+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. január 9. szombat, 16:35
Miután az amerikai elnököt letiltotta a Facebook és a Twitter, kíváncsiak lettünk, hogy mit tett volna a magyar Hundub.

Miután Amerikában Trump-párti tüntetők megostromolták az amerikai demokrácia fellegvárát, a Kapitóliumot, a főbb közösségi oldalak (a Facebook és a Twitter) letiltották Donald Trump amerikai elnököt – annak az eseményekben játszott felelősségére hivatkozva. Trump ugyanis a novemberi elnökválasztás eredménye óta tüzelte szimpatizánsait az eredmények el nem ismerése érdekében, szerdán pedig egy gyűlésen még azt is mondta, hogy:

 

„Gyengeséggel soha nem szerezhetitek vissza az országunkat. Erőt kell mutatnotok.”

 

Az elnök letiltása a közösségi média szerepét ismét előtérbe tolta, annak árnyoldalaival együtt, vagyis konkrétan azzal kapcsolatban, hogy dönthet-e egyetlen ember arról, hogy elhallgattat másokat?

 

Az Azonnali korábban beszámolt arról is, hogy a magyar kibertérben új közösségi oldal, a kétes üzleti hátterű Hundub jelent meg. Az amerikai eseményekkel és az elnök letiltásával kapcsolatban megkerestük a Facebookra kísétetiesen hasonlító felhasználói felülettel rendelkező Hundub ügyvezetőjét, Pál Csabát. Pál elmondta, hogy hipotetikus esetben, ha

 

ő lett volna a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg helyében, nem tiltotta volna le Trump fiókját.

 

Mégpedig azért, mert „nem nekem van jogom ítélkezni bárki felett”. Az ügyvezető elmondása szerint attól függetlenül, hogy ők kezelik az oldalt, és elviekben ők döntenek arról, hogy tiltanak-e valakit, ezt nem morális ítélkezés alapján teszik, hanem csak akkor, ha egyértelmű törvénysértést tapasztalnak, valamint „ha szólnak a hatóságok, hogy az illető törvényt sértett”.

 

Pál még azt is hozzátette, hogy a Hundub üzemeltetőinek nem tartozik a jogkörébe, hogy bárkiről is megállapítsák, hogy bűnös vagy ártatlan egy adott helyzetben – jelen esetben így Trump felelősségét sem lenne tisztjük megítélni. Az ügyvezető viszont hozzátette, hogy ha olyan esetet észlelnek, hogy egy felhasználó erőszakra buzdít egy posztban – „azt írja, hogy valakit agyon kell verni” –, azt a bejegyzést automatikusan törlik.

 

„Ez a Büntető törvénykönyvbe ütközik, felbujtásnak minősül” – zárta beszélgetésünket Pál Csaba.

 

FYI: Kísérleti céllal az Azonnali Hundub-oldalát is elindítottuk.

 

NYITÓKÉP: Donald Trump feltehetően kamu Hundub-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás