Kitört a háború a német jobboldalon, Merkel pártjának a győzelembe kerülhet

Szerző: Techet Péter
2021.04.28. 07:09

A bajor Markus Söder hiába bukta el a CDU/CSU kancellárjelöltségét, tovább támadja a győztes jelöltet, Armin Laschetet. A bajor miniszterelnök egy hét alatt három interjúban szólt be keményen Laschetnek, miközben a zöldek jelöltjét dicsérte. Mire játszhat Söder Münchenből?

Kitört a háború a német jobboldalon, Merkel pártjának a győzelembe kerülhet

Múlt hét kedden eldőlt: Armin Laschet, a CDU elnöke lesz a CDU és a CSU közös kancellárjelöltje az őszi Bundestag-választáson, ahol 16 év után nem indul újra Angela Merkel. A hosszú Merkel-korszakot – Merkel a CDU-nak 2000 és 2018 között elnöke is volt – nem tudta simán lezárni a két konzervatív párt.

Noha a szokásjog szerint a nagyobb CDU jelöli a közös kancellárjelöltet, egyrészről ez nem kötelező – 1979-ben és 2002-ben például az akkori CSU elnökei voltak a közös jelöltek (mindkét esetben bukás lett a vége) –, másrészről a CSU mostani elnöke,

Markus Söder bajor kormányfő nagyon népszerű a lakosság és a CDU/CSU-szimpatizánsok körében is.

Söder tehát azt akarta, hogy minél szélesebb körben szülessék meg a döntés: legalább a Bundestag-frakciót is vonják be, de akár a tagságot is, elvégre a közvéleménykutatási adatok – amelyek szerint a németek 44 százaléka Södert, 13 százaléka pedig Laschetet támogatná – mellette szólnak. A Bundestag-frakcióra azért is számíthatott volna Söder, mert ott sok képviselő okkal tarthat attól: egy rossz szereplés esetén búcsúznia kell a mandátumától. De meglepő módon ezúttal több CDU-s tartományi szervezet is – például a berlini, az alsó-szász, a Saar-vidéki vagy a szász-anhalti – jelezte: hiába CSU-s Söder, mégis őt akarnák.

SÖDER ÁTENGEDTE A JELÖLTSÉGET LASCHETNEK (JOBBOLDALT), DE AZÓTA SEM FOGJA VISSZA MAGÁT A LASCHET-KRITIKÁBAN. FOTÓ: MS / FB

Egy vasárnap éjszaka Berlinben: a CDU nem enged

Ezért kellett Laschetnak arra ügyelnie, hogy a párt vezetése még azelőtt kategórikusan kiálljon mellette, mielőtt Söder keresztülverhetne egy bázisdemokratikusabb döntést. Laschet tisztában lehetett vele:

ha alig három hónappal azután, hogy pártelnökké választották annyi tekintélye és hatalma sincs, hogy keresztülvigye a kancellárjelöltségét, akkor akár már a CDU elnökségét is leadhatja nyugodtan

– azaz még a verseny előtt elbukik.

Ezt nagyon egyértelműen ki is mondta Wolfgang Schäuble, a Bundestag CDU-s elnöke azon a vasárnapi (április 19-i) késői esti találkozón, ahol a CDU és a CSU legfelsőbb vezetése ütközött egymással Berlinben. Mint ismert: Söder azon az estén – Markus Bluméval, a CSU főtitkárával és Alexander Dobrindtal, a CSU-s Bundestag-képviselők csoportvezetőjével – Nürnbergből különgépen Berlinbe repült, hogy élőben helyezze nyomás alá a CDU ott tartózkodó nagyjait: Schäublét, Laschetet, Paul Ziemiak CDU-főtitkárt és Volker Bouffier, hesseni miniszterelnököt.

A Der Spiegel e heti száma – résztvevőkkel is beszélve – rekonstruálta az este történéseit. A hat politikus Schäublét kérte fel kvázi döntőbírónak, ezért vasárnap éjszaka a Bundestag parlamenti elnöki tárgyalójában ültek össze.

A 79 éves Schäuble leszögezte: „Én nem vagyok Angela Merkel, én nem fogok veletek éjszakázni”

– utalva arra, hogy Merkel kancellárként néha hajnalig tartó megbeszéléséket kénytelen folytatni a 16 tartományi miniszterelnökkel a járványügyi politikáról. Előtte még Volker Bouffier felhívta Angela Merkelt is, hogy ő is álljon ki Laschet mellett, de

Merkel elzárkózott attól, hogy döntsön a Laschet-Söder-meccsben.

A tárgyalóban lezajlott a nagy Laschet-Söder-ütközet. Söder szerint Laschettel nem tud a pártszövetség nyerni, Laschet viszont azt hajtogatta, hogy Söder stílusa lehet veszélyes a pártra. A döntő érv azonban nem Laschet rátermettsége volt – hanem a CDU pártérdeke. Amikor

Schäuble kimondta, hogy Laschetnek a CDU éléről is mennie kellhet, ha nem szerzi meg a kancellárjelöltséget, 

Söder számára világossá válhatott: itt már nem csupán Laschetről, hanem a CDU egészének integritásáról van szó. Ha folytatja a harcát, akkor az már nyílt csata lenne a két párt között. Végső döntés ezen az estén se született még meg, de Laschet másnap, hétfőn elérte, hogy a CDU elnöksége tényleg kiálljon mellette, amit Södernek másnap, kedden már – ha nem akart nyílt háborút – el kellett fogadni.

Söder szerint ő a modern, nem Laschet

Azonban ellentétben a Zöldekkel, ahol múlt hétfőn egy harmonikusnak tetsző konferencián jelentette be Robert Habeck társelnök, hogy társelnök-társa, Annalena Baerbock lesz a közös kancellárjelölt, a CDU/CSU-nál ez kissé hűvösebbre sikeredett. Laschet Berlinben állt a sajtó elé, Söder pedig Münchenben – és amit mondott, az se volt értékelhető valami szenvedélyes, Laschet melletti kiállásként. Miközben elfogadta Laschet jelöltségét, azért elmondta: a modernitást, a dinamizmust ő képviselte ebben a versenyben.

Nem telt el a visszavonulástól egy hét, és Söder már több fronton is betámadta Laschetet.

A balliberális müncheni Süddeutsche Zeitung hétvégi kiadásának adott nagyinterjút a bajor politikus, amiben elmondta, hogy őt nem győzték meg Laschet érvei a kancellárjelöltség mellett. Söder Laschettel szemben pedig a modern politikus imidzsét mutatta: szerinte nem szabad visszatérni a 1990-es évekbe,

„a progresszív Merkel-évekből ne csináljunk egy Helmut Kohl 2.0-val történelmet”.

Noha nem mondta ki Laschet nevét, de érthető az üzenet: miközben Söder lenne a jövő, Laschet a múltat képviselné. Söder olyan elvárásokat fogalmazott meg, mintha már eleve a Zöldeknél politizálna: szerinte ő progresszívebb, mint Laschet, és egy majdani CDU-vezette kormánytól elvárja, hogy ugyanannyi nő és férfi kapjon miniszteri posztot.

Söder megüzente: „Visszajövök, nem kérdés.”

Bár a mostani kampányra még megígérte, hogy segíteni fogja Laschetet, elsősorban arra szeretne koncentrálni, hogy a CSU érjen el nagyon jó eredményt Bajorországban. Ha végül Laschet mégis bukik, akkor ez jó érv lesz Söder számára, mondván: látjátok, választottak volna engem.

Söder egy hét alatt több interjúban is roncsolta a Laschet-kampányt

De Söder ezután sem állt le, és a szűkebb pátriájának, Nürnbergnek a napilapjában, a Nürnberger Nachrichtenben is elmondta, hogy „vele a jövőben is számolni kell”. Söder a nürnbergi napilapban is azt hangsúlyozta, hogy mind a lakosság, mind a párttagság körében ő volt a népszerűbb jelölt. Azt is elmondta, hogy még sohasem sikerült egy CSU-snak kancellárrá válnia, de

„még sohasem volt a különbség a felmérésekben ilyen nagy a két jelölt között”, és látható örömmel sorolta, hogy hány CDU-s tartományi szervezet állt ki mögötte.

Szerinte a CDU/CSU Bundestag-frakciója is mellette szavazott volna: „Ami a frakcióban történt, az számomra megható és megindító volt” – mondott köszönetet az ottani támogatóknak. Miközben Söder az interjúban azt állította, hogy a CSU sohasem támadta a CDU-t – bezzeg azok a bajor pártot igen –, itt is elmondta, hogy szerinte „egy meghaladott demokráciafelfogás” az, ha csak a pártvezetés dönt a kancellárjelölt személyéről. Emlékeztetett arra, hogy a CDU még tavaly szeptemberben maga is a pártbázis bevonása mellett volt, azaz Söder szerint a CSU „a CDU döntéséhez hűen cselekedett”, amikor ragaszkodott a szélesebb részvételhez. „Ez a modern demokrácia” – szúrt oda Laschetéknak.

Söder szerint azt volt vele szemben a vád, hogy olyan egyszemélyi politikát folytatna, mint Emmanuel Macron és Sebastian Kurz – amire neki az a válasza: „ők legalább nyertek választást”.

Söder a Zöldeknek kampányol?

Söder egy harmadik interjúban is belegyalogolt a Laschet-kampányba – mindezt egy hét alatt. Miközben Laschet azt hangsúlyozza a zöld kancellárjelölttel, Annalena Baerbockkal szemben, hogy neki bezzeg van kormányzati tapasztalata (Baerbocknak még tartományi vagy városi szinten sincs igazgatási tapasztalata), Söder a közszolgálati ZDF-nek adott interjújában éppen ezt a Laschet-érvet lőtte ki:

„A Zöldek jelentette kihívást én nem tudnám le annyival, hogy kevés kormányzati tapasztalatuk van”.

Söder már a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában sem fogta vissza magát a Baerbock-dicséretben, az embernek az lehetett az érzése, hogy a „Helmuth Kohl 2.0” Laschettel szemben Söder majdnem a zöld jelöltnek drukkol. A bajor kormányfő

kiemelte például Baerbock dinamizmusát, fiatalságát; „friss és modern” jelöltnek nevezte őt

– miközben előtte hosszan értekezett arról, hogy a CDU éppen nem friss és modern. Söder emlékeztetett arra, hogy számos országban éppen a Baerbock-szerű fiatal politikusok tudnak sikeresek lenni.

A CSU rámozdul a CDU-tagságra

Nem csak Söder kritizálja Laschetet, de Dorothee Bär, CSU-elnökhelyettes is, aki szerint „Laschettel nehezebb lesz” választást nyerni – tehetjük hozzá: főleg, ha a CSU folyamatosan lövi a politikust. Bär közölte: az ő bajor választókörzetében, ahol indulni fog, bizonyosan nem lesznek Laschet-plakátok, csak saját magát szeretné a plakátokon látni. Markus Blume, CSU-főtitkár szerint pedig

bárhogy is döntött a CDU, „a szívek jelöltje” Söder maradt.

A CSU ONLINE TAGSÁGOT HIRDET AZOKNAK, AKIK NEM BAJOROK, DE TOVÁBBRA IS SÖDERT TÁMOGATNÁK. FOTÓ: CSU / FB

A bajor párt pedig nem akar azokról se elfeledkezni, akiknek tehát a szíve továbbra is Söderért dobog, de nincs olyan szerencséjük, hogy Bajorországban élhetnek. A CSU felmelegítette egy már korábban elindult akcióját, ami szerint Bajorországon kívül lakó németek is online tagságot nyerhetnek a CSU-ban, amit elég sokan a CDU-ban úgy értékelnek: Söderék rámozdultak a tagságukra. A jelszó is arra utal, hogy a Laschet jelöltsége miatt csalódott CDU-sok menjenek a CSU-ba:

„Markus Södert támogatni? Nálunk lehetséges”

hirdetik a CSU-s online reklámok. Markus Blume, a CSU főtitkára nagy örömmel számolt be arról, hogy számos jelentkezést kaptak még CDU-tagoktól is – ami persze a CDU-ban már kevéssé okozott felhőtlen örömöt.

A berlini balliberális Tagesspiegel napilap elemzése szerint Laschetnek nem is Baerbock, hanem azon Söder az igazi ellenfele, aki láthatóan azon dolgozik: Laschetnak ne sikerüljön nyernie, elvégre akkor Söder tényleg visszatérhetne az országos politikába.

A Neue Zürcher Zeitung elemzése arra emlékeztet, hogy Söder, amikor azt bírálja, hogy a CDU csak a vezetőségre akarta bízni a kancellárjelölt kiválasztását,

Carl Schmitt-i elveket követ,

aki a demokráciát éppen közvetlen néphatalomként definiálta. Söder ugyanis többször is arra emlékeztetett, hogy Laschet mögött lehet a formális hatalom, de mögötte áll a legitimáció (Carl Schmitt tett különbséget legalitás és legitimáció között), amikor azt mondta: „legitimáció akkor keletkezik, ha az emberek többségével összhangban politizálunk“. Ezzel egyértelműen arra utal Söder, hogy szerinte a legitimitás megköveteli a széles populáris támogatottságot, ami nem a liberális, hanem a populista demokráciafelfogásnak felel meg.

NYITÓKÉP: Markus Söder egy videókonferencián / MS, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek