Márki-Zay Péter: Magyarország legyen „szeretemország”!

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.23. 19:54

Az október 23-i ellenzéki nagygyűlésen felszólaltak az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei, és a győztes Márki-Zay Péter is, aki az ellenzéki szavazókat 1956 hőseihez hasonlította.

Márki-Zay Péter: Magyarország legyen „szeretemország”!

„Boldog Születésnapot Magyarország és boldog karácsonyt és remélhetőleg boldog húsvétot is”

– kezdte ünnepi beszédét október 23-án az ellenzéki nagygyűlésen a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, akit az előtte felszólaló Karácsony Gergely Magyarország következő miniszterelnökeként konferált fel.

Karácsony arról beszélt, hogy 1989 október 23-a volt a harmadik magyar köztársaság születésnapja, amit „egy cinikus, korrupt és gonosz politikai kalandor” felszámolt, és Karácsony szerint 2021 október 23-a a negyedik magyar köztársaság születésnapja; erre reagálva kívánt Márki-Zay boldog születésnapot Magyarországnak, a „boldog karácsonyt” pedig természetesen a javára visszalépő budapesti főpolgármesternek szólt.

A kicsik forradalma

1956 október 23-a a magyar szabadságszeretet napja,

„amikor a magyarok megunták a pártállamot, a bezárkózást, a szellemi lemaradást, a lemaradást a nyugattól, az elszegényedést, a vállalkozások, egzisztenciák ellehetetlenítését, a megfélemlítést, a politikai kinevezetteket, a kontraszelekciót, az orosz befolyás erősödését, a soha meg nem térő nagyberuházásokat és ostoba látványberuházásokat, a lehallgatást és a megfigyelést, a koncepciós pereket, az agitációt, a sikerpropagandát, a gyűlöletkampányokat”

– mondta Márki-Zay, hozzátéve:

„Ebből lett elege a magyaroknak 1956 október 23-én és ebből lett elegünk nekünk is most.”

Megtapsoltatta a fiatalokat, akikkel 1956 indult és akiket Márki-Zay többségében a nagygyűlésen körbenézve is láttott; szerinte minden reményünk a szabadságszerető magyar fiatalokban van.

A fiatalokból, gyári munkásokból, értelmiségiekből és a politikusokból 1956-ban is létrejött az egység. 1956 is a kicsik forradalma volt, akik felálltak és elzavarták azt a nagy gyereket, aki elvette az uzsonnájukat – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt.

Ezek a kicsik most ti vagytok – mutatott a hallgatóságra, – mi vagyunk, akikhez, mint 1956-ban is, csatlakoztak a nagyok, a pártok.

Ti is le tudtok győzni bármilyen ellenséget – mondta Márki-Zay; szerinte 1956-ban is az ideológiák és törésvonalak feletti összefogás volt a kulcs, ahogy ma is az. „Fiatalok, idősek; párttagok és civilek, férfiak és nők, ha együtt harcolunk a közös ellenség ellen, akkor győzni fogunk. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – vette át a miniszterelnök szava járását Márki-Zay.

Gigászi küzdelem

A miniszterelnök-jelölt felidézte, hogy 2018-ban nem volt összefogás, aminek újabb Fidesz kétharmad lett az eredménye, most azonban Márki-Zay szerint lehetőség van arra, hogy „megmutassuk, mi vagyunk a többség”.

„Gigászi küzdelem ez, hiszen a szabadságról, új alkotmányról van szó, hatalomtól független igaságszolgáltatásról, az európai ügyészségről való csatlakozásról, ami nem a szuverenitásunkra veszélyes, hanem a bűnözők szuverenitására.”

Márki-Zay felsorolta, milyen országban akar élni: ahol sajtószabadság van, amely fejlődik, ahol digitális oktatás van, az önkormányzatok szabadok, az állam nem uralkodik, nem nyomja el az önkormányzatokat, azok pedig nem a hatalmat képviselik a lakosokkal szemben, hanem a lakosokat akár a kormánnyal szemben is.

Ezt követően áttért arra, hogy mit szeretne megvalósítani az ellenzék:

  • új, többfordulós választójogi törvényt, ahol az arányos, plurális képviselet mindenkit megillet;
    szabad, kompromisszumok nélküli betekintést az ügynökaktákba;
  • az első adandó alkalommal bevezetik az eurót az árstabilitás és az integráció érdekében;
  • a külpolitika az európai szövetségeseink és a NATO iránti lojalitás fogja meghatározni;
  • megmarad a kerítés, de kiutasítják a Fidesz által betelepített bűnöző migránsokat;
  • lesz elszámoltatás, Márki-Zay a letelepedési kötvényeken, a vakcina- és lélegeztetőgép-beszerzéséeken meggazdagodottakat említette

„Magyarország végre szeretemország lesz. Egy olyan ország, ahol sem bőrszín, sem származás, nem határozhatja meg, ki mire viheti az életben. Egy olyan országot szeretnénk, ahol még a fideszes politikusok is nyíltan vállalhatják a homoszexualitásukat, mert abban nincsen semmi szégyen” – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay azonban óvatosságra int: szerinte

nemcsak mi küzdünk a szabadságért, hanem Orbán Viktor barátai és a családja is a szabadságért küzd,

és hazugságkampányok következnek majd.

„Migránsbetelepítéssel, áremeléssel és Gyurcsánnyal fognak vádolni minket azok, akik 12 év alatt nem tudtak semmit rábizonyítani Gyurcsány Ferencre, azok, akik a világ legmagasabb áfáját és legtöbb adókulcsát vezették be, azok, akik a migránsbetelepítésen gazdagodtak, miközben Soros Györgyre egyetlen migráns betelepítését sem tudták rábizonyítani”.

A miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesz megijedt, ez azon is látszik, hogy már nem elég a migránsozás és a gyurcsányozás, hanem ők is elkezdtek a választókért dolgozni a különféle adókedvezmények és nyugdíjemelés ígéretével. „Ma belépni a Fideszbe olyan, mint 1989-ben belépni a munkásőrségbe” – fogalmazott Márki-Zay.

Minden magyarra szükség lesz

A fiatalokra visszatérve azt mondta: „a mi nemes küzdelmünket az 1956-os hősök, az akkori fiatalok kell, hogy inspirálják. A miénk nem fegyveres küzdelem, mi szeretetországért küzdünk, ahogy a sötétséget is csak világossággal lehet legyőzni, a gyűlöletet is csak szeretettel lehet legyőzni”.

Márki-Zay szerint a következő hat hónapban minden magyar emberre szükség lesz, nemcsak a 106 jelöltnek és az ő stábjaiknak, hanem

„mindannyiunknak kampányolni, dolgozni kell, hat hónap kemény munkával visszaszerezhetjük a szabadságunkat, bizonyíthatjuk, hogy mint 1956 hősei, úgy mii is hősök vagyunk, mert ti is hősök vagytok”.

Az igazságot minden háztartásba el kell juttatni az igazságot, ebben számít Márki-Zay mindenki segítségére, mert minden település minden postaládájába el kell juttatni a szórólapokat. A miniszterelnök-jelölt szerint

nincs hatékonyabb annál, mint amikor a fiatalok beszélnek a még Fideszre szavazó emberekkel,

„a ti feladatotok, hogy eljuttassátok az igazságot hozzájuk, és ehhez minden eszközt meg fogunk adni”. „Legyetek a mi médiánk” – szólította fel Márki-Zay a fiatalokat, de elmondta, hogy a középkorúakra és az idősekre, minden magyarra számítanak a kampányban és a szavazókörökben szavazatszámlálóként.

Márki-Zay megköszönte az előválasztás lebonyolításában résztvevők munkáját. „Hódmezővásárhelyen megmutattuk, hogy nincs nyerhetetlen körzet, csak elszántság és munka kérdése” – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt. Szerinte 2022 áprilisára egyetlen kérdés maradt:

Fidesz vagy nem Fidesz.

„Mutassuk meg, hogy abból a gödörből, ahova az Orbán-kormány sodorta ezt az országot, a kijárat nem jobbra vagy balra van, hanem csak felfelé” – zárta beszédét Márki-Zay Péter, felszólítva miniszterelnök-jelölt társait, hogy csatlakozzanak hozzá, hogy mostantól nem egymással vetélkedve,

hanem egymás kezét megfogva mennek „csak felfelé”.

Az Andrássy úton, a Hősök terénél tartott eseményen felszólalt az előválasztás többi miniszterelnök-jelöltje is. Jakab Péter az összefogástés az ellenzéki szavazókat éltette, Fekete-Győr András szerint „történelmi momentum”, hogy a 2020 őszi ígéretüknek megfelelően sikerült 106 közös képviselő- és közös miniszterelnök-jelöltet kiállítaniuk, kiemelve a fiatalok szerepét. Dobrev Klára, aki az előválasztás második fordulójában alulmaradt Márki-Zay Péterrel szemben, arról beszélt, hogy nincs több széthúzás, üzengetés kirekesztés.

„Mi a DK-ban pontosan érezzük a felelősségünket és tudjuk a dolgunkat, azért vagyunk itt, mert győzni akarunk, veletek együtt”

– fogalmazott Dobrev Klára.

NYITÓKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek