Hogyan fogjuk megtudni, hogy ki nyerte az amerikai választásokat?

2020.11.05. 14:05

A jelenlegi állás szerint Bidennek 253, Trumpnak pedig 214 elektori szavazata van. De hogyan nyerhetnek még a jelöltek, és leghamarabb mikor fogjuk megtudni, ki a győztes? Elmagyarázzuk!

Hogyan fogjuk megtudni, hogy ki nyerte az amerikai választásokat?

November 3-án tartották az amerikai elnökválasztást, ahol az inkumbens Donald Trumpot Obama korábbi alelnöke, Joe Biden hívta ki. A választás több szempontból is történelmi: egyrészt ennyien még soha nem szavaztak amerikai választáson az elmúlt száz évben, másrészről pedig az államok viszonylag jól oldották meg a hatalmas mennységű levélszavazat által okozott nehézségeket.

De hogyan nyerhet jelenlegi állás szerint a két jelölt?

A billegő államok még mindig billegnek

Miután a választás másnapján Biden megnyerte Wisconsint (10 elektori szavazat) kevesebb mint 20 ezer (!) szavazatnyi különbséggel, és Michiganben (16 elektori szavazat) is őt kiáltotta ki győztesnek az összes fontosabb médium (Fox News, ABC, NBC, New York Times, Guardian), így Bidennek jelenleg 248 biztos elektori szavazata van, míg Trumpnak 214.

Az alábbi államok maradtak még versenyben.

+ Arizona (11 elektori szavazat)

Ugyan Arizonában már többek között a Fox News is elkönyvelte Bident győztesnek – 2016-ban Donald Trump győzött közel 90 ezer szavazattal –, még egyáltalán nem lefutott a mérkőzés, hiszen ellentétben a többi állammal,

Arizonában a levélszavazatok egy része a republikánus elnökjelöltnek kedvez.

Jelenleg Biden 69 ezer szavazattal vezet, viszont még 4 megyében nem számolták meg az összes szavazatot: 3 vidéki körzetben, ahol Trump-előny várható, illetve az állam legnagyobb megyéjében, a demokratákhoz húzó Maricopában.

Ahhoz, hogy Trump győzzön itt, fontos, hogy a három republikánus oldalra húzó megyében a maradék szavazatokból több szavazatot szerezzen, mint Biden Maricopa megyében, miközben Maricopában Trumpnak muszáj csökkentenie a hátrányát. Biden pedig értelemszerűen akkor győz, ha a Phoenixet is magában foglaló Maricopában növeli a jelenlegi előnyét, ami elegendő lehet, hogy szorosan, de behúzza Arizonát.

Arizonában valószínűleg helyi idő szerint csütörtök délután végeznek a szavazatok megszámlálásával, de

elképzelhető, hogy péntekig nem fog tudni győztest hirdetni az állam.

+ Észak-Karolina (15 elektori szavazat)

Észak-Karolinában Trump 2016-ban viszonylag biztos győzelmet aratott: akkor a szavazatok 49,83 százalékát szerezte meg, 180 ezer szavazattal többet, mint Clinton.

Idén ennél jóval szorosabb lesz az eredmény: a szavazatok 94 százalékos feldolgozottságánál kevesebb, mint 80 ezer szavazat különbség van a két jelölt között. Azonban a demokrata fellegváraknak számító megyékben a szavazatokat már majdnem 100 százalékban megszámolták, a maradék területek pedig nem Bidennek kedveznek, bár itt is elsősorban a levélszavazatok maradtak hátra.

Matematikailag még van esélye Bidennek behúzni, de valószínűbb, hogy Trump 2016-hoz képest szorosabb különbséggel ugyan, de megnyeri Észak-Karolinát is.

+ Georgia (16 elektori szavazat)

Ha Észak-Karolinában szoros volt a verseny, akkor ez Georgiára hatványozottan igaz: a jelöltek között mindössze 20 ezer szavazatnyi a különbség, és leginkább az állam legnagyobb városából, Atlantából várhatunk még eredményeket, amivel Biden még le is dolgozhatja ezt a hátrányt.

Georgiában eredményt a választás másnapjára ígértek, azonban mivel nagyon szoros a verseny, ezért

péntekig nem fognak győztest hirdetni, egészen addig, amíg az utolsó szavazatot meg nem számolták.

Jelenleg nagyon kiélezett a verseny, elképzelhető, hogy Trump behúzza 20 ezernél kisebb különbséggel, de az sem elképzelhetetlen, hogy Biden megfordítja az Atlantát is magában foglaló Fulton megyéből beérkező szavazatokkal.

+ Pennsylvania (20 elektori szavazat)

A versenyben levő államok közül a legtöbb elektori szavazattal rendelkező állam. Pennsylvania több okból is izgalmas: a feldolgozottság jelenleg 89 százalékos, és több megyében is számolják még a szavazatokat. Trump elsősorban a vidéki megyékben bízhat, hogy itt jól sikerült mozgósítania, és az innen beérkező szavazatokkal sikerül megtartania az előnyét. Biden közben abban reménykedhet, hogy az állam két nagy városában, a keleti Philadelphiában és az állam nyugati részén fekvő Pittsburghben annyi levélszavazatot kap, amivel ledolgozza majd a hátrányt.

És jelenleg úgy tűnik, ez teljesen reális forgatókönyv:

míg a választás estéjén Trump 900 ezer szavazattal vezetett, a Pittsburgh és Philadelphia környéki levélszavazatok megszámlálásának következtében már 170 ezerre csökkent a hátránya,

és Pittsburgh környékén még nagyon sok szavazat maradt: jelenleg csak 81,71 százalékát számolták meg a szavazatoknak, és Biden óránként növeli előnyét ebben a megyében, miközben állami szinten közeledik Trumphoz.

A levélszavazatok miatt jelenleg a Biden-Harris duó bizakodhat, hiszen 10 levélszavazatból 8-at ők kapnak,

és mivel hatalmas mennyiségű levélszavazatot kell megszámolni, ezért akár meg is fordíthatják Pennsylvaniát. Ebben az államban üthet vissza leginkább Trumpnak, hogy híveit a levélszavazás és a személyesen leadott korai szavazás helyett a november 3-i részvételre buzdította: egy jelöltnek ugyanis nem az az érdeke, hogy egy szavazási lehetőséget elvegyen a szavazóitól, hanem hogy minden lehetőséget megragadjon, hogy a szimpatizánsait szavazásra buzdítsa.

Pennsylvaniában november 6-án, pénteken hirdethetnek eredményt,

amikor az utolsó beérkezett levélszavazatot is megszámolják. Nevadához hasonlóan itt is érvényes szavazatnak számít, ha valaki november 3-án adta fel postára a szavazatát, és az beérkezik november 6-ig. Várhatóan magyar idő szerint november 7-én, szombat hajnalban lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ki is nyerte az államot, azonban Trumpék már több keresetet is benyújtottak, amivel akadályozni szeretnék a számlálást, illetve az eredménnyel szemben is óvást fognak majd emelni.

+ Nevada (6 elektori szavazat)

Nevada az egyik legnagyobb kérdőjel, azonban az elnökválasztás kapcsán jelenleg nem a legfontosabb állam, itt most Biden áll vezetésre. A demokrata jelöltnek az a célja, hogy a Las Vegast is magába foglaló Clark Countyban a lehető legnagyobb különbséggel győzzön, ahogyan az állam második legnagyobb városát, Renot magában foglaló Washoe megyében is növelni kell az előnyét. Ezzel szemben Trump azért drukkol, hogy ezekben a megyékben a lehető legszorosabb eredmény legyen, közben a vidéki megyéket pedig behúzza.

Nevadában – Pennsylvaniához hasonlóan – november 6-áig érkezhetnek be a választás napján feladott szavazatok, hogy még érvényesnek számítsanak. A szerdai napon a nevadai választási bizottság elnöke azt nyilatkozta, hogy a választás napján

csak Washoe megyében 900 ezer levélszavazatot adtak le, és a számuk továbbra is nő, bár nem ilyen mértékben.

Legközelebb magyar idő szerint csütörtök délután fognak részeredményeket közölni, azonban ez még nem lesz végleges, hiszen a levélszavazatok jó részét csak november 6-án pénteken fogják megszámolni.

Ahogyan Arizonában, úgy Nevadában se egyértelműen Bidennek kedveznek a levélszavazatok, így jelenleg még bármelyik jelölt behúzhatja az államot.

Oké, de hogyan lesz elnök Bidenből vagy Trumpból?

Ahogy fentebb leírtuk, Biden jelenleg 253 elektori szavazattal rendelkezik, míg Trump 214-gyel, és az győz majd, aki eléri a 270-et.

Erre Bidennek van jelenleg a legnagyobb esélye, hiszen ha megtartja az előnyét Arizonában és Nevadában is, pont 270 elektori szavazata lesz.

Arizonában 11, míg Nevadában 6 elektori szavazatot osztanak ki, azonban e két államban a végeredmény egyáltalán nem egyértelmű – annak ellenére, hogy mind a republikánusokhoz húzó Fox News, mind a liberális Guardian Arizonában már Bident jelentette be győztesnek.

De ha Biden nem is tartaná meg az előnyét, még mindig bízhat Pennsylvaniában, hiszen ha ott fordít – amire jelenleg jó esélye van –, akkor 273 elektori szavazatot szerez.

Ehhez képest Trump csak egy módon nyerhet: ha a maradék öt államból négyet behúz.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen államokról beszélünk. Ugyan Észak-Karolina vélhetően az övé lesz (15 elektori szavazat), de Georgiában (16 elektori szavazat) és Pennsylvaniában (20 elektori szavazat) is nagyon szoros eredmény várható, ami a felvázolt tendenciák alapján egyáltalán nem biztos, hogy neki kedvez.

Ahhoz, hogy Trump megugorja a 270-es elektori küszöböt, győznie kell Pennsylvaniában, Észak-Karolinában, Georgiában és emellett Arizona és Nevada állam közül is be kell húznia az egyiket.

Erre pedig jelenleg jóval kisebb az esély. Ráadásul ha az Észak-Karolina, Georgia, Pennsylvania hármasból bármelyiket is elveszti, már biztosan Biden lesz az elnök, hiszen akkor már egyáltalán nem lesz Trumpnak esélye az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat elérésére.

Vigyázó szemeteket most Pennsylvániára és Georgiára vessétek, hiszen ha ezek közül valamelyikben Trump veszít, akkor Amerika következő elnökét – bár még nem hivatalosan – Joe Bidennek fogják hívni.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek