+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 9. kedd, 15:36
Újabb frontot nyitott egymás között a Republikánus Párt elitje és a korábbi elnök, Donald Trump: a párt ragaszkodik ahhoz, hogy Trump nevét továbbra is felhasználhassák az adománygyűjtőkön, míg Trump perrel fenyegeti a pártot.

Továbbra sincs még világos döntés a Republikánus Pártban arríól, hogy mit kezdjenek a korábbi elnökkel, a kétszer is megimpeachelt Donald Trumppal. Ugyanis a novemberi elnökválasztást elveszítő, majd részben a republikánus szavazókra demobilizálóan ható, választási csalásokról szóló narratívája miatt Georgiában is mindkét szenátori helyet bukó Republikánus Pártban még mindig nem biztos, hogy miként viszonyuljanak a volt elnökhöz.

 

miközben a pártelit egy a része megszabadulna Trumptól és az ő politikai örökségétől, a Képviselőházban és állami szinten továbbra is igen nagy népszerűségnek örvend a korábbi elnök.

 

Trump ezen kívül, továbbra is az immár ellenzéki párt hivatalos feje, és így ő volt például a fő előadó február 28-án az évente megrendezett Konzervatív Politikai Cselekvés Konferencián (CPAC), ahol általában a konzervatív politikusok és véleményformálók krémje tart előadást, idén viszont az egész egyfajta Trump-show volt: a jelenlévők például percekig tapsolták a színpadra lépő Trumpot, Trummpal egyetértésben többször skandálták, hogy a demokraták elcsalták az elnökválasztást, és még egy arany Trump-szoborral is fotózkodhattak a jelenlévők.

 

Trump beszédében kizárta, hogy új pártot alapít, bár az már eddig is valószínűbb volt, hogy inkább a Republikánus Pártot akarja teljesen átvenni, hogy ő dönthessen a 2022-es, félidős választásokon a jelöltek sorsáról.

 

A volt elnöknek ugyanis eltökélt célja, hogy bosszút álljon a szerinte őt eláruló republikánusokon.

 

A CPAC-konferencián év szerint is megemlítette azt a hét republikánus szenátort és tíz képviselőt, akik a második alkotmányos vádeljárásban megszavazták a vádiratot, miszerint Trump felelős a január 6-i kapitóliumi ostromért. Trump őket már korábban is többször illette a RINO jelzővel (Republican in Name Only), mivel szerinte ők csak nevükben republikánusok, valójában a demokraták érdekeit szolgálják.

 

Ezzel koránt sincsen egyedül. A Képviselőház republikánus frakciójának vezetője, Kevin McCarthy is arról beszélt, hogy a pártnak folytatnia kell a Trump által kijelölt utat, illetve szövetségi szinten a Képviselőházban, míg állami szinten a legtöbb törvényhozásban Trumphoz hű republikánusok szereztek mandátumot. A 2020. november 3.-i választáson volt például számos olyan republikánus jelölt volt, aki amiatt győzte le előválasztáson a hatalmon lévő párttársát, mert azzal vádolta meg őt, hogy ő egy „never-Trumper”, azaz sosem támogatta Trumpot.

 

Most egy újabb frontot nyílt a republikánus elit és Trump  között a párt lelkéért folyó harcban. 

 

Trump ugyanis kijelentette, nem szeretné, ha a Republikánus Párt felhasználná a nevét az adománygyűjtő akciókban.

 

Mivel maga Trump is indított egy olyan pénzgyűjtő szervezetet (PAC), ahol a donoroktól beérkező pénzből republikánus jelöltek kampányát segítenék, de míg a republikánus elit és a szenátusi frakcióvezetőjük, Mitch McConnell olyan jelölteket szeretnének, akik képesek választásokat nyerni, addig Trump csak és kizárólag  hithű „trumpistákat” akar, hogy így szoríthassa ki pártbeli ellenfeleit a szövetségi törvényhozásból. Ennek ellenére a republikánusok továbbra is jogot formálnak arra, hogy a korábbi elnök nevével tartsanak adománygyűjtéseket, ezért Trump ügyvédei jelezték: akár jogi útra is terelnék az ügyet.

 

Az, hogy Trump nevét akarja használni a Republikánus Párt, egyértelmű jele annak, hogy nem akarnak szakítani Trump szavazótáborával, és vélhetően a párt sem kívánja megtisztítani magát Trumptól. Ennek oka, hogy a korábbi elnök 2016-ban és 2020-ban is olyan új szavazókat tudott megszólítani és mobilizálni az üzeneteivel, akik eddig nem foglalkoztak a politikával, a Republikánus Pártnak pedig szüksége van rájuk, ha ismét le szeretnék győzni a demokratákat a különböző választásokon. Ugyanakkor Trump nevének használata túlmutat annak szimbolikus jelentésén: ezzel ugyanis a párt elitjének a kezében lévő szervezetek gyarapodnának, nem pedig a bosszúhadjáratba kezdő korábbi elnök.

 

Nem csak adománygyűjtéssel és belső harccal készülnek 2022-re a republikánusok

 

Azonban nemcsak pénzzel és belső harccal kezdték meg a felkészülést a 2022-es félidős választásra a republikánusok, ugyanis több államban is úgy szeretnék módosítani a választási törvényeket, hogy csökkentsék a levélszavazás lehetőségét, illetve rövidítenének a korai szavazás időintervallumán is.

 

Azaz állami szinten a republikánusok két olyan választási módszer lehetőségét szeretnék szűkíteni, amivel elsősorban a demokrata szavazók élnek.

 

Iowában például a republikánus kormányzó már szentesítette is az erről szóló törvényt, ahogyan Georgiában is megszavazta az állami szenátus, hogy a levélszavazásra csak a 65 évnél idősebbek, a mozgássérültek és azok lesznek jogosultak, akik a választás napján nem lesznek a városban, így már csak a republikánus többségű képviselőházban kell elfogadni a módosításokat, mielőtt az ugyancsak republikánus kormányzóhoz kerülne a javaslat.

 

Az ilyen jellegű törvények szükségességét az amerikai jobboldal azzal magyarázza, hogy ezeknek a célja, hogy visszanyerjék az emberek választási rendszerbe vetett bizalmát, miközben valójában ezzel csak szűkítik a választási lehetőségeket.

 

NYITÓKÉP: Trump újraválasztását hirdető plakát egy Trump-gyűlésen. Forrás: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás