+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. április 28. szerda, 07:09
A bajor Markus Söder hiába bukta el a CDU/CSU kancellárjelöltségét, tovább támadja a győztes jelöltet, Armin Laschetet. A bajor miniszterelnök egy hét alatt három interjúban szólt be keményen Laschetnek, miközben a zöldek jelöltjét dicsérte. Mire játszhat Söder Münchenből?

Múlt hét kedden eldőlt: Armin Laschet, a CDU elnöke lesz a CDU és a CSU közös kancellárjelöltje az őszi Bundestag-választáson, ahol 16 év után nem indul újra Angela Merkel. A hosszú Merkel-korszakot – Merkel a CDU-nak 2000 és 2018 között elnöke is volt – nem tudta simán lezárni a két konzervatív párt.

 

Noha a szokásjog szerint a nagyobb CDU jelöli a közös kancellárjelöltet, egyrészről ez nem kötelező – 1979-ben és 2002-ben például az akkori CSU elnökei voltak a közös jelöltek (mindkét esetben bukás lett a vége) –, másrészről a CSU mostani elnöke,

 

Markus Söder bajor kormányfő nagyon népszerű a lakosság és a CDU/CSU-szimpatizánsok körében is.

 

Söder tehát azt akarta, hogy minél szélesebb körben szülessék meg a döntés: legalább a Bundestag-frakciót is vonják be, de akár a tagságot is, elvégre a közvéleménykutatási adatok – amelyek szerint a németek 44 százaléka Södert, 13 százaléka pedig Laschetet támogatná – mellette szólnak. A Bundestag-frakcióra azért is számíthatott volna Söder, mert ott sok képviselő okkal tarthat attól: egy rossz szereplés esetén búcsúznia kell a mandátumától. De meglepő módon ezúttal több CDU-s tartományi szervezet is – például a berlini, az alsó-szász, a Saar-vidéki vagy a szász-anhalti – jelezte: hiába CSU-s Söder, mégis őt akarnák.

 

SÖDER ÁTENGEDTE A JELÖLTSÉGET LASCHETNEK (JOBBOLDALT), DE AZÓTA SEM FOGJA VISSZA MAGÁT A LASCHET-KRITIKÁBAN. FOTÓ: MS / FB

 

Egy vasárnap éjszaka Berlinben: a CDU nem enged

 

Ezért kellett Laschetnak arra ügyelnie, hogy a párt vezetése még azelőtt kategórikusan kiálljon mellette, mielőtt Söder keresztülverhetne egy bázisdemokratikusabb döntést. Laschet tisztában lehetett vele:

 

ha alig három hónappal azután, hogy pártelnökké választották annyi tekintélye és hatalma sincs, hogy keresztülvigye a kancellárjelöltségét, akkor akár már a CDU elnökségét is leadhatja nyugodtan

 

– azaz még a verseny előtt elbukik.

 

Ezt nagyon egyértelműen ki is mondta Wolfgang Schäuble, a Bundestag CDU-s elnöke azon a vasárnapi (április 19-i) késői esti találkozón, ahol a CDU és a CSU legfelsőbb vezetése ütközött egymással Berlinben. Mint ismert: Söder azon az estén – Markus Bluméval, a CSU főtitkárával és Alexander Dobrindtal, a CSU-s Bundestag-képviselők csoportvezetőjével – Nürnbergből különgépen Berlinbe repült, hogy élőben helyezze nyomás alá a CDU ott tartózkodó nagyjait: Schäublét, Laschetet, Paul Ziemiak CDU-főtitkárt és Volker Bouffier, hesseni miniszterelnököt.

 

A Der Spiegel e heti száma – résztvevőkkel is beszélve – rekonstruálta az este történéseit. A hat politikus Schäublét kérte fel kvázi döntőbírónak, ezért vasárnap éjszaka a Bundestag parlamenti elnöki tárgyalójában ültek össze.

 

A 79 éves Schäuble leszögezte: „Én nem vagyok Angela Merkel, én nem fogok veletek éjszakázni”

 

– utalva arra, hogy Merkel kancellárként néha hajnalig tartó megbeszéléséket kénytelen folytatni a 16 tartományi miniszterelnökkel a járványügyi politikáról. Előtte még Volker Bouffier felhívta Angela Merkelt is, hogy ő is álljon ki Laschet mellett, de

 

Merkel elzárkózott attól, hogy döntsön a Laschet-Söder-meccsben.

 

A tárgyalóban lezajlott a nagy Laschet-Söder-ütközet. Söder szerint Laschettel nem tud a pártszövetség nyerni, Laschet viszont azt hajtogatta, hogy Söder stílusa lehet veszélyes a pártra. A döntő érv azonban nem Laschet rátermettsége volt – hanem a CDU pártérdeke. Amikor

 

Schäuble kimondta, hogy Laschetnek a CDU éléről is mennie kellhet, ha nem szerzi meg a kancellárjelöltséget, 

 

Söder számára világossá válhatott: itt már nem csupán Laschetről, hanem a CDU egészének integritásáról van szó. Ha folytatja a harcát, akkor az már nyílt csata lenne a két párt között. Végső döntés ezen az estén se született még meg, de Laschet másnap, hétfőn elérte, hogy a CDU elnöksége tényleg kiálljon mellette, amit Södernek másnap, kedden már – ha nem akart nyílt háborút – el kellett fogadni.

 

Söder szerint ő a modern, nem Laschet

 

Azonban ellentétben a Zöldekkel, ahol múlt hétfőn egy harmonikusnak tetsző konferencián jelentette be Robert Habeck társelnök, hogy társelnök-társa, Annalena Baerbock lesz a közös kancellárjelölt, a CDU/CSU-nál ez kissé hűvösebbre sikeredett. Laschet Berlinben állt a sajtó elé, Söder pedig Münchenben – és amit mondott, az se volt értékelhető valami szenvedélyes, Laschet melletti kiállásként. Miközben elfogadta Laschet jelöltségét, azért elmondta: a modernitást, a dinamizmust ő képviselte ebben a versenyben.

 

Nem telt el a visszavonulástól egy hét, és Söder már több fronton is betámadta Laschetet.

 

A balliberális müncheni Süddeutsche Zeitung hétvégi kiadásának adott nagyinterjút a bajor politikus, amiben elmondta, hogy őt nem győzték meg Laschet érvei a kancellárjelöltség mellett. Söder Laschettel szemben pedig a modern politikus imidzsét mutatta: szerinte nem szabad visszatérni a 1990-es évekbe,

 

„a progresszív Merkel-évekből ne csináljunk egy Helmut Kohl 2.0-val történelmet”.

 

Noha nem mondta ki Laschet nevét, de érthető az üzenet: miközben Söder lenne a jövő, Laschet a múltat képviselné. Söder olyan elvárásokat fogalmazott meg, mintha már eleve a Zöldeknél politizálna: szerinte ő progresszívebb, mint Laschet, és egy majdani CDU-vezette kormánytól elvárja, hogy ugyanannyi nő és férfi kapjon miniszteri posztot.

 

Söder megüzente: „Visszajövök, nem kérdés.”

 

Bár a mostani kampányra még megígérte, hogy segíteni fogja Laschetet, elsősorban arra szeretne koncentrálni, hogy a CSU érjen el nagyon jó eredményt Bajorországban. Ha végül Laschet mégis bukik, akkor ez jó érv lesz Söder számára, mondván: látjátok, választottak volna engem.

 

Söder egy hét alatt több interjúban is roncsolta a Laschet-kampányt

 

De Söder ezután sem állt le, és a szűkebb pátriájának, Nürnbergnek a napilapjában, a Nürnberger Nachrichtenben is elmondta, hogy „vele a jövőben is számolni kell”. Söder a nürnbergi napilapban is azt hangsúlyozta, hogy mind a lakosság, mind a párttagság körében ő volt a népszerűbb jelölt. Azt is elmondta, hogy még sohasem sikerült egy CSU-snak kancellárrá válnia, de

 

„még sohasem volt a különbség a felmérésekben ilyen nagy a két jelölt között”, és látható örömmel sorolta, hogy hány CDU-s tartományi szervezet állt ki mögötte.

 

Szerinte a CDU/CSU Bundestag-frakciója is mellette szavazott volna: „Ami a frakcióban történt, az számomra megható és megindító volt” – mondott köszönetet az ottani támogatóknak. Miközben Söder az interjúban azt állította, hogy a CSU sohasem támadta a CDU-t – bezzeg azok a bajor pártot igen –, itt is elmondta, hogy szerinte „egy meghaladott demokráciafelfogás” az, ha csak a pártvezetés dönt a kancellárjelölt személyéről. Emlékeztetett arra, hogy a CDU még tavaly szeptemberben maga is a pártbázis bevonása mellett volt, azaz Söder szerint a CSU „a CDU döntéséhez hűen cselekedett”, amikor ragaszkodott a szélesebb részvételhez. „Ez a modern demokrácia” – szúrt oda Laschetéknak.

 

Söder szerint azt volt vele szemben a vád, hogy olyan egyszemélyi politikát folytatna, mint Emmanuel Macron és Sebastian Kurz – amire neki az a válasza: „ők legalább nyertek választást”.

 

Söder a Zöldeknek kampányol?

 

Söder egy harmadik interjúban is belegyalogolt a Laschet-kampányba – mindezt egy hét alatt. Miközben Laschet azt hangsúlyozza a zöld kancellárjelölttel, Annalena Baerbockkal szemben, hogy neki bezzeg van kormányzati tapasztalata (Baerbocknak még tartományi vagy városi szinten sincs igazgatási tapasztalata), Söder a közszolgálati ZDF-nek adott interjújában éppen ezt a Laschet-érvet lőtte ki:

 

„A Zöldek jelentette kihívást én nem tudnám le annyival, hogy kevés kormányzati tapasztalatuk van”.

 

Söder már a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában sem fogta vissza magát a Baerbock-dicséretben, az embernek az lehetett az érzése, hogy a „Helmuth Kohl 2.0” Laschettel szemben Söder majdnem a zöld jelöltnek drukkol. A bajor kormányfő

 

kiemelte például Baerbock dinamizmusát, fiatalságát; „friss és modern” jelöltnek nevezte őt

 

– miközben előtte hosszan értekezett arról, hogy a CDU éppen nem friss és modern. Söder emlékeztetett arra, hogy számos országban éppen a Baerbock-szerű fiatal politikusok tudnak sikeresek lenni.

 

A CSU rámozdul a CDU-tagságra

 

Nem csak Söder kritizálja Laschetet, de Dorothee Bär, CSU-elnökhelyettes is, aki szerint „Laschettel nehezebb lesz” választást nyerni – tehetjük hozzá: főleg, ha a CSU folyamatosan lövi a politikust. Bär közölte: az ő bajor választókörzetében, ahol indulni fog, bizonyosan nem lesznek Laschet-plakátok, csak saját magát szeretné a plakátokon látni. Markus Blume, CSU-főtitkár szerint pedig

 

bárhogy is döntött a CDU, „a szívek jelöltje” Söder maradt.

 

A CSU ONLINE TAGSÁGOT HIRDET AZOKNAK, AKIK NEM BAJOROK, DE TOVÁBBRA IS SÖDERT TÁMOGATNÁK. FOTÓ: CSU / FB

 

A bajor párt pedig nem akar azokról se elfeledkezni, akiknek tehát a szíve továbbra is Söderért dobog, de nincs olyan szerencséjük, hogy Bajorországban élhetnek. A CSU felmelegítette egy már korábban elindult akcióját, ami szerint Bajorországon kívül lakó németek is online tagságot nyerhetnek a CSU-ban, amit elég sokan a CDU-ban úgy értékelnek: Söderék rámozdultak a tagságukra. A jelszó is arra utal, hogy a Laschet jelöltsége miatt csalódott CDU-sok menjenek a CSU-ba:

 

„Markus Södert támogatni? Nálunk lehetséges”

 

hirdetik a CSU-s online reklámok. Markus Blume, a CSU főtitkára nagy örömmel számolt be arról, hogy számos jelentkezést kaptak még CDU-tagoktól is – ami persze a CDU-ban már kevéssé okozott felhőtlen örömöt.

 

A berlini balliberális Tagesspiegel napilap elemzése szerint Laschetnek nem is Baerbock, hanem azon Söder az igazi ellenfele, aki láthatóan azon dolgozik: Laschetnak ne sikerüljön nyernie, elvégre akkor Söder tényleg visszatérhetne az országos politikába.

 

A Neue Zürcher Zeitung elemzése arra emlékeztet, hogy Söder, amikor azt bírálja, hogy a CDU csak a vezetőségre akarta bízni a kancellárjelölt kiválasztását,

 

Carl Schmitt-i elveket követ,

 

aki a demokráciát éppen közvetlen néphatalomként definiálta. Söder ugyanis többször is arra emlékeztetett, hogy Laschet mögött lehet a formális hatalom, de mögötte áll a legitimáció (Carl Schmitt tett különbséget legalitás és legitimáció között), amikor azt mondta: „legitimáció akkor keletkezik, ha az emberek többségével összhangban politizálunk“. Ezzel egyértelműen arra utal Söder, hogy szerinte a legitimitás megköveteli a széles populáris támogatottságot, ami nem a liberális, hanem a populista demokráciafelfogásnak felel meg.

 

NYITÓKÉP: Markus Söder egy videókonferencián / MS, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás