A reptérre menet döntötte el a belarusz futó, hogy disszidálni fog

2021.08.05. 20:14

Varsóban tartott sajtótájékoztatót Kriszcina Cimanouszkaja, a disszidált belarusz futó. A 24 éves atléta elmesélte, hogy őt soha sem érdekelte a politika és nagymamája kérésére döntött úgy, hogy nem fog hazautazni Belaruszba.

A reptérre menet döntötte el a belarusz futó, hogy disszidálni fog

Szerdán épségben megérkezett Lengyelországba Kriszcina Cimanouszkaja, az a belarusz olimpiai futó, akit edzői akarata ellenére akartak hazatoloncolni a tokiói olimpiáról. A futót az edzői még vasárnap este szólították fel, hogy szedje össze a holmijait, mert indulnak a reptérre, hogy hazaküldjék Belaruszba.

A futót azután akarták hazareptetni, miután közösségi oldalain kritizálta edzőit, illetve a Belaruszt 26 éve vasmarokkal irányító Alekszander Lukasenka fia által elnökölt Belarusz Olimpiai Bizottságot,

amiért több belarusz futónak nem csinálták meg időben a doppingtesztjét, ezért nem utazhattak ki Japánba az ötkarikás játékokra. Emiatt végül Cimanouszkajának kellett volna elindulni a 4x400 méteres váltón, miközben ő csak az egyéni 100 és 200 méteres számokra készült fel, életében nem futott váltón. A 24 éves futó ezzel elégedetlen volt és ennek adott hangot, amiért az edzői felszólították, hogy azonnal utazzon haza Belaruszba. 

Egy edzője állítólag meg is fenyegette, hogyha nem száll fel a gépre, akkor valószínűleg a következő hír a futó öngyilkosságáról fog szólni.

A futó azonban a repülőre nem volt hajlandó felszállni, a japán rendőrségtől kért segítséget, és az éjszakát a reptéren töltötte, míg másnap a csehek és a lengyelek is menedékjogot ajánlottak fel a belarusz atlétának, aki végül a lengyelekét fogadta el és csütörtökön már Varsóban tartott sajtótájékoztatót.

Nagymamája kérésére disszidált

Csütörtökön immáron Varsóban tartott sajtótájékoztatót a 24 éves futó, ahol először diplomatikusan megköszönte a japán hatóságoknak, illetve Lengyelországnak a segítséget, majd elmesélte, hogy soha sem érdekelte a politika, ő Tokióba is azért utazott, hogy hazáját képviselve érmeket nyerhessen.

„Mindig is távol álltam a politikától, még levelet sem írtam vagy tüntetésre sem mentem. Soha nem mondtam semmit a belarusz kormányról” – kezdte beszédét a sportoló, aki ezután rátért arra, hogy a tavalyi elnökválasztás után kialakult hatalmas tüntetésekkel sem foglalkozott, mert csak az olimpiára koncentrált.

 A Reuters kérdésére azt is elmondta, hogy nagymamája telefonhívása után döntött úgy, hogy disszidálni fog.

„A nagymamám felhívott, amikor épp a repülőtérre szállítottak. Szó szerint csak 10 másodpercem volt. Felhívott, csak annyit mondott nekem, hogy »kérlek, ne gyere vissza Belaruszba, nem biztonságos”, aztán lerakta”

– számol be élményeiről a sportoló, aki hozzátette, hogy később vissza szeretne térni hazájába.

Cimanouszkaja arról is mesélt, mi történt pontosan a hotelben, illetve a reptéren. A futónak az edzői azt mondták, hogy nem az ő döntésük, hogy hazaküldik, hanem az „feljebbről jött”, ők csak azt végrehajták. Összesen 40 perce volt, hogy összeszedje a holmijait, miközben másnap a 200 méteres futás egyik előfutamán lett volna hivatalos. 

Cimanouszkaja szerint a reptéren az edzőket meglepte, hogy a rendőrök segítségét kérte,

akik végül őrizték, amíg el nem szállították a tokiói lengyel nagykövetségre.

„Nem számítottak arra, hogy odamegyek a rendőrökhöz. Azt hitték, hogy nem merünk megmozdulni, hogy félünk beszélni, és félünk, hogy elmondjuk az igazságot az egész világnak, de én nem félek”

– mesélte a futó.

A futó ezenkívül arról is beszélt, hogy reméli minél hamarabb véget ér életének ez a „viharos időszaka”, és folytathatja majd karrierjét – amit egyébként a lengyel külügyminiszter megígért neki.

Férje azután szökött át Ukrajnába, hogy Cimanouszkaja nem volt hajlandó felszállni a gépre, de Lengyelországtól ő is menedék jogot kapott.

Az ügye miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomozást rendelt el.

NYITÓKÉP: Paweł Milewski / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek