+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 22. péntek, 12:20
Az Azonnali információi szerint Fekete-Győr miniszterelnöki jelöltségéről a Momentum elnökségnek „egyértelmű állásfoglalása” van, és már csak a küldöttgyűlésnek kell rámondania az áment.

Az Azonnali több momentumos forrásból úgy tudja: nagy eséllyel Fekete-Győr András pártelnök lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje a 2022-es parlamenti választást megelőző ellenzéki előválasztáson. A kérdésről a pártban ugyan még nincs döntés, tekintve, hogy erről határozni – az alapszabály értelmében – egyedül a párt legfőbb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés jogosult.

 

Azonban mint azt egy közeli forrástól – aki a felvetésünkre, hogy a pártelnök lehet egyben a miniszterelnök-jelölt is, úgy reagált, hogy ez nem hülyeség – megtudtuk, a stratégiaalkotásért és a párt nyilvános megjelenítéséért felelős héttagú elnökségben már letették a garast Fekete-Győr mellett:

 

„A többi pártnak például mondtuk azt, hogy a Momentum elnökségének ezzel kapcsolatban van egy egyértelmű állásfoglalása.

 

Hivatalos döntés erről a küldöttgyűlésben még nincs.”

 

Egy másik forrásunk a felvetésre, hogy Fekete-Győr András lehet a Momentum miniszterelnök-jelöltje, rejtélyesen úgy válaszolt:

 

„Nem lesz meglepetés a miniszterelnök-jelöltünk neve.”

 

A nyilvánosságban sokat forgott még Donáth Anna neve is mint a Momentum lehetséges miniszterelnök-jelöltje, azonban egy harmadik forrásunk – aki Fekete-Győr jelöltségét sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta – erről úgy nyilatkozott, hogy „Donáth Anna komolyan veszi az európai parlamentbeli öt évét”, azaz nem tervezi, hogy miniszterelnök-jelölti feladatokat is elvállaljon.

 

Ez egyébként visszhangozza az elemző-publicista-humorista Ceglédi Zoltán állítását, aki Donáth EP-beli asszisztense volt, és aki saját elmondása szerint győzködte is őt a miniszterelnök-jelöltség elvállalására – sikertelenül. Ceglédi erről azt írta, hogy „Anna tisztessége nagyobb, mint az ambíciója”, és ő „tényleg komolyan gondolja, hogy végigtolja az EP-mandátumát 2024-ig”.

 

Akikről hallani lehet

 

Amennyiben Fekete-Győr Andrást a Momentum küldöttgyűlése elfogadja miniszterelnök-jelöltnek, úgy eggyel bővülhet a 2022-es közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért versenybe szállók névsora: Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester például már korábban bejelentette, hogy vállalná a feladatot, de a Jobbik-elnök Jakab Péter és a DK-s EP-képviselő, Dobrev Klára is esélyes, hogy elindul. Közben a nemrég saját pártot alapított Pálinkás József az Azonnalinak elmondta: ő sem futna el a jelöltség elől, és ott van még Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester is, akit sokan az egyetlen valódi esélyesnek tartanak Orbán Viktor legyőzésére – bár ő azt mondja, „hál' istennek most nem kapacitálják" erre.

 

Egy biztos: az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás