+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. november 5. csütörtök, 08:32
Annak ellenére, hogy hat csatatérállamban még nincs végeredmény, és a következő elnök személye is kétséges, az Amazon-Google-Facebook trió nagyon jól járt ezzel az eredménnyel, bárki is vezeti majd az Egyesült Államokat. Mutatjuk, hogy miért!

November 3-án tartották az amerikai választásokat, ahol az elnök mellett a szenátus harmadáról, illetve a Képviselőház összes tagjáról is döntöttek a választók. Ugyan hivatalos végeredmények még nincsenek, de úgy tűnik, hogy

 

a Kongresszus továbbra is megosztott marad,

 

hiszen a demokraták megtartották a többségüket a Kongresszus alsóházában, a Képviselőházban, a republikánusok pedig a Szenátusban.

 

Hiába ölt nagyon sok pénzt és energiát a Demokrata Párt abba, hogy megfordítsák a Szenátust is, de ez nem sikerült: Dél-Karolinában például nem sikerült legyőzni a Trumphoz hűséges Lindsey Graham-et, annak ellenére, hogy a demokrata jelölt, Jamie Harrison 35 millió dollárral többet gyűjtött össze, és 45,5 millió dollárral többet is költött Grahamnél a kampányra.

 

De ugyanúgy újraválasztották a Szenátus republikánus frakciójának vezetőjét, Mitch McConnellt is Kentuckyban, aki ezzel már a hetedik szenátori ciklusát kezdi majd meg 2021 januárjában. McConnell szintén hűséges Trumphoz, legtöbbször kiáll az elnök mellett, és az ő vezetése alatt a republikánus szenátorok általában összezárnak.

 

Az impeachment-eljárásnál is McConnell vezetésével zártak össze a republikánus szenátorok Trump érdekében, illetve Trump legfelsőbb bírósági jelöltjét, Amy Coney Barrett is megszavazták a választások előtt rövid idővel.

 

Így a demokraták hiába tartották meg a Képviselőházban a többségüket,

 

mivel McConnell és a republikánus többség is marad a Szenátusban, ezért a törvényhozás nem tud majd normálisan működni – függetlenül attól, hogy ki lesz az elnök.

 

Végeredmény még nincs, de a techvállalatok már győztek

 

McConnell már 2015 óta vezeti a Szenátust, amikor a félidős választásoknál a republikánusok kilenc szenátori helyet szereztek, megfosztva ezzel a demokratákat a többségüktől a felsőházban.

 

McConnell azért kulcsfigura, mert már Obama elnöksége alatt is büszke volt arra, hogy a demokraták törvényjavaslatait visszatartotta a Szenátusban,

 

hiszen a szenátusi többség vezetőjeként ő dönt arról, hogy milyen törvényjavaslatokról tárgyal és szavaz a Szenátus.

 

Ez 2018 után sem változott, amikor a demokraták ismét többségbe kerültek a Képviselőházban, de a Szenátus maradt republikánus – a Képviselőház által megszavazott törvényekkel innentől kezdve egyszerűen nem is foglalkozott a Szenátus. McConnell idén februárban egy interjúban elárulta, hogy két év alatt 398 olyan törvényjavaslatot blokkolt, amiket a Képviselőház már megszavazott.

 

Azzal, hogy a Kongresszus továbbra is megosztott marad, McConnell továbbra is vissza fog tartani olyan törvényjavaslatokat a Szenátusban, amiket a demokrata többségű Képviselőház elfogad.

 

Ennek pedig leginkább a techvállalatok örülhetnek, hiszen a demokraták közül sokan szabályozni szeretnék a monopolisztikus helyzetbe került techcégeket, elsősorban az Amazont, a Google-t és a Facebookot. Ők úgy vélik, hogy a szabad piacra károsan hat, ha egy adott piaci szegmensben monopóliumként működő cég erejét kihasználva ellehetetleníti a riválisait.

 

Az elmúlt években emiatt több meghallgatást is tartottak a Képviselőházban, egyszer Mark Zuckenberget is meghallgatták, hogy a Facebook hogyan készül a 2020-as választásokra, hogy ne ismétlődjenek meg azok az orosz dezinformációs kísérletek, amik a 2016-os választást részben jellemezték. Mivel azonban a Kongresszus megosztott lesz, ha a Képviselőház el is fogadna egy törvényt, ami a nagy techcégek szabályozná, a Szenátusban vélhetőleg még vitázni sem fognak róla, átmenni pedig biztosan nem fog a javaslat.

 

Erre a tőzsde már reagált is:

 

a választások másnapján a Google és az Amazon részvényei 6-6 százalékkal, az Apple részvényei 4 százalékkal, míg a Facebook részvényei 7 százalékkal emelkedtek.

 

A YahooNewsnak több szakértő is megszólalt. Szerintük a megosztott Kongresszus jó hír a techvállatok számára, hiszen így biztosan nem fogadnak el olyan törvényeket, amelyek szabályoznák az iparág nagy szereplőit – ráadásul ha Joe Biden fog győzni, akkor szigorúbb fellépés jöhet koronavírus-járvány ellen,

 

a kijárási korlátozások bevezetéséből pedig a techóriások már korábban is hatalmasat profitáltak.

 

NYITÓKÉP: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója egy konferencián. FORRÁS: JD Lasica / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás