+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 19. hétfő, 10:45
Még mindig nincs megállapodás arról, hogy ki legyen a CDU/CSU közös kancellárjelöltje. Egyik fél sem enged: miközben Armin Laschet a CDU vezetését tudja maga mögött, Söder a CDU párttagságban mozgósít maga mellett.

Vasárnap este privátrepülővel Nürnbergből Berlinbe utazott Markus Söder, bajor kormányfő, a CSU elnöke, hogy megbeszélést folytasson azon Armin Laschet CDU-elnökkel, akivel közösen harcolnak a kancellárjelöltségért. Hétfő hajnali kettőig ült együtt a két politikus, de

 

nem született döntés – Söder hétfő reggel vissza is repült Bajorországba.

 

Egyre több CDU-s áll ki Söder mellett

 

A két politikus között egyre élesedik a verseny. A Laschet-tábor azzal vádolja Södert, hogy nem tartotta be ígéretét, miszerint visszalép, ha a CDU egyértelműen kiáll Laschet mellett. Márpedig a párt elnöksége ezt múlt héten már megtette – Söder viszont továbbra is harcol a kancellárjelöltségért.

 

A Söder-tábornak az az érve, hogy a bajor kormányfő nagyobb támogatottságot élvez a CDU-tagság körében. Ezt valóban sok minden bizonyítja.

 

A két párt közös ifjúsági szervezete, a Junge Union például bejelentette: a 18 területi szervezetükből 14-ben Markus Södert akarják. Hasonlóról lehetett értesülni az alsó-szászországi, a szász-anhalti és a berlini CDU-tól – mindenütt Söder mellett áll a tagság. A berlini CDU-elnök azt mondta, hogy a tagság körében

 

„hatalmas vágyakozás van Söder iránt”.

 

Söder tehát folyamatosan arra tud hivatkozni: ő nem csupán a CSU jelöltje, de a CDU-s pártbázisé is. Noha Laschet mellett van a CDU-elnökség, de a Söder-tábor szerint ez nem fejezi ki a CDU-tagság tényleges hangulatát. A Laschet-tábor viszont már annyira dühös Söderre, hogy egyikük, Dennis Radtke már azzal fenyegetőzik:

 

ha Söder nem vonul vissza, akkor a CDU ráindul Bajorországban a CSU-ra.

 

Neki azonban egy párttársa, a szintén CDU-s Maik Beermann szólt vissza, arra figyelmeztetve, hogy a CSU is esetleg elindulhat a többi tartományban a CDU ellen. (Ez egy állandó ütésváltás a két uniópárt között, legutóbb Horst Seehofer pedzegette ezt 2018-ban a merkeli menekültpolitika elleni kifakadásakor, igaz, akkoriban a migrációt főtémaként kezelő, azóta csak az egykori Kelet-Németországban jelentős AfD még jóval erősebb volt, így a különindulás akár vissza is hozhatta volna az AfD felé kacsintgató szavazókat.)

 

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU korábbi elnöke a tisztelet hiányával vádolta meg Södert, szerinte ugyanis a bajor politikusnak végre el kellene fogadnia a CDU-vezetés döntését, azaz Laschet kancellárjelöltségét.

 

Laschet jelöltsége sokaknak a képviselőség végét jelentené

 

Azonban nemcsak a CDU-elnökség, de a német szavazók és a CDU/CSU-szimpatizánsok is döntöttek már:

 

a németek 44 százaléka van Söder mellett, és csak 15 százaléka áll Laschet mellett

 

– a CDU/CSU-hívek között pedig még egyértelműbb Söder vezetése: 77 százalék akarja a bajor politikust, és csak 17 százalék a CDU-elnököt. Södernek a Zöldek lehetséges – ma hétfőn bejelentendő – kancellárjelöltjével szemben is több esélye lenne: Södert 40 százalék támogatná egy 23 százalékos zöld jelölttel szemben. Laschet viszont ugyanannyit kapna, mint egy zöld jelölt.

 

Ha Laschet lenne a jelölt, az majdnem száz mandátumnyi veszteséggel járna a CDU/CSU számára

 

egy friss felmérés szerint: a bajor és a keletnémet CSU-, illetve CDU-szavazók több, mint harmada ugyanis nem feltétlenül szavazna a pártszövetségre, ha annak Laschet a közös jelöltje.

 

Ez amúgy nagyon fontos érv lehet a jelenlegi frakció tagjai számára, mert éppen attól tarthatnak: ha Laschet a jelölt, akkor többeknek el kelle búcsúzniuk majd a Bundestagtól. Ezt Söder is tudja, aki többször is utalgatott erre – a CSU pedig eleve azt szeretné, hogy a héten a két párt közös Bundestag-frakciója is szavazzon a kancellárjelöltségről. A Laschet-tábor azonban attól tart: itt nagyon sok CDU-s Söder mellé állhat, ami nem csupán a bajor politikus győzelmét eredményezheti, de tovább mélyítheti a párton belüli ellentéteket.

 

NYITÓKÉP: Markus Söder és Armin Laschet / MS, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszer már napirendre is vették a dolgot, az előadó alkotmánybíró pedig a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke.

Az AUR pártelnöke szerint Romániára is nyomás nehezedik, hogy csatlakozzon a pedofíliát a melegekkel összemosó törvényt elítélők táborához, pedig Orbán Viktor álláspontja a helyes.

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Twitter megosztás Google+ megosztás