A Hundub ügyvezetője nem tiltotta volna le Trumpot, ha neki kellett volna erről döntenie

2021.01.09. 16:35

Miután az amerikai elnököt letiltotta a Facebook és a Twitter, kíváncsiak lettünk, hogy mit tett volna a magyar Hundub.

A Hundub ügyvezetője nem tiltotta volna le Trumpot, ha neki kellett volna erről döntenie

Miután Amerikában Trump-párti tüntetők megostromolták az amerikai demokrácia fellegvárát, a Kapitóliumot, a főbb közösségi oldalak (a Facebook és a Twitter) letiltották Donald Trump amerikai elnököt – annak az eseményekben játszott felelősségére hivatkozva. Trump ugyanis a novemberi elnökválasztás eredménye óta tüzelte szimpatizánsait az eredmények el nem ismerése érdekében, szerdán pedig egy gyűlésen még azt is mondta, hogy:

„Gyengeséggel soha nem szerezhetitek vissza az országunkat. Erőt kell mutatnotok.”

Az elnök letiltása a közösségi média szerepét ismét előtérbe tolta, annak árnyoldalaival együtt, vagyis konkrétan azzal kapcsolatban, hogy dönthet-e egyetlen ember arról, hogy elhallgattat másokat?

Az Azonnali korábban beszámolt arról is, hogy a magyar kibertérben új közösségi oldal, a kétes üzleti hátterű Hundub jelent meg. Az amerikai eseményekkel és az elnök letiltásával kapcsolatban megkerestük a Facebookra kísétetiesen hasonlító felhasználói felülettel rendelkező Hundub ügyvezetőjét, Pál Csabát. Pál elmondta, hogy hipotetikus esetben, ha

ő lett volna a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg helyében, nem tiltotta volna le Trump fiókját.

Mégpedig azért, mert „nem nekem van jogom ítélkezni bárki felett”. Az ügyvezető elmondása szerint attól függetlenül, hogy ők kezelik az oldalt, és elviekben ők döntenek arról, hogy tiltanak-e valakit, ezt nem morális ítélkezés alapján teszik, hanem csak akkor, ha egyértelmű törvénysértést tapasztalnak, valamint „ha szólnak a hatóságok, hogy az illető törvényt sértett”.

Pál még azt is hozzátette, hogy a Hundub üzemeltetőinek nem tartozik a jogkörébe, hogy bárkiről is megállapítsák, hogy bűnös vagy ártatlan egy adott helyzetben – jelen esetben így Trump felelősségét sem lenne tisztjük megítélni. Az ügyvezető viszont hozzátette, hogy ha olyan esetet észlelnek, hogy egy felhasználó erőszakra buzdít egy posztban – „azt írja, hogy valakit agyon kell verni” –, azt a bejegyzést automatikusan törlik.

„Ez a Büntető törvénykönyvbe ütközik, felbujtásnak minősül” – zárta beszélgetésünket Pál Csaba.

FYI: Kísérleti céllal az Azonnali Hundub-oldalát is elindítottuk.

NYITÓKÉP: Donald Trump feltehetően kamu Hundub-oldala

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek