+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 5. szerda, 21:22
A parlament egyik alelnökét, a parlement szociális bizottságának elnökét és Pozsony megye elnökét egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Azt mondják, munkamegbeszélésük volt, hármójuk közül ketten lemondtak.

Szerda délelőtt hozta nyilvánosságra a Plus 7 dní bulvárlap azokat a fotókat, amin

 

egy klub mellett maszk nélkül álldogáll, beszélget és dohányzik négy ember, közülük hárman politikusok:

 

Juraj Šeliga, a parlament alelnöke; Jana Žitnanská, a parlament szociális bizottságának elnöke – mindketten a legkisebb kormánypárt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) párt tagjai –; valamint Juraj Droba, Pozsony megye elnöke, aki a szintén kormánypárt libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) politikusa.

 

Botrány! Iszogatnak

 

Bár a teraszok Szlovákiában is nyitva vannak már, a vendéglő belső terei továbbra is zárva tartanak, a kültéri maszkviselés pedig csak akkor nem kötelező, ha legalább ötméteres távolság van emberek között (az egy háztartásban élők között nem muszáj ekkora távolságnak lenni).

 

A politikusok azonban a vendéglőből jöttek ki és oda is mentek vissza, nem volt köztük öt méteres távolság, nem viseltek maszkot, és a 21 órától kezdődő kijárási tilalmat is megsértették.

 

A lap megkeresésére a politikusok azt mondták, munkamegbeszélésen voltak – bár a lap szerint Šeliga szemmel láthatóan nem volt józan, és mind ő, mind Žitnanská sportos, hétköznapi szerelésben voltak, egyedül Droba volt formálisan öltözve. 

 

A Plus 7 dní azt is megjegyzi, hogy Šeligának lehetett oka az örömre, hiszen pár nappal korábban adta le a doktori disszertációját, viszont a társaság nem úgy nézett ki, mint akik ünnepelnek, inkább tűntek kimerültnek. A „Botrány! Politikusok éjszakai zsúrja: a szlovákok be vannak zárva az otthonaikba, Šeliga Žitnanskával és Drobával iszogat” című cikkben látható fotók az előző héten készültek.

 

Šeliga és Žitnanská lemond, Droba nem

 

Šeliga szerda délután egy sajtótájékoztatón elnézést kért azért, hogy rossz példát mutatott, belátta,

 

hogy a munkamegbeszélést nem egy klubban kellett volna megtartaniuk, és lemondott a parlament alelnökének posztjáról.

 

Šeliga korábban a Jan Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolását követő Tisztességes Szlovákiáért nevű tüntetéssorozat egyik szervezője volt, parlamenti képviselőként pedig az elmúlt hónapokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy rendszeresen kritizálta Igor Matovičot, amikor az még miniszterelnök volt. A kormányválság alatt, amikor Matovič feltételekhez kötötte a lemondását, az egyik feltétele Šeliga lemondása volt – végül azonban Matovič úgy mondott le, hogy visszavonta a feltételeit. 

 

Šeligához hasonlóan cselekedett Žitnanská is: elnézést kért és lemondott a parlament szociális bizottságának éléről.

 

Droba megyeelnök azonban nem mond le: ahogy azt a SME lappal közölte: a cselekedetéért elnézést kért,

 

de nem érzi magát vétkesnek.

 

Hangsúlyozta, hogy a megbeszélés egy munkamegbeszélés volt, amin arról egyeztettek, hogy milyen szociális javaslatok kerülhetnek bele a kormányprogramban; őt magát pedig a másik két politikus kereste meg ezzel kapcsolatban. (Az Igor Matovič lemondása után felálló Heger-kormány programját április 29-én fogadta el a kabinet.)

 

A megbeszélés helyszíne, a Klub pod lampou nevű hely Štefan Hríb ismert újságírónak, a .týždeň nevű konzervatív-liberális mértékadó hetilap főszerkeszőjének a tulajdona. Amikor nincs járvány, a klub a laphoz kötődő közéleti beszélgetéseknek és kulturális eseményeknek ad otthont. Šeliga szerint azért ezt választották a munkamegbeszélés helyszínének és kéredzkedtek be a klubba, mert az mindhármuk lakóhelyéhez közel van.

 

NYITÓKÉP: Šeliga és Žitňanská bejelentik a lemondásukat. Za ľudí / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás