Elvették a belarusz futót hazakényszeríteni akaró edzők olimpiai akkreditációját

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.06. 08:51

A két edzőnek így távoznia kellett az olimpiai faluból, ügyüket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi bizottsága vizsgálja.

Elvették a belarusz futót hazakényszeríteni akaró edzők olimpiai akkreditációját

„Ideiglenes intézkedésként (…) a Belarusz Olimpiai Bizottság még Tokióban tartózkodó sportolóinak jóléte érdekében” úgy döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy

elveszik annak a két belarusz edzőnek az olimpiai akkreditációját, akik a vádak szerint megpróbálták rákényszeríteni arra a 24 éves belarusz futót, Kriszcina Cimanouszkaját, hogy elhagyja Tokiót, és hazamenjen Belaruszba

– a hivatalos belarusz álláspont szerint a futó lelki állapota miatt.

Mint ismeretes, ez végül nem történt meg: szerdán már épségben megérkezett Belarusz helyett Lengyelországba a sportoló. A futót azután akarták hazareptetni, hogy közösségi oldalain kritizálta edzőit, illetve a Belaruszt 26 éve vasmarokkal irányító Alekszander Lukasenka fia által elnökölt Belarusz Olimpiai Bizottságot, amiért több belarusz futónak nem csinálták meg időben a doppingtesztjét, ezért nem utazhattak ki Japánba az ötkarikás játékokra.

Emiatt Cimanouszkajának kellett volna elindulni a 4x400 méteres váltón, miközben ő csak az egyéni 100 és 200 méteres számokra készült fel, és életében nem futott váltón. A 24 éves futó ezzel elégedetlen volt, ennek hangot is adott, amiért az edzői vasárnap felszólították, hogy azonnal utazzon haza Belaruszba.

Cimanouszkaja azonban a repülőre nem volt hajlandó felszállni, a japán rendőrségtől kért segítséget, és végül a lengyelek által felajánlott menedékjogot fogadta el – Varsóban már azt is elmondta egy sajtótájékoztatón, hogy a reptérre menet döntötte el, hogy disszidálni fog.

Cimanouszkaja állítása szerint azon a vasárnapon két edzője jött be a szobájába, hogy felszólítsák a távozásra –

egyikük állítólag meg is fenyegette, hogyha nem száll fel a Belaruszba tartó gépre, akkor valószínűleg a következő hír a futó öngyilkosságáról fog szólni.

Ezt a két edzőt, Artur Shimakat és Yury Maisevichet fosztotta most meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az olimpiai akkreditációjuktól, akiknek már – a szervezet tájékoztatása szerint – el is kellett hagyniuk az olimpiai falut.

Mint azt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság írja: Cimanouszkaja esetének kivizsgálására fegyelmi bizottságot hoztak létre, ahol mindkét edzőnek lehetőséget fognak kínálni álláspontjuk elmondására.

NYITÓKÉP: Syced / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek