Nagyon úgy néz ki, Fekete-Győr András lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje

Szerző: Petróczi Rafael
2021.01.22. 12:20

Az Azonnali információi szerint Fekete-Győr miniszterelnöki jelöltségéről a Momentum elnökségnek „egyértelmű állásfoglalása” van, és már csak a küldöttgyűlésnek kell rámondania az áment.

Nagyon úgy néz ki, Fekete-Győr András lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje

Az Azonnali több momentumos forrásból úgy tudja: nagy eséllyel Fekete-Győr András pártelnök lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje a 2022-es parlamenti választást megelőző ellenzéki előválasztáson. A kérdésről a pártban ugyan még nincs döntés, tekintve, hogy erről határozni – az alapszabály értelmében – egyedül a párt legfőbb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés jogosult.

Azonban mint azt egy közeli forrástól – aki a felvetésünkre, hogy a pártelnök lehet egyben a miniszterelnök-jelölt is, úgy reagált, hogy ez nem hülyeség – megtudtuk, a stratégiaalkotásért és a párt nyilvános megjelenítéséért felelős héttagú elnökségben már letették a garast Fekete-Győr mellett:

„A többi pártnak például mondtuk azt, hogy a Momentum elnökségének ezzel kapcsolatban van egy egyértelmű állásfoglalása.

Hivatalos döntés erről a küldöttgyűlésben még nincs.”

Egy másik forrásunk a felvetésre, hogy Fekete-Győr András lehet a Momentum miniszterelnök-jelöltje, rejtélyesen úgy válaszolt:

„Nem lesz meglepetés a miniszterelnök-jelöltünk neve.”

A nyilvánosságban sokat forgott még Donáth Anna neve is mint a Momentum lehetséges miniszterelnök-jelöltje, azonban egy harmadik forrásunk – aki Fekete-Győr jelöltségét sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta – erről úgy nyilatkozott, hogy „Donáth Anna komolyan veszi az európai parlamentbeli öt évét”, azaz nem tervezi, hogy miniszterelnök-jelölti feladatokat is elvállaljon.

Ez egyébként visszhangozza az elemző-publicista-humorista Ceglédi Zoltán állítását, aki Donáth EP-beli asszisztense volt, és aki saját elmondása szerint győzködte is őt a miniszterelnök-jelöltség elvállalására – sikertelenül. Ceglédi erről azt írta, hogy „Anna tisztessége nagyobb, mint az ambíciója”, és ő „tényleg komolyan gondolja, hogy végigtolja az EP-mandátumát 2024-ig”.

Akikről hallani lehet

Amennyiben Fekete-Győr Andrást a Momentum küldöttgyűlése elfogadja miniszterelnök-jelöltnek, úgy eggyel bővülhet a 2022-es közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért versenybe szállók névsora: Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester például már korábban bejelentette, hogy vállalná a feladatot, de a Jobbik-elnök Jakab Péter és a DK-s EP-képviselő, Dobrev Klára is esélyes, hogy elindul. Közben a nemrég saját pártot alapított Pálinkás József az Azonnalinak elmondta: ő sem futna el a jelöltség elől, és ott van még Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester is, akit sokan az egyetlen valódi esélyesnek tartanak Orbán Viktor legyőzésére – bár ő azt mondja, „hál' istennek most nem kapacitálják" erre.

Egy biztos: az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is.

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek