Igor Matovič hajlandó lemondani, ha Richard Sulík távozik a kormányból

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.21. 20:46

A szlovák miniszterelnöknek nem ez az egyetlen feltétele, további áldozatokat vár koalíciós partnereitől, az SaS-tól és a Za ľudí-tól is.

Igor Matovič hajlandó lemondani, ha Richard Sulík távozik a kormányból

Vasárnap este sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič szlovák miniszterelnök, a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) elnöke, amin

 

bejelentette azokat a feltételeket, amik teljesülése esetén hajlnadó lemondani a kormányfői posztról.

 

Matovič feltételei a következők:

+ A libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnökének, Richard Sulík gazdasági miniszternek a távozása a kormányból „elengedhetetlen" Matovič szerint.

 

Távoznia kell a legkisebb koalíciós partner, a jobbközép-liberális Za ľudí delegálta igazságügyminiszternek, Mária Kolíkovának, aki ezt korábban maga is kilátásba helyezte.

 

Le kell mondania a parlament egyik alalnökének, Juraj Šeligának, ő szintén a Za ľudí tagja.

 

Távoznia kell a parlament egészségügyi bizottsága SaS-es elnökének, Jana Bittó Cigánikovának.

 

A kormányt át kell alakítani a kormánypártok 2020-as választáson elért eredménye súlyának megfelelően. Ez azt jelenti, hogy az SaS-nek a három minisztériuma közül egyet át kell adnia az OĽaNO-nak, a választási eredmény szerint ugyanis csak kettő járt volna neki, de a kormányalakításra Matovič egy tárcát átengedett Sulíkéknak.

Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, Igor Matovič távozik a kormányfői posztról. A kormányt azonban nem hagyná ott, valamelyik minisztériumot vezetné.

Richard Sulík már több alkalommal felajánlotta, hogy lemond a posztjáról, ha ez a feltétele Matovič távozásának, szerdán pedig be is jelentette: március 24-én, a Matovičnak a lemondásra adott határidő lejártakor

 

be is nyújtja a saját lemondását Zuzana Čaputová államfőnek.

 

A hónapok óta súlyos belső viták feszítette kormányt a miniszterelnök koalíciós partnerek háta mögötti Szputnyik-vakcinabeszerzése taszította válságba. A kormányválság már egyszer megoldódni látszott, amikor a koalíciós partnerek alkujának megfelelően lemondott az OĽaNO-s egészségügyi miniszter, Marek Krajčí.

 

Krajčí lemondását azonban Igor Matovič a koalíciós partnereit támadva jelentette be, amit Richard Sulík az egyezség felrúgásaként értékelt, és az SaS kormányban maradásának feltételeként immár a miniszterelnök lemondását követelte.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič sajtótájékoztatót tart 2021. március 21-én. Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek