+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 22. péntek, 12:20
Az Azonnali információi szerint Fekete-Győr miniszterelnöki jelöltségéről a Momentum elnökségnek „egyértelmű állásfoglalása” van, és már csak a küldöttgyűlésnek kell rámondania az áment.

Az Azonnali több momentumos forrásból úgy tudja: nagy eséllyel Fekete-Győr András pártelnök lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje a 2022-es parlamenti választást megelőző ellenzéki előválasztáson. A kérdésről a pártban ugyan még nincs döntés, tekintve, hogy erről határozni – az alapszabály értelmében – egyedül a párt legfőbb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés jogosult.

 

Azonban mint azt egy közeli forrástól – aki a felvetésünkre, hogy a pártelnök lehet egyben a miniszterelnök-jelölt is, úgy reagált, hogy ez nem hülyeség – megtudtuk, a stratégiaalkotásért és a párt nyilvános megjelenítéséért felelős héttagú elnökségben már letették a garast Fekete-Győr mellett:

 

„A többi pártnak például mondtuk azt, hogy a Momentum elnökségének ezzel kapcsolatban van egy egyértelmű állásfoglalása.

 

Hivatalos döntés erről a küldöttgyűlésben még nincs.”

 

Egy másik forrásunk a felvetésre, hogy Fekete-Győr András lehet a Momentum miniszterelnök-jelöltje, rejtélyesen úgy válaszolt:

 

„Nem lesz meglepetés a miniszterelnök-jelöltünk neve.”

 

A nyilvánosságban sokat forgott még Donáth Anna neve is mint a Momentum lehetséges miniszterelnök-jelöltje, azonban egy harmadik forrásunk – aki Fekete-Győr jelöltségét sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta – erről úgy nyilatkozott, hogy „Donáth Anna komolyan veszi az európai parlamentbeli öt évét”, azaz nem tervezi, hogy miniszterelnök-jelölti feladatokat is elvállaljon.

 

Ez egyébként visszhangozza az elemző-publicista-humorista Ceglédi Zoltán állítását, aki Donáth EP-beli asszisztense volt, és aki saját elmondása szerint győzködte is őt a miniszterelnök-jelöltség elvállalására – sikertelenül. Ceglédi erről azt írta, hogy „Anna tisztessége nagyobb, mint az ambíciója”, és ő „tényleg komolyan gondolja, hogy végigtolja az EP-mandátumát 2024-ig”.

 

Akikről hallani lehet

 

Amennyiben Fekete-Győr Andrást a Momentum küldöttgyűlése elfogadja miniszterelnök-jelöltnek, úgy eggyel bővülhet a 2022-es közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért versenybe szállók névsora: Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester például már korábban bejelentette, hogy vállalná a feladatot, de a Jobbik-elnök Jakab Péter és a DK-s EP-képviselő, Dobrev Klára is esélyes, hogy elindul. Közben a nemrég saját pártot alapított Pálinkás József az Azonnalinak elmondta: ő sem futna el a jelöltség elől, és ott van még Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester is, akit sokan az egyetlen valódi esélyesnek tartanak Orbán Viktor legyőzésére – bár ő azt mondja, „hál' istennek most nem kapacitálják" erre.

 

Egy biztos: az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás