Brüsszeli ötlet: oszlassák fel a NATO-t és alapítsák újra – Magyarország nélkül

Szerző: Kósa András
2022.07.01. 10:27

Dühös cikkben megy neki a madridi NATO-csúcs után magukat ünneplő politikusoknak a Politico brüsszeli lap.

Brüsszeli ötlet: oszlassák fel a NATO-t és alapítsák újra – Magyarország nélkül

„Hogy megmentsük a NATO-t előbb el kell pusztítani” – ezzel a címmel közöl vezércikket a madridi NATO csúcstalálkozó után a befolyásos brüsszeli lap, a Politico. A szerző, Matthew Karnitsching szerint a hadászatban létezik az a doktrína, hogy ha egy várost meg akarunk menteni attól, hogy az ellenség kezére jusson,

érdemesebb magunknak szétrombolni,

vagyis használhatatlanná tenni a számára.

Bár ez a hadtudományban egy roppant ellentmondásos elképzelés, de Matthew Karnitsching szerint a NATO esetében egyszerűen nincs más lehetőség, ha meg akarják őrizni működőképes védelmi szövetségnek. A szerző úgy véli, az, hogy Jens Stoltenberg és a tagállamok vezetői

együtt örömködtek az „egységen és hatékonyságon”

pusztán azért, mert sikerült egy közös nyilatkozatban a szervezetre leselkedő legnagyobb fenyegetéskként megnevezni Oroszországot, egyszerűen nevetséges eredménynek tekinthető.

Hiszen emellett a tagállamok egy része láthatóan nincs vele tisztában, hogy a második világháború óta a legnagyobb katonai konfliktus zajlik Európában aminek még csak megbecsülni sem lehet a végkimenetelét. Ehhez képest

mindenről beszélhetünk, csak egységes fellépésről nem:

egyes államok – például Nagy-Britannia, a baltiak, Lengyelország – aktívan segítenek Ukrajnának, mások fél szívvel, vagy egyáltalán nem.

Recep Tayyip Erdogan török elnök amellett, hogy odahaza már végletesen eltávolodott a demokratikus értékektől, minden létező alkalommal megzsarolja valamivel a szövetséget, mint tette ezt most is, amikor a finn-, és a svéd tagság támogatásáért cserébe elérte, hogy amerikai F-16-os vadászgépeket kapjon.

Miközben

„alig hiheti bárki is, hogy például csapatokat küldene a Balti államok megsegítésére, ha Oroszország esetleg megtámadná őket”.

A cikk ezután tér ki Magyarországra, Orbán Viktort úgy jellemezve, mint aki „erős ember szeretne lenni”, és aki a „magát szultánnak képzelő” Erdogannal együtt nem csak aláássa a NATO egységét, de a demokratikus értékek tagadásával egyenesen

gúnyt űz a szervezetből a puszta tagságával is.

Megkapják persze a németek is, akik az utolsó pillanatig kitartottak Putyin mellett és ma is fél szívvel támogatják Ukrajnát.

Matthew Karnitsching szerint nevetséges, hogy a NATO védelmi képességei még mindig Amerika hadseregén múlnak és mivel könnyen lehet, hogy Joe Bident nem választják újra elnöknek, ellenben jöhet egy izolacionista politikát folytató új amerikai elnök, a NATO európai tagállamai magukra maradhatnak a bajban.

Ebből a helyzetből pedig csak az jelenthet kiutat, ha

a szervezetet egyszerűen feloszlatják, majd újra alakítják:

de már azok nélkül az országok nélkül, amik vagy hátat fordítottak a demokratikus értékeknek, vagy potyautasként csak azt várják, hogy mások cselekedjenek – így a szerző végkövetkeztetése.

NYITÓKÉP: Miniszterelnok.hu

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek