Úgy tűnik, hogy inkább kitart Trump mellett a Republikánus Párt

2021.03.09. 15:36

Újabb frontot nyitott egymás között a Republikánus Párt elitje és a korábbi elnök, Donald Trump: a párt ragaszkodik ahhoz, hogy Trump nevét továbbra is felhasználhassák az adománygyűjtőkön, míg Trump perrel fenyegeti a pártot.

Úgy tűnik, hogy inkább kitart Trump mellett a Republikánus Párt

Továbbra sincs még világos döntés a Republikánus Pártban arríól, hogy mit kezdjenek a korábbi elnökkel, a kétszer is megimpeachelt Donald Trumppal. Ugyanis a novemberi elnökválasztást elveszítő, majd részben a republikánus szavazókra demobilizálóan ható, választási csalásokról szóló narratívája miatt Georgiában is mindkét szenátori helyet bukó Republikánus Pártban még mindig nem biztos, hogy miként viszonyuljanak a volt elnökhöz.

miközben a pártelit egy a része megszabadulna Trumptól és az ő politikai örökségétől, a Képviselőházban és állami szinten továbbra is igen nagy népszerűségnek örvend a korábbi elnök.

Trump ezen kívül, továbbra is az immár ellenzéki párt hivatalos feje, és így ő volt például a fő előadó február 28-án az évente megrendezett Konzervatív Politikai Cselekvés Konferencián (CPAC), ahol általában a konzervatív politikusok és véleményformálók krémje tart előadást, idén viszont az egész egyfajta Trump-show volt: a jelenlévők például percekig tapsolták a színpadra lépő Trumpot, Trummpal egyetértésben többször skandálták, hogy a demokraták elcsalták az elnökválasztást, és még egy arany Trump-szoborral is fotózkodhattak a jelenlévők.

Trump beszédében kizárta, hogy új pártot alapít, bár az már eddig is valószínűbb volt, hogy inkább a Republikánus Pártot akarja teljesen átvenni, hogy ő dönthessen a 2022-es, félidős választásokon a jelöltek sorsáról.

A volt elnöknek ugyanis eltökélt célja, hogy bosszút álljon a szerinte őt eláruló republikánusokon.

A CPAC-konferencián év szerint is megemlítette azt a hét republikánus szenátort és tíz képviselőt, akik a második alkotmányos vádeljárásban megszavazták a vádiratot, miszerint Trump felelős a január 6-i kapitóliumi ostromért. Trump őket már korábban is többször illette a RINO jelzővel (Republican in Name Only), mivel szerinte ők csak nevükben republikánusok, valójában a demokraták érdekeit szolgálják.

Ezzel koránt sincsen egyedül. A Képviselőház republikánus frakciójának vezetője, Kevin McCarthy is arról beszélt, hogy a pártnak folytatnia kell a Trump által kijelölt utat, illetve szövetségi szinten a Képviselőházban, míg állami szinten a legtöbb törvényhozásban Trumphoz hű republikánusok szereztek mandátumot. A 2020. november 3.-i választáson volt például számos olyan republikánus jelölt volt, aki amiatt győzte le előválasztáson a hatalmon lévő párttársát, mert azzal vádolta meg őt, hogy ő egy „never-Trumper”, azaz sosem támogatta Trumpot.

Most egy újabb frontot nyílt a republikánus elit és Trump  között a párt lelkéért folyó harcban. 

Trump ugyanis kijelentette, nem szeretné, ha a Republikánus Párt felhasználná a nevét az adománygyűjtő akciókban.

Mivel maga Trump is indított egy olyan pénzgyűjtő szervezetet (PAC), ahol a donoroktól beérkező pénzből republikánus jelöltek kampányát segítenék, de míg a republikánus elit és a szenátusi frakcióvezetőjük, Mitch McConnell olyan jelölteket szeretnének, akik képesek választásokat nyerni, addig Trump csak és kizárólag  hithű „trumpistákat” akar, hogy így szoríthassa ki pártbeli ellenfeleit a szövetségi törvényhozásból. Ennek ellenére a republikánusok továbbra is jogot formálnak arra, hogy a korábbi elnök nevével tartsanak adománygyűjtéseket, ezért Trump ügyvédei jelezték: akár jogi útra is terelnék az ügyet.

Az, hogy Trump nevét akarja használni a Republikánus Párt, egyértelmű jele annak, hogy nem akarnak szakítani Trump szavazótáborával, és vélhetően a párt sem kívánja megtisztítani magát Trumptól. Ennek oka, hogy a korábbi elnök 2016-ban és 2020-ban is olyan új szavazókat tudott megszólítani és mobilizálni az üzeneteivel, akik eddig nem foglalkoztak a politikával, a Republikánus Pártnak pedig szüksége van rájuk, ha ismét le szeretnék győzni a demokratákat a különböző választásokon. Ugyanakkor Trump nevének használata túlmutat annak szimbolikus jelentésén: ezzel ugyanis a párt elitjének a kezében lévő szervezetek gyarapodnának, nem pedig a bosszúhadjáratba kezdő korábbi elnök.

Nem csak adománygyűjtéssel és belső harccal készülnek 2022-re a republikánusok

Azonban nemcsak pénzzel és belső harccal kezdték meg a felkészülést a 2022-es félidős választásra a republikánusok, ugyanis több államban is úgy szeretnék módosítani a választási törvényeket, hogy csökkentsék a levélszavazás lehetőségét, illetve rövidítenének a korai szavazás időintervallumán is.

Azaz állami szinten a republikánusok két olyan választási módszer lehetőségét szeretnék szűkíteni, amivel elsősorban a demokrata szavazók élnek.

Iowában például a republikánus kormányzó már szentesítette is az erről szóló törvényt, ahogyan Georgiában is megszavazta az állami szenátus, hogy a levélszavazásra csak a 65 évnél idősebbek, a mozgássérültek és azok lesznek jogosultak, akik a választás napján nem lesznek a városban, így már csak a republikánus többségű képviselőházban kell elfogadni a módosításokat, mielőtt az ugyancsak republikánus kormányzóhoz kerülne a javaslat.

Az ilyen jellegű törvények szükségességét az amerikai jobboldal azzal magyarázza, hogy ezeknek a célja, hogy visszanyerjék az emberek választási rendszerbe vetett bizalmát, miközben valójában ezzel csak szűkítik a választási lehetőségeket.

NYITÓKÉP: Trump újraválasztását hirdető plakát egy Trump-gyűlésen. Forrás: Gage Skidmore / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek