Söder és Laschet között egyre feszültebb a harc a kancellárjelöltségért

Szerző: Techet Péter
2021.04.19. 10:45

Még mindig nincs megállapodás arról, hogy ki legyen a CDU/CSU közös kancellárjelöltje. Egyik fél sem enged: miközben Armin Laschet a CDU vezetését tudja maga mögött, Söder a CDU párttagságban mozgósít maga mellett.

Söder és Laschet között egyre feszültebb a harc a kancellárjelöltségért

Vasárnap este privátrepülővel Nürnbergből Berlinbe utazott Markus Söder, bajor kormányfő, a CSU elnöke, hogy megbeszélést folytasson azon Armin Laschet CDU-elnökkel, akivel közösen harcolnak a kancellárjelöltségért. Hétfő hajnali kettőig ült együtt a két politikus, de

nem született döntés – Söder hétfő reggel vissza is repült Bajorországba.

Egyre több CDU-s áll ki Söder mellett

A két politikus között egyre élesedik a verseny. A Laschet-tábor azzal vádolja Södert, hogy nem tartotta be ígéretét, miszerint visszalép, ha a CDU egyértelműen kiáll Laschet mellett. Márpedig a párt elnöksége ezt múlt héten már megtette – Söder viszont továbbra is harcol a kancellárjelöltségért.

A Söder-tábornak az az érve, hogy a bajor kormányfő nagyobb támogatottságot élvez a CDU-tagság körében. Ezt valóban sok minden bizonyítja.

A két párt közös ifjúsági szervezete, a Junge Union például bejelentette: a 18 területi szervezetükből 14-ben Markus Södert akarják. Hasonlóról lehetett értesülni az alsó-szászországi, a szász-anhalti és a berlini CDU-tól – mindenütt Söder mellett áll a tagság. A berlini CDU-elnök azt mondta, hogy a tagság körében

„hatalmas vágyakozás van Söder iránt”.

Söder tehát folyamatosan arra tud hivatkozni: ő nem csupán a CSU jelöltje, de a CDU-s pártbázisé is. Noha Laschet mellett van a CDU-elnökség, de a Söder-tábor szerint ez nem fejezi ki a CDU-tagság tényleges hangulatát. A Laschet-tábor viszont már annyira dühös Söderre, hogy egyikük, Dennis Radtke már azzal fenyegetőzik:

ha Söder nem vonul vissza, akkor a CDU ráindul Bajorországban a CSU-ra.

Neki azonban egy párttársa, a szintén CDU-s Maik Beermann szólt vissza, arra figyelmeztetve, hogy a CSU is esetleg elindulhat a többi tartományban a CDU ellen. (Ez egy állandó ütésváltás a két uniópárt között, legutóbb Horst Seehofer pedzegette ezt 2018-ban a merkeli menekültpolitika elleni kifakadásakor, igaz, akkoriban a migrációt főtémaként kezelő, azóta csak az egykori Kelet-Németországban jelentős AfD még jóval erősebb volt, így a különindulás akár vissza is hozhatta volna az AfD felé kacsintgató szavazókat.)

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU korábbi elnöke a tisztelet hiányával vádolta meg Södert, szerinte ugyanis a bajor politikusnak végre el kellene fogadnia a CDU-vezetés döntését, azaz Laschet kancellárjelöltségét.

Laschet jelöltsége sokaknak a képviselőség végét jelentené

Azonban nemcsak a CDU-elnökség, de a német szavazók és a CDU/CSU-szimpatizánsok is döntöttek már:

a németek 44 százaléka van Söder mellett, és csak 15 százaléka áll Laschet mellett

– a CDU/CSU-hívek között pedig még egyértelműbb Söder vezetése: 77 százalék akarja a bajor politikust, és csak 17 százalék a CDU-elnököt. Södernek a Zöldek lehetséges – ma hétfőn bejelentendő – kancellárjelöltjével szemben is több esélye lenne: Södert 40 százalék támogatná egy 23 százalékos zöld jelölttel szemben. Laschet viszont ugyanannyit kapna, mint egy zöld jelölt.

Ha Laschet lenne a jelölt, az majdnem száz mandátumnyi veszteséggel járna a CDU/CSU számára

egy friss felmérés szerint: a bajor és a keletnémet CSU-, illetve CDU-szavazók több, mint harmada ugyanis nem feltétlenül szavazna a pártszövetségre, ha annak Laschet a közös jelöltje.

Ez amúgy nagyon fontos érv lehet a jelenlegi frakció tagjai számára, mert éppen attól tarthatnak: ha Laschet a jelölt, akkor többeknek el kelle búcsúzniuk majd a Bundestagtól. Ezt Söder is tudja, aki többször is utalgatott erre – a CSU pedig eleve azt szeretné, hogy a héten a két párt közös Bundestag-frakciója is szavazzon a kancellárjelöltségről. A Laschet-tábor azonban attól tart: itt nagyon sok CDU-s Söder mellé állhat, ami nem csupán a bajor politikus győzelmét eredményezheti, de tovább mélyítheti a párton belüli ellentéteket.

NYITÓKÉP: Markus Söder és Armin Laschet / MS, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek