+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. november 5. csütörtök, 08:32
Annak ellenére, hogy hat csatatérállamban még nincs végeredmény, és a következő elnök személye is kétséges, az Amazon-Google-Facebook trió nagyon jól járt ezzel az eredménnyel, bárki is vezeti majd az Egyesült Államokat. Mutatjuk, hogy miért!

November 3-án tartották az amerikai választásokat, ahol az elnök mellett a szenátus harmadáról, illetve a Képviselőház összes tagjáról is döntöttek a választók. Ugyan hivatalos végeredmények még nincsenek, de úgy tűnik, hogy

 

a Kongresszus továbbra is megosztott marad,

 

hiszen a demokraták megtartották a többségüket a Kongresszus alsóházában, a Képviselőházban, a republikánusok pedig a Szenátusban.

 

Hiába ölt nagyon sok pénzt és energiát a Demokrata Párt abba, hogy megfordítsák a Szenátust is, de ez nem sikerült: Dél-Karolinában például nem sikerült legyőzni a Trumphoz hűséges Lindsey Graham-et, annak ellenére, hogy a demokrata jelölt, Jamie Harrison 35 millió dollárral többet gyűjtött össze, és 45,5 millió dollárral többet is költött Grahamnél a kampányra.

 

De ugyanúgy újraválasztották a Szenátus republikánus frakciójának vezetőjét, Mitch McConnellt is Kentuckyban, aki ezzel már a hetedik szenátori ciklusát kezdi majd meg 2021 januárjában. McConnell szintén hűséges Trumphoz, legtöbbször kiáll az elnök mellett, és az ő vezetése alatt a republikánus szenátorok általában összezárnak.

 

Az impeachment-eljárásnál is McConnell vezetésével zártak össze a republikánus szenátorok Trump érdekében, illetve Trump legfelsőbb bírósági jelöltjét, Amy Coney Barrett is megszavazták a választások előtt rövid idővel.

 

Így a demokraták hiába tartották meg a Képviselőházban a többségüket,

 

mivel McConnell és a republikánus többség is marad a Szenátusban, ezért a törvényhozás nem tud majd normálisan működni – függetlenül attól, hogy ki lesz az elnök.

 

Végeredmény még nincs, de a techvállalatok már győztek

 

McConnell már 2015 óta vezeti a Szenátust, amikor a félidős választásoknál a republikánusok kilenc szenátori helyet szereztek, megfosztva ezzel a demokratákat a többségüktől a felsőházban.

 

McConnell azért kulcsfigura, mert már Obama elnöksége alatt is büszke volt arra, hogy a demokraták törvényjavaslatait visszatartotta a Szenátusban,

 

hiszen a szenátusi többség vezetőjeként ő dönt arról, hogy milyen törvényjavaslatokról tárgyal és szavaz a Szenátus.

 

Ez 2018 után sem változott, amikor a demokraták ismét többségbe kerültek a Képviselőházban, de a Szenátus maradt republikánus – a Képviselőház által megszavazott törvényekkel innentől kezdve egyszerűen nem is foglalkozott a Szenátus. McConnell idén februárban egy interjúban elárulta, hogy két év alatt 398 olyan törvényjavaslatot blokkolt, amiket a Képviselőház már megszavazott.

 

Azzal, hogy a Kongresszus továbbra is megosztott marad, McConnell továbbra is vissza fog tartani olyan törvényjavaslatokat a Szenátusban, amiket a demokrata többségű Képviselőház elfogad.

 

Ennek pedig leginkább a techvállalatok örülhetnek, hiszen a demokraták közül sokan szabályozni szeretnék a monopolisztikus helyzetbe került techcégeket, elsősorban az Amazont, a Google-t és a Facebookot. Ők úgy vélik, hogy a szabad piacra károsan hat, ha egy adott piaci szegmensben monopóliumként működő cég erejét kihasználva ellehetetleníti a riválisait.

 

Az elmúlt években emiatt több meghallgatást is tartottak a Képviselőházban, egyszer Mark Zuckenberget is meghallgatták, hogy a Facebook hogyan készül a 2020-as választásokra, hogy ne ismétlődjenek meg azok az orosz dezinformációs kísérletek, amik a 2016-os választást részben jellemezték. Mivel azonban a Kongresszus megosztott lesz, ha a Képviselőház el is fogadna egy törvényt, ami a nagy techcégek szabályozná, a Szenátusban vélhetőleg még vitázni sem fognak róla, átmenni pedig biztosan nem fog a javaslat.

 

Erre a tőzsde már reagált is:

 

a választások másnapján a Google és az Amazon részvényei 6-6 százalékkal, az Apple részvényei 4 százalékkal, míg a Facebook részvényei 7 százalékkal emelkedtek.

 

A YahooNewsnak több szakértő is megszólalt. Szerintük a megosztott Kongresszus jó hír a techvállatok számára, hiszen így biztosan nem fogadnak el olyan törvényeket, amelyek szabályoznák az iparág nagy szereplőit – ráadásul ha Joe Biden fog győzni, akkor szigorúbb fellépés jöhet koronavírus-járvány ellen,

 

a kijárási korlátozások bevezetéséből pedig a techóriások már korábban is hatalmasat profitáltak.

 

NYITÓKÉP: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója egy konferencián. FORRÁS: JD Lasica / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás