Trump még legalább két évig nem térhet vissza a Facebookra

2021.06.05. 10:05

Vajon Facebookon fogja bejelenteni, ha elindul a 2024-es elnökválasztáson?

Trump még legalább két évig nem térhet vissza a Facebookra

Még legalább két évig nem engedik vissza Donald Trumpot az egyik legnagyobb közösségi médiára, a Facebookra – számol be róla a Politico.

A Facebook péntek este jelentette be, hogy felülvizsgálták az eddig határozatlan időre szóló felfüggesztését a korábbi amerikai elnöknek, akit még januárban azért tiltottak ki a közösségi médiumokról, mert nem volt hajlandó elfogadni a november 20-i vereségét Joe Bidennel szemben, és a korábbi elnök azt állította, hogy a választást valójában ő nyerte meg, azonban a demokraták azt elcsalták. A Facebook felügyelőbizottsága még korábban úgy látta, az oldal felhasználási szabályzata nem engedi meg a határozatlan idejű felfüggesztést, ezért még májusban arról döntöttek, hogy féléven belül végleges döntést hoznak a korábbi elnök felfüggesztéséről.

Trumpot még azért függesztették fel januárban, mert a hazugságai oda vezettek, hogy rajongói január 6-án megtámadták az amerikai törvényhozás, a Kapitólium épületét,

amikor a Képviselőház és a Szenátus épp közös ülést tartott, hogy szentesítsék a november 20-i választások eredményét. Trump erre a napra tüntetést szervezett Washingtonba, amire országszerte érkeztek rajongói. Még korábban úgy hirdette Twitter-fiókján a tüntetést, hogy „be there, it will be wild!”, azaz „gyere el, vad lesz!”.

A január 6-i tüntetésen megismételte korábbi állításait, miszerint a választásokat ő nyerte meg, és valójában a győzelmet ellopták tőle, ezért arra kérte az összegyűlt rajongóitól, hogy menjenek a Kapitólium épülete elé, hogy ezzel helyezzenek nyomást a megválasztott képviselőkre és szenátorokra, hogy ne szentesítsék a szerinte elcsalt választás eredményeit.

A tüntetés végül a Kapitólium ostromába csapott, a Trump-szimpatizánsok ellepték a törvényhozás épületét, ahol többek között azt kiabálták, hogy akasszák fel Trump alelnökét, Mike Pence-t, illetve a Szenátus ülésező termébe és a képviselők irodáiba is eljutottak, ahol többek között dokumentumokat fotóztak le, de ezenkívül megrongálták az épületet, illetve sok mozdítható dolgot eltulajdonítottak, például a Képviselőház demokrata házelnökének, Nancy Pelosinak a sajtótájékoztatóin használt pódiumát is.

Az ostrom következtében hatan vesztették életüket, köztük két rendőr, akik közül az egyik az események után követett el öngyilkosságot.

Trumpot a Kapitólium ostroma után szinte az összes közösségi médiáról határozatlan időre felfüggesztették, egyedül a „konzervatív Twitter”, a Parleren maradt fent az elnök, viszont az Amazon az események után pár nappal lekapcsolta a felület szervereit, de a Google és az Apple is elérhetetlenné tette a telefonjain – utóbbi csak május 17-én engedte vissza az App Store-ra, miután a Parler ígéretet tett, hogy fellépnek a gyűlöletbeszéd ellen.

A Facebook most azt ígérte, Trump leghamarabb 2023-ban térhet vissza az oldalra, ugyanakkor a Mark Zuckerberg által alapított oldal előre jelezte:

amennyiben Trump 2023-ban még mindig veszélyt jelent, és továbbra is megszegi a közösségi oldal szabályait, akkor újabb szankciókat szabhatnak ki rá

– azonban, hogy ezek pontosan mik lennének, nem írtak az erről szóló blogposztban. Ugyanakkor azt írták, hogy az elkövetkezendő két év elegendő lesz a Facebook felügyelőbizottságának, hogy eldöntsék: visszaengedjék-e a korábbi elnököt vagy sem.

Trump egyébként a héten jelentette be, hogy a korábban még új közösségi médiának beharangozott, ám végül csak blogként működő oldalát felfüggeszti, arra nem készít új tartalmat. Arról, hogy Donald Trump miként hat a Republikánus Pártra, és személye miként feszíti szét a pártot a klasszikus republikánusok és a trumpista képviselők között, korábban itt, itt és itt írtunk bővebben.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek