+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 21. vasárnap, 20:46
A szlovák miniszterelnöknek nem ez az egyetlen feltétele, további áldozatokat vár koalíciós partnereitől, az SaS-tól és a Za ľudí-tól is.

Vasárnap este sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič szlovák miniszterelnök, a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) elnöke, amin

 

bejelentette azokat a feltételeket, amik teljesülése esetén hajlnadó lemondani a kormányfői posztról.

 

Matovič feltételei a következők:

 

+ A libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnökének, Richard Sulík gazdasági miniszternek a távozása a kormányból „elengedhetetlen" Matovič szerint.

 

Távoznia kell a legkisebb koalíciós partner, a jobbközép-liberális Za ľudí delegálta igazságügyminiszternek, Mária Kolíkovának, aki ezt korábban maga is kilátásba helyezte.

 

Le kell mondania a parlament egyik alalnökének, Juraj Šeligának, ő szintén a Za ľudí tagja.

 

Távoznia kell a parlament egészségügyi bizottsága SaS-es elnökének, Jana Bittó Cigánikovának.

 

A kormányt át kell alakítani a kormánypártok 2020-as választáson elért eredménye súlyának megfelelően. Ez azt jelenti, hogy az SaS-nek a három minisztériuma közül egyet át kell adnia az OĽaNO-nak, a választási eredmény szerint ugyanis csak kettő járt volna neki, de a kormányalakításra Matovič egy tárcát átengedett Sulíkéknak.

 

Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, Igor Matovič távozik a kormányfői posztról. A kormányt azonban nem hagyná ott, valamelyik minisztériumot vezetné.

 

Richard Sulík már több alkalommal felajánlotta, hogy lemond a posztjáról, ha ez a feltétele Matovič távozásának, szerdán pedig be is jelentette: március 24-én, a Matovičnak a lemondásra adott határidő lejártakor

 

be is nyújtja a saját lemondását Zuzana Čaputová államfőnek.

 

A hónapok óta súlyos belső viták feszítette kormányt a miniszterelnök koalíciós partnerek háta mögötti Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba. A kormányválság már egyszer megoldódni látszott, amikor a koalíciós partnerek alkujának megfelelően lemondott az OĽaNO-s egészségügyi miniszter, Marek Krajčí.

 

Krajčí lemondását azonban Igor Matovič a koalíciós partnereit támadva jelentette be, amit Richard Sulík az egyezség felrúgásaként értékelt, és az SaS kormányban maradásának feltételeként immár a miniszterelnök lemondását követelte.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič sajtótájékoztatót tart 2021. március 21-én. Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás