+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. április 28. szerda, 07:09
A bajor Markus Söder hiába bukta el a CDU/CSU kancellárjelöltségét, tovább támadja a győztes jelöltet, Armin Laschetet. A bajor miniszterelnök egy hét alatt három interjúban szólt be keményen Laschetnek, miközben a zöldek jelöltjét dicsérte. Mire játszhat Söder Münchenből?

Múlt hét kedden eldőlt: Armin Laschet, a CDU elnöke lesz a CDU és a CSU közös kancellárjelöltje az őszi Bundestag-választáson, ahol 16 év után nem indul újra Angela Merkel. A hosszú Merkel-korszakot – Merkel a CDU-nak 2000 és 2018 között elnöke is volt – nem tudta simán lezárni a két konzervatív párt.

 

Noha a szokásjog szerint a nagyobb CDU jelöli a közös kancellárjelöltet, egyrészről ez nem kötelező – 1979-ben és 2002-ben például az akkori CSU elnökei voltak a közös jelöltek (mindkét esetben bukás lett a vége) –, másrészről a CSU mostani elnöke,

 

Markus Söder bajor kormányfő nagyon népszerű a lakosság és a CDU/CSU-szimpatizánsok körében is.

 

Söder tehát azt akarta, hogy minél szélesebb körben szülessék meg a döntés: legalább a Bundestag-frakciót is vonják be, de akár a tagságot is, elvégre a közvéleménykutatási adatok – amelyek szerint a németek 44 százaléka Södert, 13 százaléka pedig Laschetet támogatná – mellette szólnak. A Bundestag-frakcióra azért is számíthatott volna Söder, mert ott sok képviselő okkal tarthat attól: egy rossz szereplés esetén búcsúznia kell a mandátumától. De meglepő módon ezúttal több CDU-s tartományi szervezet is – például a berlini, az alsó-szász, a Saar-vidéki vagy a szász-anhalti – jelezte: hiába CSU-s Söder, mégis őt akarnák.

 

SÖDER ÁTENGEDTE A JELÖLTSÉGET LASCHETNEK (JOBBOLDALT), DE AZÓTA SEM FOGJA VISSZA MAGÁT A LASCHET-KRITIKÁBAN. FOTÓ: MS / FB

 

Egy vasárnap éjszaka Berlinben: a CDU nem enged

 

Ezért kellett Laschetnak arra ügyelnie, hogy a párt vezetése még azelőtt kategórikusan kiálljon mellette, mielőtt Söder keresztülverhetne egy bázisdemokratikusabb döntést. Laschet tisztában lehetett vele:

 

ha alig három hónappal azután, hogy pártelnökké választották annyi tekintélye és hatalma sincs, hogy keresztülvigye a kancellárjelöltségét, akkor akár már a CDU elnökségét is leadhatja nyugodtan

 

– azaz még a verseny előtt elbukik.

 

Ezt nagyon egyértelműen ki is mondta Wolfgang Schäuble, a Bundestag CDU-s elnöke azon a vasárnapi (április 19-i) késői esti találkozón, ahol a CDU és a CSU legfelsőbb vezetése ütközött egymással Berlinben. Mint ismert: Söder azon az estén – Markus Bluméval, a CSU főtitkárával és Alexander Dobrindtal, a CSU-s Bundestag-képviselők csoportvezetőjével – Nürnbergből különgépen Berlinbe repült, hogy élőben helyezze nyomás alá a CDU ott tartózkodó nagyjait: Schäublét, Laschetet, Paul Ziemiak CDU-főtitkárt és Volker Bouffier, hesseni miniszterelnököt.

 

A Der Spiegel e heti száma – résztvevőkkel is beszélve – rekonstruálta az este történéseit. A hat politikus Schäublét kérte fel kvázi döntőbírónak, ezért vasárnap éjszaka a Bundestag parlamenti elnöki tárgyalójában ültek össze.

 

A 79 éves Schäuble leszögezte: „Én nem vagyok Angela Merkel, én nem fogok veletek éjszakázni”

 

– utalva arra, hogy Merkel kancellárként néha hajnalig tartó megbeszéléséket kénytelen folytatni a 16 tartományi miniszterelnökkel a járványügyi politikáról. Előtte még Volker Bouffier felhívta Angela Merkelt is, hogy ő is álljon ki Laschet mellett, de

 

Merkel elzárkózott attól, hogy döntsön a Laschet-Söder-meccsben.

 

A tárgyalóban lezajlott a nagy Laschet-Söder-ütközet. Söder szerint Laschettel nem tud a pártszövetség nyerni, Laschet viszont azt hajtogatta, hogy Söder stílusa lehet veszélyes a pártra. A döntő érv azonban nem Laschet rátermettsége volt – hanem a CDU pártérdeke. Amikor

 

Schäuble kimondta, hogy Laschetnek a CDU éléről is mennie kellhet, ha nem szerzi meg a kancellárjelöltséget, 

 

Söder számára világossá válhatott: itt már nem csupán Laschetről, hanem a CDU egészének integritásáról van szó. Ha folytatja a harcát, akkor az már nyílt csata lenne a két párt között. Végső döntés ezen az estén se született még meg, de Laschet másnap, hétfőn elérte, hogy a CDU elnöksége tényleg kiálljon mellette, amit Södernek másnap, kedden már – ha nem akart nyílt háborút – el kellett fogadni.

 

Söder szerint ő a modern, nem Laschet

 

Azonban ellentétben a Zöldekkel, ahol múlt hétfőn egy harmonikusnak tetsző konferencián jelentette be Robert Habeck társelnök, hogy társelnök-társa, Annalena Baerbock lesz a közös kancellárjelölt, a CDU/CSU-nál ez kissé hűvösebbre sikeredett. Laschet Berlinben állt a sajtó elé, Söder pedig Münchenben – és amit mondott, az se volt értékelhető valami szenvedélyes, Laschet melletti kiállásként. Miközben elfogadta Laschet jelöltségét, azért elmondta: a modernitást, a dinamizmust ő képviselte ebben a versenyben.

 

Nem telt el a visszavonulástól egy hét, és Söder már több fronton is betámadta Laschetet.

 

A balliberális müncheni Süddeutsche Zeitung hétvégi kiadásának adott nagyinterjút a bajor politikus, amiben elmondta, hogy őt nem győzték meg Laschet érvei a kancellárjelöltség mellett. Söder Laschettel szemben pedig a modern politikus imidzsét mutatta: szerinte nem szabad visszatérni a 1990-es évekbe,

 

„a progresszív Merkel-évekből ne csináljunk egy Helmut Kohl 2.0-val történelmet”.

 

Noha nem mondta ki Laschet nevét, de érthető az üzenet: miközben Söder lenne a jövő, Laschet a múltat képviselné. Söder olyan elvárásokat fogalmazott meg, mintha már eleve a Zöldeknél politizálna: szerinte ő progresszívebb, mint Laschet, és egy majdani CDU-vezette kormánytól elvárja, hogy ugyanannyi nő és férfi kapjon miniszteri posztot.

 

Söder megüzente: „Visszajövök, nem kérdés.”

 

Bár a mostani kampányra még megígérte, hogy segíteni fogja Laschetet, elsősorban arra szeretne koncentrálni, hogy a CSU érjen el nagyon jó eredményt Bajorországban. Ha végül Laschet mégis bukik, akkor ez jó érv lesz Söder számára, mondván: látjátok, választottak volna engem.

 

Söder egy hét alatt több interjúban is roncsolta a Laschet-kampányt

 

De Söder ezután sem állt le, és a szűkebb pátriájának, Nürnbergnek a napilapjában, a Nürnberger Nachrichtenben is elmondta, hogy „vele a jövőben is számolni kell”. Söder a nürnbergi napilapban is azt hangsúlyozta, hogy mind a lakosság, mind a párttagság körében ő volt a népszerűbb jelölt. Azt is elmondta, hogy még sohasem sikerült egy CSU-snak kancellárrá válnia, de

 

„még sohasem volt a különbség a felmérésekben ilyen nagy a két jelölt között”, és látható örömmel sorolta, hogy hány CDU-s tartományi szervezet állt ki mögötte.

 

Szerinte a CDU/CSU Bundestag-frakciója is mellette szavazott volna: „Ami a frakcióban történt, az számomra megható és megindító volt” – mondott köszönetet az ottani támogatóknak. Miközben Söder az interjúban azt állította, hogy a CSU sohasem támadta a CDU-t – bezzeg azok a bajor pártot igen –, itt is elmondta, hogy szerinte „egy meghaladott demokráciafelfogás” az, ha csak a pártvezetés dönt a kancellárjelölt személyéről. Emlékeztetett arra, hogy a CDU még tavaly szeptemberben maga is a pártbázis bevonása mellett volt, azaz Söder szerint a CSU „a CDU döntéséhez hűen cselekedett”, amikor ragaszkodott a szélesebb részvételhez. „Ez a modern demokrácia” – szúrt oda Laschetéknak.

 

Söder szerint azt volt vele szemben a vád, hogy olyan egyszemélyi politikát folytatna, mint Emmanuel Macron és Sebastian Kurz – amire neki az a válasza: „ők legalább nyertek választást”.

 

Söder a Zöldeknek kampányol?

 

Söder egy harmadik interjúban is belegyalogolt a Laschet-kampányba – mindezt egy hét alatt. Miközben Laschet azt hangsúlyozza a zöld kancellárjelölttel, Annalena Baerbockkal szemben, hogy neki bezzeg van kormányzati tapasztalata (Baerbocknak még tartományi vagy városi szinten sincs igazgatási tapasztalata), Söder a közszolgálati ZDF-nek adott interjújában éppen ezt a Laschet-érvet lőtte ki:

 

„A Zöldek jelentette kihívást én nem tudnám le annyival, hogy kevés kormányzati tapasztalatuk van”.

 

Söder már a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában sem fogta vissza magát a Baerbock-dicséretben, az embernek az lehetett az érzése, hogy a „Helmuth Kohl 2.0” Laschettel szemben Söder majdnem a zöld jelöltnek drukkol. A bajor kormányfő

 

kiemelte például Baerbock dinamizmusát, fiatalságát; „friss és modern” jelöltnek nevezte őt

 

– miközben előtte hosszan értekezett arról, hogy a CDU éppen nem friss és modern. Söder emlékeztetett arra, hogy számos országban éppen a Baerbock-szerű fiatal politikusok tudnak sikeresek lenni.

 

A CSU rámozdul a CDU-tagságra

 

Nem csak Söder kritizálja Laschetet, de Dorothee Bär, CSU-elnökhelyettes is, aki szerint „Laschettel nehezebb lesz” választást nyerni – tehetjük hozzá: főleg, ha a CSU folyamatosan lövi a politikust. Bär közölte: az ő bajor választókörzetében, ahol indulni fog, bizonyosan nem lesznek Laschet-plakátok, csak saját magát szeretné a plakátokon látni. Markus Blume, CSU-főtitkár szerint pedig

 

bárhogy is döntött a CDU, „a szívek jelöltje” Söder maradt.

 

A CSU ONLINE TAGSÁGOT HIRDET AZOKNAK, AKIK NEM BAJOROK, DE TOVÁBBRA IS SÖDERT TÁMOGATNÁK. FOTÓ: CSU / FB

 

A bajor párt pedig nem akar azokról se elfeledkezni, akiknek tehát a szíve továbbra is Söderért dobog, de nincs olyan szerencséjük, hogy Bajorországban élhetnek. A CSU felmelegítette egy már korábban elindult akcióját, ami szerint Bajorországon kívül lakó németek is online tagságot nyerhetnek a CSU-ban, amit elég sokan a CDU-ban úgy értékelnek: Söderék rámozdultak a tagságukra. A jelszó is arra utal, hogy a Laschet jelöltsége miatt csalódott CDU-sok menjenek a CSU-ba:

 

„Markus Södert támogatni? Nálunk lehetséges”

 

hirdetik a CSU-s online reklámok. Markus Blume, a CSU főtitkára nagy örömmel számolt be arról, hogy számos jelentkezést kaptak még CDU-tagoktól is – ami persze a CDU-ban már kevéssé okozott felhőtlen örömöt.

 

A berlini balliberális Tagesspiegel napilap elemzése szerint Laschetnek nem is Baerbock, hanem azon Söder az igazi ellenfele, aki láthatóan azon dolgozik: Laschetnak ne sikerüljön nyernie, elvégre akkor Söder tényleg visszatérhetne az országos politikába.

 

A Neue Zürcher Zeitung elemzése arra emlékeztet, hogy Söder, amikor azt bírálja, hogy a CDU csak a vezetőségre akarta bízni a kancellárjelölt kiválasztását,

 

Carl Schmitt-i elveket követ,

 

aki a demokráciát éppen közvetlen néphatalomként definiálta. Söder ugyanis többször is arra emlékeztetett, hogy Laschet mögött lehet a formális hatalom, de mögötte áll a legitimáció (Carl Schmitt tett különbséget legalitás és legitimáció között), amikor azt mondta: „legitimáció akkor keletkezik, ha az emberek többségével összhangban politizálunk“. Ezzel egyértelműen arra utal Söder, hogy szerinte a legitimitás megköveteli a széles populáris támogatottságot, ami nem a liberális, hanem a populista demokráciafelfogásnak felel meg.

 

NYITÓKÉP: Markus Söder egy videókonferencián / MS, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás