Donald Tusk: Bem József ha élne, ezen a demonstráción lenne, és nem a másikon

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.15. 16:48

A lengyel politikus szerint a magyar ellenzék kulcsszereplője lesz Európa jövőjének.

Donald Tusk: Bem József ha élne, ezen a demonstráción lenne, és nem a másikon

Nem maradhat március 15-i ünnepség lengyel vendégek nélkül, ám idén nem a Fidesz gyűlésére érkeztek dwa bratankik, hanem az ellenzék gyűlésére,

ugyanis az Európai Néppárt elnöke, a lengyel politikába nemrég visszatérő Donald Tusk is beszédet tartott az összellenzéki megemlékezésen.

Tusk azzal kezdte lengyelül tartott beszédét, hogy

„ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok”.

Tusk szerint az olyan szavak, mint a szabadság és a szolidaritás, nem üres jelszavak sem a magyarok, sem a lengyelek számára.

Tusk úgy látja, 1956-ban és 1989-ben is együtt volt a két nemzet, amikor a szovjetizáció ellen küzdöttek. A politikus felidézte, hogy az előző nap volt Bem József születésnapja, aki ha élne, Tusk szerint

ezen a gyűlésen lenne, és nem a másik nagy eseményen

– utalt a lengyel politikus a Békemenetre és Orbán Viktor ünnepi beszédére.

Oroszország ukrajnai inváziója miatt ma sokkal fontosabb a szabadság és a szolidaritás, mint akár csak hónapokkal ezelőtt – mondta Tusk. Az ukránok ugyanis nemcsak a saját szabadságukért és szolidaritásukért harcolnak,

hanem Lengyelország, Magyarország és egész Európa szabadságáért is.

Tusk szerint egyetlen tisztességes embernek sem lehet kétsége, melyik oldalra kell állni ebben a küzdelemben, emiatt az április 3-választás nemcsak a magyaroknak, hanem egész Európa és Ukrajna számára is fontos. A politikus úgy véli, nem lehet többé politikai üzletekbe belemenni Oroszországgal. Orbán Viktor és csapata Tusk szerint megdolgozott azért, hogy egész Európa őket tartsa a leginkább Putyin-párti társaságnak.

Az ilyen politikusok pedig végképp nem hiányoznak most, amikor a háború az egész kontinensen zajlik

– mondta a politikus.

Tusk szerint hangosan kell mondanunk:

Nem akarjuk Putyint Ukrajnában, nem akarjuk Putyint Európában!

A politikus úgy látja, Putyin vízióját arról, hogy hogy kell kinéznie az államnak, itt Budapesten is sokan osztják: eszerint az állam autoriter, a cenzúra és a korrupció jellemzi, és az erő kultuszát élteti, nem a törvényesség kultuszát.

Ezért néz Európa reményteljesen április 3-ra, és Tusk szerint az egyesült magyar ellenzék kulcsszereplője lesz Európa jövőjének.

Az ukránok a szabad, demokratikus és törvénytisztelő államért fegyverrel a kezükben harcolnak, mi azonban szavazólappal tudunk küzdeni ezekért az értékekért – fogalmazott Tusk, majd továbbfűzve gondolatát arról beszélt, nem szabad hinni azoknak a politkusoknak, akik a Putyin előli meghátrálást hirdetik.

Csak akkor leszünk képesek ellenállni a putyini agressziónak, ha egész Európában el tudjuk távolítani a hatalomból azokat a politikusokat, akik így gondolják – mondta a lengyel politikus.

„Éljen Lengyelország, éljen Magyarország, éljen a demokratikus és szabad világ! Éljen a független Ukrajna! Éljen az egyesült Európa! Menjenek az urnákhoz és győzzenek!”

– fejezte be beszédét az Európai Néppárt elnöke.

De mit mondtak az ellenzéki pártok képviselői? Olvasd el itt!

NYITÓKÉP: Donald Tusk / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek