+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs & Dercsényi Dávid
2021. január 6. szerda, 21:22
Annak ellenére, hogy Trump hivatalosan is elvesztette az elnökválasztást, még mindig nem hajlandó elismerni a vereségét, ahogy a választóinak jelentős része sem. Trump arra kér mindenkit: tartózkodjon az erőszaktól.

Január 6-ra a Trump-szavazók tüntetést szerveztek Washingtonba, aminek a célja az volt, hogy hangot adjanak az elégtelenségüknek az „elcsalt” választások kapcsán. A dátumválasztás nem véletlen: január 6-án ülésezik a Szenátus és a Képviselőház közösen, hogy felnyitva az államok által elküldött választási tanúsítványokat, elfogadják az elektori kollégium elnökválasztásról szóló döntésének eredményét, ami általában egy ceremoniális funkciót lát el, Joe Biden ugyanis egyértelműen megnyerte az amerikai elnökválasztást.

 

Azonban 14 republikánus szenátor és számos képviselő jelezte, hogy nem fogadják el az eredményt, így ennek megfelelően Arizona eredménye ellen is fellebbeztek a közös ülésen, ezért a Szenátus és a Képviselőház tagjai most külön-külön vitatják meg, hogy a Biden által megnyert állam valóban jó szavazatszámokat küldött-e el.

 

Eközben Washington utcáin többezer Trump-szavazó tüntetett, akik Trump beszédének meghallgatása után a Kongresszus épülete elé mentek, ahol

 

a tüntetők később áttörték a rendőrök gyenge barikádját és be is hatoltak a Kongresszus épületébe.

 

 

A Kapitóliumban megszólaltak a vészjelző hangszórók, az üleseket felfüggesztették, míg az épületben tartózkodó újságírókat arra szólították fel a Kapitólium védői, hogy barikádozzák el magukat, és kerüljék az ablakokat. A tüntetők leginkább azt skandálják, hogy „hagyják abba a választás ellopását”, és azt szeretnék elérni, hogy a szerintük elcsalt választás eredményeit a Kongresszus felülírja.

 

A tüntetők egyelőre többségben vannak, így a Kapitólium rendőrsége nem tud mit kezdeni ellenük, így a washingtoni rendőrség segítségét kérik, hogy meg tudják akadályozni a helyzet további eszkalálódását.

 

 

A tüntetők azonban nemcsak az épület első szintjére jutottak fel, hanem a második szintre is. A fentebbi videón például a Szenátus republikánus frakció vezetőjének, Mitch McConellnek az ablakán dörömbölnek.

 

 

A tüntetők a kamrát is elérték, ahol jelenleg az elektori kollégium eredményét hitelesítenék, ha a tüntetők nem rohamozták volna meg az épületet.

 

Az ABC műsorvezetője szerint legalább egy lövés is eldördült, azonban azt nem tudni, hogy ki adta volna le a lövést,

 

ugyanakkor a jelenlegi eseményeket úgy kommentálta, hogy a „Kapitólium ostrom alatt van”. 

 

 

Egy videó tanúsága szerint a képviselőházból füst is jött ki, azonban jelenleg nem tudni, hogy ezt mi okozhatta..

 

 

Az ABC értesülései szerint sok politikust kimentettek már a Kapitólium épületéből, azonban még így is sokan tartózkodnak odabent. A tüntetők jelenleg a Szenátus épületében sétálva azt kiabálják, hogy Trump győzött, és

 

miközben a szenátorok ajtajain dörömbölnek, azt kiabálják, hogy „hol a faszba vagytok?”

 

Az eseményekre a január 20-ig még elnöki posztját betöltő Trump is reagált: Twitterén arra kért mindenkit, hogy maradjanak békések, és emlékeztette híveit, miközben azok épp betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, hogy „ne feledjétek, mi a törvény és rend pártja vagyunk.”

 

 

Közben egyre több videó kerül fel Twitterre, ahogy a tüntetők betörtek az épületbe: itt például egy rendőr áll szemben több tucat tüntetővel szemben.

 

 

Miközben a tüntetők áttörték a rendőrsorfalat és beléptek az épületbe, a Képviselőház és a Szenátus tagjai külön-külön vitatkoztak arról, hogy Arizona állam elektori eredményeit elfogadják-e. A Szenátusban épp a republikánus James Lankford fejtette volna ki érveit, miközben az ülést vezető Mike Pence berekesztette az ülést, mert a tüntetők betörtek az épületbe.

 

 

A tüntetők annyira fölényben vannak, hogy szabadon járkálnak az épületben, irodákba rendezkednek be és fotókat készítenek.

 

 

 

Ugyanakkor a Kapitólium néhány részén már megjelentek komolyabb fegyverrel az erőszakszervezetek, akik megpróbálják kiszorítani a tüntetőket.

 

 

Eddig legalább egy esetben dördült el fegyver, de hogy kinek a részéről, azt nem tudni, viszont egy nő megsérült. Állapotáról nem sokat tudni, de mentők szállították el a helyszínről.

 

 

A CNN úgy tudja, több tisztségviselő is megsebesült a Kongresszusban, egyet kórházba is kellett szállítani.

 

Megszólalt a kongresszusi események láttán Joe Biden megválasztott elnök is:

 

„Felszólítom Trump elnököt, hogy jelentkezzen be egy országos tévén most, és teljesítse az esküjét, védje meg az alkotmányunkat!”

 

Trumpnak Biden szerint követelnie kellene az emberektől, hogy hagyják abba az épület ostromát. „Ez nem tüntetés, ez felkelés” – mondta, és a tüntetőket kisebbségben lévő szélsőségeseknek nevezte.

 

Miután egyre többen szólították fel Trumpot, hogy szólaljon meg – azon túl, hogy twitterezik –, kiállt a kamerák elé. „Ismerem a fájdalmatok”, kezdte beszédét,

 

„tudjuk, a választást ellopták tőlünk, hatalmas győzelem volt, mindenki tudja, főleg a másik oldal.

 

De most haza kell mennetek, békérére, rendre van szükség most. Nem akarjuk, hogy bárkinek bántódása essék.” ”A választást elcsalták, de nem adhatjuk oda az országot ezeknek az embereknek a kezébe”, folytatta még Trump: „békére van szükség, gonoszul és rosszul bánnak az emberekkel; tudom, hogy éreztek, menjetek haza békével”, zárta szavait.

 

 

 

NYITÓKÉP: Tüntetők a Kapitólium épületében. Forrás: Igor Bobic  / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki, hogy legyen-e előrehozott választás.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás