A feketék és a fiatalok nagy többsége Bidenre szavazott

2020.11.04. 19:05

A becslések szerint 120 éve volt utoljára nagyobb a részvétel az amerikai elnökválasztáson, mint most. A nők és a kisebbségek inkább Bidenre, az idősek és a fehérek Trumpra szavaztak az exit pollok szerint.

A feketék és a fiatalok nagy többsége Bidenre szavazott

A 2020-as amerikai elnökválasztáson rekordnagyságú választási részvétel ígérkezik. Több szempontból is különleges az idei választás: egyrészt tomboló koronavírus-járvány közepén szervezték meg, másrészt pedig éppen a járvány miatt nagyon sok levélszavazatot, több mint 100 milliót kell feldolgoznia az amerikai választási bizottságoknak.

Éppen ezért végleges eredményeket sem várhatunk a választás másnapján, november 4-én. Csak az elkövetkező napokban, hetekben lehet majd magabiztosan kijelenteni, hogy melyik jelölt győzött: a republikánus Donald Trump, vagy demokrata ellenfele, Joe Biden.

A The Guardian szerint

a jelenlegi választási részvétel az 1908-as választások 65,4 százalékos részvételi arányát is meghaladhatja. Jelenlegi becslések szerint 159,8 millió szavazó vett részt a választásokon.

Négy éve, amikor Donald Trumpot megválasztották elnöknek, a részvételi arány 59,2 százalékos volt.

A feketék és a fiatalok elsöprő többsége Bidenre szavazott

A MSNBC csatorna saját exit pollal jelentkezett, amelyet viszont nem a részvételi arány, hanem a részletes bontás tesz izgalmassá. Az MSNBC nem aprózta el: százezer kérdőivet és telefonos interjút rögzítettek, az USA 24 államában.

Nemek szerinti felbontásban a választók 47 százaléka férfi és 53 százaléka nő volt.

A férfiak majdnem egyformán 49 és 48 százalékban Trumpra és Bidenre szavaztak, a nők esetében a maga 56 százalékával inkább Biden volt a preferált.

Trumpot a nőknek csak 43 százaléka támogatta. Etnikumok szerinti bontásban az amerikai szavazók 65 százaléka fehér, 35 százalék pedig kisebbségi volt.

A fehér szavazók 57 százaléka Trumpra, 42 százaléka pedig Bidenre voksolt.

A nem fehér választók egyöntetűen Biden mellett álltak ki, az exit poll felmérések szerint Biden 72 százalékot, míg Trump csak 26 százalékot kapott tőlük.

Még részletesebb kategóriákra bontva az látszik, hogy

Bident leginkább a feketék támogatták, tőlük ugyanis 87 százalékot kapott.

Azonban Biden más etnikumok körében nem ért el akkora sikereket, mint a feketéknél: a latinoknak csak 66 százaléka, az ázsiaiaknak csak 63 százaléka, míg az többi kisebbégnek 58 százaléka szavazott Bidenre.

Az elnökválasztásokon szavazó amerikai állampolgároknak majdem fele, 44 százalékuk rendelkezett felsőfokú képzettséggel. Ennek a csoportnak 55 százaléka Bident, míg 42 százaléka Trumpot támogatta. A felsőfokú végzettséggel nem rendelkező 56 százaléknyi szavazók egyenlő, 49-49 százalékos arányban szavaztak Bidenre és Trumpra.

Végül pedig – nem meglepő módon – a korcsoportok szerinti bontásból az látszik, hogy

minél idősebb az amerikai választó, annál inkább szavaz Trumpra.

Mindemellett a legidősebbek (65 fölöttiek) csoportjának is csak 51 százaléka szavazott Trumpra. A legfiatalabbak között Biden tarolt: 67 százalék szavazott rá a 18-24 évesek közül és csak 29 százalékuk Trumpra. Végül a korcsoportos bontásból az is látszik, hogy a középkorúak és az idősek vettek részt a legtöbben a választáson, legkevesebben pedig nem a legfiatalabbak, hanem a 25 és 29 év közöttiek éltek szavazati jogukkal.

NYITÓKÉP: Ted Eytan / New Hampshire Public Radio

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek