Armin Laschet lett a CDU/CSU kancellárjelöltje, a Zöldek jelöltje erősebb nála

Szerző: Techet Péter
2021.04.20. 15:09

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését. Ezzel Armin Laschet, a CDU elnöke lesz a két párt közös kancellárjelöltje. A politikust a németek kevesebb, mint 20 százaléka támogatja, és vele szemben a héten bejelentetett Annalena Baerbock zöld kancellárjelöltnek is esélye lehet.

Armin Laschet lett a CDU/CSU kancellárjelöltje, a Zöldek jelöltje erősebb nála

A CDU és a bajor CSU között majdnem szakítópróbáig feszült a helyzet a kancellárjelölt kiválasztása kapcsán. Miközben Laschet múlt héten, majd most hétfőn is elérte, hogy a CDU legfelsőbb pártszervei kiálljanak mellette, az ellenjelölt Markus Söder bajor kormányfőnek volt azért elég érve maga mellett. Egyrészről több CDU-s tartományi szervezet is őt támogatta, de ennél fontosabb, hogy a lakosság körében is sokkal nagyobb a népszerűsége:

Laschetet a németek 15 százaléka tartaná csak jó kancellárnak, miközben Södert 44 százalék.

A CDU/CSU-hívek között pedig 77 százalékos eredménnyel toronymagasan vezet a CSU-elnök Söder.

Laschet azonban nem engedhette meg magának azt a kínos helyzetet, hogy noha januárban CDU-elnökké választották, alig három hónappal később ne lenne annyi tekintélye, hogy keresztülvigye a kancellárjelöltségét.

1979 és 2002 kivételével mindig a CDU adta a kancellárjelöltet (1979-ben és 2002-ben CSU-s jelöltekkel veszítettek).

Laschetnak el kellett kerülnie, hogy Söder túlságosan „bázisdemokratikus” döntést erőszakoljon ki, elvégre azt tudni lehetett – a CDU-tartományi vezetők jelzéseiből is –, hogy számos tartományban (példál Szász-Anhaltban, Berlinben, Alsó-Szászországban, Rajna-vidék-Pfalzban vagy Saar-vidéken) a tagság Söder mellett volt; a közös ifjúsági szervezet, a Junge Union 18 területi szervezetéből 14 támogatta Södert. És vélhetően a közös Bundestag-frakcióban is Söder jó esélyekkel bír, elvégre sok képviselő attól tart: ha Laschet a jelölt, akkor szeptemberben búcsút mondhatnak a mandátumuknak. Egy felmérés szerint

akár 100 mandátumot is veszíthet a CDU/CSU Laschet kancellárjelöltségével.

Laschet tehát – amint arról az Azonnali beszámolt – hétfőn egy hétórás CDU elnökségi ülésen kierőszakolta, hogy a párt mindenképpen álljon ki mellette. Ezzel akarta elejét venni annak, hogy a héten a frakcióban is legyen a kérdésről szavazás. Noha a kiszivárgott hírek szerint még a hétfői CDU-elnökségi ülésen is kapott elég kemény bírálatokat Laschet. Peter Altmaier, CDU-s gazdasági miniszter (Merkel egyik jobbkeze) gunyorosan jegyezte meg, hogy Laschet leginkább csak egyetlen tartományi szervezetet – a sajátját Észak-Rajna-Vesztfáliában – tudjat maga mögött. De még innen is jöttek kritikus hangok: Wolfgang Bosbach, aki 2017-ig volt Bundestag-képviselő a tartományból, és a CDU-n belüli konzervatív szárny egyik ismert alakja, az ARD közszolgálati adó hétfő esti talk show-jában azt mondta: Söder lenne a jobb választás.

A hétfői kierőszakolt döntés után azonban a bajor kormányfő csak annyit tehetett volna, hogy nyílt hadüzenettel megvétózza Laschetet. Mivel a CDU és a CSU közös jelöltjéről van szó,

a mindenkori CSU-elnök vétózhat – de ez tényleg óriási káoszt és belső feszültséget szült volna.

Söder tehát végül bedobta a törülközőt: kedd kora délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a CSU meghajol a nagyobb testvér akarata előtt. Azaz Laschet lesz a közös kancellárjelölt. Közölte, hogy

a CSU „mindeféle neheztelés nélkül fogja őt támogatni”.

Ezzel a kancellári posztra esélyes három párt mindegyike már megnevezte a jelöltjét: a 15 százalékos szocdemek Olaf Scholz pénzügyminisztert, a 22 százalékos Zöldek Annalena Baerbock társelnöküket, a CDU/CSU pedig Armin Laschet pártelnököt küldi a merkeli utódlásért folyó harcba. Miközben Södernek a másik két jelölttel szemben egyértelmű előnye lett volna, Laschet alulmaradna egy közvetlen választáson Baerbock-kal szemben. A CDU-pártelnököt a lakosság 19 százaléka támogatja, a zöld társelnököt pedig 23 százalék.

NYITÓKÉP: Armin Laschet / AL, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek