Megtagadta a kormány az ukrán kérést, még védelmi felszerelést sem adunk

Szerző: Kósa András
2022.03.01. 16:35

Golyóálló mellényeket és védősisakot kértek az ukránok a magyar kormánytól, kategorikus elutasítás volt a válasz – tudta meg az Azonnali.

Megtagadta a kormány az ukrán kérést, még védelmi felszerelést sem adunk
„Átadtuk a magyar félnek a védelmi képességeink erősítésére vonatkozó igények listáját is. Ez egy nagyon széles lista, amely tartalmaz különböző kaliberű lőszereket, védősisakokat és golyóálló mellényeket, különböző katonai felszereléseket, beleértve a pilóta nélküli légi járművek elleni védekezési eszközöket, optikai megfigyelő eszközöket, digitális kommunikációs eszközöket, speciális egészségügyi járműveket és még sok mást. A listán szerepelnek a nem halálos katonai-technikai segítségnyújtás eszközei is: katonai élelmiszercsomagok, mobil konyhák, sátrak, hordozható víztisztító állomások, dízelgenerátorok”

– ezt mondta az Azonnalinak adott exkluzív interjújában Ljubov Nepop, Ukrajna Budapest nagykövete a múlt héten.

Azóta már az Európai Unió és több tagállam külön is széles körű támogatásáról biztosította az ukrán vezetést az orosz agresszióval szemben, ebbe már a fegyverszállítás is beletartozik. Nem csak tankelhárító rakétákat, de a legfrissebb, hétfői hír szerint akár (egyébként orosz gyártású) MiG-29-es vadászgépeket is küldhet az EU Ukrajnába.

Az egyetlen kivétel a magyar kormány, amely következetesen ellenáll az ukrán kéréseknek.

Mint az Azonnali megtudta, az ukrán kormány a héten ismét kérelemmel fordult a budapesti vezetéshez: védősisakokat és golyóálló mellényeket kértek, de kategorikus elutasítás volt a válasz. Magyar részről csak annyit közöltek, hogy

a harcokban megsebesült ukrán katonákat hozhatnak magyar kórházakba ápolni, egyelőre ennyi a hozzájárulásunk.

Vagyis magyar részről marad humanitárius segítségnyújtás, Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, azért nem tudunk katonai felszerelést küldeni, mert ami van, az a magyar hadseregnek kell. Az ügyben kerestük a külügyminisztériumot, de cikkünk megjelenésééig semmilyen választ nem kaptunk a kérdéseinkre.

Azt a kérdést is feltettük, hogy a kormány az orosz támadás után is fenntartja-e az álláspontját, hogy minden uniós és NATO-integrációt blokkol Ukrajna esetében. Korábban szintén az Azonnali írta meg, hogy a magyar kormány még ahhoz sem járult hozzá, hogy Ukrajna hozzáférést kapjon a Tallinban működő NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központjában (CCDCE) kezelt adatokhoz, pedig ez nagyon fontos lenne a védekezéshez. Választ erre a kérésünkre sem kaptunk.

Ugyanakkor Szijjártó Péter magyra külgazdasági és külügyminiszter március 1-jén bejelentette: Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását. Erről bővebben itt írtunk.

NYITÓKÉP: Pixabay

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek