+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. április 20. kedd, 15:09
Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését. Ezzel Armin Laschet, a CDU elnöke lesz a két párt közös kancellárjelöltje. A politikust a németek kevesebb, mint 20 százaléka támogatja, és vele szemben a héten bejelentetett Annalena Baerbock zöld kancellárjelöltnek is esélye lehet.

A CDU és a bajor CSU között majdnem szakítópróbáig feszült a helyzet a kancellárjelölt kiválasztása kapcsán. Miközben Laschet múlt héten, majd most hétfőn is elérte, hogy a CDU legfelsőbb pártszervei kiálljanak mellette, az ellenjelölt Markus Söder bajor kormányfőnek volt azért elég érve maga mellett. Egyrészről több CDU-s tartományi szervezet is őt támogatta, de ennél fontosabb, hogy a lakosság körében is sokkal nagyobb a népszerűsége:

 

Laschetet a németek 15 százaléka tartaná csak jó kancellárnak, miközben Södert 44 százalék.

 

A CDU/CSU-hívek között pedig 77 százalékos eredménnyel toronymagasan vezet a CSU-elnök Söder.

 

Laschet azonban nem engedhette meg magának azt a kínos helyzetet, hogy noha januárban CDU-elnökké választották, alig három hónappal később ne lenne annyi tekintélye, hogy keresztülvigye a kancellárjelöltségét.

 

1979 és 2002 kivételével mindig a CDU adta a kancellárjelöltet (1979-ben és 2002-ben CSU-s jelöltekkel veszítettek).

 

Laschetnak el kellett kerülnie, hogy Söder túlságosan „bázisdemokratikus” döntést erőszakoljon ki, elvégre azt tudni lehetett – a CDU-tartományi vezetők jelzéseiből is –, hogy számos tartományban (példál Szász-Anhaltban, Berlinben, Alsó-Szászországban, Rajna-vidék-Pfalzban vagy Saar-vidéken) a tagság Söder mellett volt; a közös ifjúsági szervezet, a Junge Union 18 területi szervezetéből 14 támogatta Södert. És vélhetően a közös Bundestag-frakcióban is Söder jó esélyekkel bír, elvégre sok képviselő attól tart: ha Laschet a jelölt, akkor szeptemberben búcsút mondhatnak a mandátumuknak. Egy felmérés szerint

 

akár 100 mandátumot is veszíthet a CDU/CSU Laschet kancellárjelöltségével.

 

Laschet tehát – amint arról az Azonnali beszámolt – hétfőn egy hétórás CDU elnökségi ülésen kierőszakolta, hogy a párt mindenképpen álljon ki mellette. Ezzel akarta elejét venni annak, hogy a héten a frakcióban is legyen a kérdésről szavazás. Noha a kiszivárgott hírek szerint még a hétfői CDU-elnökségi ülésen is kapott elég kemény bírálatokat Laschet. Peter Altmaier, CDU-s gazdasági miniszter (Merkel egyik jobbkeze) gunyorosan jegyezte meg, hogy Laschet leginkább csak egyetlen tartományi szervezetet – a sajátját Észak-Rajna-Vesztfáliában – tudjat maga mögött. De még innen is jöttek kritikus hangok: Wolfgang Bosbach, aki 2017-ig volt Bundestag-képviselő a tartományból, és a CDU-n belüli konzervatív szárny egyik ismert alakja, az ARD közszolgálati adó hétfő esti talk show-jában azt mondta: Söder lenne a jobb választás.

 

A hétfői kierőszakolt döntés után azonban a bajor kormányfő csak annyit tehetett volna, hogy nyílt hadüzenettel megvétózza Laschetet. Mivel a CDU és a CSU közös jelöltjéről van szó,

 

a mindenkori CSU-elnök vétózhat – de ez tényleg óriási káoszt és belső feszültséget szült volna.

 

Söder tehát végül bedobta a törülközőt: kedd kora délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a CSU meghajol a nagyobb testvér akarata előtt. Azaz Laschet lesz a közös kancellárjelölt. Közölte, hogy

 

a CSU „mindeféle neheztelés nélkül fogja őt támogatni”.

 

Ezzel a kancellári posztra esélyes három párt mindegyike már megnevezte a jelöltjét: a 15 százalékos szocdemek Olaf Scholz pénzügyminisztert, a 22 százalékos Zöldek Annalena Baerbock társelnöküket, a CDU/CSU pedig Armin Laschet pártelnököt küldi a merkeli utódlásért folyó harcba. Miközben Södernek a másik két jelölttel szemben egyértelmű előnye lett volna, Laschet alulmaradna egy közvetlen választáson Baerbock-kal szemben. A CDU-pártelnököt a lakosság 19 százaléka támogatja, a zöld társelnököt pedig 23 százalék.

 

NYITÓKÉP: Armin Laschet / AL, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

Több, mint ötven német színész tett előző héten közzé ironikus videókat a járványügyi szabályok ellen. A német közéletben támadták őket ezért, főleg, mert az egyikük belépne egy alakuló járványszkeptikus pártba.

A Kínai Népköztársaság Kultúra és Turizmus Minisztériumának közlése szerint idén május 1-5. között közel 230 millió belföldi utazáson vettek részt a kínai turisták, ami még a járvány előtti időkhöz képest is magasabb.

A világ számos országában a járványügyi védekezés egyfajta paravánként szolgál arra, hogy aránytalanul korlátozzanak szabadságjogokat, derül ki egy friss német jelentésből.

Szabó Tímeát így már három párt is támogatja, hogy ismét ő lehessen a Fidesz kihívója 2022-ben Óbudán: az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Twitter megosztás Google+ megosztás