+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Csütörtök este ebben a cikkünkben foglaltuk össze az akkori állást, és azóta sincs változás: öt államban nincs még végeredmény. Georgiában párszáz szavazatnyi a különbséggel vezet Trump, Nevadában és Arizonában Biden van az élen, Pennsylvaniában és Észak-Karolinában Trump.

 

Mivel azonban Bidennek csak 17 elektori szavazat hiányzik a győzelemhez, elég kettő államot megnyernie az ötből, Trumpnak viszont négy államot kellene behúznia ahhoz, hogy újrázni tudjon. Ha Biden meg tudja tartani az előnyét a 11 elektori szavazatot adó Arizonában és a 6 szavazatot adó Nevadában, az pont elég lesz a győzelemhez, és még Georgia is átfordulhat Biden javára:

 

Itt Trump előnye folyamatosan csökken, már csak alig 700 szavazattal vezet.

 

Csütörtökön Trump újra a nyilvánosság elé állt, és megismételte a választási csalásról szóló vádjait: szerinte a „törvényes” szavazatokkal könnyedén nyert, a későn beérkező „illegális” szavazatokkal viszont megpróbálják „ellopni” tőlük a választást. A beszédet közvetítő több tévécsatorna meg sem várta, hogy Trump befejezze a mondandóját: egyszerűen elkapcsoltak, hogy korrigálják az elnök szavait, mint ahogy az az MSNBC felvételé is látható:

 

 

Bizonyítékot a csalásra Trump ezúttal sem mutatott be, szavai már a párttársainak is kezdenek kínossá válni: Larry Hogan, Maryland republikánus kormányzója szerint az elnök védhetetlen kijelentései aláássák a demokráciát, Jeff Flake korábbi szenátor elfogadhatatalnank tartja Trump álláspontját, amivel egy republikánus sem érthet egyet, Adam Kinzinger kongresszusi képviselő pedig felszólította az elnököt: hagyja abba a félretájékoztatást, mert

 

szerinte őrültség, amit Trump művel.

 

A szavazatokat még Alaszkában is számolják, de választás nem a három elektori szavazatot adó államban fog eldőlni. 

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore (Flickr)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás