Nem nyilatkozhatnak akárkinek a belarusz olimpikonok Pekingben

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.31. 09:09

Belarusz tanult a nyári olimpiából, a téli olimpiára kiküldött sportolóik csak a hazai olimpiai bizottság által akkreditált sajtóval állhatnak szóba.

Nem nyilatkozhatnak akárkinek a belarusz olimpikonok Pekingben

Csakis a belarusz Nemzeti Olimpiai Bizottság által akkreditált sajtótermékek képviselőinek nyilatkozhatnak a pekingi Téli Olimpiai Játékokon részt vevő belarusz olimpiai csapat tagjai

írja egy orosz tévé értesülésére hivatkozva a lengyel köztévé belarusz nyelvű csatornája, a Belsat.

A belarusz NOB valószínűleg tanult Kriszcina Cimanovszkaja atléta esetéből, amiből hatalmas médiafigyelem övezte nemzetközi botrány lett nyáron.

A tokiói nyári olimpián Cimanovszkaja még csak nem is a belarusz rezsimet bírálta, csupán az edzőire panaszkodott nyilvánosan, mert azok egy olyan számban is el akarták indítani, amire nem készült.

Erre a belarusz NOB haza parancsolta és meg is próbálta az akarata ellenére hazaszállítani, sőt az atléta szerint halálosan meg is fenyegette,

de Cimanovszkaja segítséget kért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, végül a japán hatóságok segítségével és Lengyelország támogatásával Varsóba utazott. A belarusz NOB vezetője egyébként az országot vasmarokkal irányító, Európa utolsó diktátorának nevezett Aljakszandr Lukasenka legidősebb fia, Viktar Lukasenka.

A Belsat szerint emiatt kevésbé valószínű valószínű, hogy a nyárinál egyébként is kisebb létszámú téli olimpiai csapat tagja között akad valaki, aki valamilyen formában nyilvános kritikát fogalmaz majd meg Pekingben akár a belarusz NOB, akár Lukasenka rezsimje ellen, de nem is tartja teljesen kizártnak.

Nem ez az egyetlen ügy sajnos, ami tovább politizálja az amúgy is nagyon átpolitizált és nagyon drága sporteseményt: Ukrajna azt tiltotta meg a sportolóinak, hogy közösen pózoljanak orosz versenyzőkkel.

NYITÓKÉP: A belarusz téli olimpiai csapat formaruhájának bemutatója 2021 decemberében. Национальный олимпийский комитет Республики Беларусь / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek