Kijevbe utazik a cseh, a lengyel és a szlovén miniszterelnök, hogy találkozzanak Zelenszkijjel

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.15. 09:23

Az EU támogatását mennek demonstrálni az oroszok által bevenni készült ukrán fővárosba.

Kijevbe utazik a cseh, a lengyel és a szlovén miniszterelnök, hogy találkozzanak Zelenszkijjel

Kijevbe utazik Petr Fiala cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Janša szlovén miniszterelnök, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes,

hogy az Európai Tanácsot képviselve találkozzanak Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel – közölte a Facebook-oldalán a cseh miniszterelnök.

Mint Fiala írja, a látogatást Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztetve szervezték,

célja pedig, hogy megerősítsék az egész EU egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége mellett, emellett bemutatnak egy széles körű támogatási csomagot is Ukrajnának.

Mateusz Morawiecki pedig azt írja a Facebookon, 14 évvel ezelőtt, amikor Oroszország Georgiát (Grúziát) támadta meg, Lech Kaczyński, Lengyelország akkori elnöke is ellátogatott Tbiliszibe, erőt adva ezzel a grúzoknak.

„A világ számára ilyen áttörő pillanatban kötelességünk ott lenni, ahol történelmet írnak. Mert ez nem rólunk szól, hanem gyermekeink jövőjéről, akik megérdemlik, hogy egy zsarnokságtól mentes világban éljenek”

– fogalmaz a lengyel miniszterelnök.

A közlemények szerint a nemzetközi közösséget az ENSZ-en keresztül tájékoztatták a látogatásról. Az nem derül ki, hogy a politikusok hogyan utaznak, és hogy hogyan garantálják a biztonságukat az utazás során, illetve az oroszok által majdnem körbezárt és rendszeresen támadott ukrán fővárosban.

NYITÓKÉP: A miniszterelnökök FB-oldalai

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek