Újabb sportoló disszidált Belaruszból

2022.02.09. 16:19

A mindössze 17 éves Daria Dolidovics sífutóként szeretett volna részt venni a téli olimpián, de a hatóság apja politikai nézetei miatt ezt ellehetetlenítette.

Újabb sportoló disszidált Belaruszból

Nem lát más lehetőséget karrierjének és életének folytatására Daria Dolidovics belarusz sífutó,

ezért családjával disszidált az országból, 

tudósít róla többek között a Reuters.

Dolidovics nagy reménységnek számított, hiszen mindössze 17 évesen lehetősége lett volna részt venni az olimpián, azonban a belarusz hatóságok már januárban ellehetetlenítették az indulását, miután őt és egy másik sífutót, Szvjetlana Andrijukot

azzal vádolták meg, hogy a 2020-as elcsalt elnökválasztáson Aljakszander Lukasenka helyett az ellenzéket támogatták.

A két sielőnek a Belarusz Síunió még decemberben deaktiválta a FIS-kódjait, amely egy a Nemzetközi Síszövetség (FIS) által kiadott egyéni azonosító szám, amire minden sportolónak szüksége van, ha a FIS által felügyelt hivatalos versenyen vesz részt. Így mindkettejüknek ki kellett hagyniuk egy sorsdöntő selejtezőt, ahol kiharcolhatták volna az olimpiai részvételt.

Dolidovics – akinek egyébként édesapja, Szergej Dolidovics is síelő volt és hét olimpián képviselte az országot – indulását

egyébként azért lehetetlenítették el a sportolónő szerint, mert apja részt vett a 2020-as elnökválasztás utáni kialakult spontán tüntetéseken.

Azonban, hogy lánya karrierjét ne lehetetlenítse el a rezsim, február 8-án bejelentették, hogy sikeresen elhagyták az országot és már Lengyelországban vannak.

Nincs ötkarikás játék disszidáns belarusz nélkül 

Dolidovics disszidálása egyébként nem példa nélküli: a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as olimpián is disszidált egy belarusz futó, Kriszcina Cimanouszkaja. Cimanouszkaja azért kényszerült elhagyni Belaruszt, mert az olimpia ideje alatt közösségi oldalain kritizálta az edzőit és a Belaruszt 27 éve vasmarokkal irányító Aljakszander Lukasenka fia által elnökölt Belarusz Olimpiai Bizottságot, amiért benevezték egy olyan távra és versenyszámra, amit életében nem gyakorolt.

Ahelyett, hogy a feldúlt futónővel az edzői leültek volna megbeszélni a történteket, felszólították, hogy 20 perce van összeszedni a cuccait, majd viszik a reptérre és visszaküldik Belaruszba,

Cimanouszkaja szerint egy edzője még azzal is megfenyegette, hogy ha nem így cselekedik, a következő hír a futó öngyilkosságáról fog szólni.

Azonban a futónő a reptéren egy rendőrhöz szaladt és segítséget kért tőle – később helyszínen tartózkodó civilek is a segítségére siettek, majd a Cseh Köztársaság és Lengyelország is menedékjogot ajánlott fel neki, végül Lengyelországba utazott, ahol egy sajtótájékoztatón elmondta, nagymamája kérésére disszidált, aki egy tíz másodperces telefonbeszélgetésben annyit mondott neki: „kérlek, ne gyere haza Belaruszba, nem biztonságos”.

Részben ez is lehetett az oka annak, hogy a mostani téli olimpiára a Belarusz Olimpiai Bizottság eleve úgy készült, hogy a sportolóival közölték: csak az általuk engedélyezett médiumokkal állhatnak szóba. 

Lukasenka rezsimje egyébként még 2020 augusztusában roppant meg, amikor az elcsalt elnökválasztás után spontán tüntetéseken követelték Lukasenka távozását, illetve a tiszta és fair választások megtartását. Ugyan sokáig úgy tűnt, hogy Lukasenka akár bele is bukhat az eseményekbe, azonban 2021 elejére már sikerült stabilizálni a hatalmát,

azóta pedig a rezsim már a csírájában elfojtja az ellenzéki kezdeményezéseket otthon.

Legutóbb például az elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjetlana Cihanouszkaja korábbi elnökjelölt férjét, Szergej Cihanouszkijt ítélték 18 év börtönbüntetésre, amiért illegális tüntetéseket szervezett és vett rajtuk részt – a belarusz törvények szerint csak a kampányidőszak alatt lehet politikai rendezvényeket tartani –, de az indulástól végül eltiltott Viktar Babarikát, illetve Cihanouszkaja szövetségesét, Maria Kalesznyikavát is börtönbe zárták.

A Viasna nevű emberi jogi szervezet szerint február 9-én 

Belaruszban jelenleg 1040 embert tartanak fogva jogtalanul, politikai okokra hivatkozva.

Ez százzal több, mint amit a mutató december 14-én, Cihanouszkij elítélésének napján mutatott és majdnem a duplája, mint mint ami nyáron volt: július 6-án a számláló még csak 534-en állt.

NYITÓKÉP: Aljakszandr Lukasenka még 2021 decemberében Szentpéterváron. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek