+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. január 8. péntek, 14:15
Jelenleg úgy tűnik, hogy néhány amerikai milliárdos simán. Zuckerbergék most épp jól döntöttek, de az, hogy ezt megtehetik, legalább akkora bajt jelez, mint a sámán a Kapitóliumban.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Amerikában szerdán megtörtént, ami néhány hónapja még elképzelhetetlen lett volna: trumpista tüntetők törtek be a Kapitólium épületébe, hogy az Egyesült Államok Kongresszusának üléstermeiben sámánnak, Frédinek és Béninek öltözött összeeszküvés-hívők és szefósok szaladgáljanak néhány órán keresztül.

 

Öt ember meghalt – egy nőt a Kapitóliumot védő rendőrök lőttek le, az összecsapás során szenvedett sérülésekben csütörtökön egy rendőr is életét vesztette, két tüntető sztrókban és szívrohamban a helyszínen, egy pedig tisztázatlan körülmények között halt meg.

 

A felelős Donald Trump, aki aznap korábban – hosszú hónapok polgárháborús uszítása, és gyakorlatilag az összes demokratikus intézmény legitimitásának következetes aláásása után – arra biztatta támogatói tömegét, hogy vonuljanak a Kapitóliumhoz.

 

„Gyengeséggel soha nem szerezhetitek vissza az országunkat. Erőt kell mutatnotok”

 

– mondta Trump a dühös tömegnek, akiket korábban hosszú heteken keresztül azzal tüzelt, hogy a demokraták elcsalták a demokrata Joe Biden által megnyert elnökválasztást.

 

A szerdai események miatt a Twitter 12 órára, a Facebook meghatározatlan ideig, de legalább két hétig, Joe Biden elnökségének kezdetéig eltiltotta Trumpot a posztolástól.

 

A döntés az amerikai demokrácia szempontjából helyes –

 

az viszont, hogy Mark Zuckerberg és Jack Dorsey magánemberek ezt tulajdonképpen saját hatáskörben megtehetik, nagyon veszélyes.

 

Zuckerberg a döntés indoklását királyi többessel vezeti fel – mi a Facebooknál így, mi a Facebooknál úgy –, de a bejegyzésből nem lehet tudni, csak sejteni, hogy a döntés mögött pontosan ki vagy kik állnak.

 

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining...

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, January 7, 2021

 

Zuckerberg 2019-ben kiszivárgott, belső megbeszéléseken elhangzott mondataiból ugyanis világos: a Facebook elnök-vezérigazgatója (aki egyébként 57,9 százalékos szavazati többséggel rendelkezik az igazgatótanácsban) teljes kontrollt gyakorol a mammutcég ügyei fölött, és szerinte ez jól is van így. A végső döntés ebben az ügyben is egészen biztosan az övé volt. Lehet menni a Facebook „alkotmánybíróságához” felülvizsgálatra, aztán ők majd döntenek valahogy.

 

Aztán ott van Jack Dorsey, a Twitter alapítója és vezérigazgatója – az ő platformja csak 12 órára tiltotta le Trumpot, akinek a fiókját azóta visszaállították –, akit éppen amerikai celebek győzködnek, hogy kövesse Zuckerberg példáját, és tiltsa le az elnököt a békés átmenet végéig.

 

Jelenleg két amerikai milliárdos dönti el, hogy az amerikai elnök kommunikálhat-e közvetlenül az amerikai néppel.

 

Ha úgy döntenek, Trumpnak maradnak a sajtóközlemények, a televíziók és az alternatív csatornák – azaz a 21. században az elsüllyedés az információs zajban és a teljes eljelentéktelenedés. Ha úgy döntenek – hiszen akár így is dönthettek volna –, az elnök szabadon és tetszőleges módon szíthatja tovább a Kapitóliumot ostromlókat. De Dorsey-nak és Zuckerbergnek most éppen nem ilyen kedve volt.

 

Ha Joe Bident valóban érdekli az amerikai demokrácia jövője, akkor sürgősen elgondolkozik majd azon, hogyan lehet ezt a hatalmat kivenni a Zuckerberghez és Dorsey-hoz hasonló milliárdosok kezéből. Az önszabályozás nem fog működni –

 

ekkora hatalomról önként nem mond le az ember, még akkor sem, ha néha tíz napig csendben meditál Burmában, vagy ugyanazt a szürke pólót viseli napról napra.

 

Olvasnál még Szűcs Donáttól? Itt megteheted. Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás