországot védje Putyi seregétől – nem egyértelmű, de talán ez a következő pont. Tóth szerint a Fidesz nem tudja megvédeni Magyarországot, a zágrábi drónt is csak akkor vették volna észre szerinte, ha az Hatvanpusztán esik le.

  9. „Tizenegyedik pont: Szabad ország, szabad egyetem” – vette át a szót Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, ami valószínűsíti, hogy Jakab Péter nem mondta el a neki szánt két pontot. Dobrev is a sztrájkoló tanárok támogatására buzdított.

  10. „Magyar eurót” – ez a tizenketteddik pont Dobrev elmodás szerint. A DK korábbi, előválasztási miniszterelnök-jelöltje az erős Európai Unió szükségessége mellett árvelt, szerinte április harmadikén az is múlik, hogy ebben helye lesz-e Magyarroszágnak.

Az ellenzéki 10-12 pont felsorolása után a külföldi sztárfellépő, Donald Tusk lépett a színpadra, az ő beszédéről külön cikkben tudósítunk.

NYITÓKÉP: Fekő Ádám / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek